پیام مازند

آخرين مطالب

کشت دیرهنگام برنج در بن بست طغیان آفت اقتصادي

کشت دیرهنگام برنج در بن بست طغیان آفت
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری- وضعیت این روزهای شماری از شالیکاران مازندران که هشدارهای کم آبی و بویژه طغیان آفت کرم ساقه خوار نسل سوم و چهارم را نسبت به کشت دوم نادیده گرفته اند ، این ضرب المثل را تداعی می کند که " خودکرده را تدبیر نیست ".
مشاهدات  از زمین های شالیزاری دشت 110هزار هکتاری هراز در منطقه مرکزی مازندران نشان می دهد که گرمای هوا، کمبود آب ، خشکسالی و طغیان نسل سوم و چهارم کرم ساقه خوار سبب شده تا برخی از کشاورزان ادامه کشت دوم را رها کنند.
اگر چه به نظر می رسد اولویت منافع اقتصادی باعث شده تا شالیکاران علاوه بر بی توجهی به قانون ممنوعیت 2 بار برداشت آب از چاه اقدام به کشت دوم کنند و حتی خطرپذیری طغیان آفت کرم ساقه خوار و در نتیجه احتمال به بارننشستن محصول را پذیرا شوند ، اما اکنون زمین های شالیزارهای کشت دوم در حالی رها شد که کشاورزان هزینه شخم و شیار ،دستمزد نشا کاران و نهاده های کشاورزی از جمله بذر، کود شیمیایی و سموم کشاورزی متقبل شدند.
وضعیت رها شدن زمین هایی که دوباره نشا شده و یا به روش رتون کشت شده در حالی مورد تایید مسئولان سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز قرار گرفت است که پیش از این نسبت به کمبود آب و عدول از تقویم زراعی هشدار های لازم صادر شده بود.
جهاد کشاورزی مازندران در چندین مرحله اعلام کرد که شالیکاران حداکثر تا بیستم مرداد ماه کشت مجدد را انجام دهند ،در غیر این صورت با خسارت احتمالی آفت و سرمازدگی مواجه خواهند شد.
از آنجایی که مدت زمان به بار نشستن خوشه و به مرحله درو رسیدن رقم زود رس طارم محلی 75تا 80 روز است، آفت ساقه خوار نسل چهارم و سرمای هوای پاییزی همواره تهدیدی جدی علیه کشت مجدد همراه با تاخیر است.
کشت دوباره برنج در مازندران به دو صورت "نشای مجدد" و "پرورش ساقه" یا"رتون" و به اصطلاح محلی "دونوج" انجام می شود، در روش اول کشاورزان اقدام به آماده سازی دوباره شالیزار کرده و نشای مجدد انجام می دهند ، ولی در روش دوم ساقه های باقی مانده از کشت نخست دوباره جوانه زده و پرورش داده می شود تا تبدیل به شالی شود.
کشت مجدد برنج در سالهای اخیر در حالی با استقبال شالیکاران مازندران رو به رو شده است و کشاورزان ضمن جبران کسری درآمد، بهره وری از زمین های شالیزاری را افزایش داده اما این برنامه با گسترش سطح کشت و کم آبی و طغیان آفات ،اکنون به چالش جدی تبدیل شده است.
کارشناسان موسسه تحقیقات برنج و حفظ نبابات جهاد کشاورزی بارها نسبت به افزایش ضریب آسیب پذیری کشت دوباره برنج بر اثر طغیان آفت کرم ساقه خوار و کم آبی هشدار داده بودند.
کارشناسان کشاورزی می گویند کشت دوم با نسل سوم و چهارم کرم ساقه خوار برنج به صورت جدی تهدید می شود و در صورت بی توجهی کشاورزان ممکن است در آینده حتی کشت اول را هم برای آنان سخت و غیرممکن کند.
آنان می گویند ؛مساله مهم در کشت دوم برنج مصرف نهاده های شیمیایی حالا چه سم و چه کود است چون وقتی می خواهید در یک بازه زمانی کوتاه به محصول مورد نظر برسید از مواد شیمیایی به مقدار زیاد استفاده می شود که بقایای آن می تواند موجب آلودگی آب های سطحی و خاک شود.
مشاهدات عینی از حضور شالیکاران در فروشگاههای سموم کشاورزی آمل ، بابل ، محمودآباد ، بابلسر و فریدونکنار برای خرید و انجام سمپاشی های چند باره هم نشان می دهد که کشت دوم موجب شیوع بیماری و آفات بویژه کرم ساقه خوار شده است و شالیکاران برای مهار آن مجبور به مصرف سموم بیشترشدند.
کرم ساقه خوار نسل اول و دوم بیشتر در کشت اول طغیان می کند که کشاورزان به صورت غیرشیمیایی یا شیمیایی با آنها مبارزه می کنند ولی نسل دوم و سوم در ساقه های باقی مانده در شالیزارها یا داخل علف های هرز مرزهای شالیزاری و مزارع مجاور پنهان می شوند و با کشت دوم طغیان می کنند.
مقابله شیمیایی با این آفت در کشت دوم به خاک شالیزاری آسیب جدی وارد می کند و ممکن است به دیگر محصولات پاییزی مزارع اطراف هم خسارت وارد کند.
