پیام مازند
برگزاری نخستین جشنواره اشرف البلاد با تلفیق محیط زیست و هنر
پنجشنبه 27 ارديبهشت 1397 - 17:23:22
مازندران آنلاین - نخستین جشنواره اشرف البلاد با حضور پدر دانش محیط زیست ایران و آخرین راوی موسیقی خنیاگری مازندران در بهشهر برگزار شد.
به گزارش ایسنا مازندران، نخستین جشنواره اشرف البلاد با هدف تجلیل از مشاهیر و مفاخر بهشهر با حضور پروفسور علی یخکشی پدر دانش محیط زیست ایران و محمدرضا اسحاقی آخرین راوی موسیقی خنیاگری مازندران در مجتمع فرهنگی و هنری بصیرت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بهشهر برگزار شد.
در این همایش از 10 عنوان کتاب مولفان بهشهری از جمله کتاب مجموعه مقالات و مصاحبه های پروفسور علی یخکشی با عنوان سیاست و مدیریت منابع طبیعی و محیط زیست، کتاب قرق شکسته جنگل های هیرکانی و کاسپینی ایران نوشته دکتر حنیف رضا گلزار و از دو آلبوم موسیقی ام کلثوم رضایی؛ رونمایی شد.
روز درختکاری سابقه سه هزار ساله در ایران دارد
پروفسور علی یخکشی پدر دانش محیط زیست ایران در این همایش، با بیان این که ایران کشوری کهنسال و با قدمت محیط زیستی بسیار کهن و در دنیا بی نظیر است، اظهار کرد: روز درختکاری یا هفته منابع طبیعی سابقه تاریخی سه هزار ساله در ایران دارد که پادشاهان هخامنشی در کنار مردم درخت می کاشتند و کوروش و داریوش خوشحال بودند که سطح وسیعی از پیرامون خود را سبز کردند و به میهمانان نشان می دادند که این فضای سبز دست کاشت است.
وی با اشاره به اینکه در کتاب هرودوت مورخ یونانی آمده که ایرانیان برای فضای سبز، جانوران، آب و رودها احترام خاصی قائل بودند و سعی می کردند که آن را آلوده نکنند، گفت: حفاظت و صیانت از محیط زیست و درختکاری از جمله اقدامات برای توسعه پایدار است. سازمان ملل روز درختکاری را به نام خود ثبت کرده درحالی که درختکاری و توسعه پایدار از فرهنگ غنی ملت ایران نشات گرفته است و هیچ کشوری نمی تواند آن را غصب کند. در اسلام نیز بحث های بسیاری درباره منابع طبیعی و محیط زیست وجود دارد و 14 سوره قرآن به حفظ محیط زیست تاکید کرده است.
ایران در لیست سازمان ملل جزء 10 کشور آلوده کننده محیط زیست جهان است
پروفسور یخکشی خاطرنشان کرد: دین اسلام و فرهنگ ایرانی؛ همه مردم را به حفاظت از محیط زیست تشویق کرده است و گذشتگان ما بسیار کوشا بودند تا محیط زیست خود را سالم نگه دارند اما هر آنچه از فرهنگ غنی می گوییم مربوط به گذشتگان ما است در حالی که باید بدانیم امروز در چه وضعیتی قرار داریم. آیا می توانیم به خود افتخار کنیم که به عنوان فرزندان این مملکت به وظیفه ملی و دینی خود به خوبی عمل کردیم؟ متاسفانه خیر. چراکه امروزه آب، خاک، هوا و غذا آلوده است و از سطح فضای سبز جنگل های ایران روز به روز کاسته می شود و بسیاری از جانوران منقرض شدند و یا در حال انقراض هستند. ایران در لیست سازمان ملل جزء 10 کشور آلوده کننده محیط زیست جهان است اما جزء 10 کشور پرجمعیت، 10 کشور بزرگ اقتصادی جهان و 10 کشور صنعتی جهان نیست.
این استاد بازنشسته محیط زیست در دانشگاه گوتینگن آلمان عنوان کرد: چرای مفرط دام در جنگل ها، کشاورزی ابتدایی، بهره برداری بیش از حد از جنگل ها، جنگ های بسیاری که از دوره اسکندر مقدونی تا کنون بر علیه ایران صورت گرفت موجب کاهش فضای سبز و تخریب محیط زیست و منابع طبیعی ایران شد و همچنین حفر سه هزار کیلومتر قنات در ایران و بهره برداری از آن ها موجب شد که سطح آبهای زیرزمینی کشور بسیار پایین بیاید.
فقر مادی و فقر فرهنگ زیست محیطی دلیل اصلی نابودی منابع طبیعی ایران
پروفسور یخکشی گفت: در سال 1351 به دولت وقت ایران راهکارهایی ارائه کردم و گفتم که با وجود داشتن نیروی انسانی متخصص، بهترین قوانین و بالاترین اعتبارات نمی توانید منابع طبیعی و محیط زیست کشور را حفاظت کنید بلکه باید در ابتدا با فقر مادی و فقر فرهنگ زیست محیطی در جامعه مبارزه کنید و مردم را در امور مشارکت دهید و در طی حدود 50 سال اخیر بارها و بارها این جملات را تکرار کردم اما گوش شنوایی وجود نداشت و به تازگی در چند سال اخیر به این موضوع توجه می شود به ویژه پس از آنکه پروژه مدیریت تلفیق و حفظ جنگل های خزری با اعتبار سازمان ملل و مشارکت مردم به مرحله اجرا درآمد و اهمیت نقش مشارکت مردم برای مسئولان متبلور شد.
