پیام مازند

آخرين مطالب

خداحافظی تیلر با شالیزارهای مازندران مقالات

خداحافظی تیلر با شالیزارهای مازندران
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری- شخم و شیار و آب تخت کردن زمین های شالیزاری مازندران با استفاده از انواع تیلر در حالی به خط پایان رسیده است که کمبود جایگزین مناسب، تراکتورهای سنگین وزن را چون بختکی سهمگین بر سینه خاک این اراضی نشانده است.
  تیلر، نخستین ماشین کشاورزی برای اراضی شالیزاری در مازندران بود. این ماشین کوچک و سبک اوایل دهه 50 با سلام و صلوات پا به شالیزارهای استان گذاشت و در کمتر از یک دهه برای همیشه پرونده گاو و گاوآهن را بست تا تصویر گاوهای بسته به خیش و مردان همراه به نوستالوژی چندین نسل تبدیل شود.
این روزها کمتر کشاورزی در مازندران یافت می شود که زمین شالیزاری خود را با تیلر شخم و شیار کند و در عوض همه جا افرادی دیده می شوند که در حال آماده سازی زمین هایشان با تراکتورهایی هستند که به گفته کارشناسان کشاورزی ساختمان خاک را بشدت از بین می برند.
تا زمانی که تیلر بود، شخم و شیار ،آب تخت کردن و خزانه گیری اراضی شالیزاری مازندران از اواخر فروردین ماه آغاز می شد و به طور معمول در اواخر خرداد به مرحله نشاء می رسید. از حدود یک دهه پیش با تغییرات اقلیمی، گسترش کشت دوباره، خزانه گیری با پوشش پلاستیک و دسترسی آسانتر به تراکتور، شخم و شیارها به روزهای سرد و یخبندان زمستان رسید تا بهانه کافی برای حذف تیلر فراهم شود.
اگر چه کارشناسان کشاورزی حذف تیلر را با توجه به پیشرفت تکنولوژی و ورود ماشین های جدیدتر امری اجتناب ناپذیر می دانند، ولی معتقدند که این کار در شمال کشور زودهنگام و در نبود جایگزین مناسب انجام گرفته است و به همین دلیل تراکتورهای سنگین وزنی جایگزین شدند که بیشترین آسیب را به خاک این اراضی وارد کرده و تبعات مخرب درازمدت به همراه آوردند.
مشاهدات خبرنگار ایرنا نشان می دهد که بیشتر تراکتورهایی که در حال شخم و شیار در زمین های شالیزاری دیده می شوند از نوع سنگین وزن با 75 قوه اسب هستند و تناسبی با نوع خاک و نیاز شخم و شیار این اراضی ندارند.
تیلرهایی که در اراضی شالیزاری مازندران به کار گرفته می شد، نه تنها بین چهار و نیم تا هفت و نیم قوه اسب قدرت و سنگینی داشتند، بلکه برای شخم و شیار از چرخ های مخصوصی زمین های باتلاقی استفاده می شد که بسیار سبک وزن بود.
** نوستالژی تیلر
یکی از شالیکاران بخش لاله آباد بابل به خبرنگار ایرنا گفت که اولین تیلر چهار و نیم اسب کوبوتا سال 1352 وارد روستای ایمن آباد این بخش شد و وقتی عملیات شخم و شیار را در زمین باتلاقی انجام می داد، همه مبهوت سرعت پیشرفت کرد و راحتی آن بودیم و آن روز را جشن گرفتیم.
مسیح هاشمی افزود: در آن زمان قیمت تیلر با توجه به میزان درآمد کشاورزان خیلی زیاد بود و علاوه بر این به کار گرفتنش نیاز به مهارت داشت که بیشتر کشاورزان بی بهره بودند در نتیجه تا سال ها بعد کشاورزان منطقه برای شخم و شیار شالیزاری با تیلر در نوبت قرار می گرفتند.
این کشاورز گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تحولات اقتصادی، دیگر قیمت تیلر از حالت کالای لوکس خارج شد و کشاورزان یکی پس از دیگری به خرید این وسیله با ارزش برای رونق و سادگی کار کشاورزی اقدام کردند.
بررسی های رسمی نشان می دهد که دستکم 95 درصد شالیکاران مازندران مالک یک دستگاه تیلر کشاورزی شدند، چرا که تیلرهای کشاورزی علاوه بر شخم و شیار، نقش کاربردی مهمی در جابه جایی بار و حتی خانواده ها در زمان غیر کشاورزی داشت و به عنوان وسیله نقلیه برای جا به جایی اعضای خانواده های در رفتن به مهمانی به روستاهای اطراف نیز استفاده می کردند.
به نظر می رسد دهه 80 با بالا رفتن سن نسل کشاورزان شالیکار که کار کردن با تیلر را برایشان غیرممکن کرد، نقطه آغازی برای خداحافظی این وسیله کشاورزی از زمین های شالیزاری بود و از آن زمان به مرور تراکتورهای غلات کار، وارد این اراضی شدند.
