پیام مازند
در گفت و گو با کارشناسان گیاهان دارویی مطرح شد
نسخه پیچی غلط برخی عطاری ها برای مشتریان
سه شنبه 14 فروردين 1397 - 11:17:26
مازندران آنلاین - برخی افراد بدون توجه به دانش گیاه شناسی و توانایی تطبیق اسامی و این که آیا این گیاه اصولا در ایران امروز یافت می شود یا نه، دست به کارشده و در عطاری های خود بدون تخصص اقدام به فروش این گیاهان به مردم می کنند.
به گزارش ایسنا مازندران،یکی از شاخصه های مهم در ارتباط با گیاهان دارویی در ایران سابقه تاریخی آن است که عموم دست اندرکاران به دست آوردهای گذشته پای بند بوده و اعتقاد دارند که آنچه توسط پیشینیان ما انجام گرفته پاسخ گوی نیازهای امروز است. به همین جهت اغلب افراد دست به کار تحقیق در متون قدیمی زده بیشتر تلاش در ترجمه آن ها دارند و بعلت نبودن زبان یکسان و مستند دچار سردرگمی در ترجمه شده و اشتباهات فاحشی از نظر تطبیق اسامی قدیمی و جدید پیش می آید.
امروزه شاهد هستیم که برخی بدون توجه به دانش گیاه شناسی و توانایی تطبیق اسامی واینکه آیا این گیاه اصولا در ایران امروز یافت می شود یا نه، دست به کارشده و در عطاری های خود بدون تخصص اقدام به فروش این گیاهان و در اختیار قرار دادن آن به مردم می کنند و همچنین حجم زیادی از مطالب مربوط به گیاهان دارویی در ایران وجود دارد که قابلیت دسترسی افراد به اطلاعات درست و قابل اعتماد را غیرممکن می سازد؛ به همین دلیل اهمیت به دانش موثق داروهای گیاهی از ضروریات است.
*معرفی 430گونه گیاهی در مازندران
محمد اکبرزاده؛ عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران, با بیان اینکه 23 سال در حوزه گیاهان دارویی مشغول به کارهای تحقیقاتی است خاطرنشان کرد: 430 گونه گیاهان دارویی در مازندران معرفی کرده ایم و تنها استانی هستیم که نزدیک به 130 گونه از گونه های بومی استان مازندران را در بحث تعیین ترکیبات شیمیایی و همچنین تعیین پراکنش‌های این گونه های گیاهی در سطح بین المللی انجام دادیم.
وی افزود:بسیاری از کارهای تحقیقاتی را در ژورنال تحقیقات گیاهان دارویی در کشورهای جهان به چاپ رساندیم.
عضو هئیت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی منابع طبیعی مازندران با بیان اینکه تعداد گونه‌ای از گیاهان دارویی که دراستان مازندران بر روی آن تحقیقات انجام دادیم جز گونه‌های نادر و در حال انقراض بوده گفت: این گونه های نادر در ژورنالهای معتبر گیاهان دارویی نیز به چاپ رسیده و مشخصات آن ها ارائه شده است.
اکبرزاده همچنین در بحث کشت و کار گیاهان دارویی خاطرنشان کرد: 25 گونه از مهم‌ترین گونه‌های دارویی که مورد نیاز شرکتهای داروسازی بوده را در مناطق مختلف استان مازندران زیرکشت بردیم و بسیاری از شرکت ها، گیاهان دارویی را که در بخش سازگاری و کشت و کار وارد کردیم مورد استفاده قرار می دهند.
وی گفت: گونه هایی که خاستگاه آن در خارج از استان مازندران بوده مثل به لیمو و در ارتفاعات گونه هایی مانند آویشن, اسطوخودوس و گل محمدی گونه‌های شاخص ای هستند که در سطح استان مازندران زیر کشت رفته و در حال حاضر در قالب جشنواره های مختلفی که در سطح استان مازندران برگزار می‌کنیم محصولات تولید شده و به فروش می رسد،همچنین محصولات مورد نیاز شرکت های داروسازی را نیز تامین می‌کنیم.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران افزود: در همایش علمی کاربردی کشور که سالانه در مرکز جامع علمی کاربردی کشور برگزار می شود برای نخستین‌بار 6 مقاله پژوهشی ارائه کردیم که پنج مورد آن به صورت سخنرانی و یک مقاله نیز به صورت پوستر ارائه شد.
