پیام مازند

آخرين مطالب

کنس دشو، آخرین بازمانده از آیین های محلی مازندران اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - کنس پزان و کنس دشو که روزگاری در کنار طعم شیرین، ترش و ملس میوه ان، میان مردم بومی و خانواده های مازندرانی وحدت و هم صدایی را به کام می آورد، امروز به موازات زندگی مدرن، تنها کهن سالان این مراسم را اجرا می کنند.
کِنِس، کِندِس یا کاندِس با نام علمی(Mespilus germanica) در زبان محلی مازندرانی نام گونه ای از میوه جنگلی است که نام فارسی آن "ازگیل جنگلی یا ازگیل وحشی جنگلی" و هم خانواده با سیب، گلابی، به ، زالزالک و گلابی وحشی است.
میوه ‌ازگیل دارای گوشتی اسیدی و هسته های بسیار سخت است و به همین دلیل تا خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست ولی گوشت آن پس از رسیدن از رنگ سفید به قهوه ای تغییر می کند و کاملا نرم و شیرین می شود.
هر ساله از اواسط پاییز تا اوایل زمستان با به بار نشستن درختان ازگیل یا به گویش مازندرانی "کنس" در جنگل های مازندران، مردم محلی جمع آوری و پختن این میوه وحشی و خودرو را برای تهیه نوعی ترشی به نام "کنس دشو" آغاز می کنند.
چیدن یا جمع آوری کنس تا خارج کردن آن از جنگل، تمیزکردن، شستن، پخت و فراوری آن در میان مردم مازندران فرایندیست که به صورت خانوادگی یا توسط اهالی محل و همسایه ها انجام می شد.
کنس چینی یا چیدن ازگیل که البته بیشتر آن از روی زمین جمع می شود، تا تبدیل کنس به فرآورده های مصرفی خانگی همواره با رسوم خاصی همراه است که گذشت زمان آن را تبدیل به آیینی پیوند دهنده اعضای خانواده ها و نزدیکی بیشتر مردم محلی با یکدیگر کرده است.
در فصل کنس چینی، مردان و زنان هر خانواده یا همسایه ها، به اعماق جنگل های مازندران می روند تا ازگیل های رسیده را که به زیر درختان ریخته شده جمع آوری کنند و یا با پهن کردن پارچه و کیسه به زیر درختان ازگیل و تکاندن آن میوه ها را برداشت می کنند.
سپس با انتقال آن به خانه ها میوه ازگیل را برای شستشو در داخل تشت بزرگی قرار داده و پس از جداکردن شاخ وبرگ وتمیزشدن کامل، آن را به همراه مقداری آب روی حرارت آتش قرار می دهند تا کاملا پخته وبه زبان محلی "پتکا" شود و برای تسریع در عمل آوری آن به تناوب چندین بار با کفگیر هم می زنند تا همه قسمتهای آن پتکا شود، که عمدتا کاری زنانه است و ظرافت پخت و چشیدن زنانه را می طلبد.
در ادامه آن را داخل کیسه ای قرار داده و با ضربه زدن به ازگیل و جدا کردن دانه و پوست از آن ، آب حاصل از آن را درون ظرف دیگری گذاشته و پس از حرارت دوباره و تغییر رنگ آن به شکل قهوه ای، رب از آن به دست می آید.
امروزه این رسم دیرینه به ندرت در چند روستا و دهستان آمل، بابل، بهشهر و برخی دیگر از مناطق مازندران دیده می شود که به تعداد انگشت دست هم نمی رسد.
این رسم بومی که قدمتی به بلندای عمر سکونت انسان در جنگل های البرز دارد امروز با خالی شدن روستاها و جنگل ها از بومیان ، هر ساله کمرنگ و کمرنگ تر می شود.
** برای کنس دشو دیگر همراهی نیست
عالیه شاکری بانوی کهنسال یکی از روستاهای آمل به خبرنگار ایرنا گفت: در گذشته در فصل پاییز همراه با خانواده، فرزندان، اهالی محل و به صورت دست جمعی به جنگل می رفتیم تا کنس جمع آوری کنیم.
