پیام مازند

آخرين مطالب

یک خاکشناس هشدار داد

خاک مازندران در مسیر شوری اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - یک خاکشناس با اشاره به اینکه خاک مازندران متاثر از کم‌آبی در مسیر شوری قرار دارد، گفت: برداشت بی رویه و بیش از حد از منابع زیرزمینی، موجب افزایش املاح منابع و کاهش دبی آب می شود، گرما و دمای بالا نیز باعث تشدید شوری شده و واکنش های شیمیایی آب شور را افزایش می‌دهد که ثمره آن تاثیرات منفی بر تولیدات کشاورزی است.
محمدعلی بهمنیار در گفت‌وگو با ایسنای مازندران بخشی از مشکلات کشاورزی استان را مربوط به شوری خاک اعلام و اظهار کرد: کشت هر محصولی نیازمند به آب و خاک مناسب داشته و هرچه شور این عناصر کمتر باشد گیاه رشد بهتری داشته و تنش کمتری را تجربه می کند.
بهمنیار از درجه بندی شوری خاک و آب سخن گفت و خاطرنشان کرد: خاک هایی با درجه شوری 2 و 3 و 4 ظرفیت کشت را داشته و هر چه درجه و کلاسه بندی بالاتر رود قابلیت بهره برداری با محدودیت های بیشتری مواجه خواهد شد.
وی انتخاب گیاه متناسب با محیط کشت را یکی از راهکارهای مدیریت کشاورزی دانست و تاکید کرد: تحمل گیاهان نسبت به شوری متفاوت بوده و هر گیاهی در محیط خاص خود دارای بهترین بهره وری است که انتخاب درست گیاه متناسب با اقلیم می تواند کمک بسیاری به افزایش تولید داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه باید در مسیری حرکت کنیم که باعث تشدید شوری خاک نشویم اظهار کرد: می توان خاک شور را با استفاده از اصلاح کننده ها و زهکش مناسب، طی سالیان طولانی مورد استفاده قرار داد به نحوی که مقدار شوری خاک بیشتر نشود.
خاک شور و تبعات آن
بهمنیار با اشاره به اینکه خاک مطلوب کشت، در شرایط عدم مدیریت مناسب و نبود زهکش پس از چند سال بهره برداری می تواند شور شود گفت: این شوری می تواند به جهت استفاده متوالی و غیر اصولی از زمین های کشاورزی حتی تا دو یا سه برابر افزایش یافته و در طولانی مدت خاک غیر قابل کشت شود.
وی در ادامه افزود: در چنین شرایطی گیاهی که قبلا کشت شده دیگر کارایی نداشته و اگر هم مجدد کشت شود راندمان آن به شدت کاهش خواهد یافت.
این محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه نمک موجود در خاک را مانع جذب آب توسط گیاه اعلام و تصریح کرد: حتی اگر آبیاری در زمین های شور انجام شود به دلیل افزایش پتانسیل اسمزی، قابلیت جذب آب و مواد غذایی توسط گیاه کاهش پیدا کرده و گیاه دچار تنش هایی در زمان رشد خواهد شد.
مدیر گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی ساری زیاد شدن نمک را باعث افزایش PH خاک و غیر قابل جذب شدن برخی عناصر توسط گیاه عنوان و تاکید کرد: به دلیل متفاوت بودن شرایط رشد و حساسیت های موجود در زمان نمو گیاه برخی اتفاقات مانند جوانه زنی و دانه بندی متاثر از شوری خاک دچار اختلال می شود.
بهمنیار عدم سبز شدن برخی بذور و پوک شدن دانه های محصولات زراعی را نشانه شوری خاک دانست و افزود: تنش ناشی از شوری در مراحل حساس رشد، حتی بر روی گیاهانی که نسبت به شوری مقاومت بیشتری دارند نیز اثرات منفی می گذارد.
شوری و اثر آن بر روی میکروارگانیسم ها
وی پوک شدن دانه های برنج در زمان برداشت را متاثر از شوری دانست و گفت: تشدید شوری به دلیل کم آبی در تابستان و همچنین افزایش دما که باعث شدت یافت واکنش ها می شود باعث شده تا تنش شوری بیشتر خودنمایی کرده و باعث خسارت به تولید محصول برنج شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران از وجود میکرو ارگانیسم ها در خاک خبر داد و اظهار کرد: فعالیت این میکرو ارگانیسم ها سبب شده تا عناصر غذایی خاک قابلیت جذب برای گیاه داشته باشند.
بهمنیار نمک موجود در خاک را سبب کاهش فعالیت میکروارگانیسم ها عنوان و تاکید
کرد: تعداد میکروارگانیسم ها در محیط شور نسبت به غیر شور کاهش یافته که این عمل به شکل مستقیم بر قابلیت جذب گیاهان و حاصلخیزی خاک تاثیرات منفی خواهد گذاشت.
تغییرات اقلیم و تبعات آن در ارتباط با شوری خاک
استاد و مدیر گروه خاکشناسی دانشگاه ساری در بخش دیگری از گفت‌وگو از تغییرات اقلیم سخن به میان آورد و گفت: تغییرات اقلیم در مازندران به سمتی حرکت می کند که در این استان با کاهش و تغییر پراکندگی بارش ها نسبت به فصول مواجهیم ضمن اینکه شدت بارش ها نیز افزایش پیدا کرده است.
وی کاهش ذخیره آب های زیرزمینی و منفی شدن بالانس آن در منابع آبی را از تبعات تغییر اقلیم عنوان و خاطرنشان کرد: افزایش برداشت آب از منابع زیرزمینی و نیز نزدیکی به دریای خزر سبب شده تا آب شور دریا وارد منابع زیرزمینی شده و هر ساله با تداوم خشکسالی ها، شوری به منابع بالادستی نیز راه پیدا کند.
بهمنیار با بیان اینکه برداشت بی رویه و بیش از حد سبب افزایش املاح منابع و کاهش دبی آب می شود، خطرنشان کرد: گرما و دمای بالا نیز باعث تشدید شوری شده و واکنش های شیمیایی آب شور را افزایش می‌دهد که ثمره آن تاثیرات منفی بر تولیدات کشاورزی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری با تصریح اینکه در 50 سال گذشته هیچ چاهی در شرق مازندران وجود نداشت گفت: نیاز آبی مازندران در سال های اخیر به دلیل خشکسالی افزایش یافته و باعث برداشت آب های زیر زمینی شده است.
وی با اشاره به اینکه باید به سمت تقویت منابع آبی زیر زمینی و جایگزینی آب های سطحی به جای آن حرکت کنیم، خاطرنشان کرد: مدیریت استفاده از منابع آبی، امروز بیش از گذشته باید مورد توجه قرار گیرد.
کود؛ راه حل موقتی برای جبران کاهش رشد گیاه
مدیر گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری استفاده از کود برای جبران کاهش رشد گیاهان را راه حلی موقتی دانست و خاطرنشان کرد: مصرف کودهای شیمیایی در آینده باعث تبعات منفی بر روی خاک می شود.
این محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه ضمن یادآوری ارزش اقتصادی و هزینه کودها به خطرات استمرار استفاده از آنها اشاره و تاکید کرد: در همه مسائل کشاورزی مدیریت درست و اصولی باید انجام شود تا شاهد کاهش آلودگی خاک چه به لحاظ شوری و سایر آلاینده ها در آینده نباشیم.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/67311/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای «طرح نور»

توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری شتاب می‌گیرد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد

کشف محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل

تجمع حافظان نور در حرم حضرت معصومه (س)

(تصاویر) شکوفه‌های بهاری مازندران

سهراب و فروغ برای هم شعر می‌خواندند/ فرح پنج بار برای افتتاحیه نمایشگاه سهراب آمد ولی او در نمایشگاه حاضر نمی‌شد؛ هیچ دلیل سیاسی هم نداشت

لزوم افزایش صندوق اعتباری فناوری مازندران

خصوص واقعی قبل از هیاهوی واگذاری!

بهره برداری از دفتر بسیج ورزشکاران شهرستان ساری

برگزاری تجمع حمایتی مردم و بانوان کرمانشاهی از اجرای «طرح نور»

همه مسئولان باید برای اجرای طرح نور کمک کنند

راهپیمایی « جمعه خشم» در مازندران برگزار می شود

برگزاری تور بین المللی دوچرخه‌سواری خزر؛ اواخر اردیبهشت

(تصاویر) رانش زمین در جاده عباس‌آباد به کلاردشت

مازندران؛ مهد علم و دانش و نیروی انسانی کارآمد

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

نفرات دعوت شده به مرحله دوم انتخابی تیم ملی کاراته مشخص شدند

شرکت 20 هزار بسیجی در المپیاد جام شهید عجمیان

روزهای گرم اردیبهشتی در آسمان مازندران

انهدام باند سارقان و کشف 26 فقره سرقت در شهرستان خرم‌آباد

کسب مدال طلای المپیاد کشوری ریاضی توسط دانش‌آموز بابلی

محسن رضایی:باید از ظرفیت فرماندهان ارشد جنگ برای تربیت راویان جوان بهره برد

ماسه‌خواری پرونده همیشه باز در سواحل مازندران

لزوم توجه به باورهای فرهنگی جامعه

اعمال محدودیت ترافیکی در جاده کرج- چالوس و آزادراه تهران - شمال

پیش‌بینی وضع هوای مازندران در 6 روز آینده

مبادله تجاری 11 میلیون دلاری گمرکات مازندران و پاکستان

ادامه مراسم جمعه‌های خشم در مازندران

ضرب‌الاجل استاندار لرستان برای تعیین‌تکلیف برج‌های خرم‌آباد

شکوفه های بهاری در مازندران

ثبت بیش از 64 میلیون تردد در جاده های مازندران

پیش بینی تولید 1500 قلم کالای دانش بنیان در مازندران

حمایت حوزه‌های علمیه خواهران و جامعه‌الزهرا (س) از طرح نور

محمودآباد میزبان تور بین‌المللی دوچرخه سواری خزر شد

لزوم تقویت دانشگاه فرهنگیان

گسترش حمایت از دانش‌بنیان‌ها در مازندران

کشف رشوه خواری و پولشویی بیش از 20 میلیاردی در استان یزد