پیام مازند

آخرين مطالب

زبان و فرهنگ بومی دغدغه ای برای گردهمایی فرهنگ دوستان مازنی فرهنگي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری – ایرنا – اهمیت حفظ، حراست و تقویت زبان و فرهنگ بومی باعث شده تا فرهنگ دوستان مازندرانی روز سه شنبه در دانشگاه مازندران به بررسی راههای احیا و تقویت فرهنگ و زبان بومی بپردازند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، در سالهای اخیر تکاپوهای جست و گریخته ای برای پرداختن به زبان، فرهنگ و هویت مازندرانی انجام شد و دانشگاهیان و پژوهشگران را برای احیا و حفظ فرهنگ مازنی و یا در آرمانی ترین شکل بازیابی فرهنگ فراموش شده این مرز وبوم به واکنش انداخته است.
فرهنگ کهن سرزمین مازندران که در زمانی نه چندان دور در بخش بیشتر شمال کشور جاری بوده و المان های غنی و حماسی را در دل خود داشت به خاطر تبادلات فرهنگی و شاید بی توجهی ها کمتر در سالهای اخیر به عرض اندام پرداخته است.
در تازه ترین قدم شاهد برپایی نخستین همایش فرهنگ ، زبان و زیست بوم مازندران در دانشگاه مازندران هستیم که منجر به گردهم امدن پژوهشگران عرصه زبان و ادبیات و فرهنگ و دیگر اندیشمندان با هدف احیای هویت و فرهنگ مازندران شد.
این همایش که روز سه شنبه با حضور مسئولان فرهنگی استان، نمایندگان استانی و همچنین اساتید مهمان از سراسر کشور بود، در حوزه زیست بوم و مسائل اجتماعی و فرهنگی،حوزه زبان و ادبیات،حوزه گردشگری،حوزه تاریخ و حوزه معماری برگزار شد.
علاوه بر این 1٢٠ مقاله در حوزه هویت و فرهنگ و همچنین جغرافیای قومی و سرزمینی مازندران به نخستین همایش فرهنگ ، زبان و زیست بوم مازندران ارسال شد که از این تعداد ٨٠ مقاله مورد پذیرش قرار گرفت و ٥٥ مقاله برای ارائه برگزیده و در قالب پنج جلد کتاب به چاپ رسید که در این همایش رونمایی شد.
مقاله هایی که هر یک با موضوع اسیب شناسی و ارائه راهکار هایی برای تداوم حیات فرهنگ و زبان مازندرانی شاید بتواند نقش موثری در بازیابی هویت مردم استان ایفا کند.
**بهای آسیب به فرهنگ و زبان قومی به قیمت تاریخ شفاهی ماست
استاد موسیقی دانشگاه در این همایش اظهار داشت:بهای آسیب رساندن به فرهنگ و زبان قومی به قیمت از بین رفتن تاریخ شفاهی ما خواهد بود که عملا هویت ما را تغییر خواهد داد.
دکتر جهانگیر نصیری اشرفی گفت: موسیقی قومی یک زبان و یک الفبای نامرعی است که بخشی از هویت، تاریخ و دانش محض ما است که از طریق همین قطعات موسیقی منتقل می شود.
به گفته او، اساس دانش و تاریخ و هویت ما بر اساس سنت های شفاهی است، سنت های شفاهی را نباید فقط صرفا به زبان محاوره روزمره دانست زیرا دارای مکاتبی بوده که در یک سیستم مشخص اجتماعی-فرهنگی و با تالیف ها و قواعد مشخصی تمامی ابعاد اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی زندگی ما را منتقل می کرده است.
این پژوهشگر حوزه قوم شناسی و موسیقی شناسی افزود: همانند مکاتب نظامی خوانی و شاهنامه خوانی که در مناطق جنوب و غرب کشور از طریق زبان فرهنگ شفاهی منتقل شده، مکاتب مازندران نیز به شکل شفاهی سینه به سینه نقل و منتقل شده اند و از این زاویه باید فرهنگ شفاهی را به نوعی نقطه قوت دانست.
اشرفی تصریح کرد که موسیقی قومی ما عبارت از الفبایی نامرعی که تمام وجوه علمی، تاریخی، هنری، ذوقی و حسی ما را می توان از طریق آن انتقال داد.
این استاد موسیقی شناسی تاکید کرد که باید دانشگاه و محیط های علمی کشور و مازندران به موسیقی قومی بها داده و زمینه های تقویت این موسیقی را سرلوحه خود قرار دهد.
** ماندگاری همایش ها به اثر بخش بودن آن در میان مردم است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران نیز در این نشست با بیان اینکه من یک مازندرانی نیستم و نباید درباره زبان و هویت مردم ای سرزمین کهن سخن بگویم ، اظهار داشت: اما برگزاری هر رویداد فرهنگی باید عملا در احیا و تقویت فرهنگ مورد نظر نقش ایفا کند.
محمود شالویی افزود: برگزاری همایش، جشنواره و یا هر رویداد فرهنگی و هنری بسیار ارزشمند است، ولی به این شرط که کاربردی و اثر آن در جامعه و مردم بومی دیده شود.
