پیام مازند

آخرين مطالب

باروری ابرها،مرهم زخم عمیق خشکسالی؟! علمي

باروری ابرها،مرهم زخم عمیق خشکسالی؟!
  بزرگنمايي:

مازندران آنلاین - استاد گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت:باروری ابرها در سطح کلان نمی تواند مشکل خشکسالی را بر طرف کند.
  رشد جمعیت، بهبود سطح زندگی، گسترش شهرها و صنایع و شهرنشینی همگی موجب افزایش نیاز ما به آب بیشتر شده است اما خشکسالی ها، تغییر اقلیم و ناکارآمدی مصرف آب، ما را بر آن می دارد تا با افزایش بهره وری آب و جستجوی راهکارهایی دیگر به این نیاز پاسخ مناسب بدهیم.
در چند سال گذشته در استان یزد و پیرامون دریاچه ارومیه از باروی ابرها (ابرآمایی) برای افزایش بارندگی استفاده شد، در استان مازندران نیز چندی است مشکل کم آبی تنش های ناشی از آن به ویژه در بخش کشاورزی مشکل آفرین شده است، در همین زمینه در گفت‌و‌گویی با دکتر محمود رائینی، استاد گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، سازوکار باروری ابرها و امکان استفاده از این روش را در مازندران به بحث گذاشتیم.
رائینی  با اشاره به اینکه برای تشکیل ابر و بارندگی، 4 شرط اساسی لازم است، گفت: نخستین شرط تشکیل ابر، هوای اشباع از بخار آب است. برای این که این فرآیند رخ دهد به ناچار هوا باید خنک شود، چون با کاهش دمای هوا گنجایش رطوبتی آن کاسته می شود و هوا به سوی اشباع شدن پیش می رود، پس دومین شرط تشکیل ابر و بارندگی سرد شدن هوا است.
وی تصریح کرد: برای این که هوا سرد شود و تشکیل ابر دهد تنها راه طبیعی بالا رفتن هوا و انبساط آن است، با هر کیلومتر صعود هوا دمای آن تا 10 درجه سانتیگراد کاسته می شود، برای بالارفتن هوا و سرد شدن آن نیاز به شرط سوم و آن ناپایداری هوا است.
استاد گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری افزود: در یک هوای ناپایدار بر اثر اختلاف فشار یا تفاوت چگالی، هوای سبک صعود می‌کند، شیوه های بالا رفتن هوا نیز متفاوت است، در مازندران یکی از شیوه های غالب بالارفتن هوا از دامنه رشته کوه البرز است.
رائینی خاطرنشان کرد: این هوا که دربرگیرنده رطوبت فراوانی است در هنگام برخورد به کوه به ناچار از دامنه بالا می رود و به ازای هر هزار متر صعود تا 10 درجه سانتیگراد از دمای آن کاسته می شود، و تشکیل ابر و بارندگی در دامنه شمالی رخ می دهد.
وی ادامه داد: یکی از دلایل سرسبزی و پُربارانی باریکه کناره دریا، از گرگان تا آستارا در استان گیلان همین رشته کوه است، این هوا زمانی که از قله کوه به سوی دامنه های جنوبی ریزش می کند با کاهش ارتفاع گرم می شود و نه تنها بارانی ایجاد نمی کند بلکه رطوبت دامنه جنوبی را نیز می گیرد.
استاد گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اظهار کرد: میدان کم فشار و انبساط هوا از دیگر شیوه های همرفت هوا هستند، با فراهم بودن این سه شرط، هوا بسته به مقدار رطوبت آغازینش در ارتفاعی در بالای سطح زمین به نقطه اشباع می رسد، به این ارتفاع، سطح چگالش و تشکیل ابر می گویند، پس رطوبت فراوان در هوا به تنهایی ایجاد باران نمی کند و شرط مهم سرد شدن هوا است، برای نمونه کشور عربستان را از سه سو دریاها در بر گرفته اند، اما آب و هوای بسیار خشک دارد، مگر در واحه های که کوهستانی هستند.
وی شرط چهارم را، که اساس بارورسازی ابرها نیز است، هسته گذاری ابرها بیان کرد، و گفت: مولکول های آب به تنهایی، حتی در هوایی اشباع، در دماهایی تا 40- درجه سانتیگراد هم نمی توانند دور هم جمع و به ذره ها و قطرک های ابر تبدیل شوند، مگر با بودن ذره های آبدوستی (هسته ها) که به فراوانی در هوا پراکنده هستند.
رائینی افزود: مولکول های آب با داشتن بار مثبت و منفی می توانند به ذره های باردار بچسبند، این ذره های باردار هسته باران می شوند، که شامل ذره های بارداری مانند خاک رُس، ریزگردهایی با خاستگاه زمینی، نمک ها و حتی قارچ ها و باکترهای هستند، این ذره ها همراه هوای بالاروند بالا میروند و بسته به نیروی مکش هوای بالارونده و سنگینی ذره ها به ارتفاعات بالایی می رسند و در سطح چگالش که هوا از بخار آب اشباع می شود به عنوان هسته ابر مولکول های آب را پیرامون خود جمع می کنند، که پیآمد آن رشد قطرک های باران و ریزش آنها به صورت باران یا برف به سطح زمین است.