یکی از شالیکاران شهرستان آمل با بیان اینکه بیست و پنجم مرداد نشا مجدد را در حدود نیم هکتار انجام داده ولی پس از گذشت 2هفته کرم ساقه خوار به جان نشا سر سبز افتاده است، گفت: دوبار سم پاشی کردم اما دیگر کار ازکار گذشته است.
حبیب امیری نسب با بیان اینکه حدود 500 هزار تومان برای تهیه بذر و بوته نشا ، 500 هزار تومان شخم وشیار ، 450 هزار تومان دستمزد نشا کار ،300هزار تومان کود شیمیایی و 250هزار تومان سموم هزینه کرده است، گفت : با همه این هزنیه ها به دلیل حمله کرم ساقه خوار زمین را رها کردم.
وی در مورد این که آیا هشدار جهاد کشاورزی در زمینه تقوم کشت برنج دوم تا پانزدهم مرداد را شنیده بوده اید، افزود: البته شنیده بودم، اما من برای جبران درآمدی که از محل دامداری کوچک 2 راسی که در گذشته داشته ام، مجبور به کشت دوم برنج هستم.
او ادامه داد: البته اکنون با یک میلیون و 500 هزار تومان هزینه ای که بدون محاسبه حق کارگری خود و خانواده ام انجام دادم، زمین را رها کردم.
سید مرتضی هاشمی دیگر کشاورز از بابل نیز با بیان اینکه 2 هفته پیش با روشن کردن 2 حلقه چاه طی پنج شبانه روز حدود یک هکتار را برای گرفتن رتون آبیاری کرد، گفت: 250 کیلو کود شیمیایی و 20 کیلو دیازینون 10 درصد به ارزش حدود 700هزار تومان استفاده کردم ،اما اکنون به دلیل طغیان کرم ساقه خوار، نشا از بین رفته و زمین را رها کردم.
مسئول یکی از فروشگاههای سموم کشاورزی در منطقه لاله آباد بابل هم با بیان اینکه شمار زیادی از شالیکاران در یک بازه زمانی کمتر از یک ماهه اخیر 2 تا سه بار خرید سم دیازینون را داشته اند، گفت : طغیان کرم ساقه خوار سبب شد تا شالیکاران در فاصله کم اقدام به سمپاشی چند باره کنند.
یحیی موسوی افزود: از آنجایی که شالیکاران با زحمت و مشقت زیاد در شرائط کم آبی با استفاده از چاه ،هزینه هنگفت شخم و شیار و دستمزد نشا کاری را متقبل شدند، در هر شرائطی در حال مبارزه شیمیایی علیه کرم ساقه خوار هستند.
وی ادامه داد: به رغم اینکه قیمت سم نسبت به زمان کشت اول 30 تا 40 درصد افزایش یافته است، اما کشاورز به راحتی هزینه خرید سم را متقبل شده و در صدد نجات محصول خود هستند.
** عدول از تقویم کشاورزی، علت طغیان آفت
مدیر حفظ و نباتات جهاد کشاورزی مازندران با تایید طغیان نسل سوم و چهارم کرم ساقه خوار گفت: اینکه این آفات در زمین هایی که سرسبز و زمینه مساعدتری برای تخم ریزی داشته باشند، امری طبیعی است.
عبدالرحمان زاغی  افزود: بارها هشدار های لازم نسبت به لزوم رعایت تقویم زراعی برای کشت دوم شده است و شالیزارهایی که از پانزدهم مرداد به بعد زیر کشت دوباره برنج رفته است، مورد حمله آفت کرم ساقه خوار قرار گرفته اند.
وی توضیح داد: به هر حال آفت برای ماندگاری نسل خود و برخورداری از غذای مناسب ،روی گیاه سبز و سالم تخم ریزی می کند و به طور یقین زمین هایی که از پانزدهم مرداد نشا کاری شده و اکنون در مرحله پنجه زنی قرار دارند، شرائط بسیار مناسبی برای آفت کرم ساقه خوار هستند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران با اعلام این که مبارزه شیمیایی علیه این آفات سخت است و حتی سمپاشی چند باره نیز جوابگو نخواهد بود، گفت: سمپاشی بیش از حد با توجه به قیمت بالای سموم علاوه بر افزایش هزینه تولید، آفت را مقاوم و خطر زیست محیطی جدی را به بار می آورد.
اگر چه مسئولان جهاد کشاورزی مازندران اعلام می کنند که سطح زیر کشت دوم برنج امسال به دلیل کم آبی نسبت به 40 هزار هکتار پارسال به کمتر از 20 هزار هکتار رسیده است، اما شمار زیادی از شالیکاران به پشتوانه بارندگی اندک ماه مرداد امسال تا هفته پیش هم عملیات نشا را انجام دادند.
مازندران 230 هزار هکتار شالیزار دارد که امسال به خاطر کمبود آب 208 هزار هکتار زیر کشت برنج رفت .
سالانه حدود یک میلیون و 50 هزار تن برنج در مازندران تولید می شود.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/53738/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سنتکام: ایالات متحده امروز حمله هوایی در عراق انجام نداده است