وی اهمیت جشنواره های فرهنگی را در تاثیر مستقیم بر حفظ و صیانت از فرهنگ دانست و گفت: چه بسا بسیار مقاله و پژوهش وجود دارد که فقط در گوشه ای خاک می خورند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد مازندران تاکید کرد: در کشور ما موضوعات انتخابی و مقالات نوشته شده بسیار عالی هستند ولی متاسفانه اجرا و پیاده سازی آن مشکل است و گوش شنوایی برای آن وجود ندارد.
شالویی علت این امر را قهر و بیگانگی سیستم اجرایی کشور با دانشگاه عنوان کرد و افزود: متاسفانه خروجی همایش ها در جایی پیدا نمی شوید و سیستم اجرایی متصل به دستگاه پژوهشی و فرهنگی نیست و اگر هم انصالی وجود داشته باشد این اتصال بسیار ضعیف است.
وی افزود: برای انجام برنامه های اجرایی کشور باید حتما به زمینه های پژوهشی رجوع شود و متاسفانه بسیاری از بیراهه ها و همچنین آسیب به فرهنگ و هویت بومی و قومی نیز ناشی از مدیریت بدون توجه به پژوهش است.
مدیرکل فرهنگ ارشاد اسلامی مازندران اظهار داشت که مردم مازندران باید مطالبه گر باشند و از من و هر مدیر فرهنگی و غیر فرهنگی که اکنون در مازندران مشغول به کار هستند مطالبه داشته باشند.
به گفته شالویی مردم مازندران باید مسئولان اجرایی و فرهنگی استان را بازخواست کنند که در دوره فعالیت خود در هر نهاد فرهنگی چه فعالیت ها و قدم های مثبتی برای ارتقا و حفظ فرهنگ و هنر و هویت بومی انجام داده اند.
او تاکید کرد که دانشگاه نیز در این مسیر باید کنار مردم باشد و نه تنها نقشه راه را به مدیران دیکته کند، بلکه مسیر مطالبه گری مردم را نیز هموار سازد.
**زبان مازندران سراسر شور ، زندگی و حماسه است
رئیس مجمع نماینگان مازندران با بیان اینکه زبان و فرهنگ مازندران در طول تاریخ تجمیع کننده اقوام و فرهنگ های دیگر بوده است ، گفت: زبان تبری سراسر شوق ، زندگی و حماسه است.
ولی الله نانواکناری اظهار داشت: موسیقی و سازهای بومی مازندران از لَه له وا گرفته تا سرنا و دسرکوتن، همگی نه تنها پیام اور صلح دوستی و عشق است، بلکه به نوعی تصویر کشنده مسیر زندگی مردم البرز نشین نیز می باشد.
وی تنوع آیین های بومی برای کنش های مختلف زندگی از جمله آیین های مخصوص در فصول مختلف کشاورزی و موسیقی های مربوط به هر بخش از کشت را گوشه ای از اتصال جدایی نا پذیر فرهنگ و زبان مردم مازندران دانست که مسیر زندگی انها را به تصویر می کشد.
رئیس مجمع نمایندگان استان مازندران همچنین گفت: در تمامی جشن ها و اعیاد شاهد مراسم ها و موسیقی و ترانه های مخصوص هستیم که نشان دهنده عمق ریشه زبان مردم این خطه در کنش های اجتماعی آنها دارد.
نانواکناری با بیان اینکه متاسفانه فرهنگ و زبان ناب مردم این خطه در تقابل با فرهنگ غیر بومی که به سبب گردشگر پذیری وارد استان شده در شرایط آسیب پذیر قرار دارد، تاکید کرد: دانشگاه می تواند در احیا ، تقویت و گسترش زبان و فرهنگ اصیل مردم مازندران نقش محوری داشته باشد.
به گفته او، مسئولیت دانشگاه های مازندران در تضمین حیات فرهنگ و زبان تبری بسیار سنگین است و با توجه به هجوم فرهنگ غیر بومی بسیار این وظیفه حساس خواهد بود.
رئیس مجمع نمایندگان مازندران گفت: وظیفه نمایندگان و دستگاه های اجرایی استان نیز همراهی با یافته های دانشگاهی و همچنین تسهیل در انتقال این یافته ها به مردم است.
نانواکناری گفت: اگر برنامه های فرهنگی و حتی توسعه ای استان بر اساس پژوهش های دانشگاهیان در زمینه هویت مردم استان باشد ، هیچگاه شاهد غلبه تهاجم فرهنگی نخواهیم بود.
قابل ذکر است که نخستین همایش ملی فرهنگ، زبان و زیست بوم مازندران به مدت یک روز در دانشگاه مازندران برگزار شد.
همچنین در این همایش پنج کارگاه با موضوعات زیست بوم و مسائل اجتماعی فرهنگی، حوزه زبان و ادبیات، حوزه گردشگری ، حوزه تاریخ و موسیقی بومی با حضور اساتید دانشگاه و پژوهشگران این حوزه ها برگزار شد.
9919/1899

