آخرين مطالب

بزک مرکبات در سورتينگ ها؛ معضلي جديد در کشاورزي مازندران مقالات

بزک مرکبات در سورتينگ ها؛ معضلي جديد در کشاورزي مازندران

  بزرگنمايي:

مازن انلاين- رنگ‌افزايي غيراستاندارد و برداشت زودهنگام مرکبات تيشه‌اي است که با علم به غيراخلاقي بودن و تهديد سلامت جامعه در دست افراد سودجو قرار گرفته و پيکر مرکبات مازندران را نشانه رفته است و با ادامه آن بازار داخلي کشور تمايل و اعتماد خود را براي خريد مرغوب‌ترين مرکبات ايران از دست داده احتمال ورشکستگي باغداران و سورتينگ‌داران اين استان را در بر دارد. رنگ‌افزايي در مرکبات که براي رسيده و مرغوب به نظر رسيدن ميوه مورد استفاده افراد سودجو قرار مي‌گيرد به صورت نارس و در حجم انبوه از باغداران خريداري مي‌شود و در اتاق‌هايي مخصوص با افزودن موادي مانند اتيلن و در دماهاي بالا (حدود 60 درجه) به ميوه‌هايي با رنگ زرد يا نارنجي تبديل مي‌شوند، به‌اين ترتيب ميوه سبزرنگ کال، ظاهري شبيه ميوه‌هاي رسيده مي‌گيرد تا رنگ‌و روي جذاب آن، مشتري بيشتري در بازار ميوه‌هاي نوبرانه پيدا کند. آنچه مهم است چگونگي آموزش سورتينگ‌داران از استفاده مجاز و علمي از رنگ‌هاي بهداشتي يا ممنوعيت استفاده از هر نوع رنگ براي مرکبات در سراسر استان است تا به صورت جمعي در مازندران به اجرا درآيد و تنها در يک شهرستان لازم‌الاجرا نباشد. لزوم تشکيل اتحاديه سورتينگ‌داران رئيس جهاد کشاورزي قائم‌شهر با بيان اينکه ايران در بخش توليد مرکبات مقام هفتم و در بخش صادرات آن در رتبه بالاتر از 40 در دنيا قرار دارد، اظهار کرد: سرانه توليد مرکبات در مازندران 2.5 ميليون تن و در باقي نقاط کشور دو ميليون تن است و اين حجم توليد، بيش از نياز مصرف داخلي است و بايد به کشورهاي هدف صادر شود تا صنعت باغداري از ورشکستگي نجات يابد. فرزين فرهادي گفت: بيش از نيمي از 300 سورتينگ استان در قائم‌شهر قرار دارد و سورتينگ‌هاي غيرمجاز هم در اين شهرستان در حال افزايش است. وي برداشت زودهنگام مرکبات و اعمال عمليات غيرمجاز رنگ‌افزايي توسط افراد متخلف را چالش مهم استان دانست و افزود: خريد زودهنگام مرکبات و رنگ کردن آن باعث مي‌شود باوجود ظاهر رسيده، ميوه طعم ترش و نارس داشته باشد و اين وضعيت بازار فروش آن را در استان‌هاي کشور متزلزل کرده و مشتري رغبتي براي خريد مرکبات تقلبي مازندران نداشته باشد. وي با اشاره به نبود اتحاديه يا تشکل ويژه سورتينگ‌داران در مازندران بيان کرد: افزايش احداث سورتينگ‌هاي غيرمجاز در زير پله، چادر و طويله‌ها نگران‌کننده است و تشکيل اتحاديه در سطح استان براي نظارت بر کار سورتينگ‌داران و عمل فناوري مرکبات ضروري است. طرح بود و نبود رنگ‌افزايي مرکبات استاني شود مديرعامل اتحاديه باغداران قائم‌شهر با اعلام خبر برداشت دو ميليون و 200 تن مرکبات از باغات قائم‌شهر در سال گذشته خاطرنشان کرد: توليد مرکبات قائم‌شهر در سال جاري، بيش از دو ميليون و 700 هزار تن پيش‌بيني مي‌شود که اين برداشت انبوه معضل و استرس بزرگ باغداران اين شهرستان را رقم زده است. مهدي زيني افزود: امسال به علت بارش به موقع و مصرف پايين کود و سموم، مرکبات قائم‌شهر در بالاترين سطح از لحاظ کيفيت قرار دارند ولي کشاورزان با وجود هزينه‌هاي سنگين زمان داشت تا برداشت، نگراني قيمت محصولات باغي خود را دارند. وي با تاکيد بر کم کردن بار استرس از دوش باغداران تصريح کرد: دغدغه فروش و صادرات مرکبات باغداران را آزار مي‌دهد و بايد اين نعمت فراوان فرصتي براي گشايش و رفاه اقتصادي باغداران شود. اين مسئول با اشاره به نبود تشکلي به نام سورتينگ‌‌داران و لزوم تشکيل آن اظهار کرد: هر سورتينگي بايد برند مخصوص خود را داشته باشد و زير نظر اتحاديه