اکبرزاده تصریح کرد: در بحث گیاهان دارویی دو نفر از دانشجویان دارای رتبه برترشدند که این دو دانشجو موفق به تعیین ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی برای نخستین بار در سطح کشورشدند.
وی گفت: یک گونه نادر کمیاب گیاهی که در مناطق ییلاقی هزار جریب بهشهر و بلده به صورت خودرو وجود داشته که خاستگاه این گونه را برای اولین بار پیدا کردیم، موارد استفاده دارویی و درمانی و تعیین ترکیبات شیمیایی آن را انجام و بر روی 6 گونه نادر دیگر نیز کارهای تحقیقاتی انجام دادیم.
وی با تاکید بر اینکه با توجه به اشتباهات رایجی که در سطح عطاری های مازندران در خصوص تجویز داروهای گیاهی وجود دارد خاطرنشان کرد: در این راستا اختصاصاً به گونه‌ای پرداختیم که به اشتباه عطاری ها به خورد مردم می‌دهند، در این تحقیق برای اولین بار بر روی گونه های واقعی که مورد استفاده دارویی و درمانی قرار می گرفت کار تحقیقاتی انجام داده که تاکنون این اقدام در سطح کشور و بین المللی انجام نشده بود.
وی همچنین از برگزاری همایش بین‌المللی دیگری در اردیبهشت سال 97 در دانشگاه شیراز خبر داد و افزود: تعداد دو مقاله در مورد گونه های دیگر گیاهان دارویی نیز در این همایش توسط دانشجویان ارائه می‌شود.
* شناسایی گونه گیاهی خاص که به اشتباه در عطاری ها تجویز می شده است
علی نجف زاده دانشجوی کارشناسی گیاهان دارویی معطر ازدانشگاه مرکز تحقیقات استان مازندران در گفت و گویی ازکشف گونه ای از گیاهان دارویی خاص که تا کنون به اشتباه مورد استفاده قرار می گرفت خبر داد.
وی گفت: خوشبختانه بعد از مطالعات وفعالیت هایی که داشتیم گیاهی بنام " زوف" را به سرپرستی دکتر اکبرزاده به درستی شناسایی ومعرفی کردیم.
نجف زاده افزود: اهمیت این تحقیق دراین است که این گیاه به اشتباه درسطح منطقه معرفی واستفاده می شده است.
وی تصریح کرد: خاستگاه این گونه گیاهی در کیلومتر هشتاد شهرستان مهاباد استان یزد و کوه بنان استان کرمان است و در گذشته گیاهی با عنوان" نپتو ایسکانیک" به اشتباه بعنوان گیاه" زوفو" عرضه می شده است.
وی تاکید کرد: ترکیباتی که این گیاه به صورت دارو دارد بسیار متغیر بوده واصلا از یک الگوی استاندارد پیروی نکرده و بسیار تخریب کننده است؛ بطوری که هم در سیستم درمانی بدن اختلال ایجاد کرده و هم در سلامتی عمومی ایجاد مشکل می نماید.
این دانشجو و محقق گیاهان دارویی گفت: عمده کارکرد درمانی زوفو مخصوص برونش یا همان سیستم تنفسی است؛ نپتا اسکانیک هم در جنس و هم درگونه با این گیاه تفاوت های اساسی دارد.
به گزارش ایسنا؛ توجه به پیشرفت علم گیاهشناسی و ایجاد دانشکده های داروسازی و مراکز تحقیقاتی به به دلیل تحقیقات جدید از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده تا بررسی عمیق تری از آنچه وجود دارد در اختیار داشته باشیم و از تکیه محض بر دانش گذشتگان و ترجمه آنها که کاری نه چندان کارساز است پرهیز نموده و از آشفته کردن بیشتر این دانش دوری نماییم،همچنین با معرفی اشتباه یک گیاه دارویی به جای دیگری نه تنها آن انتظاری که برای معالجه بیماری خاص داشتیم برآورده نمی شود، بلکه حس اعتماد به گیاهان دارویی را نیز در دل مصرف کننده نابود خواهیم کرد.
گزارش از راضیه عنایتی خبرنگار ایسنا مازندران
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/21317/نسخه-پیچی-غلط-برخی-عطاری-ها-برای-مشتریان
بستن   چاپ