پیام مازند
مساله مرکبات موضوع داغ نخستین جلسه اتاق بازرگانی مازندران
شنبه 8 ارديبهشت 1397 - 15:35:01
مازندران آنلاین - ساری - تولید ، فروش، بازاریابی و صادرات مرکبات مازندران که نیمی از تولید مرکبات کشور را برعهده دارد و دغدغه های این حوزه موضوع نشست روز شنبه اعضای اتاق بازرگانی استان مازندران بود.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، استان مازندران دارای 160 هزار هکتار عرصه باغی است که از این میزان 110 هزار هکتار زیر کشت مرکبات هستند و سالانه بیش از 2 و نیم میلیون تن مرکبات در استان تولید می شود .
این میزان تولید نیمی از تولید مرکبات کشور را شامل می شود که در بازار داخلی مصرف و بخش کمی از آن به کشور های همجوار صادر می شود .
میزان تولید مازندران در حالی است که بر اساس آمارهای اتاق بازرگانی استان مازندران ، سال 96 از 23 هزار تن مرکبات صادر شده کشور فقط 103 تن از محصولات مازندران بوده است .
چند سال گذشته حمایت هایی از سوی دولت به باغداران از جمله مشوق های صادراتی اعمال شد و از سوی دیگر تولید کنندگان و سورتینگ داران نیز سعی در افزایش کیفیت کار خود داشته اند اما گویا که هنوز گره کور صادرات مرکبات استان مازندران باز نشده است .
امروز (شنبه) نخستین جلسه اتاق بازرگانی استان هم با عنوان " نشست هم اندیشی بررسی وضعیت مرکبات مازندران " به این موضوع اختصاص یافت تا با گفت و گوی بخش های دولتی و خصوصی برای وضعیت مرکبات مازندران چاره ای اندیشیده شود .
فقدان کیفیت مناسب در تولید مرکبات ، عدم بازار یابی علمی ، مشکلات در بخش سورتینگ و بسته بندی ، قیمت تمام شده بالای مرکبات مازندران ، حمایت ناکافی دولت ، تعرفه های گمرکی ، مشکلات در بخش حمل و نقل و نبود نگاه و صدای واحد میان فعالین مرکبات از مهم ترین دغدغه و بحث داغ جلسه امروز میان بخش خصوصی در این حوزه و دولت و مشتریان بوده است .
البته برخی از حاضرین جلسه در گوش یکدیگر از خستگی خود برای این جلسات تکراری و بی حاصل گلایه می کردند و حتی در صحبت هایشان نیز این موضوع را بیان داشتند .
از طرفی نماینده های بخش دولتی به جز مشاوران اتاق بازرگانی، در جلسه امروز فقط شنونده بودند و جلسه بیشتر به بیان درد و دل ها و مشکلات فعالین حوزه مرکبات پیش رفت.
**فعالان حوزه مرکبات صدای واحد شوند
رئیس اتاق بازرگانی مازندران گفت: متاسفانه موازی کاری در کار فعالین حوزه مرکبات وجود دارد که آنها را از رسیدن به مطالبات و همچنین توسعه و گسترش کسب و کارشان باز می دارد.
عبدالله مهاجر افزود: رویکردی که هم اکنون در سطح کلان مازندران وجود دارد رویکرد جلسه درمانی نیست و استاندار به حل مشکلات کشاورزان و باغداران برای رسیدن به افق توسعه اقتصادی استان تاکید دارد.
وی بیان کرد : امروز دغدغه مرکبات جدی تر از دیگر حوزه های کشاورزی مثل برنج و صنعت استان است و بخش خصوصی مطالبات جدی در این حوزه دارد .
وی گفت: در دولت ظرفیت مناسبی وجود دارد و مشوق هایی در سال جدید در نظر گرفته شده است اما نباید انتظار داشت همه مشکلات با مشوق های دولتی حل شود .
رئیس اتاق بازرگانی مازندران با بیان اینکه قانون گذار برای دفاع از بخش خصوصی در مقابل بخش دولتی قوانین را پیش بینی کرده است ، گفت : قوانینی مانند قانون ماده 12 برای حمایت از بخش خصوصی وجود دارد تا در شورای گفت و گو بتوان حق بخش خصوصی را مطالبه و طلب کنند .
