پیام مازند

آخرين مطالب

جولان تورم در اقتصاد تنکابن؛

حمایت از بازارهای هفتگی بومی،پاشنه آشیل تورم اقتصادی اقتصادي

  بزرگنمايي:

مازندران آنلاین - سرازیر شدن درآمد به بازار تنکابن به دلیل ساخت و سازهای اخیر، ، میل به خرید اجناس با قیمت بالا،اجاره بها گزاف در بازار تنکابن و توریستی بودن منطقه، سبب ایجاد تورم کاذب در این نقطه از مازندران شده که با حمایت از بازارهای هفتگی بومی می توان این تورم را به نوعی مهار کرد.
به گزارش ایسنا مازندران،تنکابن یکی از شهرستان‌های استان مازندران و بزرگترین شهر غرب استان محسوب می‌شود، منطقه تنکابن در گذشته بسیار گسترده بود اما در زمان حکام و دولت های مختلف حدود آن دستخوش تغییرات زیادی شد؛ چنان که زمانی از حوالی لنگرود و رودسر در گیلان تا مناطقی نزدیک آمل و رویان در مازندران که به محال ثلاث شهرت داشت را شامل می شد؛محال ثلاث یا ثلاثه شامل تنکابن، کلارستاق و کجور بود که در زمان قاجار با جدا شدن از گیلان شکل گرفت. در دوران پهلوی، تنکابن به نام "شهسوار"، بر طبق اصول صحیح و نقشه، توسعه و تغییر نام یافت و گاهی "بندر شهسوار" خوانده می‌شد. بندر شهسوار محل تجارت و صادرات انواع چوب های صنعتی و نیز مرکبات و برنج به شوروی سابق بود که ازمیان این محصولات برنج و چوب قسمت اعظم آن را تشکیل می داد؛حمل و نقل مسافر بین بنادر آستارا، انزلی، شهسوار و بندرگز نیز درآن زمان از رونق ویژه‌ای برخوردار بود.
پس از انقلاب اسلامی دوباره نام تنکابن احیا شد و بسیاری از کارشناسان معتقدند غنای فرهنگی، آداب و رسوم و شخصیت اهالی و مردمان تنکابن ریشه در قدمت، اصالت و شان تنکابن در گذشته دارد؛ اما این روزها اقتصاد تنکابن بیمار است و تورم در بازارهای آن جولان می دهد.
*تورم؛ دلیل پرستیژ کاذب در آداب و رفتار مردم تنکابن
شهنام ابوالقاسمی استاد روانشناسی دانشگاه در گفت و گو با ایسنا مازندران، معتقد است: پرستیژ کاذب در آداب و رفتار مردم تنکابن بدلیل عقبه تاریخی یکی از دلایل تورم بالا در این شهر است.
وی در ادامه گفت: به دلیل مرکزیت تنکابن در زمان های گذشته، حضور و ظهور افراد سرشناس کشوری و لشگری، زندگی ارباب و رعیتی در این منطقه و اقامت اربابان و خان های اقوام در تنکابن (به اصطلاح خوش نشین بودن منطقه) این ذهنیت به نسل های بعد منتقل شده و مردم تنکابن علاقه به خرید اجناس گران و معتبر دارند؛ مثال بالای شهر و پائین شهر بهترین مصداق در این مورد است.
این روانشناس، پژوهشگر و محقق دانشگاه تصریح کرد: با بررسی رفتار مردم تنکابن در شاخه روانشناسی اجتماعی، مردم منطقه به دلیل داشتن درآمد خوب و تمکن مالی نسبتا بالا نسبت به خرید اجناس با قیمت بیشتر رغبت فراوانی داشته و با این اقدام به لحاظ روانی خود را ارضا می‌کنند.
وی افزود:این موضوع در علم روانشناسی به اثبات رسیده و از بحث های مورد پژوهش نیز بوده است که با خرید اجناس به قیمت بالا، حس رضایتمندی در فرد ایجاد شده و در واقع به آرامش روانی می رسد.
ابوالقاسمی سرازیر شدن درآمد به بازار تنکابن به دلیل ساخت و سازهای اخیر را سبب ایجاد تورم کاذب در منطقه دانست و یادآور شد: مردم منطقه تنکابن در بحث درآمدی بیشتر در دو قشر ضعیف و قوی تقسیم بندی شده و قشر متوسط کمتر وجود دارد.
این روانشناس، پژوهشگر و محقق دانشگاه افزود: این عامل باعث به وجود آمدن رقابت یا چشم و هم چشمی در بین خانواده ها و سبب بروز و ظهور عارضه ای به نام تجمل گرایی خواهد شد که ریشه های روانشناختی داشته؛ تجمل گرایی از عوامل ایجاد تورم به حساب می آید.
وی با اشاره به بحث هم نوایی در بخش روان شناسی اجتماعی، خاطرنشان کرد: هم نوایی یا همسویی عبارت است از تکرار بی چون و چرای رفتار دیگران که در بحث روانشناسی اجتماعی جایگاه ویژه ای دارد.
ابوالقاسمی تصریح کرد: بر این اساس استفاده از کالاهای لوکس توسط خیل کثیر مردم باعث ایجاد تورم گشته که این مهم در شهرستان تنکابن یکی از دلایل تورم کاذب است.
*کاهش تورم از طریق گسترش بافت شهری
