پیام مازند
جشنواره های محلی رامسر، نشاط آفرین در غرب مازندران
دوشنبه 24 ارديبهشت 1397 - 16:33:00
مازندران آنلاین - نوشهر- برگزاری جشنواره های بومی محلی درروستاهای شهرستان رامسر، عروس شهرهای ایران را به نماد نشاط آفرینی در غرب مازندران تبدیل کرده است.
رامسر از گذشته های نه چندان دور به شهر کنفرانس ها و همایش ها معروف بوده و در پنج سال اخیر این رویه با برگزاری جشنواره های محلی تا حدودی تغییر کرد . برگزاری جشنواره های متنوع و جذاب در رامسر با تمرکز بر شیردوشان دهستان اشکورعلیا، بهارنارنج درمجتمع موزه شهدا و گل گاوزبان روســتای جنت رودبار و هفته فرهنگی ازجمله آنها است.
**جشنواره بهارنارنج
بهارنارنج، شکوفه درخت نارنج است که درعطرسازی و ساختن اسانس ، انواع نوشیدنی های فصلی و عرقیجات و تهیه مربا، گز ، سوهان و ... کاربرد بسیار دارد. آئین سنتی عرق‌گیری بهار نارنج، از جمله آئین‌های سنتی مازندرانی ها بوده که هر ساله با فرا رسیدن اردیبهشت ماه به صورت نمادین برگزار می شود.
این آئین در شورای عالی ثبت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور، با عنوان جشنواره ملی بهار نارنج به ثبت ملی رسیده
است .
هشتمین دوره این جشنواره در اردیبهشت ماه امسال در مجتمع فرهنگی و موزه ای شهدای رامسر برگزار شد که با استقبال خوب مردم ، مسافران و گردشگران مواجه شد.
در جشنواره و نمایشگاه امسال حدود 50 غرفه با محوریت بهارنارنج پیش بینی شده بود که علاوه بر مشتقات بهار نارنج نظیر عرق بهار، مربا و ... دست ساخته های قشرهای مولد جامعه بویژه هنرمندان صنعتگر بومی در این نمایشگاه عرضه گردید.
در حاشیه این جشنواره برنامه های مختلف نظیر نواختن ساز و دهل ، اجرای موسیقی زنده و سرود برگزار شد.
**جشنواره گل گاوزبان
جشنواره گل گاوزبان با دو هدف مهم شناساندن خواص درمانی این گیاه به مردم و همچنین معرفی جاذبه های طبیعی بی نظیر رامسر برای جذب حداکثری گردشگر در روستای جنت رودبار برگزار می شود .
گیاه گل گاو زبان یکی از محصولات دارویی شهرستان رامسر است که در سطح 250 هکتار کشت و تولید 150 تن در سال ، رکورد تولید برتر در سطح مازندران را به خود اختصاص داده است.
گل دهی این گیاه در شهرستان رامسر از اواسط اردیبهشت آغاز و تا اواخر خرداد ماه می باشد اما به صورت پراکنده تا اواخر شهریور ادامه دارد و سالانه بیش از 60 تن گل گاو زبان در جنت رودبار تولید می‌ شود.
**جشنواره شیردوشان
جشنواره شیردوشان که به دودوشان نیز معروف است، هرساله در اوایل خرداد ماه همراه با جشن و شادی در ارتفاعات رامسر برگزار می گردد. مراسم شیردوشان درواقع، نوعی آیین شکرگزاری از نعمت هایی است که خدا در اختیار روستاییان قرار داده است.
آبادی اشکورات از ارتفاعات زیبا و سرسبز رامسر محسوب می شود و اشکور علیا هرساله پذیرای افراد محلی و نیز گردشگرانی است که به دیدن این آئین کهن و سنتی می روند.
همزمان با آغاز چرای دام ها در مراتع، جشنواره شیردوشان نیز شروع می شود. سرگالش ها که مسئولیت اصلی نگهداری از دام های گله داران را به عهده دارد، دام ها را به چرا می برد و پس از بازگشت، دام ها دو بار دوشیده می شود و علت نام گذاری مراسم شیردوشان به نام « دودوشان » نیز همین است.
پس از بار دوم، شیرها توزیع می شوند و سرگالش متعهد می شود که در ازای شیری که گرفته، در پایان فصل چرا، مقداری کره حیوانی، کشک، دوغ و ماست تحویل گله داران دهد.