مهاجر با بیان اینکه بخش های دولتی آیین نامه های داخلی خود را به قوانین ترجیح می دهند ، افزود : بخش خصوصی باید در چهار چوب قانون، موانع کسب و کار خود را شناسایی و برای برطرف کردن آن با صدایی واحد مطالبه گری کند .
وی با اعلام اینکه در سال 97 نقطه قوت و ضعف صادرات مرکبات به خوبی مشخص است ، گفت: با پرداخت مشوق ها مشکلات صادرات مرکبات ممکن است به صورت کوتاه مدت حل و فصل شود،اما باید نگاه تخصصی به بحث مرکبات تقویت شود تا دغدغه ها در این حوزه ریشه ای برطرف شود .
مهاجر به نتیجه دهی پیگیری بخش خصوصی در مطالبه گری تاکید کرد و افزود: دولت با فشارهای فعالان اقتصادی و نمایندگان مجلس 100 میلیارد تومان تسهیلات کم بهره را عملیاتی کرد و سال گذشته کسانی که اظهار نامه صادراتی داشتند برای دریافت تسهیلات معرفی شدند که تا هفته آینده پرداخت می شود .
وی اظهار کرد که متاسفانه در حوزه صادرات مرکبات موازی کاری بسیاری وجود دارد و بسیاری از فعالین بخش مرکبات در زمینه صادرات به جای یکصدا و یک دلی ، رقیب یکدیگر هستند و این کار صادرات را بسیار سخت و با مشکل روبرو کرده است.
رئس اتاق بازرگانی مازندران با اعلام اینکه این جلسات باید خروجی مناسبی داشته باشد، تاکید کرد : بخش خصوصی برای حل مشکلات باید در هر موضوع کارگروه هایی تخصصی تشکیل دهد و به صورت متمرکز و نه پراکنده مشکلات و موانع را پیگیری کند .
**کاهش قیمت تمام شده مرکبات قدم نخست در صادرات
رئیس هیئت مدیره تعاونی سورتینگ‌داران مازندران گفت: برای حضور در بازارهای جهانی و کشورهای دیگر باید محصولی رقابتی تولید کنیم که این کار مستلزم کاهش قیمت تمام شده محصول است .
محمد احمدزاده تولید علمی و نوین برای کاهش هزینه ها و تخصیص مشوق و یارانه های صادراتی توسط دولت را اصلی ترین راه حل برای کاهش قیمت محصولات و رقابت پذیری آن دانست .
وی همچنین از مسؤولان استانی برای عدم ایجاد بستر های لازم و حمایت از حوزه مرکبات ابراز گلایه کرد و گفت : مسئولان نباید تمام مشکلات را به دوش تولید کنندگان یا سورتینگ داران بیاندازند .
رئیس هیئت مدیره تعاونی سورتینگ‌داران مازندران ضعف در بسته بندی، خرد بودن واحدهای بسته بندی و فقدان استاندارد های لازم در رنگ آمیزی مرکبات را از مشکلات حوزه عرضه مرکبات بر شمرد و تاکید کرد : همه باید در این حوزه واقع بین باشند و ضعف خود را قبول کنند .
احمد زاده با بیان اینکه در حال حاضر در بازارهای جهانی مرکبات بسته بندی شده حدود 40 سنت برای هر کیلو به فروش می‌رسد ، گفت : متاسفانه در مازندران فقط تا مرحله بسته بندی محصول ، حدود 40 سنت هزینه می شود .
وی همچنین به برند سازی در استان اشاره کرد و اظهار داشت : تاکنون چند شرکت در مازندران کار برند سازی را انجام داده اند و موفق نیز بودند .
رئیس هیئت مدیره تعاونی سورتینگ‌داران مازندران تاکید کرد : اساس مشکل ما در صادرات مرکبات این است که به جای استفاده از ظرفیت های موجود در استان ، به دنبال منجی صادرات می‌گردیم .
