پیام مازند

آخرين مطالب

طعم دار کردن سفر به مازندران با غذاهای سالم و سنتی مقالات

طعم دار کردن سفر به مازندران با غذاهای سالم و سنتی

  بزرگنمايي:

مازندران آنلاین -  غذاهای سالم و سنتی به دلیل استفاده از نوع مواد اولیه و نحوه آماده کردن با ویژگی های خاص هر منطقه همیشه یکی از علائق گردشگران به شمار می رود و رستورانهای مازندران نیز در سالهای اخیر تلاش کردند بخشی از منوی خود را به غذای محلی اختصاص دهند.
  تِرشِ آش ، گزنه آش ، چَنگلِ اُوش ، بِنه بَزه اش ، کَچِلیک هاورش ، اسفناج هاوریش ، نرگسی ، هَلی قورو ، مِلاقرمه ، لَوِه کباب و ماهی شکم پر از جمله غذاهای سنتی مازندران هستند که تنها به سفره مردم این استان خلاصه نمی شود و با قرار گرفتن در منوی رستوران ها و واحدهای پذیرایی آماده ارائه به مسافران است .
رویش انواع سبزی های معطر و خودرو در دل طبیعت و جنگل های مازندران از جمله اُوجی ، َایه ، َاناریجه ، ُزلنگ ، شنبلیله و نعناع به عنوان مواد اولیه موردنیاز به همراه ویژگی های مصرف کم نمک ، شکر و روغن در پختن غذاهای سنتی باعث شده تا گزینه سالم خوری نیز به دیگر امتیاز های تنوع ، خوشمزگی و جذابیت این نوع غذاها اضافه شود .
علاوه بر حس خوب و دلچسب سفر به مازندران که با دیدن چشم انداز و جاذبه های طبیعی و خدادادی جنگل و دریا این خطه از شمال کشور رقم می خورد می توان لذت این سفر را با تجربه کردن خوردن غذاهای لذیذ و سالم سنتی چندین برابر کرد .
فرشته عابسی محقق و پژوهشگر غذاهای محلی مازندران، استفاده کم و به اندازه روغن ، نمک و شکر را از جمله ویژگی های غذاها سنتی این استان برشمرد و افزود : در رقابت با غذاهای لوکس فست فودی که مملو از نمک و چربی است غذاهای سنتی مازندران خود را نباخته اند و هنوز هم برای افراد دندان گیر هستند .
عابسی که 9 سال از عمر خود را برای جمع آوری اطلاعات غذاهای سنتی در روستاهای استان گذراند و ماحصل و جمعبندی آن کتابی با عنوان "سفره مازندرانی " است، گفت: معرفی و طرز تهیه بیش از 300 نوع خورشت ، نان ، آش ، لبنیات ، مربا ، دسر ، ترشی ، رب ، شیرینی ، پلو ، ته چین و کوکوی سنتی از شرق تا غرب مازندران نتیجه سالها کار تحقیقاتی و میدانی ام است .
این تحصیلکرده رشته تغذیه دانشگاه گفت : به دلیل استفاده از مواد اولیه تازه و طبیعی همچون سبزی های خودرو همچون اوجی ، َایه ، َاناریجه ، ُزلنگ ، شنبلیله و نعناع که بوفور در دل طبیعت این استان می روید دیگر نیازی به فریز کردن و نگهداری طولانی مدت نیست .
وی با اشاره به اینکه سبزی ها مملو از فیبر هستند ، ادامه داد : استفاده زیاد از سیر و پیاز بخش دیگری از فواید غذاهای سنتی این خطه از شمال کشور است که در کاهش اثرات رطوبت بر روی افراد تاثیر دارد .
این کارشناس تغذیه اضافه کرد : نوع غذاهای مازندرانی به گونه ای است که افراد بیمار همچون دیابتی ها و فشار خونی ها با خوردن آنها سلامتیشان به خطر نمی افتد که قند و یا فشار خونشان بالا برود .
زهرا اسلامی مولف کتاب غذاهای سنتی مازندران نیز  گفت : استفاده از مواد اولیه تازه و طبیعی از دل طبیعت استان ، غذاهای سنتی مازندران را ارگانیک و سالم کرده است .
وی افزود : تقریبا در 80 درصد غذاهای محلی مازندران از سبزی های خودروی جنگلی و بومی هر منطقه استفاده می شود .
