پیام مازند

آخرين مطالب

تعرض پلنگ‌ها به مناطق روستایی مازندران؛ ماجرا چیست؟ مقالات

تعرض پلنگ‌ها به مناطق روستایی مازندران؛ ماجرا چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - تیتر‌های اخیر برخی خبرگزاری‌ها با عنوان تصویری از پلنگ ایرانی در آمل، مشاهده چند قلاده پلنگ در سوادکوه، عکس برداری از پلنگ در جنگل‌های نور، قائمشهر و بهشهر و... به‌عنوان خبر‌های خوش زیست محیطی در مازندران، روی دیگری هم دارد.
این بخش از عناوین خبری که هر از چند گاه در مطبوعات و رسانه‌های نوشتاری، تصویری و شنیداری ما منتشر می‌شود و مخاطبان به خصوص دوستداران حیات وحش و طرفداران محیط زیست را به وجد می‌آورد دارای ابعاد زیست محیطی دیگری نیز هست که باید به آن توجه کرد.
اما جای سوال دارد که آیا واقعا باید از دیدن و خواندن این اخبار و مشاهده این چنین وحوش که تا این حد به روستاها، شهر‌ها و سکونتگاه‌های انسانی نزدیک شده و بی پروا خود را به ما نشان می‌دهند، شامادن شد؟
نخستین برداشتی که ما از فراوانی مشاهده این گونه‌های کمیاب و کم جمعیت حیات وحش در محدوده‌های زیست انسانی داریم، ازدیاد جمعیت این گونه هاست که همین امر ما را از تداوم زیست زنجیره‌های حیات در طبیعت خرسند می‌سازد.
اما از نگاه کارشناسان و پژوهشگران محیط زیست این همه ماجرا نیست، زیرا در پس پشت هر یک از این اخبار به ظاهر خوش، صورتی دیگر می‌تواند نهفته باشد و نگرانی یی کمین کرده باشد.
آنان با توجه به خصلت ˈخجالتی بودن و مردم گریز بودنˈ که ذاتی عمده گربه سانانی، چون پلنگ و یوزپلنگ است، نزدیک شدن این گونه‌ها به حوزه‌های زیست انسانی و جولان دادن‌های بی پروا در برابر چشمی دوربین‌ها را به گونه دیگری معنی می‌کنند.
از کمینگاه به درآمدن گربه سانان ˈخجالتیˈ می‌تواند ناشی از حضور بیش از حد انسان و دیگر عوامل مخرب و مشکل آفرین در چرخه زیستی این وحوش باشد که آن‌ها را ناگزیر کرده گاه برای ادامه بقا در جا‌هایی که نباید، حضور یافته و دیده شوند.
سرازیر شدن بی رویه گله‌های دام، به همراه سگ‌های گله به زیستگاه ها، فقیر شدن مراتع و در نتیجه کوچ آهو، کل، بز و دیگر گونه‌های مورد تغذیه یوز و پلنگ از منطقه برای یافتن غذا، می‌تواند گربه سانان را نیز به دنبال آن‌ها بکشاند.
تعرض پلنگ‌ها به مناطق روستایی مازندران؛ ماجرا چیست؟ +فیلم
از سوی دیگر دیدن یوز و پلنگ در مجاورت روستا‌ها و استقرارگاه‌های انسانی می‌تواند نشانگر تنبلی آن‌ها برای تعقیب شکار‌های گریزپا در دامن طبیعت و روی آوردن آن‌ها به یافتن غذا‌های سهل الوصول‌تر در نزدیکی اماکن زیست انسان باشد که این نیز پدیده مثبتی نیست.
برخی از شکاربانان و فعالان محیط زیست می‌گویند که با گذشت 25 تا 30 سال از دوران خدمت خود و حضور و گشتزنی دایم در مناطق زیست محیطی مازندران، پیشتر کمتر می‌توانستند پلنگ و یوز را حتی با چشم مسلح ببینند.