به گفته او بعضی اوقات تعدادشان آنقدر زیاد بود که نیمی از جنگل را پر می کرد و ظرف مدت 2 روز به اندازه یک سال برای هر خانواده کنس جمع آوری می کردند.
شاکری افزود: کنس چینی اغلب توسط زنان انجام می گرفت و مردان به دلیل مشاغل خود در این کار کمتر حضور داشتند، اما انتقال کنس ها از جنگل به خانه بیشتر توسط مردان انجام می شد.
وی گفت: وقتی که به جنگل برای جمع اوری کنس ها می رفتیم زنان و مردان برای شکستن سکوت جنگل ، دور کردن حیوانات وحشی و همچنین افزایش روحیه و گرم کردن فضای سرد جنگل آواز محلی سر می دادند و خونش های محلی می خواندند.
این بانوی آملی افزود: خونش ها و آواز خواندن ها در خانه ها و در زمان پخت کنس ها برای تهیه ترشی نیز ادامه داشت اما چون دیواری میان خانه ها نبود می توانستیم همراه با دیگر همسایه ها، حیاط به حیاط هم دود آتش کنس پزان به آسمان و هم صدای زنان آواز خوان را ببینیم.
شاکری گفت: پس از تهیه ترشی کنس دشو همه چیز به مساوات میان اعضای خانواده و همسایه ها تقسیم می شد و حتی به خانواده هایی که در این فعالیت حضور نداشتند هم چند شیشه ترشی داده می شد.
او که اکنون با فوت شوهرش تنها زندگی می کند افزود: امروز با رفتن فرزندان او و بسیاری از اهالی روستا به شهر و درگیر شدن با زندگی شهری، نه فزندانی مانده اند به ما کمک کنند و نه رسمی به نام کنس پزان.
به گفته این بانوی روستایی امسال برای جمع آوری کنس تنهایی به جنگل رفته و به زحمت 2 کیسه جمع آوری کرده که در صورت پخته شدن فقط تا پایان زمستان کفافش را می دهد.
**پایان مونس و همدم با مرگ آیین های سنتی
علی خیری از ساکنین یکی از روستاهای جنگلی مازندران گفت: روزگاری کنس چینی یا چیدن ازگیل بهانه ای بود تا همه فرزندانم و اهالی محل در کنار هم جمع شویم و با صدا و قدمی واحد مونس و همدم یکدیگر باشیم.
این مرد میانسال که تنها بر آجرهای چیده شده به در مقابل مسجد محل نشسته است، ادامه داد: چه قهرهایی در میان خانواده یا اهالی محل در فصل کنس چینان و یا در هنگام جمع آوری کنس در جنگل به آشتی تبدیل می شد و چه دختران و پسرانی در مراسم کنس پزان یا چیدن کنس با یکدیگر آشنا شدند و ازدواج کردند.
او که به گفته خودش همسرش را در جنگل و در حین جمع آوری کنس دید و عاشقش شد، افزود: وقتی فصل کنس پزان می شد تمام روستا بوی آن را می داد همه اقوام و افراد محل پای دیگ های کنس شب ها و روزهای زمستان را با گرمای وجودشان سپری می کردند.
به گفته او امروز جوانان از آمدن به جنگل و یا فعالیت در کارهای سنتی آبا و اجدادی رغبتی ندارند و آن را زحمت بی فایده می دانند که می شود به راحتی از بازار خرید.
خیری همچنین گفت: امروز اهالی محل هم از هم دور شدند و برخی ها با ساختن گروه و کانال ها در فضای مجازی و موبایل از هم با خبر می شوند.
علی خیری ادامه داد: اکنون شاید سال به سال همسایه ها همدیگر را نبینند یا از هم با خبر نشوند و در این میان صمیمت ها از بین رفته و همدم و هم صحبتی دیگر وجود ندارد.
به گفته وی دل مردم امروز سرد، دور از شادی است و بغض گلویشان را پر کرده، زیرا کسی برای درد و دل کردن و حرف زدن وجود ندارد گویی هر کسی در لاک خود است .
خیری در آخر چیزی گفت که دیگر نیازی به پایان نویسی برای این گزارش نیست آن این بود که: برپایی نمایشگاه و همایش و فیلم برداری و گزارش از کنس و کنس دشو هیچ چیزی از صفای گذشته را باز نمی گرداند.
9919/1899