رائینی افزود: اگر هوای بالارونده رطوبت کمی داشته باشد و یا دمای آن بالا باشد این هوا باید بسیار بالا رود تا دمای آن به دمای سطح چگالش برسد، که معمولا دمایی زیر صفر است، در چنین ارتفاعی ممکن است فراوانی هسته گذارها کم باشد، ازاین رو، گرچه هوا اشباع بوده اما عملا بارانی رخ نمی دهد، در چنین شرایطی می توان از فناوری باروری ابرها (ابرآمایی) استفاده کرد و با شلیک هسته گذارها از زمین و یا پخش آنها با هواپیما در درون توده هوا، ابرها را بارور و امکان تولید باران را فراهم کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینکه آیا بارورسازی ابرها چاره ای برای خشکسالی است یا خیر، تصریح کرد: این مسئله ای پیچیده است و نیاز به دقت و شناخت درست از پدیده های همدیدی (سینوپتیکی) و اقلیم محل دارد.
رائینی گفت: برای افزایش کارایی هسته گذاری نخستین مسئله اطمینان از وجود ابرهایی با شرایط مورد نظر است، در بارورسازی ابرهای سرد که در دماهای زیر صفر ایجاد می شوند و ابرهایی که در دمای بالای صفر هستند، شیوه تیمار متفاوت است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ضخامت ابر بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: معمولا کارایی در ابرهای نازک ناچیز است، جهت و شدت باد، اندازه ذره ها و نوع آنها، فصل سال و شرایط هواشناختی در بارورسازی ابرها نیز می تواند در کارآیی اثرگذار باشند و سرانجام برخورداری از کارشناسان خبره و داشتن ابزار مناسب برای هسته پاشی و دیدبانی دقیق جو بالا مهم است.
وی افزود: برپایه گزارش های علمی تفاوت معنی داری در میزان بارش در سطح کلان دیده نشده است اما برخی گزارش ها اثر بارورسازی را در افزایش بارش در بهترین حالت تا 10درصد بیان کرده اند، این یافته های پراکنده گویای پیچیدگی سامانه پویایی مانند جو است.
رائینی ادامه داد: شیوه اجرا نیز می تواند در ناهمسازی گزارش ها نقش داشته باشد، چون اجرای نادرست فرایند بارورسازی گاهی ممکن است باعث کاهش بارندگی شود، در پاسخ به پرسش بالا می توان گفت که این روش در سطح کلان نمی تواند مشکل خشکسالی را بر طرف کند.
در زمینه استفاده از این فناوری در مازندران، این استاد دانشگاه بر این امر تاکید داشت که این فناوری بیشتر برای اقلیم های خشک و نیمه خشک طراحی شده است، اما می توان با برآورد سود و زیان در شرایط خشکسالی از این روش در بالادست حوضه های آبریز مازندران نیز استفاده کرد.
وی تصریح کرد: آیا با 10 درصد افزایش باران در بهترین حالت، سودی برای منطقه در بر خواهد داشت؟ اگر برای مازندران کارایی مصرف آب را افزایش دهیم، افزون بر اینکه هزینه کمتری دارد، پایدارتر است و وابسته به احتمالات هم نیست.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در پاسخ به این پرسش که میزان هزینه بارورسازی ابرها به چه عواملی بستگی دارد و چقدر است، اظهار کرد: بخشی از هزینه ها بنیادی هستند و جزیی از خدمات سازمان هواشناسی کشور باید باشند، مانند شبکه ایستگاه های دیدبانی خودکار، شبکه ایستگاه های کنترل کیفیت هوا، شبکه رادارهای هوا که مسئولیت پایش هواشناسی را بر عهده دارند، افزون بر این شبکه گسترده، نیاز به هواپیماهای ویژه هسته پاش است.
رائینی افزود: طبیعی است که حقوق کارشناسان و مواد مصرفی نیز بخشی از هزینه های روزمره است، نکته اینجا است گاهی کاربرد نادرست و یا اصراف در مصرف نیز می تواند به هزینه های ناخواسته بیافزاید.
وی با اشاره به اینکه گاهی زیاد ریختن ذره و یا رعایت نکردن اندازه آن می تواند اثر وارونه ای بگذارد و هزینه ها را افزایش دهد، اظهار کرد: اگر قرار بود که فراوانی هسته ها بر میزان بارش بیافزاید، ریزگردها در بخش جنوبی کشور به ویژه استان خوزستان می بایستی میانگین بارندگی این منطقه را افزایش می داد، در حالی که این آلاینده ها اثر معکوسی می گذارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در زمینه اثرات زیست محیطی مواد مصرفی در فرایند «ابرآمایی» نیز، تصریح کرد: برای بارورسازی ابرها از یدور نقره، یدور پتاسیم، نمک خوراکی، پروپان مایع و یخ خشک (دیاکسید کربن جامد) بسته به نوع ابر و دمای آن می توان استفاده کرد، از میان این مواد تنها یدور نقره هست که در تراکم بالا و مداومت مصرف می تواند موجب ناتوانی پستانداران شود، از آنجا که مقدار مصرفی در فرایند بارورسازی ابرها اندک است باید اثرات بلندمدت آن را مطالعه کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/36572/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مرگ خاله بر اثر تیراندازی خواهرزاده پنج ساله

