پیام مازند
معاون استاندار:
ملاعلی و شیخ حسن فاخری گنجینه های ناشناخته علم و ادب تبرستان هستند
پنجشنبه 2 آذر 1396 - 12:37:00 PM
ایرنا - فرهنگی
مازندران آنلاین - نوشهر - ایرنا - معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مازندران گفت : ملاعلی و شیخ حسن فاخری گنجینه های ناشناخته علم و ادب تبرستان هستند و واکاوی تاریخی و علمی اندیشه های آنان، سرمایه ای بی بدیل برای نسل امروز جامعه است.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، حسن خیریانپور روز پنجشنبه در همایش ملی ملاعلی و شیخ حسن فاخری در نوشهر افزود : بازخوانی اندیشه های این بزرگواران نشان می دهد که افراد چون ملاعلی و شیخ حسن فاخری به عنوان گنجینه های ها علم و ادب و عرفان هنوز برای مردم ما ناشناخته هستند.
وی با بیان اینکه هویت دینی و مذهبی نظام جمهوری اسلامی در سایه اثار ارزشمند سرآمدان علم و ادب ، سبک ایرانی و اسلامی قابل توسعه و پیشرفت است ، گفت : این مساله برای نسل جوان الگویی مناسب در جهت رشد و شکوفایی و همچنین واکسنی برای آنان در برابر شبیخون فرهنگی دشمنان است.
معاون استاندار مازندران تاکید کرد : بی تردید ، بازاندیشی در گذشته ، غفلت در حال و آینده را از بین می برد و به ارتقاء سطح افراد در جامعه کمک می کند.
خیریانپور خطاب به جوانان گفت : جوانان عزیز کشور ما باید بدانند که میراث علمی ایران زمین پهنه ای گسترده از تلاش های علمی و ادبی بزرگان بی نام و نشانی است که هریک با دلدادگی زائد الوصفی سهمی بس بزرگ در ماندگاری فرهنگ و ادب کشور ما داشته اند و اگر بخوبی رصد شوند و در قالب چنین همایش هایی به تولیدات علمی تبدیل گردند، هم به توسعه قلمرو علم با ویژگی (بومی سازی علم) کمک می کنند و هم می توانند دست مایه های ارزشمندی برای تولیدات جدید علمی باشند.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاهی از تصویرگری آثار ملاعلی و اقاشیخ حسن تیرگر فاخری در قالب خط و نقاشی ، گفت : در حاشیه این همایش تلاش برای احصاء و انشاء متون نمایشی و سینمایی مناسب از بین مقالات مستخرج از این پیشینه گرانسنگ ، بازآموزی از سبک و سیاق علمی ، ادبی عرفانی این ره پیموده ها، بازیابی فضیلت های فراموش شده است که ما امروزه برای بازسازی خود شدیداً به آنها نیازمندیم.
همایش ملی ملاعلی و شیخ آقاحسن فاخری امروز با حضور جمعی از فرهیختگان ، اندیشمندان ، استادان دانشگاه و مسئولان در اردوگاه شهید رسولی نوشهر آغاز به کار کرد.
این همایش یک روزه در دو بخش علمی و عمومی صبح و عصر امروز برگزار می شود.
این همایش با محورهای مدیحه، مرثیه و سوگ سرایی در اشعار فاخر، زمینه های فقهی، عرفان و کلام، جنبه های بلاغی و صنایع ادبی در اشعار فاخر، تعزیه و مجالس شبیه خوانی فاخر برگزار می شود.
**علامه ملاعلی فاخری
علامه ملاعلی فاخری، فقیه، ادیب، عارف و حماسه سرای قرن 13 هجری در سال 1188 هجری شمسی متولد شد .
وی در حوزه علمیه ایران و نجف اشرف به تحصیل علوم دینی و فقهی پرداخته و با طی مدارج اجتهاد و مراحل سیر و سلوک عرفانی و با حکم شرعی آیت الله مهدی آل کاشف الغطاء در امور شرعیه به مازندران و زادگاه خود روستای " سنار" که اکنون از توابع بخش مرزن آباد شهرستان چالوس است مراجعت کرد.
وی با بهره گیری از قریحه سرشار ادبی و علوم و معارف اسلامی، وقایع زندگی معصومین (ع) به ویژه واقعه عاشورا را به صورت تعزیه و مرثیه در قالب اشعار حماسی و عرفانی به نظم کشیده است.
"تعزیه فاخر"، "مرثیه فاخر"، "منظوم بخشی از رساله عملیه آیت الله محمد مجتهد تنکابنی" و "گزیده اشعار" چهار مجموعه شعر علامه ملاعلی فاخری محسوب می شوند.
این عالم فرزانه در سال 1266 هجری شمسی به دیدار حق شتافت . آرامگاه وی در وادی السلام نجف اشرف در جوار مرقد امام علی (ع) قرار دارد.
** شیخ آقا حسن فاخری
شیخ آقا حسن فاخری متخلص به زاده فاخر در سال 1249 هجری شمسی در خانواده ای آشنا به علوم و ادب و عرفان اسلامی در'"علوی کلا" چالوس دیده به جهان گشود، از کودکی نزد پدرش ملاعلی که از مفاخر علمای زمان خویش بود، به تحصیل مقدمات علوم دینی پرداخت.
وی برای تکمیل تحصیلات به تهران رفت و مدارج عالی علوم اسلامی را در مدرسه عالی سپهسالار سابق گذراند و سرانجام در حوزه علمیه قم تحصیلات خود را به کمال رساند . فضایل معنوی و شایستگی های علمی و فقهی وی موجب وثوق او نزد علمای عصر شد و به موجب حکمی از جانب آیات اعظام آیت ا... شیخ عبدالکریم حائری، موسس حوزه علمیه قم و آیت ا... ابوالحسن اصفهانی (ره) به عنوان مسئول امور شرعیهی منطقه کلارستاق (شامل چالوس، مرزن آباد و کلاردشت امروزی) تعیین شد.
وی پس از مراجعت از قم ابتدا به جمع آوری آثار پدرش ملاعلی پرداخت و از آنجائی که از طبعی لطیف و ذوقی سرشار برخوردار بود به سرودن اشعار نغز و بدیع در منقبت اهل بیت عصمت و طهارت و سرودن مراثی در رثای شهدای کربلا به ویژه امام حسین(ع) و یاران با وفایش همت گماشت.
از این عالم ربانی تاکنون آثاری چون "مرثیه فاخر"، "کعبه مقصود" و "لطایف کلام" به چاپ رسیده است . این عالم جلیل القدر پس از عمری تلاش در اشاعه فرهنگ حسینی در شب لیله القدر سال 1310 ه ش دعوت حق را لبیک گفت. آرامگاه ایشان در جوار امامزاده علی بن موسی الرضا (ع) روستای سماء مرزن آباد زیارتگاه مشتاقان است.
خبرنگار : مهراب زکی پور ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
/1602/7078/1654

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/11111/ملاعلی-و-شیخ-حسن-فاخری-گنجینه-های-ناشناخته-علم-و-ادب-تبرستان-هستند
بستن   چاپ