پیام مازند

آخرين مطالب

دکترای حوزه آب و سازه های هیدرولیکی مطرح کرد

شرکت های سهامی زراعی نسخه شفابخش کشاورزی مازندران اقتصادي

  بزرگنمايي:

مازندران آنلاین - دکترای آب و سازه های هیدرولیکی استفاده و بهره برداری از مزارع در قالب شرکت های سهامی زراعی را راهکار بنیادی برای رسیدن به کشاورزی مدرن در مازندران دانست.
اسماعیل طلوعی در گفت و گوی اختصاصی با ایسنای مازندران از مشکلات متعدد آب در بخش کشاورزی پرده برداشت و با توجه به مزایای استفاده از شرکت های سهامی زراعی اظهار کرد: در این سیستم راندمان آبیاری بالا رفته و با تجمیع مزراع خرد،منحل کردن مشکل خرده مالکی و اعطای سهام به کشاورزان در قالب یک شرکت با مدیران متخصص در حوزه کشاورزی بسیاری از چالش های کشاورزی استان برطرف خواهد شد.
مشکلات آب دو بعد جهانی و منطقه ای دارد
این محقق و پژوهشگر حوزه آبخیزداری مشکلات آب را به دو عامل جهانی و منطقه ای تقسیم بندی کرد و در خصوص عامل جهانی یادآور شد: با گرم شدن و بالا رفتن دمای کره زمین ذخایر برفی کاهش و رژیم رودخانه ها از دِبی پایه به سیلابی تغییر یافته است؛ همچنان که در سال های اخیر شاهد کاهش نزولات جوی و شدت آن و نیز ظهور سیلاب ها بودیم در حالی که سال های نه چندان دور بارش ها ممتد و آرام بودند.
طلوعی افزود: عوامل منطقه ای در واقع همان مدیریت و دخالت انسان در محیط را شامل شده و به فراخور هر منطقه و مشکلات آن دارای معیارها و فاکتورهای متفاوتی است.
عدم رعایت نقشه های کاداستر و اراضی
این استاد دانشگاه فقدان نقشه کاداستر و عدم رعایت نقشه اراضی را دو معضل بزرگ در مازندران خواند و خاطرنشان کرد: هیچ نقشه واضح و امروزی برای حدود و ثغور اراضی ملی، جنگل ها و مراتع وجود نداشته و مرزبندی بین این اراضی و بافت مسکونی مشخص نیست و همین عامل سبب پیشروی، تجاوز و ساخت و سازهای غیر مجاز به این مناطق شده و این عرصه ها را به بافت مسکونی تبدیل کرده است؛ شاهد این مدعا هم ویلا سازی در اکثر دامنه ها و ییلاقات استان است.
وی به تاثیرات نقشه های کاداستر و اراضی ملی و نیز نقش جنگل ها و مراتع در آبخیزداری اشاره کرد و افزود: تخریب جنگل به واسطه ایجاد سکونتگاه و برداشت های بی رویه از مراتع، سبب سست شدن زمین های بالادست و کوهپایه ای شده و علاوه بر ویرانی پوشش گیاهی موجب بروز سیلاب در سطوح پائین تر خواهد شد.
نقش محوری جنگلها در حفظ منابع طبیعی و محیط زیست
طلوعی اعطای مجوزهای غیر اصولی برای ساخت و سازها در دامن طبیعت و استحصال بی رویه جنگل ها را سبب لخت شدن زمین و مسبب بروز جریان های سیلابی دانست و گفت: زمین به دلیل وجود چنین عارضه هایی مانع از وقوع سیل و ایجاد روان آب در سطوح پائین است و در غیر این صورت بارش ها غیر قابل مهار خواهند بود که این عوامل در کیفیت رودخانه ها تاثیرگذار بوده و بر تغذیه آبزیان نقش خواهد داشت.
استاد دانشگاه آزاد تنکابن در رشته منابع آب و سازه های آبی، با اشاره به اینکه جنگل حکم چرخ لنگر برای منابع طبیعی را دارد خاطرنشان کرد: جنگل ها نقش بسزایی در کیفیت خاک و آب عهده دار هستند و دفع زباله در جنگل ها با ایجاد شیرابه ها و آلودگی آب های زیرزمینی ضربه بزرگی به منابع آبی و محیط زیست وارد خواهد آورد.
برداشت مصالح از رودخانه ها ضربه سنگین بر مدیریت منابع آب
طلوعی برداشت های بی ‎ رویه از سنگها و مصالح رودخانه ای را سمی مهلک برای هدر رفت منابع آبی خواند و ادامه داد: فعالیت های تخریبی حاصل از برداشت های غیر اصولی در اکثر رودخانه های مازندران و تجاوز به حریم رودخانه لطمه بزرگی به تامین منابع آبی زده چراکه این مصالح و سنگ های مسیر رودخانه هستند که جلوی انرژی حاصل از سیلاب را گرفته و با ایجاد موانع کوچک و بزرگ در مسیر رود، باعث پالایش و اکسیژن دهی به آب می شوند.