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/84420/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای طنزواره استانی با عنوان میرما در محمودآباد

حمایت تمام قد علم الهدی از بازگشت گشت ارشاد و طرح «نور»

6 مدال بانوان مازندران در مسابقات کشوری کوراش

امام جمعه ساری: باید فرزندان خود را برای جذب در حوزه‌های علمیه ترغیب کنیم

استقرار 1419 دستگاه صندوق الکترونیک برای انتخابات خرم‌آباد و چگنی

تصادف در محور پلدختر به خرم‌آباد 8 مصدوم برجا گذاشت

طرح نور فراجا موفقیت در حوزه جنگ نرم است

عملیات وعده صادق،نماد اقتدار کشور

برگزاری آئین بزرگداشت نخستین سالگرد شهید آیت الله سلیمانی

راهپیمایی «جمعه خشم» در خرم‌آباد

برگزاری آیین شکرگزاری رحمت ماه صیام در منطقه لفور مازندران

تذکر محترمانه و ارشاد باکرامت هدف اصلی «طرح نور» است

برگزاری آزمون استخدام پیمانی تامین اجتماعی در قزوین

آیت الله علم الهدی: تذکر محترمانه و ارشاد باکرامت، هدف اصلی «طرح نور» است

حمایت تمام قد علم الهدی از بازگشت گشت ارشاد و طرح «نور» /آموزش و پرورش موافقت کند اساتید حوزه عفاف و حجاب دختران را اقناع کنند

ماجرای چاقوکشی و ضرب و شتم در کشتی مازندران

ترافیک سنگین در جاده چالوس

حمله موشکی به اسراییل اعجاز وعده صادق بوده است

برگزاری آزمون استخدام پیمانی تامین اجتماعی

جزئیات پذیرش بدون آزمون کارشناسی ارشد در دانشگاه پیام نور + سایت ثبت‌ نام

برگزاری کنگره 400 شهید روحانی مازندران

پرداخت تسهیلات خوداشتغالی به مددجویان شهرستان نور

حضور 90 بازیکن و مربی در سومین مرحله جشنواره مینی بسکتبال کشور

ماجرای چاقوکشی و ضرب و شتم در کشتی مازندران | روایت داور مصدوم: فیلم تا قبرس و آلمان هم رسیده است، کتک خوردن یک داور! | آقایان برای رضایت گرفتن ...

همه چیز درباره واریز یارانه کمک معیشتی فروردین‌ماه | جیب سرپرستان خانوارها پر پول شد

خبر تهاجم به کشور از مرزهای خارجی تکذیب شد

مرگ 91 نفر بر اثر مصرف مواد مخدر در مازندران

کنگره 400 شهید روحانی استان مازندران برگزار می‌شود

توجه ویژه دولت برای رفع عقب ماندگی‌های بخش آب در مازندران

عجیب‌ ترین قتل امسال توسط یک مادر و دختر رقم خورد!

وضعیت تاسیسات هسته‌ ای اصفهان بعد از حادثه امروز

واکنش فرمانده کل ارتش به انفجار در اصفهان

انتصاب جدید در ستاد مرکزی راهیان نور کشور

کشف و توقیف چوب جنگلی قاچاق در آمل

مسدود شدن 205 چاه غیرمجاز در مازندران

امید به بازگشت روز‌های خوب نساجی

مرگ 91 نفر بر اثر مصرف مواد مخدر

حمایت از تشکل‌های مردم پایه فرهنگی هنری در مازندران

انتصابات جدید در ستاد راهیان نور

امواج آرام خزری در مازندران

اقدام غیر قانونی در شرکتی کردن پرسنل سابق موسسه اعتباری نور

تعیین تکلیف حدود 7 هزار چاه کشاورزی در مازندران

رتبه نخست مازندران در صادرات لبنیات

تردد در راه های مازندران عادی و روان است

بازار برنج در مازندران از رکود خارج شده است

اولتیماتوم 2 ماهه بازرسی لرستان برای تکمیل پل شوراب

ایران‌چک 500 هزار تومانی در بازار؟! + عکس

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد