پیام مازند
دامداریهای سنتی و نداشتن پروانه 2 مشکل دامپروری مازندران
سه شنبه 10 بهمن 1396 - 4:34:07 PM
ایرنا - اقتصادی
مازندران آنلاین - ساری- رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران دامداریهای سنتی و نداشتن پروانه را از مهمترین مشکلات دامپروری استان عنوان کرد و گفت: هنوز بیش از نیمی از دام های سنگین استان بومی هستند که باید با عملیات تلقیح دورگه شوند.
دلاور حیدر پور بعدازظهر سه شنبه به مناسبت دهه فجر درنشست مطبوعاتی با خبرنگاران در ساری با بیان اینکه 70 درصد دامداری های استان سنتی هستند، بیان داشت: هر چند در چهار سال اخیر صدور پروانه بهره برداری برای دامداری سنتی افزایش یافته است ، اما بیشتر دامداری ها فاقد مجوز هستند و نمی توانند از مزایای دولتی بهره مند شوند.
به گفته وی اکنون از 700هزار راس دام سنگین استان حدود 320 هزار راس آن دورگه ، 45هزار راس اصیل و مابقی دام های بومی هستند.
حیدر پور توضیح داد: به دلیل کمبود نقدینگی فرایند دورگه گیری دام های سنگین در استان به کندی پیش می رود ، در حالی که شکاف تولید شیر روزانه بین دام بومی و دورگه حدود هشت کیلو گرم است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان این نکته که بالا بودن هزینه تغذیه و پایین بودن بهره وری گاوهای بومی در دامداری های سنتی از مشکلات جدی در دامداری است ،خاطر نشان کرد: متوسط تولید روزانه شیر از هر گاو بومی 2تا 3کیلو است اما در دام های دورگه این مقدار تا 10 کیلو در روز افزایش می یابد.
بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران حدود هفت هزار واحد دامی در قالب دامپروری صنعتی و سنتی در استان وجود دارد که فقط 500واحد آن صنعتی است و مابقی به صورت دامداری سنتی فعالیت می کنند.
سالانه 570 هزار تن شیر خام، معادل حدود شش درصد تولید کشور و 63هزار تن گوشت قرمز معادل حدود هشت درصد تولید کشور در استان مازندران تولید می شود.
به گزارش خبرنگار ایرنا بر اساس آمار رسمی انجمن صنایع غذایی مازندران ، 71واحد لبنی دارای پروانه با ظرفیت اسمی 2میلیون 500هزار تن در سال در استان وجود دارد که اکنون 24واحدلبنی از خیلی ضعیف تا خیلی خوب با ظرفیت جذب یک میلیون و 700هزار تن شیر فعال هستند.
در حال حاضر فقط 20 درصد شیر مورد نیاز این واحد ها در داخل استان مازندران تامین می شود و باقی خارج از استان وارد می شود.
هزینه حمل و نقل شیر از استان های مختلف به مازندران در سال جاری 60میلیارد تومان برآورد شده است.
**سوق تسهیلات دولتی از صندوق توسعه ملی و رونق تولید به دامداری و کشت علوفه در مازندران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه 45درصد از سهمیه امسال تسهیلات 160میلیارد تومانی از محل صندوق توسعه ملی به استان مربوط به بخش کشاورزی است، گفت: فرصت خوبی برای توسعه دامداری 5تا 20 راسی در روستاهای استان است.
وی از پرداخت تسهیلات برای خرید یخچال های شیر سرد کن به دامداران استان مازندران خبر داد و گفت: به رغم اینکه دولت خرید شیر از دامدار از سوی کارخانجات لبنی تا 1440تومان نرخ گذاری کرده است، اما به دلیل بالا بودن بار میکروبی شیر تولیدی در دامداری های سنتی ، خرید شیر در هر کیلو 950تا 1100تومان صورت می گیرد.
