پیام مازند
گدوگ" منطقه‌اي که شناسنامه‌اش گم شده است!
يکشنبه 10 خرداد 1394 - 7:53:36 AM
ايسنا
اين روزها کم صحبت از جدايي برخي شهرها و روستاهاي مازندران به گوش نمي‌رسد؛ از امامزاده هاشم در محور هراز براي الحاق به دماوند تا بخشي از روستاهاي ساري براي الحاق به سمنان و ماجراي روستاي گدوک در شهرستان سوادکوه براي الحاق به فيروزکوه هم که ماجراي ديرينه‌اي دارد.

شهرستان سوادكوه در بخش مركزي استان مازندران در دامنه‌ شمالي كوه‌ها البرز مركزي از شمال به شهرستان قائمشهر، از جنوب به رشته كوه‌البرز و فيروزكوه و از شرق به شهرستان ساري و از غرب به شهرستان بابل محدود مي‌شود، اين شهرستان داراي سه شهر پل‌سفيد، آلاشت، زيراب و شيرگاه با بيش از 220 روستا با مساحت 2 هزار و 441كيلومتر مربع است.

اختلاف دو شهرستان سوادكوه و فيروزكوه سابقه چند ساله دارد اما مسئولان مي‌گويند دو استان تهران و مازندران در تلاش هستند تا مشكلات پيش رو را رفع كنند.

روستاي گدوك در استان مازندران و شهرستان سوادكوه واقع شده و نخستين بخشي از استان مازندران است كه مسافران با گذر جاده‌ فيروزكوه از تهران به آن‌جا مي‌رسند؛ با مصوبه هيئت وزيران از سال 1366 جز حوزه استحفاظي استان تهران قرار گرفته و همين مصوبه دستاويزي شد تا  حال اختلافات برسر ادامه دست‌اندازي‌ها بر گدوک ادامه يابد.

جابه‌جايي علائم و تابلوهاي راهداري در اين منطقه گلايه‌هاي مردمي را در پي داشته و همگان آن را موجب سردرگمي مردم و مسافران و اختلال در ارائه خدمات عنوان مي‌کنند.

 گردنه گدوک مرز مورد اختلاف سوادکوه و فيرزکوه

 معاون فرماندار سوادکوه  در بحث جداسازي گدوک عنوان کرد: براساس اسناد موجود ثبتي مرز ثبتي شهرستان‌هاي سوادکوه و فيروزکوه دوراهي کتالان (حدود دو کيلومتر بعد از تأسيسات گدوک بسمت فيروزکوه) در محور سوادکوه به نام راه آهن شمال سند مالکيت صادر شده است.

عين‌اله طالبي افزود: به استناد نامه شماره 76/42/م مورخ 30/2/86 وزارت راه و ترابري اظهار داشت: راهدارخانه گدوک بر اساس صورتمجلس شماره 5632 مورخ 9/8/1348 ثبت قائمشهر و نامه شماره 16244 مورخ 18/4/1358 وزارت تعاون و امور روستاها و نامه شماره 11076 مورخ 1/4/1347 هيئت وزيران و مصوبه شماره 158 جلسه شوراي اصلاحات ارضي تحويل اداره کل راه و ترابري استان است  و هم اکنون در تصرف اداره مذکور قرار مي‌گيرد.

معاون فرماندار سوادکوه افزود: سرپرست وقت دفتر تقسيمات کشوري وزارت کشور طي نامه شماره 17729/42 مورخ 1/10/78 مرز دو استان در محور گدوک را با بهره‌گيري از نقشه مصوب سال 72 هيئت وزيران بر روي نقشه مشخص کرده به طوري که همه تأسيسات مستقر در محور يادشده در محدوه استان مازندران قرار مي‌گيرد و مجدداً دفتر تقسيمات کشوري طي نامه شماره 98201/42/4/1 مورخ 14/10/81 به کميسيون سياسي و دفاعي هيئت وزيران ارسال کرده، تأسيسات مستقر حدفاصل شهرستان‌هاي فيروزکوه و سوادکوه در محور گدوک در استان مازندران قرار مي‌گيرد.

وي عنوان داشت: ساختمان‌هاي هلال‌احمر در گردنه گدوک و واحدهاي کسبي در اين منطقه در سل 1374 و 1379 توسط اداره ثبت و اسناد سوادکوه صادر شده است.

طالبي بيان کرد: با توجه به اينکه تقسيمات کشوري براساس تصميمات هيئت وزيران مي‌بايست تعيين و تکليف شود همين عاملي شد تا در سال 1366 براساس مصوب هئيت وزيران روستاي گدوک جز دهستان پشت کوه از بخش شهزستان فيروزکوه قرار گيرد.

معاون فرماندار سوادکوه با اشاره به اين امر که تنها اختلاف سوادکوه و فيروزکوه اکنون در گردنه گدوک است، ابراز داشت: با توجه به تمکين قانون از سوي مسئولان وقت شهرستان در سال66 اعتراضي از سوي مسئولان آن زمان براين مصوبه صورت نگرفت و متاسفانه مسئولين شهرستان فيروزکوه به استناد مصوبه فوق حوزه روستاي گدوک را تا گردنه گدوک تسري دادند که اين مکان اکنون مورد اختلاف است.