فعاليت کند. زيني افزود: هزينه رنگ‌افزايي مرکبات بالاست و با وجود رنگ و لعاب فريبنده‌اي که به مرکبات مي‌بخشد ولي با قيمت پاييني در استان به فروش مي‌رسد ولي پرتقال جنوب بخاطر نداشتن رنگ و برداشت به موقع با قيمت بالا در همين استان خودمان خريد و فروش مي‌شود و اين بدان علت است که فروشندگان مرکبات با يکبار خريد متوجه نارس و بدمزه بودن پرتقال رنگ‌ آوري شده مي‌شوند و از خريد دوباره آن ممانعت مي‌کنند. وي تاکيد کرد: محصولات باغي مرغوب مازندران نياز به تبليغات صدا و سيما دارند تا مردم از سلامت ميوه‌ها آگاه شوند. مديرعامل اتحاديه باغداران قائم‌شهر گفت: هر سال به هزينه رنگ‌افزايي اضافه مي‌شود ولي هزينه‌اي براي سلامت جامعه و محيط زيست صورت نمي‌گيرد و حق زندگي سالم نسل‌هاي بعدي با بي‌تفاوتي به خطر افتاده است. وي همچنين افزود: اگر قرار است رنگ‌افزايي ساماندهي يا به طور کلي ممنوع شود بايد در کل مازندران اجرايي شود و تنها يک شهرستان داعيه دار حل مشکل نشود. بود و نبود مواد رنگ‌افزايي در مرکبات تعيين تکليف شود سعيد خطي نماينده سورتينگ‌داران قائم‌شهر با اشاره به وجود بيش از 170 سورتينگ در قائم‌شهر، وجود اين حجم سورتينگ را مايه مباهات ندانست و تاکيد کرد: اين افراد نه آموزشي ديده‌اند و نه بار و بسته‌بندي مناسبي دارند. وي با گير دانستن پاي همه مسئولان دست‌اندرکار در رواج سورتينگ‌داري و رنگ‌افزايي مرکبات تصريح کرد:بايد سورتينگ‌داران داراي شناسنامه شوند تا کنترل کامل روي افراد و صنعت مورد نظر صورت گيرد و متقاضيان قبل از احداث آن آموزش ببينند. خطي گفت: مسئولان بهداشت استان تا چه اندازه مواد رنگ‌افزايي مرکبات را آناليز و مطابق استاندارد تعيين کرده‌اند که اکنون مسئله سرطان‌زايي اين مواد به اين حد گسترده اعلام شده است؟ وي از سوي ديگر سورتينگ‌داران خواستار تعيين تکليف سازمان غذا دارو براي مصرف مواد رنگ‌افزايي در مرکبات شد و افزود: براي بود و نبود رنگ‌افزايي مرکبات تعيين تکليف شود چرا که سلامت جامعه در خطر قرار مي‌گيرد. خطي گفت: ميزان مواد رنگ‌افزايي و چگونگي فناوري آن به سورتينگ‌داران آموزش داده شود و در صورت اعلام قطع رنگ‌افزايي، همه شهرستان‌ها وارد عمل شوند و تنها شهرستان قائم‌شهر تحت فشار قرار نگيرد در غير اين‌صورت مرکبات ديگر شهرها با رنگ‌افزايي و رنگ زيبا با قيمت بيشتر از مرکبات خالص و رنگ نشده قائم‌شهر به فروش مي‌رسند و باغداران اين شهرستان ورشکست مي‌شوند. نماينده سورتينگ‌داران قائم‌شهر تاکيد کرد: نيروي انتظامي مي‌تواند جلوي خروج بار رنگ‌افزا شده را در استان بگيرد و نگذارد بارهاي تقلبي به بازار و ارزش مرکبات مرغوب مازندران در بازارهاي کشور آسيب بزند. مرکبات رنگي عاملان بروز سرطان رئيس شبکه بهداشت و درمان قائم‌شهر با بيان اينکه هدف وزارت بهداشت تامين و ترميم سلامت جامعه است، اظهار کرد: طبق آمار، اگر تمامي کارکنان وزارت بهداشت و درمان کاملا استاندارد عمل کنند تنها سلامت 25 درصد جامعه تامين مي‌شود و 75 درصد باقيمانده توسط خود مردم و ارگان‌هاي ديگر تامين مي‌شود. وي با تاکيد بر شناخت مشکلات بهداشتي و نحوه مبارزه با آن‌ها گفت: بيماري‌هايي کشور را تهديد مي‌کنند که با بيماري‌هاي کشنده گذشته تفاوت دارند چرا که بيماري‌هاي سابق با واکسن کنترل شده و کشنده نيستند ولي بيماري‌هاي شايع فعلي مثل ديابت، سرطان و سکته با واکسن قابل پيشگيري و درمان نيستند . محمد گران افزود: هر ساله 80 هزار بيمار سرطاني به ليست اين بيماران اضافه مي‌شوند و ايران رتبه‌هاي نخست شيوع سرطان را در جهان دارد. وي با اشاره به خواص ميوه و سبزيجات و اولويت مهم آن در هرم غذايي خانوار تاکيد کرد: بايد سلامت اين ماده غذايي مهم