پیام مازند

آخرين مطالب

بذور برنج؛ سرگردان در ضدعفونی شدن یا سم‌پاشی! گفتگو

بذور برنج؛ سرگردان در ضدعفونی شدن یا سم‌پاشی!

  بزرگنمايي:

پیام مازند- اگر این روزها به مازندران سری بزنید و از کنار اراضی شالیزاری آن عبور کنید، به آرامی بهار و آغاز فصل کشت و کار را خواهید دید، روزهایی که کشاورزان مازندرانی آرام آرام، خود را برای یک فصل پرزحمت و لذت‌بخش آماده می کنند.

در حالیکه همه ما، بر سر سفره‌هایمان، دانه‌های قد کشیده، معطر و خوشبوی برنج را مشاهده می‌کنیم، افرادی هستند که با مشقت فراوان، بیش از 5 ماه از سال را برای تولید این محصول وقت می‌گذارند و در تولید استراتژیک ترین ماده غذایی مازندران و کشور، فعالیت می کنند.

در این میان، توجه علمی و تجربی به بذر گیاه برنج، به همراه مدیریت و آماده سازی مناسب خزانه امکان شروعی بهتر را به محصول می‌دهد که برخی از متخصصان برای این امر، ضدعفونی کردن بذور برنج را تجویز می کنند اما در مقابل، برخی دیگر، سمپاشی با دوز و زمان مناسب را بهترین روش می‌دانند.

برخی از کارشناسان، معتقد هستند ضدعفونی کردن بذور برنج یکی از راه‌های موثر پیشگیری و کاهش آلودگی بیماری‌های قارچی مانند طوقه، پوسیدگی ساقه، سوختگی غلاف برگ و لکه قهوه ای در خزانه و زمین اصلی است اما برخی دیگر اعتقاد دارند بذر برنج  از همان ابتدا با ضدعفونی کردن تنبل می شود و در شرایط مختلف مقاومت‌ کمی خواهد داشت.

ضدعفونی کردن بذر برنج؛ مانع آلودگی یک مزرعه!

در این رابطه بهنام امیری عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری  با اشاره به اینکه یک بذر خوب باید رطوبت کمتر از 14 درصد و وزن هزاردانه مناسبی داشته باشد اما ممکن است برخی بیماری‌ها بر روی بذر برنج مانند شیت بلایت و پلاست و غیره قرار بگیرد، گفت: این بیماری‌ها می تواند به تنهایی باعث آلودگی یک مزرعه شوند.

وی با بیان اینکه این بیماری‌ها ممکن است به خوشه، ساقه و برگ وارد شود و گیاه را از بین ببرد، تصریح کرد: سیاهک برنج بیماری دیگری است که از طریق بذر منتقل می شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری با اشاره به اینکه اصول ضدعفونی کردن بذر برنج روش های مختلفی دارد، گفت: برخی بذرها را در یک تانکر قرار می دهند و سم را با آن مخلوط می کنند، همچنین برخی آن را داخل آب قرار می دهند و آن را با سم قاطی می کنند و پس از 24 ساعت، آن را برای خزانه آماده می کنند.

امیری با بیان اینکه تقریبا 24 ساعت پیش از وارد کردن برنج در خزانه، باید ضدعفونی بذر برنج صورت بگیرد و بذور ضد عفونی شده باید بدون شستشو جوانه‌دار شود که برای این منظور بذور برنج یک تا دو روز در آب خیسانده می شود، اظهار کرد: ضدعفونی کردن بذر برای محیط زیست آلودگی ایجاد می کند اما این آلودگی به اندازه سم‌پاشی نیست و آسیب جدی به آن وارد نمی‌کند.

وی راه‌اندازی سایت‌های الگویی در این زمینه را برای آگاهی کشاورزان مازندرانی، مناسب ارزیابی کرد و گفت: برگزاری چنین سایت‌هایی می تواند اطلاعات کافی را به کشاورزان بدهد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری با اشاره به اینکه امکان مقاومت بیماری در برابر ضدعفونی بذر وجود دارد، تصریح کرد: اگر بیماری و آفات با ضدعفونی شدن، از بین نروند، باید وارد مرحله سمپاشی و از بین رفتن حشرات در زمان رشد گیاه شد.

ضدعفونی کردن بذر ممنوع!

رضا اسماعیل‌زاده‌کناری رئیس پژوهشکده صنایع غذایی مازندران نیز  ضدعفونی کردن بذور برنج را نامناسب دانست و گفت: وقتی بذر تازه رسیده را برای مقابله با آفات ضدعفونی می کنید، در واقع در همان شرایط اگر آفاتی وجود داشته باشد از بین می رود، اما باقیمانده آن موجب انتقال به سایر دانه ها می شود.

وی با اشاره به اینکه به هیچ عنوان ضدعفونی کردن آفات، اثر محافظت‌کنندگی ندارد و باید کنترل آفات و بیماری‌ها در زمان کاشت و داشت صورت گیرد، تصریح کرد: بذر از همان ابتدا با ضدعفونی کردن تنبل می شود و در شرایط مختلف مقاومت‌ کمی خواهد داشت.

رئیس پژوهشکده صنایع غذایی مازندران با بیان اینکه، آفات بیشتر در شرایط داشت و برداشت حمله‌ور می شوند، خاطرنشان کرد: مبارزه با آفات و بیماری‌ها باید بیشتر در این مراحل باشد و به هیچ عنوان اعتقادی به ضدعفونی کردن بذر ندارم.