کشف جسد یک دانشجو در ارتفاعات سرچشمه

معاون سلامت و توانمندسازی اجتماعی  بنیاد شهید و امور ایثارگران با جمعی از جانباران قطع نخاعی دیدار کرد

سیلاب بهاری راه 7 روستای مازندران را مسدود کرد

زمینه‌های فرهنگ‌سازی حجاب؛ گرایش ذاتی به حیا و خانواده‌دوستی

وزیر ناتوان و برکنار شده، چطور استاندار استانی چون مازندران می شود؟ /از عجایب و غرایب دولت رئیسی

جنایت در لواسان تهران به سبک سریال مشهور آمریکایی

9 دلیل پنهان «احساس خستگی دائمی» که از آن‌ها بی خبر بودید

اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان هرمزگان از طرح نور فراجا

لاستیک‌سازی خرم‌آباد در مرحله دریافت تسهیلات

لاستیک‌سازی خرم‌آباد همچنان در مرحله دریافت تسهیلات

آخرین تصمیم دولت درباره افزایش تعطیلی آخر هفته

قدردانی بانوان کیش از پلیس در اجرای طرح نور

پیام تقدیر استاندار سابق از مردم مازندران

پلیس در «طرح نور» به سمت هوشمندسازی پیش می‌رود

پول موسسه رائفی پور از کجا می‌آید؟

(ویدئو) صحبت کردن یک محیط‌بان با خرس قهوه‌ای با لهجه مازنی

فحش‌های پول‌ساز؛ درآمد باورنکردنی فدراسیون فوتبال از 3 پرونده!

برگزاری سفر راهیان نور جامعه ورزش کشور در خوزستان

فحش‌های پول‌ساز! 450 میلیون درآمد فدراسیون از 3 پرونده

زلزله مرزن آباد مازندران خسارتی نداشت

کلاهبرداری قاتل برای پرداخت دیه میلیاردی | سرنوشت قاتلی که رویای آزادی در سر دارد

مشارکت خوب یزدی‌ها در اجرای طرح نور

پیش‌فروش شنل نامرئی‌کننده آغاز شد: فول‌سایز 60 میلیون تومان / فیلم

ضارب متواری دانش آموزان آملی دستگیر شد + فیلم

شدت بارش‌ها همچنان ادامه دارند

مازندران رتبه دوم کشور در سطح زیر کشت توت‌فرنگی

راننده ضارب دانش‌آموزان آملی دستگیر شد / دادستان آمل تشریح کرد

فحش های پول ساز / 450 میلیون درآمد فدراسیون از 3 پرونده

راننده ضارب دانش‌آموزان آملی دستگیر شد

کودک 5 ساله خرم‌آبادی خاله‌ 14 ساله‌اش را کشت!

وقوع زمین لرزه در مرزن آباد/ خسارتی ثبت نشد

مصدومیت 3 دانش آموز آملی براثر تصادف

تیراندازی مرگبار کودک 5 ساله به سمت خاله 14 ساله‌

اظهارات جدید وزیر کشور درباره گشت ارشاد و طرح نور

دستگیری ضارب دانش‌آموزان آملی

کشف 3 تن چوب جنگلی قاچاق در تنکابن

بارانی که بوی شکوفه‌های بهار نارنج می‌دهد

سیلاب در دلیجان

نخستین روز کاری استاندار جدید مازندران

واریز پول؛ دقیقا یک روز پس از فروش پرسپولیس

اجرای سند تحول قضایی در مازندران

وزیر کشور: اجرای حجاب یک دستور قانونی است/ بانوانی که در این زمینه دچار اهمال و غفلت باشند با تذکر باید به آن احترام گذارند؛ اگر توجه نکنند طبق قانون ورود می‌شود/ فراجا با ورود افراد آموزش دیده اقدام به اجرای طرح نور کرده است

وزیر کشور: اجرای حجاب یک دستور قانونی است

مرزن آباد لرزید

ضارب دانش آموزان آملی دستگیر شد

لزوم ایجاد اقتصاد دریاپایه در مازندران

اجرای موفق طرح نور در کرمانشاه

ضرورت رسیدگی به پرونده‌ها در کمترین زمان

تصادف مینی بوس با کامیون در بابل 2 مصدوم داشت