در هرم غذايي تضمين شود و توليدکنندگان را وادار به توليد استاندارد کرد. گران يادآور شد: بايد ميوه‌هايي با کمترين کود و سم در سبد غذايي مردم قرار گيرد و رنگ‌هاي شيميايي در آن‌ها به کار نرفته باشد. رئيس مرکز بهداشت و درمان قائم‌شهر، با تاکيد بر حذف رنگ‌هاي شيميايي در سورتينگ‌ها افزود: اين در حالي است که ميوه‌هايي که بايد سالم‌ترين مواد غذايي را وارد بدن افراد کنند بخاطر داشتن بالاترين سم و کود و مواد رنگي و نيز کمترين زمان برداشت باعث افزايش سرطان در بين مردم شده است. گران گفت: ميوه‌اي که قرار است زندگي تامين کند و نيترات‌ها و سموم بدن را دفع کند و کاهنده شيوع سرطان باشد با عمل رنگ‌افزايي و مصرف بالاي سموم و کود به عامل مرگ و مير و بروز سرطان تبديل شده است و اين حق‌الناسي است که بر گردن توليدکنندگان و دست‌اندرکاران اين ميوه‌ها قرار دارد. وي با تاکيد بر استاندارد کردن مصرف کود، سم و رنگ‌هاي شيميايي براي مرکبات اظهار کرد: براي سورتينگ‌هاي غيرمجاز پروانه صادر نشود و در واحدهاي مجاز نيز مسئول فني تعيين شود تا بر حفظ استاندارد و کيفيت فناوري مرکبات نظارت کند. برداشت ميوه نارس ممنوع و غير اخلاقي عضو هيات علمي مرکزآموزش و تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي جهاد کشاورزي مازندران در ادامه با انتقاد از آغاز به کار بدون دانش و آموزش سورتينگ‌داران و برداشت بي‌موقع و زودهنگام مرکبات در استان مازندران اظهار کرد: چرا از زمان ورود رنگ به استان، هيچ اداره‌اي جلوي ورود و استفاده از رنگ را نگرفت. اداره بازرگاني مجوز بهره‌برداري آن را صادر کرد؟ وي افزود: رنگ مرکبات محصول آمريکاست ولي تنها در يک ايالت آن و در يک دز معين استفاده مي‌شود. سيد وحيد علوي گفت: استفاده بيش از دو پي‌پي‌ام رنگ بر روي مرکبات آن را سرطانزا مي‌کند و بايد کمتر از اين استفاده شود. وي افزود: بايد اعلام شود که پوست اين ميوه رنگ‌افزا شده قابل استفاده نيست و افراد آن‌را براي مربا يا به صورت رنده شده مورد استفاده قرار ندهند. وي با بيان اينکه رنگ‌هاي گياهي وارد شده در ايران بخاطر عدم آموزش به خوبي مورد استفاده قرار نگرفتند افزود: اگر قرار است رنگ شيميايي از سورتينگ‌داران گرفته شود بايد رنگ مجاز يا گياهي در اختيارشان قرار گيرد. علوي گفت: چون دانش تشخيص زمان رسيدن ميوه براي همه وجود ندارد بايد کارشناساني بر زمان برداشت به موقع ميوه نظارت کنند و با دستگاه رفراکتومتر ميوه نارس را از رسيده تشخيص دهند. وي زمان برداشت مرکبات را زماني اعلام کرد که قند ميوه به واحد هفت برسد و درون ميوه رسيده و آبدار باشد که در غير اين صورت ميوه ترش و نارس خواهد بود و بازار خود را از دست مي‌دهد. وي از تشکيل انبار فني استاندارد مرکبات خبر داد و افزود: اعطاي مسئوليت به سازمان استاندارد دردي دوا نمي‌کند چون اين سازمان از مرکبات چيزي نمي‌داند و زمان دوساله‌اي تا آموزش و آگاهي نياز دارد و جاي انبارداران مرکبات در اين تشکيلات خالي است. کارشناس مرکز تحقيقات کشاورزي مازندران با تاکيد بر اينکه بايد ميوه به قند هفت برسد تا آماده برداشت شود، ادامه داد: در غير اين‌صورت بايد پوست ميوه با رنگ مجوز دار بهداشت رنگ شود و اگر رنگي از سوي اين اداره معرفي نشد سورتينگ داران در رنگ‌افزايي مختار هستند. وي افزود: ميوه‌اي که رنگ‌افزايي مي‌شود بخاطر رنگ شدن در آب گرم 60 درجه، قابليت نگهداري در انبار را ندارد و داخلش خراب مي‌شود . وي برداشت بي‌موقع مرکبات را تخلف و جرم اخلاقي دانست و گفت: زمان رنگ افزايي ميوه بعد از رسيدن آن و به حد مجاز رسيدن ويتامين c ميوه است و برداشت قبل آن ممنوع و آسيب زننده بازار مرکبات مازندران در استان‌هاي کشور است.




نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

شخم زمستانه در مناطق بارانی ممنوع!

دیابت ؛ شاهراه ورود به مسیر مرگ خاموش

این من بودم که...

قصه ناتمام نساجی های قائمشهر

جنگل تراشی در مقابل چشمان مسئولان/ مناطق بکری که بلعیده می‌شوند

روزگار تلخ مرکز تجارت شمال در «بارفروش دِه»

صنعت مازندران "مادر" ندارد!

نخستین ساکنان مازندران چه کسانی هستند؟

مدیرعامل باشگاه نساجی مازندران : اعتراف به اشتباهات کردید ولی چه سود؟

چشم‌چرانی به اراضی مازندران؛ ممنوع!

نمره منفی برای کمیته های بحران

برای چهل سالگی انقلاب چه کرده اید؟

گردشگری با طعم فقر امکانات در منطقه نمونه ساحلی

روستا؛ منبع اساسی آغاز یک توسعه پایدار/ نگرش خود به روستا را تغییر دهیم

درباره حادثه پل سفید

سیل‌گیر!؟

دردمان از نشنیدن نیست؛ گوش شنوایی نیست

مادران انتظار؛ 35 سال چشم به راه علیرضا

گردشگری در مازندران؛ از "عمل" تا "عنوان‌زدگی"

ثبت 68 آیین معنوی مازندران/ از « گهره بندی» تا «مشال پلیته»

داغ بردل نشسته «خزر»/ سوگواره دریا پایان ندارد

ضریحی که ندیده ساخته شد/ عشق به امام حسین (ع) درقاب هنر

حکایت تلخ "درس خواندن" و "کمر شکستن"

کرب زنی؛ آئینی برای همنوایی با امام حسین (ع)

هجوم "خوران"به جنگل های یتیم شمال به بهانه گردشگری!

"نُکرس" زیبایی مطلق در دل ستبر کوهستان

"کم‌آبیاری بخشی ریشه" راهکاری علمی برای سازگاری با شرایط خشکی

افزایش حباب سن ازدواج در جامعه امروزی/ استقلال مالی؛ دختران را ازدواج گریز کرده است!

گردشگری با طعم جهادی

کلیدهای طلایی رفتار با نوجوانان

محورهای مواصلاتی مازندران جولانگاه عزرائیل!

تلف شدن ماهیان رودخانه فریدونکنار در تداوم تناقض‌گویی مسئولان/ مشکلات زیست محیطی که سلامت مردم را نشانه گرفته است

«خوتکا» پیشمرگ پرندگان مهاجر شد/ مهمان‌کشی ممنوع

سناریوی نرخ ارز و جولان قیمت ها در بازار مصرفی

پلاستیک؛ هیولایی که سلامتی را می بلعد

دست برنجکاران مازنی زیر سنگ شالیکوبی داران

باران به داد میانکاله رسید/آتشی که زمین خواران برافروختند

"الیت"؛ مدفن یک تمدن تاریخی

ارزمون شکارچیان درگذشت

معدن‌کاری لرزه برجان ولشت انداخت/ مرگ بهشت نزدیک است

شیرمادر؛ بهترین گزینه برای تغذیه کودکان شیرخوار

این همه تبلیغات بنر در ساری برای یک سالگرد

سرریز جاذبه های گردشگری در مسیر راه آهن شمال

خطر تکرار فاجعه در بافت های ناایمن/ تهدید جان 400 هزار مازنی

ضرورت تهیه « نقشه خطر» در ساری

مازندران در انتظار انفجار جمعیت/ «جنگل‌نشینی» پدیده در حال وقوع در مازندران

جای خالی متخصصان در معادن ناایمن مازندران

نسخ کشی از سفره های زیرزمینی مازندران برای کشت دوم برنج

مهمان کُشی خزر/ غریق نجات متولی می خواهد

آش چنان سوخت بال و پرت را...