اما اکنون شرایط به گونه‌ای تغییر کرده که گاه این گونه‌ها را می‌توان در یک روز چند و چندین بار به چشم دید و بخش زیادی از این مشاهدات نیز توسط چوپانان محلی، کشاورزان و روستاییان گزارش می‌شود که این نمی‌تواند چندان مسرت بخش باشد.
تخریب بیش از حد محیط زیست اکنون کار را به جایی رسانده که وحوش به محدوده زیست ما نزدیک‌تر شده اند و برخی از روستاییان از اینکه پلنگ‌ها گوسفندان آن‌ها را می‌درند و یا گله‌های آهو کشتزار‌های آنان را می‌چرند، شکایت دارند.
دیدن دسته جمعی و یا انفرادی پلنگ‌ها در نزدیکی روستا‌ها و مجاورت حوزه‌های زیست انسانی، اگر هم در خوش بینانه‌ترین حالت نشانه افزایش جمعیت آن‌ها باشد، نمی‌توان کتمان کرد که ما انسان‌ها بیش از حد پایمان را دراز کرده و به حریم آن‌ها تجاوز کرده ایم.
باید اذعان کرد که ساخت خطوط درهم جاده‌ها و راه‌های ارتباطی که زیستگاه‌های جانوران را تکه تکه کرده و پای انسان و شکارچیان را به دورترین و نهانی‌ترین مناطق زیست آن‌ها باز کرده، دیگر حریمی برای آن‌ها باقی نگذارده است.
از سوی دیگر دست اندازی انسان، تحت عنوان فعالیت کشاورزی، و شخم زدن بکرترین قلمرو‌های زیست وحوش، دیگر محدوده امنی برای آن‌ها نگذاشته و چنان عرصه را بر آن‌ها تنگ آورده که چاره‌ای جز سرک کشیدن به حوزه‌های زیست انسانی ندارند.
پلنگ ایرانی که نام علمی آن " پنترا پاردوس تولیانا Panthera pardus tulliana " و نام انگلیسی آن هم " پرشین لئوپارد Persian Leopard " است، بزرگ‌ترین یا یکی از بزرگ‌ترین زیرگونه‌های پلنگ است که بومی غرب آسیا محسوب می‌شود.
پلنگ ایرانی بزرگ‌ترین گونه پلنگ در دنیا است که زیستگاهی گسترده‌ای در کشور دارد و جمعیت آن که بنا بر برخی آمار‌ها از 500 تا 800 قلاده برآورد می‌شود در استان‌های شمالی، خراسان رضوی و شمالی، سمنان، فارس، یزد و سیستان و بلوچستان مشاهده شده است.
یکی از بزرگترین زیستگاه‌های پلنگ ایرانی جنگل‌های شمال کشور است که بر اساس گزارش محیط زیست بیش از یکصد قلاده آن با شیوه ردزنی شناسایی شدند.
بنا به اعلام اداره کل حفاظت از محیط زیست مازندران، 24 درصد وسعت مازندران جزو 21 منطقه چهارگانه محیط زیست است که شامل بیش از 500 هزار هکتار تحت مدیریت اداره کل حفاظت از محیط زیست استان است.
مناطق چهارگانه محیط زیست شامل پارک ملی، اثر طبیعی ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده است
مازندران دارای پارک‌های ملی شاهدژ، پابند و نیز پناهگاه حیات وحش میانکاله، سمسکنده و دشت ناز، دو دانگه و چهار دانگه و فریدونکنار است. آثار طبیعی ملی این استان شامل خشکه داران، قلل سه گانه علم کوه، تخت سلیمان، سیاه کوه و دماوند و همچنین دیگر مناطق حفاظت شده است.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/738577/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