حیدر پور گفت: به منظور حل این مشکل علاوه بر ایجاد 90 سکوی جمع آوری شیر ، تا کنون 80 یخچال شیر سرد کن با استفاده از تسهیلات در اختیار دامداران سنتی قرار گرفت که 500یخچال نیز تا پایان امسال به متقاضیان واگذار می شود.
وی با بیان اینکه مراکز بهداشتی فعالیت دامداری کوچک 20 راسی را در داخل روستاهای استان مازندران بلامانع عنوان کرده است، گفت: اختیار پرداخت تسهیلات تا سقف 250میلیون تومان را مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانی دارند.
وی با بیان اینکه کمیته پرداخت تسهیلات بسته رونق تولید و صندوق توسعه ملی در استان پرداخت تسهیلات را برای هر طرح تا دو میلیارد و 500میلیون تومان را دارد، گفت: همه شرائط برای توسعه اشتغال جوانان بیکار روستایی به ویژه فارغ التحصیلان بخش کشاورزی استان فراهم شده است.
** برتری کشت دوباره برنج نسبت به کشت علوفه در مازندران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران کمبود علوفه را از دیگر مشکلات جدی استان نام برد و گفت: به رغم اینکه نیاز دامداران برای علوفه زیاد است اما کشاورزان به دلیل درآمد بیشتر از کشت برنج ، کشت علوفه را کمتر انجام می دهند.
وی با بیان اینکه سالانه کمتر از 25هزار هکتار شبدر برسیم در دشت های شالیزاری به عنوان کشت دوم در استان انجام می شود، گفت: قیمت بالا و مناسب برنج ، کشت علوفه در رقابت با برنج در نزد کشاورزان عقب افتاده است.
استان مازندران 460هزار هکتار زمین های زراعی و باغی دارد که 230هزار هکتار آن به عنوان زمین های شالیزاری است و بخشی از این زمین ها در فصول غیر زراعی تحت عنوان چراگاه دام و تولید علوفه استفاده می شده است ،اما از چند سال گذشته با توسعه کشت های دوم برنج ،کلزا ،توت فرنگی و برخی از تولیدات باغی ،زمین ها از دسترس چراگاه آزاد دام خارج شده است.
بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران ،از 230 هزار هکتار زمین های شالیزاری استان در سال زراعی گذشته حدود 100هزار هکتار آن زیر کشت دوم برنج به صورت نشا مجدد و یا پرورش ساقه شالی ( رتون ) رفته است.
همچنین کشت دانه روغنی کلزا ، سویا و توت فرنگی در استان مازندران در سال های اخیر به بیش از 25هزار هکتار رسیده است.
**آغاز طرح تحول در روستاهای مازندران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران از آغاز طرح تحول در روستا همزمان با دهه فجر امسال خبر داد و گفت: دولت دوازدهم با پرداخت تسهیلات قابل توجه با هدف ایجاد اشتغال ،افزایش تولید و به تبع آن بالا رفتن میزان درآمد کشاورزان این طرح را شروع کرده است.
وی با بیان اینکه در هر یک از شهرستان های مازندران یک دهستان به عنوان طرح تحول در روستاها انتخاب می شود، گفت: در هر دهستان طرفیت های توسعه ای کشت انواع محصولات کشاورزی ، ایجاد صنایع تبدیلی ، تسطیح و یکپارچه سازی زمین های شالیزاری مورد توجه قرار می گیرد.
**بهره برداری از 75طرح کشاورزی در دهه فجر مازندران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران از افتتاح 75طرح تولیدی و کشاورزی استان با سرمایه گذاری حدود 108میلیارد تومان در دهه فجر خبر داد و گفت: 9هزارو 566خانوار در 111 روستای استان از این طرح ها بهره مند می شوند.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/16952/دامداریهای-سنتی-و-نداشتن-پروانه-2-مشکل-دامپروری--مازندران
بستن   چاپ