پیام مازند

آخرين مطالب

پشت تصرف منابع ملی به کجا گرم است؟

جنگل تراشی در مقابل چشمان مسئولان/ مناطق بکری که بلعیده می‌شوند مقالات

  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - تغییر کاربری اراضی کشاورزی و عرصه های طبیعی مازندران از زنگ خطر گذشته و به آژیر و بحران مبدل شده و بکرترین مناطق استان، چراغ خاموش بلعیده می شود.

 با عبور از مناطق مختلف استان و حتی صعب العبورترین جاها می توان رد و نشانی از ساخت و سازهای غیرمجاز، ویلاسازی و تغییرکاربری مزارع و منابع ملی و طبیعی را به نظاره نشست.
مسئولان می گویند همه چیز آرام و تحت کنترل است اما واقعیت چیز دیگری است چرا که بکرترین نواحی ساحلی، جنگلی و کوهستانی استان از زیرتیغ ساخت و سازهای غیرمجاز و طمع سودجویان جان سالم به در نبرده است، براستی پشت این ساخت و سازها و تغییرهای غیرمجاز کاربری به کجا گرم است؟
مردم می گویند نورچشمی ها، سلبریتی ها، آقازاده ها و ویژه خوارها در تغییر کاربری غیرمجاز و ساخت و سازها حتی در بکرترین نواحی استان نقش دارند اما مسئولان همه این مسائل را رد می کنند انگار که هیچ اتفاقی نیفتاده است.
آمارهای غیررسمی نصف شدن جنگل های شمال، از بین رفتن سطح وسیعی از اراضی قابل کشت و مزارع و دست اندازی به مراتع و جنگل ها، گواه آن است که همه چیز آرام نیست بلکه اراضی و عرصه های شمال رو به تمام شدن است.

پشت پرده تور گردی ها در مازندران
تغییرات اقلیمی در کشور و تداوم خشکسالی ها حتی پای خیلی ها را برای خرید اراضی به مازندران باز کرده است تا جایی که به گفته یکی از مسئولان، امسال شاهد تورهای مختلف مازندران گردی از مناطق مختلف کشور بوِیژه استان های کویری و خشک نظیر کرمان و سیستان و بلوچستان به استان بودیم اما پشت پرده این تورگردی ها، چیز دیگری است، هدف بیشتر این تورهای به اصطلاح گردشگری، شناسایی اراضی و رایزنی برای خرید آن بوده است.
تصرف تدریجی عرصه های روستایی موجود در حریم روستایی و سپس با بهره گیری از نفوذ صاحب منصبان و تهیه کد روستایی از جمله شیوه هایی است که آرام آرام، بکرترین عرصه های طبیعی مازندران بلعیده است. در این باره سیدمحسن موسوی تاکامی مدیرکل منابع طبیعی مازندران – ساری می گوید: در حوزه این اداره کل بیشتر تصرف ها و تجاوزها به عرصه های ملی، از سوی افراد معمولی و عادی صورت می گیرد.
وی ادامه داد: برخی مناطقی که در حریم منابع ملی واقع شده است بویژه در شهرستان بابل و سوادکوه متاسفانه دارای کد روستایی شده اند و آرام آرام از حوزه منابع طبیعی خارج می شوند درحالی که این اقدام مورد تایید منابع طبیعی نیست.
وی افزود: طبق قانون منابع طبیعی روستاهایی موجود در حریم منابع طبیعی جزو منابع ملی است و از نظر ما آنان مصداق متجاوز به عرصه ها محسوب می شوند اما واقعیت این است که روستاییان نیز مقصر نیستند که از مناطق محافظت نمی کنند، در حالیکه طبق نقشه های مصوب سال 42 این مناطق جزو عرصه های ملی است.
موسوی تاکامی با اظهار اینکه بیشتر مصداق زمین‌خواری ها در عرصه های حاشیه روستاها رخ می دهد می گوید: به عنوان نمونه شاهد خرید زمینی از سوی تهرانی ها در روستاهای موجود در حریم هستیم و بدون استعلام از منابع طبیعی اقدام به خرید می کنند و فروشنده نیز چیزی درباره منابع ملی بودن این اراضی مطرح نمی کند.
طرح خروج دام و زمین مابه ازای خروج دام از عرصه های جنگلی نیز در برخی مواقع گریبان منابع ملی را گرفته و به اقدامی برای تغییر کاربری و ساخت و ساز در عرصه ها مبدل شده است
طرح خروج دام و زمین مابه ازای خروج دام از عرصه های جنگلی نیز در برخی مواقع گریبان منابع ملی را گرفته و به اقدامی برای تغییر کاربری و ساخت و ساز در عرصه ها مبدل شده است اما مدیرکل منابع طبیعی مازندران – ساری می گوید: برخی زمین ها در قالب طرح به دامداران واگذار می شود تا علوفه کاری کنند و تغییر کاربری آن غیرمجاز و غیرقانونی خواهد بود اما بخشی از اراضی نیز با سند مالکیت به دامدار واگذار و از شمول عرصه های ملی خارج می شود و اگر روستایی بخواهد در این مناطق ساخت و ساز کند باید به بنیاد مسکن و کمیسیون مربوطه مراجعه و مجوز اخذ کند.
موسوی تاکامی با اشاره به اینکه سطح زیادی از عرصه های ملی در تصرف اشخاص قرار دارد به واقعیت دیگری اشاره می کند و می گوید: منابع طبیعی پول و فرصت آن را ندارد که بتواند این اراضی را بازپس گیرد زیرا هزینه های دادرسی و غیره بسیار سنگین است و به نوعی برای ما به صرفه نیست.

