پیام مازند
خسارت برف و حال ناخوش باغداران منطقه غرب مازندران
سه شنبه 4 ارديبهشت 1397 - 19:26:33
مازندران آنلاین - نوشهر - سرما و یخبندان ناشی از بارش برف نابهنگام در روزهای اخیر خسارت زیادی به باغ های میوه در بیشتر مناطق مازندران بویژه ارتفاعات کوهستانی غرب این استان وارد کرد و کام شیرین باغداران را تلخ کرد.
مناطق کوهستانی و ییلاقی مازندران روزهای 26 و 27 فروردین ماه امسال به طرز کم سابقه ای شاهد بارش برفی بود که ارتفاع آن در برخی مناطق تا نیم متر هم برآورد شد.
مسئولان ادارات جهادکشاورزی مناطق مختلف غرب مازندران درگفت و گو با خبرنگاران ایرنا می گویند : در شهرستان رامسر حدود هزار و 700 هکتار ، بخش کجور نوشهر حدود 2 هزار هکتار و نیز بخش بلده نور نیز نزدیک به هزار هکتار از باغ های میوه و گل و گاوزبان خسارت دیدند.
از سوی دیگر بازدیدهای کارشناسی مسئولان ذیربط از باغ های آسیب دیده نشان می دهد که سرما باعث یخ زدگی و سوزاندن شاخه های درختان درست زمان شکوفه دهی و گل دهی آن ها ، شده است.
سیب ، گردو ، فندوق ، گل گاوزبان ، گیلاس ، آلبالو، گلابی ، هلو، شلیل و به از عمده محصولات باغی است که در روستاهای خطه غرب مازندران تولید می شود.
ماههای فروردین و اردیبهشت زمان تکمیل گلدهی باغ های سیاه ریشه مناطق کوهستانی استان مازندران است و به همین دلیل بارش برف و سرمای پس از آن که در بیشتر مناطق کوهستانی دمای هوا را تا پنج درجه به زیر صفر رساند ، سبب از بین رفتن 60 درصدی قدرت باردهی این درختان شد.
یکی از باغداران خسارت دیده براثر برف در روستای "ناصرآباد " بخش تاریخی و کوهستانی کجور نوشهر گفت که این حادثه طبیعی حاصل دسترنج یکساله باغداران این منطقه را از بین برد.
رحمان سینکائی ، عضو شورای اسلامی این روستا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : سرما به حدود 80 درصد از سطح 150 هکتاری باغ های گیلاس این منطقه خسارت وارد کرده و این وضعیت پیش آمده با نگرانی بیشتر باغداران همراه است.
وی با بیان اینکه دستکم 450 نفر از ساکنان این روستا با فروش این محصول امرار معاش می کنند ، ادامه داد :‌ مشکل دیگر باغداران این روستا اینکه اغلب آن ها بدهی بانکی دارند و تاخیر در پرداخت بدهی جز صدور اخطار و درپی آن اعمال جرائم سرسام آوربانکی نتیجه دیگری نخواهد داشت.
این باغدار گفت :‌ از آنجایی که گیلاس این روستا ارزش صادراتی دارد و طبق سنوات گذشته این محصول به کشورهای آسیایی صادرمی شد بنابراین خیلی از باغداران وجوهی درقالب ودیعه از حجره داران میدان میوه و تره بار تهران دریافت کرده اند.
این عضو شورای اسلامی ، نا آگاهی باغداران از مزیت های صندوق بیمه محصولات کشاورزی را از علت های اساسی قرارنگرفتن اراضی باغی این روستا زیرپوشش این صندوق معرفی کرد.
سینکائی گفت : باید پذیرفت که دراین زمینه برخی از مسئولان ذیربط اعم از جهاد کشاورزی ، اعضای شورای اسلامی و دهیاران کوتاهی کرده اند و مساله مهم تر آنکه صندوق بیمه محصولات کشاورزی نیز باید سازو کارهای تشویقی و آسان تری برای اقبال بیشتر باغداران درنظر گیرد.
یک باغدارروستای جنت رودبار رامسر نیز با ابراز نگرانی از خسارت های سرمازدگی به محصولات کشاورزی این منطقه گفت که برف تمام هستی باغداران این منطقه را به یکباره از بین برد و مسئولان در این حوزه حمایتی کنند.
محمد جنت رستمی در گفت وگو با خبرنگارایرنا در مورد علت بیمه نکردن محصولات کشاورزی نیز گفت : 2 سال پیش بابت بیمه محصولات کشاورزی حدود 300 هزار تومان به صندوق بیمه پرداخت کردم ولی وجهی که بابت خسارت ناشی از سرمازدگی دریافت شد حدود 30 هزار تومان بوده است.
وی افزود : همین عامل باعث شده تا دیگر با این صندوق همکاری نکنم ضمن آنکه اغلب روستائیان این دهستان که حدود 45 روستا دارد از مزیت های این صندوق آگاهی لازم ندارند.
مدیر صندوق بیمه محصولات کشاورزی مازندران نیز گفت:‌ شرائط اقلیمی این استان در چند سال اخیر به دلیل بروز حوادث قهری مانند سیل ، برف ، سرمازدگی و حتی بیماری های انفلوآنزا در طیور و زیر بخش دام وطیور باعث شده تا خسارت های جبران ناپذیری به کشاورزان و تولید کنندگان وارد شود.
حمید رضوی نیا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود :‌ برای جبران خسارت های ناشی از این گونه حوادث ، ردیف بودجه خاص دولتی پیش بینی نشده است.