وی ادامه داد : به طور مثال محصولات دانه های انار جنگلی مثل رب انار ، گردو، شیر، کره، ماست، دوغ و روغن حیوانی در غالب غذاهای محلی مازندران استفاده می شود .
اسلامی از آش به عنوان یکی از متنوع ترین غذاها در مازندران که در وعده عصرانه و پیش غذا سرو می شود ، نام برد و افزود : مازندران در داشتن آش های محلی از جمله آش اِگره، دوآش، بِنه بَزه آش و چَنگل اُو که با سبزی های محلی مثل اناریجه ، زولنگ، گزنه ، انواع رب آلوچه،ازگیل، انار و نارنج و برنج و دوغ تهیه می شود جز مناطق سرآمد در این زمینه است .
وی همچنین به ماهی به عنوان سالم ترین و پرفایده ترین گوشت ها ذکر کرد و ادامه داد : مازندرانی ها ماهی را با سبزی، گردو، دانه های انار خرد شده، شکم پر می کنند و در جشن ها، اعیاد و ضیافت های خانوادگی این غذا را سرو می کنند .
* مهر تایید علوم پزشکی بر غذاهای سنتی
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مازندران با برشمردن برخی از ویژگی های غذای سالم گفت : مصرف کم نمک ، شکر و روغن از جمله این موارد است .
فیروز امینی افزود : انتخاب رژیم غذایی مناسب و سالم مهمترین عوامل پیشگیری و مقابله با بیماری های سرطان ، قلبی و عروقی ، دیابت و فشار خون به شمار می رود .
وی همچنین یک رژیم غذایی مناسب را کمک کننده برای رسیدن به یک وزن ایده آل می داند و افزود : مصرف پنج واحد میوه و سبزیجات به همراه غلات و مصرف کم گوشت های فرآوری شده همچون سوسیس و کالباس در این امر دخیل است .
وی همچنین تازه خوری را به عنوان دیگر فاکتور ویژه غذاهای سالم نام برد و ادامه داد : پاک بودن از هرگونه فرآوری ها ، افزودنی و قندهای اضافی ، نگهدارنده های نیترات سدیم برای یک غذا بتوان برآن برچسب سالم زد ، نیاز است .
امینی ادامه داد : اما غذاهای سنتی مازندران که در آنها استفاده از مواد اولیه تازه و طبیعی و همچنین استفاده از سبزیجات وجود دارد در این برهه زمانی به عنوان غذای سالم به شمار می روند .
وی احیای غذاهای سنتی مازندران را علاوه بر اینکه گامی برای حفظ میراث و فرهنگ استان دانست ، افزود : می تواند قدمی برای سلامت افراد جامعه نیز باشد .
*** غذاهای سنتی منوی 20 درصد واحدهای پذیرایی مازندران
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به قرار گرفتن غذاهای سنتی در منوی واحدهای پذیرایی استان گفت : این اقدام از سال گذشته در مازندران کلید خورد و هم اکنون 20 درصد واحدهای پذیرایی ، غذاهای سنتی ارائه می دهند .
مهران حسنی تعداد واحدهای پذیرایی مازندران را 400 واحد اعلام کرد و افزود : بسته به توان ، امکانات و داشتن سرآشپز ، هر واحد پذیرایی یک یا چند نوع غذای سنتی را ارائه می کند .
وی ادامه داد : تجربه یکساله قرار دادن غذاهای سنتی در منوی واحدهای پذیرایی مازندران نشان می دهد که این نوع غذاها در میان مردم و مسافران طرفداران خود را دارد.
معاون گردشگری مازندران با اشاره به اینکه بررسی ها نشان داده که غذاهای محلی و سنتی استان مشتری پسند است تاکید کرد : معرفی و شناساندن غذاهای سنتی به مسافران یکی از ابزار و نیازهای سفر به شمار می رود تا از این طریق آنان با بخشی از فرهنگ و آداب منطقه آشنا شوند .
حسنی اضافه کرد : مازندران نیز به عنوان مقصد سفر بیش از 30 میلیون مسافر نباید از این بسته جذاب و دل انگیز سفر غافل بماند و باید به آن بیش از بیش توجه شود .





نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

این جاده‌ها به مقصد نمی‌رسند

طرح مازندران پاک در کش‌وقوس برداشت‌های اداری

چرا برخی از کودکان لکنت زبان می گیرند؟

غرق شدن در گرداب فضای مجازی به چه قیمتی؟!

خانه به دوشی بیماران ام اس/ سالانه 40 بیمار در آمل افزوده می شود

جای خالی تدبیر و مسئولیت در گردشگری های نوپدید مازندران

میراث خواران ، چابکتر از میراث داران

مشکل سوخت کشاورزی در بهشهر ؛ از کندی ثبت سامانه تا چاههای غیرمجاز

ساخت و سازهای افسار گسیخته در روستاهای رامسر، عامل توسعه یا نابودی؟

همیشه رد پای یک دوست در میان است!

هنجارشکنی در سد لفور تا بازداشت عاملین نابهنجاری

تور زیرزمینی در اعماق معدن/از دنیای رنگارنگ جنگل‌ تا جهان معادن

سایه بختک حاشیه نشینی بر سر نوشهر/ جلوی سیل مهاجرت را بگیرید!

مهارت در گوش دادن؛ راهکاری موثر برای برقراری ارتباطات با دیگران

موجی نو از سد معبرها؛ انتخاب سلیقه ای جمع آوری معابر عمومی در تنکابن!

فشار خون ، قاتل خاموش اما قابل کنترل

نشان یونسکو بر پیشانی هنرهای سنتی/ گلیمچه جهانی زیر پای دلالان

سرریز فاضلاب ها و مساله شنا در دریای خزر

کتب درسی و محیط زیستی که نیست

حال ناخوش واحدهای تولیدی در سوادکوه/ کارگرانی که بیکار شدند

دوران نوجوانی دختران چگونه می گذرد؟

توقف قطار گردشگری مازندران در ایستگاه مخالفت‌ها

هویت مازندران در محاصره حفر چاه های غیر مجاز/ گنجی در کار نیست

اعتیاد و عوامل موثر در آن

نوای «الغوث الغوث »در دیار علویان پیچید

امواج کشنده خزر در مسیر رام شدن

آزادی به شرط گلریزان/ نیازمندانی که یاری خیران را می طلبند

گنحینه هایی غریب در سپهر گردشگری مازندران

زنان در پی اثبات خود در دنیای مردانه؟!

دامداری صنعتی مهمان ناخوانده روستای توبن!

قطع سالانه 50 هزار اصله درخت در مازندران/متهم تراشی جالب یک شورا

بودجه فرهنگی دانشگاه ها یا وعده های سرخرمن؟!

جای خالی بهار نارنج در سپهر گردشگری مازندران

خزر؛ فاضلاب شده است؟!

سر چشمه احساس ناامنی اجتماعی زنان در جامعه کجاست؟

نقش حجاب در امنیت و آرامش روانی

دام هایی که می گویند هست اما نیست!

زخمِ نگرش های غلط بر پیکر بیماران خاص

بازگشت خاموش برندهای تقلبی خارجی به مازندران

کارگران مشغول کار نیستند/ زخم «خصولتی» بر اندام نساجی و خزر خز

همیشه پای یک انسان در میان است

«ورف چال»؛ تجربه 600 ساله مدیریت روستایی

بلوغ شورا، شاید وقتی دیگر

جنب و جوش آبزی پروری مازندران در سیلاب بهاری

سیل، سیل است چه فرقی می‌کند...

پرواز دوباره زنبورداری ییلاقی در مازندران از خاکستر سیل

جادوی رنگ ها در « مرداب هسل»

مزرعه ای هزاررنگ در اتاق چندمتری/ جشنواره صیفی جات در تنکابن

سدهای مازندران نمی شکند/ سرریز شدن سدها و پایان خشکی تالاب

مجمه وری ؛ جشن متفاوت برای میلاد عدالت