(عکس) طرح نور باید باشد تا ظهور

لزوم مطالبه گری دانشگاه‌ها از دستگاه‌ها و نهاد‌های اجرایی مازندران

همه از اجرای طرح نور حمایت کنند

بارش شدید و رگباری باران در خرم‌آباد

آبشارهای ساعتی مخمل‌کوه خرم‌آباد راه افتادند! | ویدئو

بارش باران و احتمال ریزش سنگ در جاده چالوس

حمایت قاطع مردم پشتوانه فرماندهی انتظامی کشور برای ادامه طرح نور

جنجال‌سازان مسابقات کشتی مازندران در انتخابی تهران!

آشنایی با کتاب «دو دقیقه با موعود(عج)»

تاکید امام جمعه خمینی شهر بر حمایت مردم از طرح نور

حماسه «وعده صادق» روایت فتح می‌خواهد

امام جمعه قم: مردم قدردان پلیس برای اجرای طرح نور باشند

لزوم روایت گری حماسه وعده صادق در جامعه

برگزاری مراسم سالگرد شهدای «خان‌طومان» در ساری

توقف نمایندگان مازندران در لیگ فوتسال کشور

بارش باران در محورهای البرز/خطر ریزش سنگ در جاده چالوس

دریاچه «کیو» خرم‌آباد در یک روز بارانی

صحبت های شنیدنی هوشنگ ابتهاج

کشف جدیدی در مورد صاعقه برای اولین‌بار در جهان

مردم حامی اجرای طرح نور نیروی انتظامی

حماسه «وعده صادق» نیازمند تبیین و روایتگری است

حساسیت هایی که در نماینده، روشنفکر و مردم نیست

اینفوگرافی/ 8 نشانه ای که به شما می‌گوید فرزند باهوشی دارید

ماجرای تجاوز به زن جوان برای پس ندادن بدهی

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: شهدا بهترین الگو برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت هستند

بریکس می‌تواند جایگزینی برای دلار آمریکا ارائه کند

ضرورت ساماندهی تور‌های بدون مجوز برای جلوگیری از ناهنجاری‌های اجتماعی

تصاویری از زیرآب رفتن خیابان‌های اهواز + عکس

نفرات برتر شش وزن نخست رقابت‌های کشتی آزاد نونهالان قهرمانی کشور

حماسه وعده صادق باید در سطح جامعه روایت گری شود

کیش و سرمایه‌گذاران ترکیه آماده همکاری‌های اقتصادی، تجاری، سرمایه‌گذاری و گردشگری

داستانک‌هایی برای فلسفه‌ورزی کودکانه

مرتفع شدن مشکلات شالیکاران مازندرانی در خصوص تامین کود

مرد بدهکار از من فیلم سیاه گرفت تا شکایت نکنم

فریم به فریم با درگیری فیزیکی کاپیتان پرسپولیس و ستاره سپاهان (عکس)

محور چالوس یک طرفه شد

نرخ سود بین بانکی تغییر کرد

انتشار چند داستان ایرانی

مدیرعامل بیمه دی:دانستن، خواستن و توانستن، شعار و رمز موفقیت شرکت در تحقق اهداف است

عناصر خلاق در اقتصاد کشور باید شناسایی شوند

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: بهترین الگو برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت هستند

با پیروزی انقلاب اسلامی مولفه‌های بومی وارد اقتصاد شد

قابلیت جدید اندروید 15 برای استفاده از گوشی در رخت‌خواب

سارق احشام در دام پلیس نکا

تخریب سازه‌های بتونی غیر مجاز و آزاد سازی سواحل نور

فیلم/فلسطینی‌ها از کجا پول می‌آورند؟

مهاجری، فعال اصولگرا: وای به حال دانشگاهی که جمیله علم‌الهدی عضو هیات جذب اساتیدش باشد

کنایه روحانی به رئیسی: گفتند اینها بلد نیستند بورس را اداره کنند، ما می‌آییم اداره می‌کنیم

ماجرای نجات 29 دریانورد در آب‌ های هرمزگان

مراقب این پیامک در ایام تعطیلات باشید!