حضور تراکتورهای سنگین وزن در شالیزارها با ورود تراکتورهای مخصوصی این اراضی هم همچنان ادامه دارد، اگر چه جهاد کشاورزی مازندران از پارسال ورود هر گونه تراکتورهای سنگین وزن غلات را برای شخم و شیار زمین های شالیزاری ممنوع اعلام کرد.
مدیر هماهنگی و ترویج جهاد کشاورزی مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در بخش شخم و شیار در زمین های شالیزاری استفاده از تراکتور های 35 قوه اسب مورد تاکید است.
مجید بهادری با اشاره به اینکه امروز شالیکاران به اهمیت شخم و شیار زمستانه با هدف استفاده از آب سطحی و مهم تر از آن مبارزه مکانیکی با آفت کرم ساقه خوار پی برده اند، افزود: انتظار داریم کشاورزان برای این منظور از تراکتور هایی که در دوره های آموزشی و ترویجی کارشناسان معرفی می کنند برای شخم و شیار زمستانه استفاده کنند.
وی با اعلام این که در حال حاضر 95 درصد کشاورزان مازندرانی دارای حداقل یک دستگاه تیلر هستند، گفت: البته با توجه به این که کشت برنج در استان زمستانی شده است، کار کردن با تیلر در زمین های شالیزاری سخت و طاقت فرساست و به همین دلیل هم کشاورزان به تراکتور روی آورده اند.
**
یک کارشناس ارشد خاک و آبیاری تحقیقات کشاورزی مازندران هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت : برنج گیاهی با ریشه سطحی است و نیاز به شخم عمیق ندارد به همین دلیل با ورود تراکتورهای سنگین وزن شخم و شیار زمین های شالیزاری به صورت عمیق صورت می گیرد.
دکتر علی اسدی توضیح داد: در یک دهه اخیر با گسترش و ترویج دانش کشاورزی و به کارگیری آن در بین کشاورزان ، وضعیت حاصلخیزی خاک مازندران مطلوب تر شده است و در حال حاضر نقشه حفاظت از حاصلخیزی خاک استان وجود دارد، ولی از آن بهره گرفته نمی شود و یکی از کارهایی که به این نقشه آسیب می زند، شخم و شیار با تراکتورهای معمولی زمین های شالیزاری است.
او بیان داشت: هر چند این سال ها مصرف سموم و کودهای کشاورزی کاهش و استفاده از آبیاری قطره ای گسترش یافته است ، اما برای حفاظت از خاک باید به تمام موارد از جمله ورود ماشین آلات کشاورزی بر اساس درصد رطوبت خاک توجه کرد.
اسدی با توضیح این نکته که خاک خوب آب را در خود نگه می دارد و امکان اجرای عملیات آبخیزداری را فراهم می کند، گفت: شالیکاران به منظور حفظ خاک و بهره وری از آب از به کار گیری تراکتورهای سنگین وزن خودداری کند.
رئیس اداره فناوری های مکانیزه جهاد کشاورزی مازندران هم با تایید کاهش محسوس استفاده از تیلر برای شخم و شیار زمین های شالیزاری، گفت: در حال حاضر 20 هزار دستگاه تراکتور در استان جود دارد که چهار هزار دستگاه آن مخصوص شالیزاری است.
پرویز موسی نژاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تراکتورهای با قدرت 25 قوه تا کمتر از 50 قوه اسب برای شخم و شیار و آب تخت کردن شالیزارهای استان مناسب هستند و هر ساله هم بر تعداد این تراکتورها در استان افزوده می شود.
وی با اعلام این که دولت برای خرید تراکتور تا 80 درصد قیمت آن تسهیلات پرداخت می کند، گفت که به همین خاطر هر سال بر تعداد تراکتورهای مخصوص شالیزاری در استان اضافه می شود.
رئیس اداره فناوری های مکانیزه جهاد کشاورزی مازندران با تاکید بر این که شالیکاری در مازندران زنجیره ای شده است و به کارگیری تراکتورهای مخصوص شالیزاری برای کشاورزان یک الزام است، توضیح داد: برای نشاء مکانیزه، زمین های شالیزاری باید از حالت باتلاقی خارج شوند و به همین دلیل شالیکاران خود به خود به سمت استفاده از تراکتورهای سبک وزن می روند.
وی ادامه داد: درحال حاضر حدود 30 درصد نشا کاری در مازندران مکانیزه و با دستگاه انجام می شود که نشان دهنده این است که علاوه بر اینکه بوته آن از بانک نشاء تامین می شود، این سطح از زمین نیز با کمباین مخصوص شالیزاری شخم و شیار و آب تخت می شود.
وی قیمت هر دستگاه تراکتور مخصوص شالیزار را 40 تا 100 میلیون تومان بسته به قدرت و برند این وسیله کشاورزی اعلام کرد و اظهار داشت: هم اکنون در داخل کشور نیز تراکتور های مخصوص شالیزاری تولید می شود.
بر پایه آمار جهاد کشاورزی مازندران امسال 213 هزار هکتار از زمین های مازندران زیر کشت برنج رفته بود که حدود یک میلیون تن برنج سفید تولید شد .
6990/1654