وي گفت: با پيگيري مسئولان وقت شهرستاني و با حضور کارشناسان و مسئولان اداره کل سياسي استانداري مازندران و تقسيمات کشوري استانداري با درنظرگرفتن اينکه اکثر اراضي مزروعي اهالي شوراب که در حال حاضر جز سوادکوه بوده تقريبا مرز شهرستان سوادکوه را در محور گدوک حدود 400متر بعد از گردنه از آخرين واحد کسبي به سمت تهران تشخيص داده شده است.

طالبي مصوبه سال 66 هيئت وزيران را دستاويزي براي جداسازي گدوک از سوادکوه به نفع فيروزکوه دانست و اظهار داشت: همواره سه پارامتر اسناد ثبتي، عرف و هم گني و همزيستي براي تقسيمات کشوري حائز اهميت است که با نگاهي سطحي به شواهد و مدارک مي‌توان به وضوح گفت گدوک متعلق به سوادکوه است.

وي افزود: روستاي گدوک با مهر سکوت مسئولان وقت از دست رفت و ما کاري با آن نداريم اما در بحث گردنه گدوک و تعيين مرز بين دو استان؛ نمايندگان بايد مصوبه هيئت وزيران براي مرزها را بخوانند و با بازديد ميداني بين روستا و گردنه گدوک براساس حوزه  آبريز و خاک ريز مرز دو استان را مشخص کنند.

نجات سازي جمعيت تهران عامل اصلي جداسازي گدوک از سوادکوه

عضو شوراي اسلامي شهر زيراب سوادکوه نيز  با بيان اينکه منطقه گدوک داراي موقعيت جغرافيايي استراتژيکي به ويژه در حوزه گردشگري است، اظهار کرد: گردنه گدوک سال‌هاي سال با نام سوادکوه زنده است و از سال 1345 براساس اسناد موجود به نام سوادکوه در ثبت اسناد ثبت شده است.

نرگس کمالي گفت: با اينکه مسئولين استان تهران مي‌دانند که گردنه گدوک براي سوادکوه است و امروز به عنوان يکي از مناطق استراتژيکي و مهم مطرح مي‌شود اما به دليل انفجار جمعيت در تهران و نجات‌سازي اين جمعيت عظيم، متوسل ورود به حوزه استحفاظي منطقه هم جوار خود شده‌اند.

وي با ابراز نگراني از جداسازي‌هاي صورت گرفته در مازندران اعلام کرد: مازندران با از دست دادن گلستان، خطيرکوه، گدوک و از آن سوي نيز زمزمه‌هايي که در بحث جداسازي امامزاده هاشم آمل که سند آن شش دانگ بنام مازندران ثبت شده است به گوش مي‌رسد؛ هر روز بايد شاهد کوچکتر شدن حوزه استحفاظي مازندران باشيم.

يک وجب از خاک منطقه سوادکوه نبايد واگذار شود

 نماينده مردم قائمشهر، جويبار، سوادکوه و سيمرغ در مجلس شوراي اسلامي نيز درباره اين اختلافات ابراز داشت: بحث گردنه گدوک در محاکم قضايي در حال بررسي و پيگيري است و همه حواشي به وجود آمده فضاسازي افرادسودجو است؛ به ويژه اکنون که انتخابات مجلس در پيش رو قرار دارد، اين افراد سودجو در آب گل‌آلود ماهي‌گيري مي‌کنند.

سيد هادي حسيني با اشاره به بازپس‌گيري معدن گليران و چهار ميليون ليتر از آب‌هاي چشمه روضه  خطيرکوه  که متعلق به سوادکوه بود و از خاک اين منطقه جداشده بود، بيان کرد: هر چند تعيين مرز به عهده وزارت کشور  است اما اعتقاد داريم يک وجب از خاک منطقه سوادکوه نبايد واگذار شود و هرکجا که در بحث‌هاي حقوقي نياز به حضور نمايندگان مجلس در اين باره باشد، حمايت مي‌کنيم.

حسيني با اشاره به اينکه اين اختلافات تنها توسط افراد سودجو که براي قطعه قطعه کردن زمين‌هاي بکر مناطق گدوک و فروش آن برنامه دارند دامن زده مي‌شود، ابراز داشت: نبايد وقتمان را صرف اختلافات کنيم بلکه بايد در اين منطقه که داراي پتانسيل‌هاي بالايي به ويژه در بخش گردشگري است؛ طرح‌هايي براي رونق اقتصادي و اشتغالزايي جوانان ايجاد کنيم.

نماينده مردم قائمشهر، جويبار، سوادکوه و سيمرغ در مجلس شوراي اسلامي در مجلس در ادامه بيان کرد: اخيرا توافق‌نامه‌اي نيز در باره توسعه گردشگري در منطقه گدوک امضا شد که در اين طرح که از سوي استاندار مازندران و همکاري بخش خصوصي صورت گرفته از سرچمن گدوک تا ساحل دريا جز مناطق گردشگري قرار مي‌گيرد.

 اگرچه هيچ مجموعه‌اي خواهان اختلاف و دودستگي نيست اما برخي مسايل حاشيه‌اي ايجاد شده در استان نشان مي‌دهد مازندراني‌ها بايد در عرصه‌هاي اينچنيني محکم‌تر وارد شوند.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/2462/گدوگ"-منطقه‌اي-که-شناسنامه‌اش-گم-شده-است!
بستن   چاپ