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/67065/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تیراندازی مرگبار کودک 5 ساله به‌سمت خاله‌اش

فروش امتیاز تیم والیبال هورسان رامسر

امنیت سرمایه گذاری نیاز کشور است

تولید 960 تن ترتیکاله علوفه‌ای در بهشهر

مبارزه با فساد شعار اساسی دولت است/ توفیق دیپلماسی اقتصادی

مراسم تکریم و معارفه استاندار مازندران برگزار شد

3500 هکتار از مزارع مازندران بایر مانده است؛ توقف سد فینسک

ریزش سنگ در طول مسیر جاده هراز

شناسنامه‌دار شدن 30 درصد باغات جویبار

مصوبات دور اول سفر رییس جمهور در حوزه بنیاد شهید ایلام به صورت 100 درصد اجرایی شد

نخستین پرواز اعزام زائران از مازندران به عمره مفرده 10 اردیبهشت

200 میوه فروش سیار در شمال خرم آباد ساماندهی شدند

نجات گردشگران ناپدید شده در جنگل‌های سوادکوه

طرح نور را با قوت ادامه خواهیم داد

افزایش 27 درصدی مرگ بر اثر مسمومیت قرص برنج در مازندران

طرح نور هوشمند می‌شود

مجلس پای کار برای اجرای طرح نور فراجا است

احیای واحدهای تولیدی در مازندران اولویت است

اجرای برنامه‌ آموزشی برای دانش آموزان روستای ذغالچال ساری

جاده چالوس لغزنده است/احتمال سقوط سنگ

دانشگاه برای ارتقای عقلانیت در حکمرانی استان مؤثر باشد

بارش باران در محور‌های البرز/جاده چالوس باز است

سردار رادان:‌ برخورد با کشف حجاب با قوت ادامه دارد | حمایت مجلس از اجرای طرح نور

ریزش سنگ های معلق در جاده هراز

محموداباد، میزبان مسابقات فوتبال مناطق امید‌های کشور

اعزام زائران عمره مازندران از 10 اردیبهشت

مازندران نیازمند قطار محلی و آزادراه ساحلی است

طرح نور را با قوت ادامه می‌دهیم

گردهمائی عهد حضور ویژه ائمه جمعه تا پایان سال در 8 منطقه کشور

سردار رادان: طرح نور را با قوت ادامه خواهیم داد

بازی کودکانه با سلاح در لرستان/ خاله 14ساله جان باخت

هنر نمایشی ابزار‌ی برای انتقال موضوعات و مفاهیم به جامعه

3500 هکتار از مزارع مازندران بایر مانده است/ توقف فینسک

سردار رادان: طرح نور را با قوت ادامه می‌دهیم

بازی کودکانه با سلاح در لرستان جان خاله 14ساله را گرفت

مرگ خاله بر اثر تیراندازی خواهرزاده 5 ساله

جزئیات اعزام زائران مازندرانی به حج عمره

مراسم معارفه استاندار جدید مازندران آغاز شد

آمادگی شهرستان گلوگاه جهت برگزاری همایش صبح و نشاط

لغزندگی جاده چالوس و احتمال سقوط سنگ

مراسم معارفه استاندار جدید مازندران با حضور وزیر کشور

رادان: اجرای طرح نور را با قوت، دقت و هوشمندی ادامه خواهیم داد

صدای میرسلیم هم درآمد: رئیسی تدبیر مناسبی بیندیشد

مرگ خاله بر اثر تیر اندازی خواهر زاده در خرم آباد

طرح نور را با قوت و هوشمندی ادامه می‌دهیم

قطار محلی رامسر به ساری راه‌اندازی شود

ورود وزیر کشور به مازندران + فیلم

جاده چالوس لغزنده است/ خطر سقوط سنگ

اعزام اولین گروه از زائران عمره استان اردبیل به سرزمین نور

خداحافظی رامسری ها با سوپرلیگ والیبال ایران