استفاده از سموم با دوز و در زمان مناسب

اسماعیل‌زاده در پاسخ به این سوال که استفاده از سموم بهتر است یا ضدعفونی کردن بذرها، گفت: سموم اگر در دوز مجاز استفاده شود، باقیمانده سموم قابل تجزیه است اما اگر در زمان نامساعد مانند نزدیک برداشت محصول و همچنین از میزان سم زیادی استفاده شود، باقیمانده سموم در محصول باقی می ماند و خطرناک است.

رئیس کارگروه تخصصی صنایع غذایی و تبدیلی اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران، در ادامه با اشاره به اینکه باید پیش از برداشت، استفاده از سموم، کاملا قطع شود، تصریح کرد: اگر سموم در زمان و میزان نامناسب استفاده شود، حجم باقیمانده در محصول بالا خواهد بود.

وی با بیان اینکه همچنین کشاورزان صرفا از آن سموم برای مقابله با یک آفت بهره می گیرند چرا که هر سمی به صورت تخصصی برای همان آفت استفاده می شود، خاطرنشان کرد: استفاده از سموم با دوز بالا و زمان نامناسب، موجب ضعف و عدم رشد آن گیاه می شود چرا که مقاومت آن گیاه به واسطه آن سموم کاهش می یابد و موجب کاهش راندمان آن محصول می شود.





نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

اولین جشنواره ماهی سفید در شیرود برگزار شد

بارندگی همراه با کاهش دمای هوا در مازندران ادامه می یابد

کاهش عملکرد محصولات زراعی براثر سیلاب در مازندران

اسرار پشت پرده بارندگی های امسال چیست؟

مددجویان سیلزده بهزیستی مازندران مستمری سه برابری گرفتند

پایداری آب شرب در شهرستان های سیل زده مازندران

تداوم ممنوعیت تردد اتوبوس در کندوان

طرح بوم گردی در 160 روستای مازندران اجرا می شود

بناهای غیرمجاز حریم رودخانه های رامسر تخریب می شوند

کمک به همنوع دستور دینی و قرآنی است

اندر احوالات شهرستان جویبار پس از سیل ویرانگر

لوزام خانگی پنج نوعروس سیلزده نیازمند در سیمرغ تامین شد

بسته بودن جاده ها ، بازارفرودگاههای مازندران را پر رونق کرد

بیش از یکصد تن خوراک دام در مناطق سیلزده مازندران توزیع شد

ترافیک سنگین محور هراز را یکطرفه کرد

23مرکز غیربهداشتی در مازندران پلمب شد

ارتباط مخابراتی مناطق سیل زده مازندران وصل شد

سیل به 400 خانوار مددجوی کمیته امداد مازندران خسارت زد

جاده کندوان برفی و ترافیک در مسیر جنوب به شمال سنگین است

سیمرغ از وضعیت بحرانی خارج شد

افزایش پروازهای نوروزی در فرودگاه نوشهر

سیلزدگان مازندران 40 میلیون ریال تسهیلات بلاعوض می گیرند

هشدار آمادگی برای تخلیه منازل حاشیه نکا رود

محورهای مازندران برفی است

چرخ پنجر گردشگری فرهنگی مازندران در رقابت با طبیعت گردی

2 میدان جدید در کتالم و ساداتشهر ایجاد می شود

اعزام 100 جهادگر مازندرانی به خوزستان

سواحل نوشهر در اختیار ارگان‌های دولتی!

پایان سال مازندران بارانی است

چالوس برای اسکان بیش از 140 هزار گردشگر نوروزی آماده شد

طرح مازندران پاک در شهر امامزاده عبدالله اجرا شد

تکمیل باغ بانوان ساری/ 10 میلیارد برای حصارکشی نیاز است

102 پایگاه امداد و نجات نوروزی در مازندران برپا می شود

مرمت 207 بنای تاریخی در مازندران

مساجد مازندران برای میزبانی از مسافران نوروزی شبانه روزی شدند

89 پایگاه اورژانس نوروزی درمازندران آماده شد

تفاوت فاحش مزایا و حقوق معلمان با سایر کارمندان دیگر دولت/فاکتورهایی که برای معلمان رنگ بهبود نمی گیرد!

تولیت موروثی مساجد مازندران مانع فعالیت کانون فرهنگی است

کشف و ضبط بیش از 170 هزار رشته دام فلسدار در مازندران

برگزاری آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی در مازندران

طلاب مازندران صاحب شناسنامه پژوهشی می شوند

انتقال آب دریای خزر فاقد پیوست اقتصادی و اجتماعی است

حال خوش حیات وحش در قرق های اختصاصی/خطر انقراض گونه های بومزاد

حوزه علمیه مازندران دوره کارشناسی ارشد برگزار می کند

نیروگاه زباله سوز نوشهر در کشمکش پیمانکار و شهرداری

افزایش 400 هزارتومانی حقوق با نرخ تورم مطابقت ندارد/ افزایش دستمزدها تنها یک مسکن!

مرگ 487 نفر براثر حوادث ترافیکی در مازندران

وقوع آتش‌سوزی مهیب در انبار چوب بابل

گوش هایی که بدهکار قانون نیست!

چرا در نوروز نرخ هتل ها گران تر می شود؟