وی با بیان اینکه باید صاحبان ثروت و دولت دست به دست هم دهند تا با فقر مادی در جامعه مبارزه کنند، گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، صداوسیما و دیگر رسانه ها در جهت فراگیر کردن فرهنگ زیست محیطی در جامعه کوتاهی کردند و از طرفی اگر دولت توجه بیشتری به ان جی او های محیط زیستی نشان می داد این سازمان های مردم نهاد می توانستند نقش بهتری را ایفا کنند.
مادران شعرهای محیط زیستی را به عنوان لالایی برای فرزندان خود بخوانند
پایه‌گذار رشته محیط زیست در ایران اظهار کرد: فرهنگ سازی در مدت 3 یا 6 ماه به نتیجه نمی رسد و نمی توان در یک مدت کوتاه انتظار داشت که بازخورد برنامه ریزی ها و اقداماتی که در جهت فرهنگ سازی زیست محیطی صورت گرفته را مشاهده کرد. فرهنگ سازی از گهواره تا گور است و باید یک نسل انجام شود تا نتیجه بگیریم. به ویژه مادران که شعرهای لالایی می خوانند باید شعرهای محیط زیستی هم بخوانند تا نسل بعدی اهمیت محیط زیست را بداند و هر انسان یک محیط بان و جنگل بان باشد.
حسین نورانی معاون مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در این همایش، اظهار کرد: این همایش فرهنگ و هنر را با علم و محیط زیست دوستی داده است و این جمع فرهیخته میان علم و هنر و محیط زیست تفاوتی قائل نیستند و برای پاسداشت فرهنگ مدارا با محیط زیست، دوستداری با طبیعت و هنر ماندگار موسیقی دور هم جمع شدند که امیدوارم همه پژوهشگران و نویسندگان راه طولانی علم و یادگیری را ادامه دهند چراکه این مسیر انتها ندارد.
نورانی گفت: هر جامعه ای برای موفقیت و توسعه باید به امر فرهنگ سازی توجه ویژه ای داشته باشد و بسیاری از فرهنگ سازی ها از مسائل کوچک آغاز می شود. اگر قرار است دوستی با طبیعت و رفتار مدارا کردن و مسئولانه با طبیعت را یاد بگیریم این فرهنگ سازی می تواند در گرامیداشت اساتیدی همچون پروفسور علی یخکشی تجلی پیدا کند و اگر قرار است هنر اصیل موسیقی که برگرفته از آداب و رسوم، اعتقادات، باورها و ارزش های انسانی هر منطقه است را فرا گیریم این امر با گرامیداشت استاد محمدرضا اسحاقی به عنوان آخرین راوی موسیقی خنیاگری مازندران محقق می شود تا شاگردان این اساتید راه آن ها را ادامه دهند.
مسعود فلاح رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بهشهر در این همایش، گفت: هدف از برگزاری جشنواره اشرف البلاد این است که زمینه های خوبی را برای تشویق زیرمجموعه های فرهنگی اداره فرهنگ و ارشاد که بازوان ما هستند و در سطح شهرستان بهشهر در بخش های مختلف خدمات فرهنگی ارائه می کنند؛ فراهم کنیم.
وی با تاکید بر اینکه باید به کار و تلاش بها دهیم تا جامعه ما به توسعه و پیشرفت دست یابد، اظهار کرد: این همایش با هدف تقدیر و تجلیل از مفاخر، مشاهیر و هنرمندان شهرستان بهشهر در عرصه های مختلف برگزار شد که از تمامی بخش های تحت پوشش اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی که در یک سال کاری خدمات ارزشمندی را به حوزه فرهنگ و هنر ارائه و برای تحقق اهداف فرهنگی کار و تلاش کردند تجلیل شد.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بهشهر خاطرنشان کرد: استاد محمدرضا اسحاقی به عنوان گنجینه زنده بشری به ثبت میراث معنوی ملی رسیده و پروفسور علی یخکشی پدر دانش محیط زیست ایران است که این دو چهره از مفاخر شهرستان بهشهر هستند و سعی داریم سهم اندکی در تقدیر و تجلیل از این مفاخر داشته باشیم.
به گزارش ایسنا، در پایان این همایش از 25 نفر از هنرمندان، پژوهشگران، نویسندگان، شاعران، خبرنگاران، فعالان حوزه چاپ و نشر و کانون های تبلیغاتی با اهدای لوح سپاس توسط پروفسور یخکشی، استاد اسحاقی و مسئولان شهرستانی و استانی تجلیل شد.
مریم یخکشی خبرنگار ایسنا مازندران
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/28367/برگزاری-نخستین-جشنواره-اشرف-البلاد-با-تلفیق-محیط-زیست-و-هنر
بستن   چاپ