وی در ادامه با تشریح مزیت وجود مصالح در رودخانه ها گفت: خلل و فرج موجود در بستر رود که متاثر از وجود سنگهای ریز و درشت است تا 30 درصد قدرت نگهداری آب را داشته که از آن به عنوان قلک ذخیره ای آب نام برده می شود و این همان مقدار آبی است که تلفات نداشته و تبخیر نمی شود و زمان کم آبی مانع از ظهور و بروز خشکسالی در رودهای بزرگ خواهد شد.
طلوعی تصریح کرد: زمانی که کامیونی از رودخانه مصالح برداشت می کند تا ساعتها پس از حرکت آن، شاهد خروج آب از میان مصالح بارگیری شده هستیم و این دقیقا همان میزان آبی است که در بستر و حفره های کف رودخانه وجود دارد.
این مؤلف و پژوهشگر حوزه منابع آبی با بیان اینکه برداشت ها باید نظارت شده و به میزان آبرفت و بار حاصله در رود از آن بهره برد گفت: متاسفانه مجوزهای برداشت صادر شده دیگر مورد ارزیابی و نظارت قرار نگرفته و پیمانکاران با بی رحمی به برداشت مصالح رودخانه ای را تا زمان رسیدن به گل و لای کف رود ادامه می دهند.
رودخانه ها شاهرگ حیاتی انتقال آب به مزارع
طلوعی مشکلات رودخانه های استان مازندران که اکثر قریب به اتفاق آنان متصل به سردهنه های زاعی هستند را تنها معطوف به مشکلات برداشت ندانست و با بیان مشکلات آلودگی آب ها تصریح کرد: فاضلاب های خانگی و صنعتی، شیرابه های دپوی زباله ها، شستشوی کودهای شیمیایی و نبود سیستم اگوی مناسب سبب بروز مشکلاتی در حوزه آب و منابع آبی شده و تهدیدی برای رودخانه های مازندران محسوب می شود که بالطبع آن تاثیر بر کیفیت و کمیت محصولات زراعی اثر خواهد داشت.
وی زمزمه هایی مبنی بر انتقال آبهای موجود در مازندران و جابه جایی رودخانه ها به بهانه سیراب کردن مناطق خشک را اقدامی غیر اصولی و نابخردانه خطاب و عنوان کرد: با این تصور غلط که مازندران و استان های شمالی منابع آبی فراوانی دارند نباید اقدام به چنین اعمال نادرستی کنیم چراکه این اشتباهات عواقب جبران ناپذیری خواهند داشت.
استاد دانشگاه تنکابن به نقش رودخانه ها در تغذیه آبهای زیر زمینی اشاره کرد و گفت: حفر نابجا و برداشت های بی رویه از چاه های ایجاد شده باعث خلا آب در منابع زیرزمینی می شود که نهایتا منجر به پیشروی آب دریا به منابع زیرزمینی شده و شوری آبهای چاه را به دنبال خواهد داشت. برای حل این مشکل باید مشاهدات از چاه ها و نظارت بر آن ها به شکل مستمر جریان داشته و سطح مجاز چاه ها همواره مورد ارزیابی قرار گیرد.
احداث سدهای برق آبی کوچک راهکار حفظ منابع آبی
عضو دائمی کمیته رسوب زدایی مخزن سد سفیدرود، ایجاد و احداث سدهای کوچک برق آبی بر روی رودخانه های بزرگ مازندران را راه حلی ارزنده برای مهار رودخانه ها و سیلاب ها دانست و افزود: این قبیل سدهای کوچک علاوه بر ایجاد توسعه، اشتغال و تولید برق بدلیل عمق کم، قابلیت سر ریز شدن و بازگرداندن آب به رودخانه را داشته و تاثیرات مخرب سدهای مخزنی بزرگ را نخواهد داشت.
طلوعی با بیان برخی مضرات سدهای مخزنی بزرگ نظیر تخریب گونه های گیاهی و هزینه های سرمایه گذاری و بهره برداری بالا یادآور شد: اکثر رودخانه های مازندران خوشبختانه دارای رژیم برفی بوده و همیشه در طول سال دارای یک دبی پایه هستند لذا احداث مخازنی نظیر سدهای کوچک می تواند در زمان پیک مصرف آب به کمک مزارع و کشاورزی برسند.