محسن مداح کارشناس ارشد اقتصادی، در گفت و گو با ایسنا اجاره بهای بالا در بازار تنکابن را از دیگر دلایل تورم و رکود اقتصادی در شهر دانست و تصریح کرد: راسته کنونی بازار تنکابن به دلیل کوچک بودن و مرکزیت، تنها به چند خیابان محدود شده و همین امر سبب شده تا مالکان اجاره بهایی به مراتب بیشتر نسبت به نقاط دیگر شهر دریافت کنند به همین علت بازاریان نیز به تبع آن، قیمت اجناس خود را بالاتر از قیمت معمول عرضه می کنند.
مداح یادآور شد: چنان چه محدوده بازار در اثر گسترش بافت شهری وسیع تر شود قطعا با عرضه بیشتر نسبت به تقاضا قیمت اجاره کاهش پیدا می کند؛ به همین دلیل گسترش بافت شهری با شریان های درست ارتباطی می تواند موجبات گستردگی بازار را فراهم کرده و مرکز محور بودن آن را از بین ببرد که این امر موجب کاهش قیمت اجناس می شود.
وی رشد ناموزون و غیر اصولی شهر در اثر ازدیاد جمعیت با تراکم ساختمانی بالا و محورهای نادرست ارتباطی که متاثر از بافت ناهماهنگ است را دلیل تجمع و تمرکز شهری دانسته و گفت: عدم وجود قانون مدون برای توسعه شهر سبب شده چند محور اصلی شهر تنها شاهد تردد عابران بوده و سایر خیابان ها عملا به نقاط کور شهر بدل شوند.
این محقق، پژوهشگر و دانشجوی دکترای اقتصاد ارائه بسته های تشویقی را راهکاری برای گسترش بافت شهری عنوان کرده و یادآور شد: عوارض و تراکم که از سوی شهرداری اعمال می شود نباید برای تمام نقاط شهر یکسان بوده تا این مشوق ها سبب خروج از تجمع و مرکزیت شهری شود.
*قوانین حاکم بر بازار ضمانت اجرایی نداشته و بازدارنده نیستند
رضا حبیبی پور کارشناس ارشد حقوق اقتصادی قوانین حاکم بر بازار را غیر بازدارنده توصیف کرده و با توجه به نقش مستقیم اتحادیه ها در تورم بازار خاطر نشان کرد: اداره بازرگانی وظیفه نظارتی داشته و نباید وامدار اتحادیه باشد؛ همچنین قوانین و جریمه های تعیین شده باید ضمانت اجرایی داشته و در عین حال بازدارنده باشد.
*نظارت قانونی بر بازار عاملی برای رفع تورم
حبیبی پور نظارت قانونی بر بازار را از عوامل بازدارنده تورم دانست و گفت: قوانین فعلی نیاز به بازنگری دارد و به هیچ وجه جریمه های در نظر گرفته شده برای متخلفین ضمانت اجرایی نداشته و بازدارنده نیستند.
این محقق و حقوقدان عرصه اقتصاد جوازهای صادر شده از جانب اتحادیه ها را بدون نیاز سنجی دانسته و افزود: صدور مجوز در هر صنف و هر جایگاه نیاز به نظارت، کارشناسی و بررسی داشته و سهولت صدور این قبیل مجوزها تبعات جبران ناپذیری به بدنه اقتصادی جامعه وارد می کند.
*توریستی بودن منطقه عاملی برای تورم در بازار
محمد کفاشی کارشناس ارشد گردشگری و باستان شناسی گفت: مناطق توریستی به دلیل این که نقاط هدف گردشگری مسافران هستند از جایگاه خاص اقتصادی ویژه ای برخوردارند که معمولا دارای بازارهایی با تورم بالا بوده و این موضوع در تمام نقاط کشور نمونه عینی دارد.
کفاشی با اشاره به شهرهایی نظیر رامسر، تنکابن و چالوس که از ظرفیت های بالای جذب مسافر برخوردارند گفت: هجوم و ورود مسافران به منطقه موجبات پویایی بازار و رونق اقتصادی مناطق را فراهم آورده و در نتیجه تورم منطقه را به همراه خواهد دارد.
*حمایت از بازارهای هفتگی بومی و محلی تعادل در قیمت را رقم می زند
بابک بذرافشان قاسم آبادی کارشناس ارشد مدیریت استراتژیک با بیان این مطلب که تنها برخی مشاغل در تنکابن از قیمت مناسب در عرضه اجناس برخوردارند گفت: وجود و تشکیل بازارهای متعدد هفتگی در منطقه و ایجاد و احداث مراکز بزرگ خرید تاحدودی می تواند سبب تعادل در قیمت ها شده و تورم حاکم را کاهش دهد.
بذرافشان با اشاره به اقتصاد بیمار کشور، اتخاذ تصمیمات غیر اصولی در سیاست‌های کلان مدیریتی را سبب برهم زدن آرامش بازار خواند و عنوان کرد: حمایت از تولید و صنعت در تمام حوزه ها نظیر کشاورزی، دامپروری، گردشگری و غیره که در منطقه مصداق داشته باشد می تواند سبب فعال شدن و پویایی بازار شده و در نتیجه باعث کاهش تورم و افزایش رونق اقتصادی شود .
گزارش از نوید ساداتی خبرنگار ایسنا مازندران
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/28007/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازیکنان پرسپولیس منتظر پیامک ویژه بانکی!