وی با تشریح عملکرد سال گذشته این صندوق گفت :‌ حدود 54 هزار و 416 بهره بردار زیر بخش کشاورزی ، زراعی ، باغی ، دام ، طیور و آبزیان دراین استان فعالیت دارند و فعالان کشاورزی سهم بیمه کشاورزی که به صندوق پرداخت کرده اند ، حدود 5 میلیارد و 700 میلیون تومان بوده است .
وی اظهار داشت : غرامتی که صندوق بیمه محصولات کشاورزی مازندران از سال زراعی گذشته تاکنون به خسارت دیدگان ناشی از پدیده خشکسالی ، بیماری ناشی از آنفلوانزا ، باران های سیل آسا پرداخت کرده حدود 11 میلیارد و و 245 میلیون تومان بوده است.
مدیرصندوق بیمه محصولات کشاورزی مازندران با اشاره به سابقه بیش از سه دهه این نهاد دولتی در کشورگفت که اثربخش ترین راهکار جبران خسارت های حوادث قهری به بخش کشاورزی و زیرمجموع آن همکاری کردن بهره برداران و کشاورزان با این صندوق است.
رضوی نیا افزود : هم اکنون 65 نوع محصول تولیدی کشاورزی این استان زیرپوشش این صندوق قرار دارد و نکته مهم تر ، حدود 70 درصد سهم حق بیمه را دولت می دهد.
وی ، بی اطلاعی کشاورزان بویژه باغداران از مزیت های بیمه را از علت های اساسی بی رغبتی آنان در همکاری با این صندوق دانست و تاکید کرد که ضرورت دارد تا مسئولان دستگاه های اجرایی از جمله شبکه های دامپزشکی ، جهاد کشاورزی ، شیلات و حتی دهیاران و شوراهای اسلامی برای ترویج فرهنگ بیمه در این استان همکاری لازم را داشته باشند.
وی افزود : عامل دیگری که باعث شده تا کشاورزان استقبال کمتری از این صندوق برای بیمه کردن محصولات داشته باشند آن اینکه ارزش ریالی غرامت پرداختی جبران خسارت ها با ارزش ریالی محصولی که تولید می کنند تناسب ندارد.
رضوی نیا ، تامین اعتبار برای پرداخت بموقع غرامت به خسارت دیدگان نیز در اقبال کشاورزان به این صندوق بسیار اثربخش دانست و پیشنهاد داد مجلس شورای اسلامی در سایه هم افزایی با دولت در قالب مصوبه ای به نحوی عمل کند تا پروسه پرداختی غرامت خسارت ها به کشاورزان مشمول زمان نشود.
مدیر صندوق بیمه محصولات کشاورزی مازندران گفت : ‌هم اکنون این پروسه نزدیک به 2 ماه به طول می انجامد و چنین وضعیتی با نارضایتی اغلب کشاورزان زیر پوشش همراه است.
وی بدون اعلام ارزش ریالی میزان خسارت های وارده کشاورزان زیر پوشش این صندوق ناشی از سرمای اخیر درعین حال گفت که خسارت های وارده در باغات چای منطقه غرب مازندران حدود 35 درصد تا 40 درصد برآورد شده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی مازندران نیز میزان خسارت وارده ناشی از سرمازدگی اخیربه باغ های سیاه ریشه این استان را حدود 180 میلیارد تومان اعلام کرد.
دلاورحیدر پور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود که خسارت باغداران طی چند روز گذشته از طریق بازدید های میدانی کارشناسان بخش کشاورزی از باغ های سیاه ریشه مناطق بالادست هزارجریب ، کجور ، بلده و بخش وسیعی از لاریجان آمل برآورد شده است.
وی افزود :‌با توجه به این که در بخش لاریجان برابر گزارش ها حدود 50 سانتی متر برف باریده و دمای هوا هم به 8 درجه زیر صفر رسیده بود ، حدود پنج هزار هکتار از باغ های سیاه ریشه این بخش دچار خسارت شد که بیشترین میزان در مقایسه با بقیه مناطق بوده است .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت :‌ بیشترین میزان خسارت به ترتیب مربوط به باغ گیلاس با بیش از از یکهزار و 400 هکتار و باغ گردو با بیش از 412 هکتار بوده است .
** آسیب پذیری باغات مازندران در نبود بیمه
حیدرپور مهم ترین مشکل باغداران مازندران در هنگام وقوع بلایای طبیعی مانند سرما و برف را بی توجهی به بیمه محصولات کشاورزی برشمرد و گفت : به نظر می رسد عمده باغ های استان تحت پوشش بیمه کشاورزی نباشند و ذکر این نکته مهم است که به دلیل کمبود اعتبار و بودجه ، دولت نمی تواند حمایت های لازم را برای جبران خسارت ها داشته باشد.
وی افزود : البته دولت در پوشش بیمه محصولات کشاورزی حمایت های خوبی در قالب بیمه یارانه ای انجام می دهد که این فرصت برای همه کشاورزان زراعی و باغی همواره مهیا است.
حیدرپور گفت : امیدواریم کشاورزان به اهمیت بیمه کشاورزی پی ببرند و یقین کنند کشاورزی همواره در خطر حوادث طبیعی قرار دارد.
بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران 160 هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان باغ است که 110هزار هکتار آن باغ مرکبات و بقیه باغ درختان هسته دار نظیر سیب ، گلابی ، گردو، هلو ، شلیل و انار است.
7078 /1602/1899

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/24894/خسارت-برف-و-حال-ناخوش-باغداران-منطقه-غرب-مازندران
بستن   چاپ