پیام مازند

آخرين مطالب

شیرمادر؛ بهترین گزینه برای تغذیه کودکان شیرخوار مقالات

شیرمادر؛ بهترین گزینه برای تغذیه کودکان شیرخوار

  بزرگنمايي:

پیام مازند - تغذیه با شیر مادر، احتمال ابتلا به بیماری بدخیم لنفوم (نوعی سرطان خون) را تا 6 برابر کاهش می دهد؛ در کودکانی که شیر مادر می خورند، احتمال ابتلا به بیماری در دو ماه اول عمر 16 بار کمتر از کسانی است که شیر خشک می خورند.  تغذیه با شیر مادر نکته ای مهم برای سلامت مادر و نوزاد است؛ چرا که برای رشد جسمی و مغزی نوزاد ضروری است؛ متخصصان سازمان جهانی بهداشت، تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6 ماهگی را ضامن سلامت و رشد جسمی و فکری نوزاد می دانند؛ پس از شش ماهگی تغذیه کودکان علاوه بر این ماده مغذی بسیار مناسب، باید همراه با غذاهای مکمل و عادی، تا دو سالگی ادامه یابد.
سیتا عیسی پور متخصص زنان و زایمان  شیر مادر برای نوزاد را یک غذای کامل دانست و اظهارکرد: این شیر تمام مواد مغذی مورد نیاز نوزاد را به مقدار مناسب دارد، شیرخوار در 6 ماه ابتدای زندگی به هیچ چیز جز شیر مادر احتیاج ندارد که به آن تغذیه انحصاری با شیر مادر گفته می شود.
وی با بیان این که شیر مادر برای شیرخوار و خود مادر مزایایی را به همراه دارد، خاطرنشان کرد: هضم شیرمادر آسان تر است و موجب رشد بیشتر نوزاد می شود، همچنین افزایش بهره هوشی نوزاد،کاهش بیماری هایی مانند آسم و اگزما، محافظت شیرخوار در برابر عفونت و پیشگیری از برخی بیماری های مزمن مانند بروز چاقی، دیابت و فشار خون در بزرگسالی را به همراه دارد؛ به علاوه دیابت نوع یک را در بزرگسالی تا 34 درصد کاهش می دهد.
عیسی پور به برخی مزایای این شیر برای مادر اشاره کرد و گفت: تقویت رابطه عاطفی بین مادر و نوزاد، تاخیر در حاملگی مجدد، کاهش سرطان پستان و تخمدان،کاهش خونریزی مادر پس از زایمان و کمک به اقتصاد خانواده از مزایای شیر مادر برای زنان است.
این متخصص زنان و زایمان با اشاره به برخی نکات مهم در تغذیه با شیر مادر یادآور شد: شیر روز اول آغوز نام دارد که برخی این ماده مغذی را به نوزاد نمی دهند در حالی که این شیر حاوی مواد بسیار مغذی و ایمنی بخش بوده و به عنوان واکسن نوزاد تلقی می شود.
وی تصریح کرد: دوره آغوز بین 5 تا 15 روز اول است، یعنی از روز اول ترشح می شود و حداکثر تا 15 روز ادامه دارد و بین یک تا 1.5 ماه پس از تولد، ترکیبات آغوز تغییر پیدا می کند.
عیسی پور با اشاره به این که میزان مواد معدنی و پروتئین آغوز نسبت به شیر کامل بیشتر است، گفت: آغوز نوزاد را در مقابل بیماری ها و عفونت ها بهتر محافظت می کند و پس از آن تبدیل به شیر کامل می شود.
این متخصص زنان و زایمان خاطرنشان کرد: در روز اول مقدار شیر مادر کم است، مکیدن پستان توسط نوزاد باعث افزایش شیر می شود، بنابراین مادر به هیچ عنوان نباید به تصور این که شیر کم است، شیر دادن را قطع کند؛ مکیدن های متوالی باعث می شود مقدار آن افزایش یابد.
وی با بیان این که تغذیه با شیر مادر در هر ساعت از شبانه روز که نوزاد احساس نیاز و گرسنگی کند باید انجام شود که معمولا بین 8 تا 12 بار در طول شبانه روز است، تصریح کرد: بهترین راه تشخیص کافی بودن شیر مادر، افزایش وزن شیرخوار بر اساس منحنی رشد است.
این متخصص زنان و زایمان شیر مادر را بهترین غذا برای نوزادانی که نارس هستند برشمرد و گفت: اگر مادری داروهای غیر مجاز مصرف کند یا قادر به کنترل الکل خود نباشد،یا این که عفونت اچ آی وی یا سل فعال و درمان نشده داشته باشد نباید به نوزاد شیر دهد.
وی افزود: مادرانی که تحت درمان سرطان پستان هستند و یا شیمی درمانی سایر سرطان ها انجام می دهند نیز نباید به نوزادان خود شیر دهند.
* شیر مادر غنی از مواد غذایی و انواع آنتی بادی ها است