آمریکا هرگونه حمله هوایی در داخل خاک عراق را رد کرد

جزئیات دقیق درباره حمله به کنسولگری ایران در پاریس

اهالی این استان‌ ها از امروز منتظر بارش باران باشند

کتائب سید الشهدا عراق: به حمله بابل حتما پاسخ داده می‌شود

شمارش معکوس برای ثبت تالاب بین المللی گندمان در کنوانسیون رامسر

حمله هوایی به یک پایگاه حشد الشعبی در عراق/ یک کشته و 6 مجروح

آمریکا حمله به حشد الشعبی را رد کرد

حمله هوایی به یک پایگاه نظامی حشد الشعبی در عراق/ یک کشته و 6 مجروح

حمله صهیونیست‌ها به پایگاه حشدالشعبی در استان بابل عراق

انفجار در پایگاه حشدالشعبی در استان بابل عراق

فیلم/آماده باش پرسنل درمان در بیمارستان المحاویل در بابل

انفجار مقر فرماندهی حشد الشعبی در بابل عراق

ببینید | تصاویری از آتش‌سوزی ناشی از حمله هوایی درون پایگاه کالسو در بابل

جدیدترین تصویر از انفجار بزرگ در مقر حشدالشعبی | حجم گسترده آتش را ببینید

وقوع انفجار در شمال استان بابل عراق +فیلم

ببینید | اولین تصاویر از وقوع انفجار در یک مقر نظامی در استان بابل عراق

ببینید | فوری؛ حمله هوایی به مقر فرماندهی حشد الشعبی و مقر دفاعی در پایگاه کالسو بابل

ببینید | تصاویر تازه از انفجار مقر نظامی حشدالشعبی در استان بابل عراق

الگوبرداری استان های آذربایجان غربی و مازندران از طرح سفیران زیبایی قم

کسب مجوز استفاده از پوست‌های تک‌لایه و دولایه برای درمان بیماری‌های پوستی

اولین تصاویر واقعی پیکسل 9 پرو لو رفت

حامیان طرح پنجره‌های امید در آذربایجان غربی، پنجره پر نور نیازمندان شدند

اعلام جزئیات ممنوعیت تردد از آزادراه تهران - شمال به سمت مازندران

(تصاویر) آیین سنتی برف چال در مازندران

معرفی مسئول جدید بسیج اساتید دانشگاه پیام نور استان البرز

اطلاعیه شماره 3 فراجا درباره اجرای «طرح نور»

اطلاعیه و گزارش پلیس درباره اجرای طرح نور

با هرگونه رفتار وکُنش اشتباه احتمالی ماموران برخورد خواهد شد

فراجا درباره طرح عفاف و حجاب اطلاعیه جدید صادر کرد

اطلاعیه شماره 3 فراجا در اجرایِ "طرح نور"

اطلاحیه سوم پلیس درباره حجاب

اطلاعیه سوم پلیس درباره حجاب

تردد از آزادراه تهران - شمال به سمت مازندران ممنوع شد

اطلاعیه فرماندهی انتظامی کشور درباره اجرای «طرحِ نور»

فراجا: وضعیت حجاب در جامعه مطلوب‌تر شده است | جریان سازی معاندین بر عزم و اراده پلیس تأثیری نخواهد داشت

اطلاعیه فراجا درباره وضعیت حجاب: با هرگونه رفتار و کُنش اشتباه احتمالی ماموران نیز برخورد خواهد شد

اطلاعیه مهم فراجا درباره «طرحِ نور» (عفاف و حجاب)

بادبان ناسا بر فراز زمین برافراشته می‌شود!

با هرگونه رفتار و کُنش اشتباه احتمالی ماموران نیز برخورد خواهد شد

اطلاعیه فراجا در مورد گشت ارشاد؛ اجرای طرح نور ادامه دارد

با هرگونه رفتار و کُنش اشتباه احتمالی ماموران برخورد خواهد شد

سکوت تراکتوری‌ها پس از شکست

اطلاعیه فراجا در مورد طرح نور: وضعیت حجاب در جامعه مطلوب‌تر شده/سناریوهای ساختگی بر عزم و اراده پلیس تاثیری نخواهد داشت/ پلیس عاری از خطا و اشتباه نبوده و با هرگونه رفتار و کُنش اشتباه احتمالی ماموران برخورد خواهد شد

مطلوب شدن وضعیت عفاف و حجاب در سطح کشور نسبت به قبل از اجرای طرح

فراجا: وضعیت حجاب در جامعه مطلوب‌تر شده است

توقیف خودروی قاچاق در ساری

ببینید | نساجی مازندران - تراکتور

تجهیز و نوسازی 150 هکتار شالیزار آمل

بهره‌برداری ازطرح جامع زیرساخت اراضی در مازندران