طعم دار کردن سفر به مازندران با غذاهای سالم و سنتی
چهارشنبه 23 اسفند 1396 - 11:26:34 AM
ایرنا
|
|
مازندران آنلاین - غذاهای سالم و سنتی به دلیل استفاده از نوع مواد اولیه و نحوه آماده کردن با ویژگی های خاص هر منطقه همیشه یکی از علائق گردشگران به شمار می رود و رستورانهای مازندران نیز در سالهای اخیر تلاش کردند بخشی از منوی خود را به غذای محلی اختصاص دهند. تِرشِ آش ، گزنه آش ، چَنگلِ اُوش ، بِنه بَزه اش ، کَچِلیک هاورش ، اسفناج هاوریش ، نرگسی ، هَلی قورو ، مِلاقرمه ، لَوِه کباب و ماهی شکم پر از جمله غذاهای سنتی مازندران هستند که تنها به سفره مردم این استان خلاصه نمی شود و با قرار گرفتن در منوی رستوران ها و واحدهای پذیرایی آماده ارائه به مسافران است . رویش انواع سبزی های معطر و خودرو در دل طبیعت و جنگل های مازندران از جمله اُوجی ، َایه ، َاناریجه ، ُزلنگ ، شنبلیله و نعناع به عنوان مواد اولیه موردنیاز به همراه ویژگی های مصرف کم نمک ، شکر و روغن در پختن غذاهای سنتی باعث شده تا گزینه سالم خوری نیز به دیگر امتیاز های تنوع ، خوشمزگی و جذابیت این نوع غذاها اضافه شود . علاوه بر حس خوب و دلچسب سفر به مازندران که با دیدن چشم انداز و جاذبه های طبیعی و خدادادی جنگل و دریا این خطه از شمال کشور رقم می خورد می توان لذت این سفر را با تجربه کردن خوردن غذاهای لذیذ و سالم سنتی چندین برابر کرد . فرشته عابسی محقق و پژوهشگر غذاهای محلی مازندران، استفاده کم و به اندازه روغن ، نمک و شکر را از جمله ویژگی های غذاها سنتی این استان برشمرد و افزود : در رقابت با غذاهای لوکس فست فودی که مملو از نمک و چربی است غذاهای سنتی مازندران خود را نباخته اند و هنوز هم برای افراد دندان گیر هستند . عابسی که 9 سال از عمر خود را برای جمع آوری اطلاعات غذاهای سنتی در روستاهای استان گذراند و ماحصل و جمعبندی آن کتابی با عنوان "سفره مازندرانی " است، گفت: معرفی و طرز تهیه بیش از 300 نوع خورشت ، نان ، آش ، لبنیات ، مربا ، دسر ، ترشی ، رب ، شیرینی ، پلو ، ته چین و کوکوی سنتی از شرق تا غرب مازندران نتیجه سالها کار تحقیقاتی و میدانی ام است . این تحصیلکرده رشته تغذیه دانشگاه گفت : به دلیل استفاده از مواد اولیه تازه و طبیعی همچون سبزی های خودرو همچون اوجی ، َایه ، َاناریجه ، ُزلنگ ، شنبلیله و نعناع که بوفور در دل طبیعت این استان می روید دیگر نیازی به فریز کردن و نگهداری طولانی مدت نیست . وی با اشاره به اینکه سبزی ها مملو از فیبر هستند ، ادامه داد : استفاده زیاد از سیر و پیاز بخش دیگری از فواید غذاهای سنتی این خطه از شمال کشور است که در کاهش اثرات رطوبت بر روی افراد تاثیر دارد . این کارشناس تغذیه اضافه کرد : نوع غذاهای مازندرانی به گونه ای است که افراد بیمار همچون دیابتی ها و فشار خونی ها با خوردن آنها سلامتیشان به خطر نمی افتد که قند و یا فشار خونشان بالا برود . زهرا اسلامی مولف کتاب غذاهای سنتی مازندران نیز گفت : استفاده از مواد اولیه تازه و طبیعی از دل طبیعت استان ، غذاهای سنتی مازندران را ارگانیک و سالم کرده است . وی افزود : تقریبا در 80 درصد غذاهای محلی مازندران از سبزی های خودروی جنگلی و بومی هر منطقه استفاده می شود . وی ادامه داد : به طور مثال محصولات دانه های انار جنگلی مثل رب انار ، گردو، شیر، کره، ماست، دوغ و روغن حیوانی در غالب