تصرف غیرقانونی 30 تا 40 هزار هکتار از عرصه های ملی
مدیرکل منابع طبیعی مازندران – ساری ادامه می دهد: در مجموع حدود 30 تا 40 هزار هکتار از عرصه های ملی در تصرف مردم است و تهیه و اجرای طرح کاداستر و اخذ سند منابع ملی به نام دولت می تواند چاره ساز باشد و در حال حاضر برای 600 تا 700 هزار هکتار از عرصه های ملی طرح کاداستر تهیه و برای 135 هزار هکتار کاداستر و سند تک برگ به نام دولت صادر شده است.
هرچه از شرق به سمت غرب مازندران می رویم، تغییر کاربری غیرمجاز به ساخت و ساز و ویلاسازی مبدل می شود چرا که قیمت بالای زمین، متناسب نبودن جریمه ها و عدم بازدارندگی سبب می شود تا طمع برای ویلاسازی و ساخت و ساز بیشتر شود.
در این باره سید وجیه الله موسوی مدیرکل منابع طبیعی مازندران – نوشهر می گوید: مقابله با تصرفات جدید در حوزه عرصه های ملی در قالب تبصره ذیل ماده 55 انجام می شود و خوشبختانه دستگاه قضایی همکاری خوبی با منابع طبیعی دارد و اگر تخلف و تصرف در حوزه منابع طبیعی گزارش نشود، همکاران منابع طبیعی زیرسئوال خواهند رفت و مواخذه می شوند.
وی ادامه می دهد: اگرچه سطح تصرفات در حوزه غرب مازندران کم و از مرز چهار هزار متر مربع به بالاتر تجاوز نمی کند اما از نظر ارزش ریالی قابل قیاس با شرق استان نیست.
تصرفات باندی و ساماندهی شده نداریم
موسوی در عین حال با بیان اینکه تجاوزات ساماندهی شده و باندی در حوزه منابع طبیعی منطقه وجود ندارد می گوید: اما به نظر می رسد برخی افراد با هزینه کردن روی وکالت و سندسازی اقدام به تصرف عرصه ها می کنند و به عنوان نمونه در یک مورد شاهد آن بودیم که 65 هزار مترمربع از عرصه ها در منطقه علی آباد عسگرخان جزو مستثنیات اعلام شده بود و با آن رای پیش نویس صادر شد، اما با همکاری رئیس کل دادگستری این رای باطل و عرصه آزادسازی شده است.
مدیرکل منابع طبیعی غرب مازندران اظهار داشت: بیشتر تصرفات و تغییر غیرمجاز کاربری عرصه ها در مناطقی صورت می گیرد که اراضی اشخاص اتصال به منابع طبیعی دارد و در عرصه هایی رخ می دهد که جزو مستثنیات در عرصه های ملی است.
وی راهکار اساسی برای پیشگیری از تخلفات را اجرایی شدن طرح کاداستر و سند تک برگی می داند و می گوید: با تثبیت مالکیت دولت از بیشتر ساخت و سازها در عرصه ها و تغییر کاربری اراضی جلوگیری می شود.
موسوی می گوید: برخی اراضی در قالب اجرای ماده 147 قانون ثبت سنددار می شود درحالیکه باید برای صدور سند از منابع طبیعی استعلام شود و عدم استعلام در برخی موارد منجر به بروز مشکلاتی خواهد شد.