جابه‌جایی یک میلیون و 400 هزار تن کالا از مازندران

دستگیری شکارچی بی رحم حیات وحش در تنگ هفت خرم‌آباد

طعنه سنگین جعفرزاده به ابراهیم رئیسی/مدینه گفتی و کردی کبابم!

گواهینامه موتورسواری برای بانوان صادر می‌شود؟/ تجهیز البسه فراجا به دوربین به روایت وزیر کشور

رونمایی از کتاب حضرت فاطمه (س) با محتوای ١٠٠ ساله

وزیر ارتباطات رئیسی قرار است اینترنت را به «سرعت نور» برساند!

توقیف 3 تن چوب جنگلی قاچاق در تنکابن

تصمیم جدید پلیس برای جاده چالوس

داروی دل نمی‌کنم کان که مریض عشق شد

گریه ای افتاد در من بی امان

تجلیل از خانواده معلم شهید غریب در اسارت «صفدر محمدی» در کرمانشاه

حضور نشر شاهد با حدود 20 اثر تازه در نمایشگاه کتاب تهران

دیدار مدیریت شعب بانک سپه آذربایجان شرقی با سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان

جزئیات برنامه‌های گرامیداشت سالروز عملیات بازی‌دراز اعلام شد

برگزاری اردوی شاگردان کاوه در مازندران فقط با 6 کشتی‌گیر

اجرای 1700 پروژه محرومیت زدایی در مازندران

563 برنامه هفته هلال احمر در مازندران اجرا می شود

حسن یزدانی و کامران قاسمپور در اردو تیم ملی/المپیکی‌ها جمع شدند

هوای مازندران پایان هفته جاری چگونه است

تو را با غیر میبینم، صدایم درنمی‌آید

مدیرکل بنیاد مازندران از ثبت بیش از پنج هزار تاریخ شفاهی والدین شهدا خبرداد

شهرستان‌های استان تهران 57شهید امدادگر تقدیم انقلاب کرده است

بیش از 1.3 میلیون تن گندم خریداری شد، اما ریالی پرداخت نشد

گلایه برخی گندم کاران کرمانی از تاخیر در پرداخت پول گندم

آخرین خبرها از جاده‌های مازندران در پایان هفته

آمادگی صددرصدی برای برگزاری دور دوم انتخابات الکترونیکی در 5 شهر مازندران

«میگوی دهان‌پا» قوی‌ترین بینایی را در قلمروی جانوران دارد!

ساخت مخزن آبرسانی جویبار 60 درصد پیشرفت دارد

مرتفع شدن مشکل منابع مالی پروژه راه آهن دورود به خرم آباد

تجلیل از 100 دانشجوی برتر مسابقات ورزشی دانشگاه پیام نور کرمان

آغاز اردوی راهیان نور بسیج دانشجویی در کرمانشاه

شناسایی سرمایه‌گذار اولیه‌ برای کارخانه فولاد ازنا

نخستین کاروان‌ راهیان نور وارد سرپل‌ذهاب شد

جاده چالوس فردا یک طرفه می‌شود

وزیر ارتباطات: اینترنت به سرعت نور می‌رسد / امیدوارم تا پایان سال، چند برند جدید موبایل ایرانی داشته باشیم

دادستان کل کشور: بی حجابی امروز ناشی از کشف حجاب رضاخانی است / بدحجابی سطح بندی شود / دستورالعملی برای اجرای طرح نور به فراجا ابلاغ می شود

جای یک کتابخانه مرکزی در شهر عالم‌پرور آمل خالی است

قرارداد ساخت 16 مدرسه جدید در مازندران امضا شد

قرعه‌کشی لیگ دسته یک کشتی آزاد با حضور 2 تیم مازندرانی

پیش بینی بارش ها و دمای هوا تا آخر خرداد

عرضه جدیدترین کتاب محمود دولت‌آبادی در نمایشگاه

کتاب جدید بهناز ضرابی زاده با نام «پری خانه ما» رونمایی می‌شود

عیادت جمعی از اعضای تشکل‌های شاهد و ایثارگر از ایثارگران بستری در بیمارستان ساسان

جلسه وبیناری برنامه عملیاتی معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

تشکل‌ها بازوی توانایی برای بنیاد شهید و امور ایثارگران هستند

احراز 50 پروند رزمندگان فاقد مدارک بالینی در استان البرز

برخورد جدی با متخلفان عرضه سموم کشاورزی در محمودآباد

اجرای 563 برنامه به مناسبت هفته هلال‌احمر در مازندران

دادستان کل کشور: دستورالعمل دادستانی درباره طرح نور به زودی ابلاغ می‌شود