پیام مازند

آخرين مطالب

عقب‌نشینی کشاورزان مازندران از برنامه کشت کلزا اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - کشت دانه روغنی کلزا در مازندران امسال نه تنها با تعهد 40 هزار هکتاری فاصله بسیاری دارد ، بلکه حدود 12 هزار هکتار از سطح زیر کشت این محصول به نسبت سال قبل کمتر شده است.

تعهد 40 هزار هکتاری کشت دانه روغنی کلزا در سال زراعی جاری مازندران برابر با سطح زیر کشت 14 سال پیش یعنی سال 84 بود ، اما طبق اعلام جهاد کشاورزی استان ، امسال فقط 13 هزار و 500 هکتار از زمین های استان زیر کشت کلزا رفته است.
استان مازندران 460 هزار هکتار زمین مرغوب کشاورزی دارد که بعد از برداشت برنج و گندم بخشی از آنها زیر کشت کلزا می‌رود. در طرح گسترش کشت کلزا مقرر شده بود تا علاوه بر کشت کلزا در زمین‌های خشکه زاری، در سال زراعی جاری 20 هزار هکتار از زمین‌های شالیزاری حوزه آبریز هراز نیز زیر کشت این محصول برود.
بسته‌های حمایتی دولت تدبیر و امید در قالب‌های مختلف مانند اعلام بموقع خرید ، قیمت مناسب و پرداخت سریع ، پرداخت تسهیلات بلاعوض ، تامین کود شیمیایی و سموم و تامین صد درصدی انواع بذر اصلاح شده کلزا سبب شد تا کشت دانه روغنی کلزا هر سال با افزایش سطح کشت نسبت به سال پیش در مازندران رونق بگیرد به طوری که از چهار هزار هکتار سال 93 به 25 هزار هکتار در سال زراعی گذشته افزایش یافت بود ، اما امسال به یکباره تا حدود 50 درصد کاهش یافته است.
کشت کلزا در مازندران به طور معمول از نیمه دوم شهریور در مناطق میان بند و ارتفاعات آغازمی شود و در زمین‌های شالیزاری جلگه ای نیز از پنج مهر تا پانزدهم آبان است.
بررسی ها نشان می دهد که شالیکاران حوزه آبریز هراز اصلا به کشت دانه روغنی کلزا استقابل نشان نداده اند و حتی برخی از کشاورزان شرق استان هم که پیش از این استقبال خوبی به کشت کلزا داشتند ، امسال کشت گندم را ترجیح دادند.
بنا بر آمار جهاد کشاورزی مازندران سال قبل از 25 هزار هکتار کلزا کاری حدود 6 هزار هکتار آن در زمین‌های شالیزاری کشت شده بود و طرح گسترش کشت کلزا در زمین‌های شالیزاری از برنامه های جدی امسال وزارت جهاد کشاورزی بود. همسو با این برنامه ، وزارت جهاد کشاورزی طرح کشت دوم دانه روغنی کلزا در 20 هزار هکتار از زمین های شالیزاری مازندران را در قالب تفاهم نامه همکاری بین استانداری و جهاد کشاورزی مازندران با هدف تولید روغن مورد نیاز کشور نهایی کرده بود.
کشت گندم به جای کلزا
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، یکی از دلایل اصلی کاهش کشت دانه روغنی کلزا را افزایش سطح زیر کشت گندم در شرق استان دانست و گفت: اگرچه حدود 12هزار هکتار از سطح زیر کشت کلزا کم شده است اما 10 هزار هکتار کشت گندم افزایش یافته است.
عزیز الله شهیدی فر با اظهار این که سطح زیر کشت گندم امسال از 51 هزار هکتار سال قبل به 60 هزار هکتار افزایش یافته است، افزود : سال قبل این سطح از زیرکشت گندم افزایش یافته ، کلزا کاری بوده است.
وی جا به جایی کشت کلزا و گندم در اراضی شرق مازندران را یک امری طبیعی دانست و توضیح داد : کشاورزان این مناطق برای تنوع دادن به زراعت زمین این کار را می کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در مورد محقق نشدن تعهد کشت کلزا در در زمین های شالیزاری گفت: شرایط آب و هوایی و بارندگی های مناسب و فراوانی که امسال بر خلاف حدود 10 سال گذشته داشتیم، سبب شد تا شرایط برای کشت کلزا در زمین های شالیزاری مناسب نباشد.
وی افزود : به هر حال کشاورز به عنوان تولید کننده تصمیم گیر نهایی برای انتخاب نوع محصول است ، و صد البته کشاورز همه شرایط را بر اساس تجربه لحاظ می کند ، اما وزارت جهاد کشاورزی دولت تدبیر و امید حمایت های خود را برای توسعه کشت کلزا امسال بیشتر نیز کرده بود.
شهیدی فر تصریح کرد: عملکرد دولت در اعلام به موقع خرید، قیمت مناسب و پرداخت سریع و عملی کردن بسته‌های حمایتی سبب شد تا سطح زیر کشت از چهار هزار هکتار سال 93 به 25 هزار هکتار در سال قبل افزایش یابد.
وی ادامه داد: با توجه به سیاست های تشویقی به ویژه تامین 250 تن بذر ، کود شیمیایی و سموم مورد نیاز و استقبال شالیکاران ، برنامه ریزی برای کشت کلزا در سال جاری 50 هزار هکتار بوده است، اما شالیکاران در حوزه آبریز هراز اصلا به کشت کلزا استقبال نشان ندادند.
بارندگی مناسب و سیلاب بهاری
وی یکی دیگر از دلایل محقق نشدن توسعه کشت کلزا در زمین های شالیزاری را سیلاب اوایل سال جاری دانست و گفت: به دلیل تخریب سردهنه ها و عدم کنترل و مدیریت آب ، شالیکار از کشت کلزا دست کشیده اند.
رئیس جهاد کشاورزی مازندران وضعیت رویش و گلدهی کلزا در استان مازندران رابسیار مناسب توصیف کرد و گفت: پیش بینی می شود تولید مناسبی داشته باشیم.
این مسئول کشاورزی مازندران به افزایش سطح کشت علوفه ، سویا و سبزیجات در زمین های شالیزاری اشاره کرد و اظهار داشت : این نوسان سطح زیر کشت ، دلیل بر استفاده نکردن زا ظرفیت تولیدات کشاورزی نیست ، چراکه جابجایی نوع کشت در مازندران همواره وجود داشته است ، اما با توجه به اهمیت تولید دانه روغنی به عنوان یک محصول استراتژیک ، سطح توقع دولتمردان را از کشاورزان بالا بورده است.
حدود 85 درصد دانه روغنی کلزا وارداتی است و وزارت جهاد کشاورزی دولت تدبیر و امید به تولید و بازرگانی این محصولات اهمیت خاصی قائل شده به طوری که از پنج سال پیش تلاش برای برگرداندن قطار کشت دانه‌های روغنی از جمله کلزا به ریل اصلی در مازندران آغاز شده است.
وزارت جهاد کشاورزی دولت تدبیر امید برنامه ریزی کرده است که در یک بازه 10 ساله با افزایش میزان تولید دانه‌های روغنی، حدود 70 درصد روغن مصرفی و 50 درصد کنجاله مورد نیاز در داخل کشور تأمین شود.
برچسب‌ها
مازندران کلزا اراضی کشاورزی