در گوشه و کنار مازندران حتی در ییلاقات کوهستانی و صعب العبور اما خوش آب و هوای مازندران می توان ردپای بساز و بفروش ها را بدون چشمان مسلح هم مشاهده کرد و افسوس که دستگاه های ذیربط دیرتر از ویلاسازان و در مراحل پایانی متوجه تغییر غیرمجاز کاربری می شوند و تنها در برخی موارد اقدام به قلع و قمع بنا می کنند . رویه ساخت و ساز ویلا در مزارع و بعد هم تخریب و قلع و قمع، نوشدارویی پس از مرگ سهراب برای کشاورزی مازندران به شمار می رود چرا که آن زمین حاصلخیز دیگر به ندرت به چرخه تولید و زراعت باز می گردد .
به تاکید کارشناسان، دست داشتن افراد صاحب نفوذ، دانه درشت و بعضا سیاسی در تغییر غیرمجاز کاربری اراضی از مهمترین چالشهایی است که مزارع بکر و حاصلخیز استان را تهدید می کند و در دورترین مناطق مازندران می توان رویش قارچ گونه ویلاهایی را به نظاره نشست که مالک امروز آن یا وکیل دیروز خانه ملت است و یا صاحب منصبان پرنفوذ امروز .
بررسی های میدانی نشان می دهد که در دل ییلاقات بکر و کوهستانی، لاریجان، کجور، مناطق شرقی و مرکزی استان ویلاهایی بدخیم سبز شده اند و حصارهای بتنی، دیوار حائلی بین آن و مناطق روستایی ایجاد کرده است که اگر نام مالک آن پرسیده شود، بومی ها می گویند متعلق به فلان شخص سیاسی است .
به راستی آیا مقابله با تغییر کاربری اراضی و حفظ مزارع سبز و حاصلخیز، تامین امنیت غذایی با رویه کنونی راه به جایی خواهد برد و آیا آیندگان از زراعت و کشاورزی جز خاطره، چیز دیگری به یادخواهند داشت .
 

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/64721/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجمع حمایت از طرح نور فراجا در دزفول

قاسمپور: با این واگذاری فصل آینده قرارداد بازیکنان 40-50 میلیارد است/مگر فولاد خوزستان کم هزینه کرده که اینجای جدول است؟

(ویدیو) «ایکس» سالانه از کاربرانش پول می‌گیرد!

استمرار محدودیت‌های ترافیکی در هفتمین روز اردیبهشت

جریمه یک میلیاردی خیبر خرم آباد در کمیته انضباطی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان احداث می شود

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

پیگیری تکمیل راه آهن دورود به خرم‌آباد

تکمیل راه‌آهن دورود - خرم‌آباد از منابع مختلف پیگیری می‌شود

اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی استان کرمانشاه از طرح نور فراجا

توان نیروگاهی نکا برای تولید برق افزایش یافته است

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از طرح نور فراجا

اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر در تهران؛ رستاخیز یکخوابه‌ها

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است