** باید در فعالیت سورتینگ داران راستی آزمایی شود
یکی از سورتینگ داران مازندران در این نشست گفت : در حال حاضر 500 سورتینگ در استان فعال هستند که بیش از نیمی از آنها با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می کنند و راست آزمایی در ارتباط با فعالیت این مجموعه‌ها انجام نمی‌شود.
حسین پور با اشاره به اینکه واحد سورتینگ تنها 6 ماه از سال فعالیت دارد و درآمد زایی می کنند ، افزود : تسهیلات با حاشیه سود بالایی که دولت برای این مجموعه در نظر گرفته، عملا این مجموعه ها را از عملکرد مناسب باز می دارد .
وی به شایعه های سرطان زا بودن مرکبات سورتینگی مازندران اشاره کرد و گفت: متاسفانه میزان گاز اتیلین استفاده شده برای سورتینگ میوه هایی مانند موز به خصوص از نوع وارداتی آن بیشتر از مرکبات است ولی این محصول به راحتی در اختیار مردم قرار می‌گیرد .
عضو مجمع سورتینگ داران مازندران گفت : متاسفانه همیشه درباره مرکبات مازندران در فصل برداشت و فروش آنقدر شایعه پراکنی می کنند تا این محصول در بازار داخلی و خارجی مغفول بماند .
**فقدان مجموعه بین المللی حمل و نقل در مازندران
عضو اتاق بازرگانی مازندران نیز گفت: یکی از زیرساخت های توسعه هر استانی تولید است و تولید نیاز به حمایت در تمام زمینه ها از جمله صادرات دارد.
محمد جعفری با اشاره به نبود یک مجموعه بین المللی حمل و نقل در استان افزود: در حال حاضر فقط دفاتر این مجموعه در مازندران وجود دارد.
عضو اتاق بازرگانی مازندران با اعلام اینکه دولت باید هزینه کشاورز در توسعه صادرات را تقبل کند، خاطر نشان کرد: مباحث حمایت از تولید و صادرات در استان چندان مشخص و شفاف نیست.
**قوانین بازرگانی نیازمند اصلاح
عضو دیگر اتاق بازرگانی مازندران گفت: برای توسعه صادرات مشکل بسترسازی و زیرساخت ها وجود دارد و یکی از مشکلات متولی گری دولت است.
کاظم صابری افزود: باید پذیریم دولتی که کاسب باشد فاتحه ملت خوانده است، بنابراین در حل مشکل اولین قدم و نیاز این است که بسیاری از قوانین در بخش بازرگانی نیاز به اصلاح دارد.
عضو اتاق بازرگانی مازندران یادآور شد: دولت این امر را قانونی کرده است که نباید اثری از خودش در اقتصاد کشور باشد ولی به صورت عملیاتی این اتفاق نیافتده است.
وی ادامه داد: در استان مازندران باید تلاش کنیم که اثری از دولت در اقتصاد وجود نداشته باشد.
**لزوم پیگیری ماده 33 قانون
مشاور اتاق بازرگانی مازندران و معاون سابق استاندار نیز اظهار کرد: در قانون برنامه ششم و ماده 33 این قانون دولت مکلف شده است، بر اساس قیمت بازار هدف، محصولات کشاورزی صادر و مابه التفاوت از جانب دولت پرداخت شود که این موضوع باید توسط بخش خصوصی پیگیری شود.
احسانی با اعلام اینکه در حوزه زنجیره تامین و تولید مهمترین بحث رقابت است، گفت: زنجیره تولید در بخش کشاورزی باید شکل بگیرد، کشورهای اروپایی به صورت جدی از بخش کشاورزی در حوزه قیمت و مدیریت واردات حمایت می‌کنند.
در پایان نشست امروز مقرر گردید طی جلسه ای دیگر در مورد مسائلی از جمله حمل و نقل ، مشوق های صادرات ، کاهش قیمت تولید ، نظارت بر سورتینگ داران و دیگر مسائل کمیته های مجزا تشکیل شود تا پیگیری ها به صورت متمرکز انجام گیرد .
/1899/7335

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/25010/مساله-مرکبات-موضوع-داغ-نخستین-جلسه-اتاق-بازرگانی-مازندران
بستن   چاپ