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/117329/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجلیل مردم اراک و ساوه از پلیس در اجرای طرح نور

قدردانی از همکاری و مشارکت مردم و مسئولان از اجرای طرح نور در آذربایجان غربی

قدردانی فرمانده انتظامی از همکاری و مشارکت مردم و مسئولان در اجرای طرح نور

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز پنجشنبه 6 اردیبهشت / ترافیک سنگین در محور چالوس

قدردانی بانوان آستارایی از عوامل پلیس در اجرای طرح نور

اعزام تیم بوکس نوجوانان مازندران به مسابقات قهرمانی کشور

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

خرم‌آباد در انتظار ساخت 2 سد/ چشمه‌های شهر لطفاً خشک نشوید!

نقاط حادثه خیز رودخانه های مازندران شناسایی می شود

برگزاری انتخابات الکترونیک در خرم‌آباد و چگنی

هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه‌های اول کنکور از ایران

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد بهشهر

نوری؛ استاندار: برای پیشرفت مازندران برنامه داریم

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟

پایداری هوا در مازندران

استمرار محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در جاده‌های مازندران

8000 میلیارد ریال صرف اصلاح و توسعه آبرسانی مازندران شد

رقابت 38 هزار و 510 داوطلب کنکور در مازندران

آسمان مازندران تا اواسط هفته آینده صاف و آفتابی

افزایش 20 درصدی تعداد نمونه‌های بانک خون بند ناف در سیستان و بلوچستان

آغاز ماراتن علمی 38 هزار داوطلب آزمون سراسری در مازندران

آبشار زیبای داله‌لان نور‌آباد+فیلم

39 تغییر کاربری غیر مجاز در ساری قلع و قمع شد

آغاز نوبت اول کنکور 1403 در مازندران

ثبت رکورد 17 میلیون قطعه جوجه ریزی در مازندران برای اولین بار در کشور

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

فعالیت 21 بانک نشا در آمل/کشت مکانیزه 24 هزار هکتاری

فواید و مضرات باران 48 ساعته مازندرانی‌ها

توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است

برگزاری بیش از 300 برنامه هفته کار و کارگر در مازندران

خروج 5 پزشک خانواده از چرخه بهداشت و درمان در جویبار

فاز دوم شهرک صنعتی محمودآباد راه‌اندازی می‌شود

برگزاری دوره‌های رایگان آموزش صنایع دستی در لرستان

شرکت 27 واحد تولیدی مازندران در نمایشگاه اکسپو

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

تغییراتی در چشم که باید نگران تان کند!

چرا رهبری درباره گشت ارشاد و طرح نور تذکر داده بودند؟

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

قابلیت جدیدی از اندروید 15 برای استفاده از گوشی در تاریکی

اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان آذربایجان شرقی از طرح نور فراجا

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

انتخابات در خرم‌آباد و چگنی به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!