پس از پایان بخش اصلی مراسم شیردوشان، طبق معمول تمامی آئین های رامسر، مسابقات مختلفی از جمله طناب کشی و کشتی محلی به همراه برنامه های شادی مانند ساز و آواز و رقص محلی برگزار می شود و به نفرات برتر جوایزی اهدا می گردد.
منطقه بکر اشکور در 120 کیلومتری شهر رامسر واقع شده و حدود سه ساعت با این شهر زیبا فاصله دارد.
یک جامعه شناس برگزاری چنین جشنواره هایی را فرصتی مناسب در راستای حفظ آداب و سنن گذشته مردمان این دیار و ایجاد شور و نشاط اجتماعی در جامعه عنوان کرد و گفت : متاسفانه در سال‌های گذشته جای نشاط و امید در کشور خالی بود و پس از استقرار دولت تدبیر و امید بسیاری از خلا های موجود برطرف شد.
محمدرضا عباسی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : در حال حاضر در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، افسردگی به شدت در حال افزایش است و این به علت تغییراتی است که در حوزه سبک زندگی و رفتارهای اجتماعی ایجاد شده است.
وی وجود بسیاری از آسیب های اجتماعی را ناشی از نبود شور و نشاط در جامعه دانست و اظهار داشت : اگر نشاط اجتماعی در جامعه کاهش یابد شاهد افزایش اختلالات روانی و ناهنجاری های اجتماعی خواهیم بود که زیبنده جامعه ایرانی نیست.
به گفته عباسی ، زندگی شاد و بانشاط از مهم‌ترین نعمت‌های الهی است و امروزه بیش از هر زمان دیگری جامعه نیازمند شادی و شادمانی است و در صورت عدم توجه جدی به این مسئله، آسیب های بزرگی را شاهد خواهیم بود.
وی یادآور شد : برگزاری جشنواره های بومی و محلی همراه با موسیقی و بازی های محلی می تواند در این زمینه تاثیر گذار باشد.
فرماندار رامسر نیز در این باره گفت : رامسر به علت فاصله اندک کوه با دریا ، قله های مخروطی شکل ، ییلاقات خوش آب و هوا ، کریدور جنگلی ، داشتن فرودگاه و تله کابین به عنوان عروس شهرهای ایران مطرح است و همین مسئله سبب شده که بسیاری از مسافران و گردشگران به اینجا سفر کنند.
محمد آزاد افزود : برگزاری چنین جشنواره هایی علاوه بر اینکه موجب رونق اقتصادی منطقه می شود ، توسعه گردشگری را نیز به همراه خواهد داشت.
وی به جشنواره گل گاوزبان روستای جنت رودبار اشاره کرد و اظهار داشت : این جشنواره به منظور حمایت از تولیدات گیاهان دارویی همه ساله در فصل بهار برگزار می شود چرا که این منطقه مهد تولید انواع گیاهان دارویی به ویژه گل گاوزبان است.
به گفته فرماندار رامسر ، حضور مردم در این جشنواره ها نشان دهنده آن است که جامعه نیازمند برنامه‌ریزی‌های فرهنگی و اجتماعی است و باید تلاش شود تا با بهره گیری از ظرفیت های محلی، فرهنگ‌ها ، آداب و رسوم و آیین های فراموش شده را احیا کرد و شور و نشاط را در جامعه افزایش داد.
وی افزایش نشاط اجتماعی را از مهم‌ترین دستاوردهای دولت تدبیر و امید برشمرد و یادآور شد : باید با برگزاری چنین جشنواره هایی در راستای تحقق سیاست های دولت گام برداریم.
شهرستان رامسر با جمعیتی بالغ بر 70 هزار نفر به علت برخورداری از جاذبه های طبیعی ، تاریخی و گردشگری منحصر بفرد نظیر جنگل ، دریا ، کوه ، جلگه ، اماکن اقامتی مانند هتل های قدیم ، جدید ، کاخ موزه و آب های گرم معدنی از دیرباز تاکنون به عنوان عروس شهرهای ایران مطرح بوده است.
/1602/7513/1899

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/28263/جشنواره-های-محلی-رامسر،-نشاط-آفرین-در-غرب-مازندران
بستن   چاپ