وی ایجاد سدهای بزرگ را تنها منفعتی برای پیمانکاران و مشاوران آن دانست و افزود: جذابیت های سازه ای با بزرگتر بودن سدها و امکانات رفاهی و تفریحی که متعاقب آن عاید افرادی خاص می شود خرده دلایلی است که مسئولان ناکارآمد برای خودنمایی خواهان احداث آن در مناطق هستند، و گرنه ایجاد سدهای کوچک و متعدد بر روی یک رودخانه فواید به مراتب بیشتری متوجه مردم آن منطقه خواهد کرد.
این استاد دانشگاه در دامه خاطرنشان کرد: ساختن سدهای "اُور "سایز که بیشتر از حجم ممکن ساخته می شوند فقط به قصد خودنمایی آن منطقه ساخته شده و باید توجه داشت که این میزان از حجم ماندآب علاوه بر تبخیر و ایجاد رسوبات پشت مخازن، رودخانۀ مسیر فرودست را دچار تغییرات عوارضی می‌کند، هم چنان که در بسیاری از رودهای دارای سد شاهد رشد نیزارها و چمنزار در بستر رودخانه و پیشروی سکونتگاه ها به حریم رود هستیم.
طلوعی با اشاره به این که عمده بارش در ماه های ابتدایی سال بوده حال اینکه پیک مصرف آب در کشاورزی به دوره تابستان برمی گردد توصیه کرد: با ایجاد سدهای کوچک برق آبی که هزینه های هنگفت سرمایه گذاری را هم ندارد، می توان منابع آبی لازم برای فصول گرم سال را به راحتی تامین کرد.
اعمال سیستمی نظیر دیسپاچینگ برق برای آبیاری مدرن
طلوعی مطالعات و تحقیقات کشورهای توسعه یافته در زمینه تامین منابع آبی را شایان توجه خواند و گفت: ایجاد یک شبکه بزرگ آبرسانی در مناطق زراعی مانند آنچه از آن به عنوان دیسپاچینگ برق در برق رسانی مورد استفاده قرار می گیرد خواهد توانست تا حد زیادی مانع از هدر رفت آب شده و به این طریق هر کشاورز به میزان نیاز خود از آب بهره برداری خواهد کرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به الگوهای غلط مصرف کاشت در زراعت سنتی نظیر شخم عمیق و غرقاب مزارعی مانند برنج با عمق نامشخص تاکید کرد: تمام هدر رفت منابع آب و همه اشتباهات موجود در مزارع زراعی و کشاورزی استان و مشکلاتی مانند عدم آگاهی و استفاده از گونه های سازگار با محیط با ایجاد شرکتهای سهامی زراعی مرتفع خواهد شد.
طلوعی بار دیگر با تشریح فواید ایجاد شرکتهای سهامی زراعی عنوان کرد: مدیریت متخصص در راس هرم این شرکت با اعمال استفاده از امکانات، تجهیزات و مکانیزاسیون کشاورزی و توان برخورداری از تسهیلات به همراه مدیریت منابع آبی و خاکی با نظارت اصولی از سوی کارشناس در قالب یک شرکت بزرگ بهره برداری، نیازهای کشاورزی مازندران را برطرف کرده و احتیاج اطلاع رسانی و ترویج کشاورزی به تک تک کشاورزان را برطرف خواهد کرد.
گفت و گو از نوید ساداتی خبرنگار ایسنا مازندران
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/31996/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجمع حمایت از طرح نور فراجا در دزفول

قاسمپور: با این واگذاری فصل آینده قرارداد بازیکنان 40-50 میلیارد است/مگر فولاد خوزستان کم هزینه کرده که اینجای جدول است؟

(ویدیو) «ایکس» سالانه از کاربرانش پول می‌گیرد!

استمرار محدودیت‌های ترافیکی در هفتمین روز اردیبهشت

جریمه یک میلیاردی خیبر خرم آباد در کمیته انضباطی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان احداث می شود

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

پیگیری تکمیل راه آهن دورود به خرم‌آباد

تکمیل راه‌آهن دورود - خرم‌آباد از منابع مختلف پیگیری می‌شود

اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی استان کرمانشاه از طرح نور فراجا

توان نیروگاهی نکا برای تولید برق افزایش یافته است

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از طرح نور فراجا

اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر در تهران؛ رستاخیز یکخوابه‌ها

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است