زهرا صابری دیگر متخصص زنان و زایمان نیز با اشاره به اهمیت زیاد شیر مادر گفت: شیر دهی مادران آن قدر اهمیت بالایی دارد که گفته شده به محض زایمان این شیر دهی صورت گیرد؛ حال فرقی نمی کند زایمان مادر به صورت طبیعی یا سزارین بوده باشد.
وی افزود: بهترین کار پس از به دنیا آمدن نوزاد این است که شیر مادر به دهان وی گذاشته شود؛ وقت کشی در این زمینه بزرگترین ضربه را به نوزاد وارد می کند.
صابری با اشاره به این که شیر مادر غنی از مواد غذایی و انواع آنتی بادی ها از نظر ایمنی است، تصریح کرد: زایمان بهتر است به صورت طبیعی باشد و به محض این که بند ناف بریده شد، شیر به نوزاد داده شود و دهان نوزاد به هیچ عنوان خشک نماند.
این متخصص زنان و زایمان افزود: تغذیه با شیر مادر، احتمال ابتلا به بیماری بدخیم لنفوم (نوعی سرطان خون) را تا 6 برابر کاهش می دهد؛ در کودکانی که شیر مادر می خورند، احتمال ابتلا به بیماری در دو ماه اول عمر 16 بار کمتر از کسانی است که شیر خشک می خورند.
وی خاطرنشان کرد: به علت کوچک بودن حجم معده در نوزادان و شیرخواران، هضم بهتر و جذب سریع تر شیر مادر، کوتاه بودن زمان تقریبی تخلیه معده و بعضی علل دیگر، شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، نیاز به تغذیه مکرر داشته و زودتر گرسنه می شوند و برخلاف باورهای غلط رایج این حالت ها ربطی به کم بودن شیر مادر ندارد .
* تغذیه با شیرمادر زیربنای سلامت و تندرستی
ناهید نیکزاد کارشناس ترویج تغذیه با شیر مادر مرکز بهداشت مازندران درباره اهمیت شیر مادر گفت: تغذیه با شیرمادر زیربنای سلامت و تندرستی است و در تمام منابع اسلامی، هم چون قرآن کریم و در روایات پیامبراکرم (ص) و معصومین (ع) و نیز در کتب فقهی ، مطالب مهمی در مورد تغذیه با شیرمادر و آثار و احکام آن وجود دارد.
وی افزود: تغذیه از شیر مادر استاندارد غذاخوردن و تغذیه نوزاد است و نه تنها باید به عنوان الگوی طبیعی زندگی، که به عنوان اولویت بهداشتی و سلامت ملی و بین المللی مورد توجه قرار گیرد .
وی با بیان اینکه ترکیب شیر مادر در طول شبانه روز متفاوت است، تصریح کرد: در هنگام بیماری مادر، ترکیب شیرمادر تغییر کرده و به دفاع کودک علیه بیماری ها کمک می کند؛ همچنین در کودکانی که با شیرمادر تغذیه شده اند بیماری های اسهالی ، عفونت تنفسی ، عفونت ادراری ، آلرژی ، آسم ، پوسیدگی دندان ، سوء تغذیه و چاقی ، بیماری های بدخیم و سرطان کمتر دیده می شود .
کارشناس ترویج تغذیه با شیر مادر مرکز بهداشت مازندران اضافه کرد: محققان به این نتیجه رسیده اند که رمز موفقیت مادر در شیردهی آن است که مقررات حاکم بر زایشگاه ها و بخش های نگهداری از نوزادان باید به گونه ای تغییر کند که با روند طبیعی تولید ، ترشح و رساندن شیر به نوزاد و خصوصیات فیزیولوژیک او مطابقت داشته باشد.
وی با اشاره به این که تغذیه انحصاری شیرخواران با شیرمادر در 6 ماه اول زندگی ( بدون آب و غذاهای دیگر )است که منجر به رشد و نمو مطلوب و سلامت کودک خواهد شد، یادآور شد: بر اساس آخرین آمارها استان مازندران با 64.9 درصد تغذیه انحصاری با شیرمادر در مقایسه با 57 درصدی تغذیه انحصاری با شیرمادر کشور از وضعیت مطلوبی برخوردار است و با توجه به هدف جهانی که رسیدن به 50 درصدی تغذیه انحصاری با شیرمادر تا سال 2025 است در حال حاضر استان ما در وضعیت خوبی به سر می برد .
کارشناس ترویج تغذیه با شیر مادر مرکز بهداشت مازندران خاطر نشان کرد: مادران حق دارند به کودکان خود شیر بدهند و برای موفقیت در شیردهی نیاز به حمایت همه جانبه دارند؛ از آنجا که تغذیه با شیرمادر در سلامت مادر،کودک، خانواده و جامعه موثر است، بنابراین تمامی افراد به نوعی وظیفه حمایت از مادران را برای تغذیه شیرخواران با شیرمادر را بر عهده دارند.
 





نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

چرا برخی از کودکان لکنت زبان می گیرند؟

غرق شدن در گرداب فضای مجازی به چه قیمتی؟!

خانه به دوشی بیماران ام اس/ سالانه 40 بیمار در آمل افزوده می شود

جای خالی تدبیر و مسئولیت در گردشگری های نوپدید مازندران

میراث خواران ، چابکتر از میراث داران

مشکل سوخت کشاورزی در بهشهر ؛ از کندی ثبت سامانه تا چاههای غیرمجاز

ساخت و سازهای افسار گسیخته در روستاهای رامسر، عامل توسعه یا نابودی؟

همیشه رد پای یک دوست در میان است!

هنجارشکنی در سد لفور تا بازداشت عاملین نابهنجاری

تور زیرزمینی در اعماق معدن/از دنیای رنگارنگ جنگل‌ تا جهان معادن

سایه بختک حاشیه نشینی بر سر نوشهر/ جلوی سیل مهاجرت را بگیرید!

مهارت در گوش دادن؛ راهکاری موثر برای برقراری ارتباطات با دیگران

موجی نو از سد معبرها؛ انتخاب سلیقه ای جمع آوری معابر عمومی در تنکابن!

فشار خون ، قاتل خاموش اما قابل کنترل

نشان یونسکو بر پیشانی هنرهای سنتی/ گلیمچه جهانی زیر پای دلالان

سرریز فاضلاب ها و مساله شنا در دریای خزر

کتب درسی و محیط زیستی که نیست

حال ناخوش واحدهای تولیدی در سوادکوه/ کارگرانی که بیکار شدند

دوران نوجوانی دختران چگونه می گذرد؟

توقف قطار گردشگری مازندران در ایستگاه مخالفت‌ها

هویت مازندران در محاصره حفر چاه های غیر مجاز/ گنجی در کار نیست

اعتیاد و عوامل موثر در آن

نوای «الغوث الغوث »در دیار علویان پیچید

امواج کشنده خزر در مسیر رام شدن

آزادی به شرط گلریزان/ نیازمندانی که یاری خیران را می طلبند

گنحینه هایی غریب در سپهر گردشگری مازندران

زنان در پی اثبات خود در دنیای مردانه؟!

دامداری صنعتی مهمان ناخوانده روستای توبن!

قطع سالانه 50 هزار اصله درخت در مازندران/متهم تراشی جالب یک شورا

بودجه فرهنگی دانشگاه ها یا وعده های سرخرمن؟!

جای خالی بهار نارنج در سپهر گردشگری مازندران

خزر؛ فاضلاب شده است؟!

سر چشمه احساس ناامنی اجتماعی زنان در جامعه کجاست؟

نقش حجاب در امنیت و آرامش روانی

دام هایی که می گویند هست اما نیست!

زخمِ نگرش های غلط بر پیکر بیماران خاص

بازگشت خاموش برندهای تقلبی خارجی به مازندران

کارگران مشغول کار نیستند/ زخم «خصولتی» بر اندام نساجی و خزر خز

همیشه پای یک انسان در میان است

«ورف چال»؛ تجربه 600 ساله مدیریت روستایی

بلوغ شورا، شاید وقتی دیگر

جنب و جوش آبزی پروری مازندران در سیلاب بهاری

سیل، سیل است چه فرقی می‌کند...

پرواز دوباره زنبورداری ییلاقی در مازندران از خاکستر سیل

جادوی رنگ ها در « مرداب هسل»

مزرعه ای هزاررنگ در اتاق چندمتری/ جشنواره صیفی جات در تنکابن

سدهای مازندران نمی شکند/ سرریز شدن سدها و پایان خشکی تالاب

مجمه وری ؛ جشن متفاوت برای میلاد عدالت

دعا سپری محکم در برابر سیل مشکلات

ضرورت شناسایی کانون های بحرانی سیل در غرب مازندران