غذاهای محلی مازندران استفاده می شود . اسلامی از آش به عنوان یکی از متنوع ترین غذاها در مازندران که در وعده عصرانه و پیش غذا سرو می شود ، نام برد و افزود : مازندران در داشتن آش های محلی از جمله آش اِگره، دوآش، بِنه بَزه آش و چَنگل اُو که با سبزی های محلی مثل اناریجه ، زولنگ، گزنه ، انواع رب آلوچه،ازگیل، انار و نارنج و برنج و دوغ تهیه می شود جز مناطق سرآمد در این زمینه است . وی همچنین به ماهی به عنوان سالم ترین و پرفایده ترین گوشت ها ذکر کرد و ادامه داد : مازندرانی ها ماهی را با سبزی، گردو، دانه های انار خرد شده، شکم پر می کنند و در جشن ها، اعیاد و ضیافت های خانوادگی این غذا را سرو می کنند . * مهر تایید علوم پزشکی بر غذاهای سنتی کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مازندران با برشمردن برخی از ویژگی های غذای سالم گفت : مصرف کم نمک ، شکر و روغن از جمله این موارد است . فیروز امینی افزود : انتخاب رژیم غذایی مناسب و سالم مهمترین عوامل پیشگیری و مقابله با بیماری های سرطان ، قلبی و عروقی ، دیابت و فشار خون به شمار می رود . وی همچنین یک رژیم غذایی مناسب را کمک کننده برای رسیدن به یک وزن ایده آل می داند و افزود : مصرف پنج واحد میوه و سبزیجات به همراه غلات و مصرف کم گوشت های فرآوری شده همچون سوسیس و کالباس در این امر دخیل است . وی همچنین تازه خوری را به عنوان دیگر فاکتور ویژه غذاهای سالم نام برد و ادامه داد : پاک بودن از هرگونه فرآوری ها ، افزودنی و قندهای اضافی ، نگهدارنده های نیترات سدیم برای یک غذا بتوان برآن برچسب سالم زد ، نیاز است . امینی ادامه داد : اما غذاهای سنتی مازندران که در آنها استفاده از مواد اولیه تازه و طبیعی و همچنین استفاده از سبزیجات وجود دارد در این برهه زمانی به عنوان غذای سالم به شمار می روند . وی احیای غذاهای سنتی مازندران را علاوه بر اینکه گامی برای حفظ میراث و فرهنگ استان دانست ، افزود : می تواند قدمی برای سلامت افراد جامعه نیز باشد . *** غذاهای سنتی منوی 20 درصد واحدهای پذیرایی مازندران معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به قرار گرفتن غذاهای سنتی در منوی واحدهای پذیرایی استان گفت : این اقدام از سال گذشته در مازندران کلید خورد و هم اکنون 20 درصد واحدهای پذیرایی ، غذاهای سنتی ارائه می دهند . مهران حسنی تعداد واحدهای پذیرایی مازندران را 400 واحد اعلام کرد و افزود : بسته به توان ، امکانات و داشتن سرآشپز ، هر واحد پذیرایی یک یا چند نوع غذای سنتی را ارائه می کند . وی ادامه داد : تجربه یکساله قرار دادن غذاهای سنتی در منوی واحدهای پذیرایی مازندران نشان می دهد که این نوع غذاها در میان مردم و مسافران طرفداران خود را دارد. معاون گردشگری مازندران با اشاره به اینکه بررسی ها نشان داده که غذاهای محلی و سنتی استان مشتری پسند است تاکید کرد : معرفی و شناساندن غذاهای سنتی به مسافران یکی از ابزار و نیازهای سفر به شمار می رود تا از این طریق آنان با بخشی از فرهنگ و آداب منطقه آشنا شوند . حسنی اضافه کرد : مازندران نیز به عنوان مقصد سفر بیش از 30 میلیون مسافر نباید از این بسته جذاب و دل انگیز سفر غافل بماند و باید به آن بیش از بیش توجه شود .
http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/19923/طعم-دار-کردن-سفر-به-مازندران-با-غذاهای-سالم-و-سنتی
|