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/73421/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری آزمون استخدام پیمانی تامین اجتماعی

جزئیات پذیرش بدون آزمون کارشناسی ارشد در دانشگاه پیام نور + سایت ثبت‌ نام

برگزاری کنگره 400 شهید روحانی مازندران

پرداخت تسهیلات خوداشتغالی به مددجویان شهرستان نور

حضور 90 بازیکن و مربی در سومین مرحله جشنواره مینی بسکتبال کشور

ماجرای چاقوکشی و ضرب و شتم در کشتی مازندران | روایت داور مصدوم: فیلم تا قبرس و آلمان هم رسیده است، کتک خوردن یک داور! | آقایان برای رضایت گرفتن ...

همه چیز درباره واریز یارانه کمک معیشتی فروردین‌ماه | جیب سرپرستان خانوارها پر پول شد

خبر تهاجم به کشور از مرزهای خارجی تکذیب شد

مرگ 91 نفر بر اثر مصرف مواد مخدر در مازندران

کنگره 400 شهید روحانی استان مازندران برگزار می‌شود

توجه ویژه دولت برای رفع عقب ماندگی‌های بخش آب در مازندران

عجیب‌ ترین قتل امسال توسط یک مادر و دختر رقم خورد!

وضعیت تاسیسات هسته‌ ای اصفهان بعد از حادثه امروز

واکنش فرمانده کل ارتش به انفجار در اصفهان

انتصاب جدید در ستاد مرکزی راهیان نور کشور

کشف و توقیف چوب جنگلی قاچاق در آمل

مسدود شدن 205 چاه غیرمجاز در مازندران

امید به بازگشت روز‌های خوب نساجی

مرگ 91 نفر بر اثر مصرف مواد مخدر

حمایت از تشکل‌های مردم پایه فرهنگی هنری در مازندران

انتصابات جدید در ستاد راهیان نور

امواج آرام خزری در مازندران

اقدام غیر قانونی در شرکتی کردن پرسنل سابق موسسه اعتباری نور

تعیین تکلیف حدود 7 هزار چاه کشاورزی در مازندران

رتبه نخست مازندران در صادرات لبنیات

تردد در راه های مازندران عادی و روان است

بازار برنج در مازندران از رکود خارج شده است

اولتیماتوم 2 ماهه بازرسی لرستان برای تکمیل پل شوراب

ایران‌چک 500 هزار تومانی در بازار؟! + عکس

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

محدودیت‌های ترافیکی جاده‌های شمال در آخرین روز فروردین

حمله اسرائیل به جنوب سوریه

اعزام 15 هزار دانش‌آموز به اردوی راهیان‌نور و پیشرفت

تقویت احساس ارزش واقعی تولید برنج در زندگی کشاورزان مازندرانی

هوای صاف تا نیمه ابری در مازندران

جزییات پذیرش بدون آزمون کارشناسی ارشد در دانشگاه پیام نور

جزئیات جدید از شنیده شدن صدای 3 انفجار در مرکز ایران

واکنش سپاه به آسیب نیروگاه اتمی اسرائیل

منشا صدای انفجار در تبریز مشخص شد

راهپیمایی مازندرانی‌ها در حمایت از مردم غزه و عملیات وعده صادق

اقامه نماز جمعه خرم آباد به امامت حجت الاسلام والمسلمین شمسی فر

تردد روان خودرو‌ها در جاده های مواصلاتی مازندران

وزارت کشور عراق وقوع انفجار در این کشور را تکذیب کرد

شنیدن شدن صدای چندین انفجار در عراق و سوریه

شنیده شدن صدای انفجاری در استان بابل عراق

نساجی در خانه دوباره قرمز می‌پوشد

جراحت سنگین داور، بازداشت و حکم جلب؛ فرجام تلخ کشتی نونهالان