پیام مازند
مازندران در دوراهي کم آبي و پرآبي!
چهارشنبه 31 تير 1394 - 7:22:32 AM
ايسنا
 مازندران استاني است که به دليل بهره‌گيري از مواهب خدادادي و شرايط مساعد آب و هوايي، به عنوان قطب کشاورزي کشور مطرح است و محصولات متنوعي در اين استان قابل کشت و پرورش است اما چند سالي است که يک عامل نو پديد و محدودکننده کشت به نام خشکسالي يا به عبارتي کم آبي در اين استان در حال ظهور و بروز است.

 عمده خسارت اين عامل در فصل تابستان بر روي محصول استراتژيکي به نام برنج است که نياز آبي فراواني داشته و به همين دليل محدود به کشت در استان‌هاي شمالي مازندران و گيلان شده است.

در حالي که در هفته‌هاي گذشته ستادهاي بحران مقابله با خشکسالي و کم آبي در سازمان جهاد کشاورزي، آب منطقه‌اي، استانداري و فرمانداري‌هاي مازندران شکل گرفت و هر يک به نوعي به دنبال حل اين مشکل بودند همگي در پس اين جلسات و اتخاذ راهکارها، چشم اميد به بارش باران داشتند تا مشکلات حاد تامين آب زراعي و آب شرب مردم استان را حل کند تا اينکه با بارش چند روز اخير نشاط  به مردم بازگردانده شد اما بنظر مي‌رسد اکنون بايد به دنبال تشکيل ستادهاي مبارزه با سيل و پرآبي در زمين‌هاي کشاورزي و تاسيسات جاده‌اي استان باشيم!

اما فارغ از همه مواهب و منافع بارش باران در بازسازي ذخاير سفره‌هاي آب زيرزميني و مشروب شدن مزارع و باغات، پرشدن سدها و بالا رفتن ذخاير آب‌هاي سطحي در سدها و آب‌بندان‌ها، عدم مهار آب چالش‌ها و مشکلاتي را براي بخش کشاورزي استان به همراه داشته است که از جمله آن مي‌توان به خسارت ابنيه و تاسيسات جاده بين مزارع، کانال‌هاي انتقال آب، سردهنه‌هاي زراعي، دامداري‌هاي کوچک روستايي، آبگرفتگي مزارع و خوابيدگي شاليزارهاي سرکشيده در آستانه برداشت اشاره کرد.

به گفته مسوولان بخش کشاورزي، زراعت برنج در مازندران به عنوان برند استان به شمار مي‌رود که متاسفانه امسال با مشکلات کم آبي و خشکسالي سختي‌هايي را براي کشاورزان رقم زد و  از 210 هزار هکتار سطح زير کشت برنج در مازندران، يک هزار و 500 هکتار با کم آبي مواجه شدند که کشاورزان را متقاعد به خودداري از کشت کرد.

در اين راستا از سطوح کشت شده، 700 هکتار به دليل کم آبي چاه‌ها خشک شد و 20 هزار هکتار هم دچار تنش خشکي و استرس شد که با تلاش‌هاي صورت گرفته اين ميزان سطوح، از تنش خشکي رهايي پيدا کردند.

به گفته مسوولان بخش کشاورزي مازندران، متاسفانه ذخيره منابع آبي در مازندران کم است و نياز آبي ارتباط تنگاتنگ با جريان به هنگام رودخانه‌اي دارد و کاهش بارندگي در استان منجر به مشکلات جدي در بخش کشاورزي مي‌شود ضمن اينکه افزايش بارندگي هم خسارت‌هاي فراواني را به بخش کشاورزي وارد مي‌کند.

طبق گزارش معاون برنامه‌ريزي و اقتصادي سازمان جهاد کشاورزي مازندران، با توجه به بارندگي چند روز اخير در استان، خسارت‌هايي به بخش کشاورزي استان شامل مزارع برنج، سردهنه‌ها، کانال‌هاي آبرساني، جاده‌هاي بين مزارع، دامداري‌ها و واحدهاي دامداري کوچک وارد شده که خسارت ميلياردي به بخش کشاورزي استان وارد کرده است.

معاون برنامه‌ريزي و امور اقتصادي سازمان جهاد کشاورزي مازندران با اعلام اينکه تاکنون به بيش از 10 هزار هکتار از شاليزارهاي استان خسارت 10 تا 30 درصدي وارد شده است، گفت: به بيش از 50 کيلومتر از جاده‌هاي بين مزارع و 36 سردهنه خسارت وارد شده است.

شايسته است همچنان که خداوند بارش باران را نثار کشاورزان کرد در بهره‌گيري از اين نعمت غير قابل جايگزين نهايت بهره‌برداري را داشته باشيم و با زهکشي مزارع و زمين‌هاي کشاورزي، تجهيز و نوسازي شاليزارها، لاينينگ يا بتني کردن کانال‌هاي آبرساني و مهار و ذخيره‌سازي آب‌هاي روان بتوانيم از آب‌هاي سطحي که بدون هيچگونه بهره‌برداري مناسب با همراه داشتن خسارت به زمين‌هاي کشاورزي به دريا سرازير مي‌شوند استفاده بهينه کرد.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/2700/مازندران-در-دوراهي-کم-آبي-و-پرآبي!
بستن   چاپ