پیام مازند
محرم الگوي آزادي خواهان عالم
سه شنبه 14 آبان 1392 - 1:31:06 PM
ايسنا
از چند روز قبل پيران و جوانان با برافراشتن پارچه هاي عزاداري و برنامه هاي سوگواري هيات هاي حسيني کار خود را شروع کرده اند و از هر کوچه و خياباني که بگذريم نشان ازمحرم مي يابيم و حال و هواي محرم همه جا را فرا گرفته است .

 

عاشقان سرور و سالار شهيدان با افراشتن پرچم هاي سياه که در ظاهر شهرها و روستاها مشاهده مي شود خود را براي ورود به ماه حزن و اندوه سالار شهيدان آماده کرده اند .

 

محرم ماه دخيل بستن به سقاءخانه هاي اشک ،آشنا شدن با خوبيها و عاشقي کردن به حسين (ع) است .

 

به گزارش ايسنا ،حسين را چراغ راه خود کنيد و هرگز در بيراه هاي پر پيچ و خم گم نخواهيد شد .

 

طوبي اوصانلو در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقه مازندران ،اظهار داشت: برخي از ماه ها و سال هاي قمري در نزد شيعيان براساس اعتقاداتشان با اهميت تر و با ارزش تر است از جمله اين ماه ها ماه محرم است .

 

 وي ادامه داد : روز هاي محرم روز هاي نذر و خيرات و روا شدن نياز هاست و به همين دليل از دير باز در اين روزها هر کسي به فراخور حال خود به طريقي اداء نذر مي کند .

 

مسئول گروه مردم شناسي ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري مازندران افزود : از آنجاي که مازندراني ها اسلام را با شيعه تجربه کرده ند ،محرم ،عاشورا و پاسداشت اين نهضت در مازندران از جايگاه ويژه اي برخوردار است و ريشه اي عميق در فرهنگ عامه اين خطه دارد .

 

اوصانلو با بيان اينکه آيين ها ،روشها ،باورها و نذورات ماه محرم از پديده هاي فرهنگ غير مادي بشمار مي رود که نشانگر هويت فرهنگي يک سرزمين است گفت:روزهاي محرم روزهاي نذر و خيرات و رواشدن  نيازهاست و با همين انگيزه ازديرباز در اين روزها هرکسي به توانايي خود به اطعام دهي به عزاداران مي کوشد .

 

وي اظهارداشت: با فرا رسيدن ماه محرم در شهرستان هاي استان عزاداران به ويژه کسبه بازار ،با نظمي ويژه سرتاپا سياه پوش در سوگ امام  حسين (ع) آيين سنتي-مذهبي دسته هاي عزاداري را شکل مي دهند .

 

مسئول گروه مردم شناسي ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري مازندران ،روشن کردن شمع ،پوشيدن لباس علي اصغرشيرخواره ،نذر گهواره علي اصغر ،نذر و روضه ،منبر کشي،گرفتن روضه سکوت ،قمه زني تيغ زني،علمبندان ازجمله رسم و رسوم اين ماه در مازندران دانست .

 

اوصانلو اظهار داشت : بسياري ازمحبان امام حسين (ع) براي برآورده شدن حاجاتشان نذر مي کنند که در شب هاي محرم روشنايي تکايا ،حسينيه ها و معابر عزاداران امام حسين (ع) را با برافروختن شمع و يا چراغ تامين کنند .

 

وي ازديگر مراسم ديدني روز عاشورا را مراسم گهواره بندي حضرت علي اصغر دانست و افزود:در اين روز اگر فردي فرزند مريضي داشته باشد گهواره نمادين حضرت علي اصغر را درست کرده و در ميان دسته عزاداران مي برند و فرزند را به نيت شفا گرفتن در آن مي خوابانند و گهواره را در بين عزاداران مي گردانند و مردم نذورات خود را به داخل ان مي اندازند و يا اگرزني نازا باشد نيت کرده و بر گهواره دخيل مي بند تا نذرش ادا شود .

 

مسئول گروه مردم شناسي ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري مازندران اظهار داشت : روضه خواني ( که از3 تا 20 روز طول مي کشد) در خانه شخصي و يا در ابنيه ديني ازجمله مسجد ،تکيه و امامزاده انجام مي شود .

 

اصانلو ياد آور شد : در شهرستان ساري منبري وجود دارد که به اعتقاد مردم ازغيب آورده شده و اين منبر به صورت ارثي در خانواده اي خوش نام و پاک  نهاد به نام سيد علمدار وجود دارد و همه ساله در روز هفتم ماه محرم مردم از نقاط مختلف استان به شهرستان ساري آمده و به منزل اين سيد که در مجاورت امامزاده يحيي ساري است براي نذورات خود به آنجا مي رند .

 

وي ،گرفتن روزه سکوت از ديگر رسم و رسوم اين ماه دانست و اظهار داشت :يکي ديگر از انواع نذورات در ايام محرم گرفتن روزه سکوت بود و فرد روزه دار در تمام 12 روز عزا و يا تا آخر محرم و سفر يه کلام هم سخن نمي گفت .

 

مسئول گروه مردم شناسي ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري مازندران خاطرنشان کرد: از جمله اعمال منسوخ که در زماني سبب مباهات اما امروزه به شدت مورد نکوهش واقع مي شود قمه زني و تيغ زني در سحرگاه روز عاشورا بود.

 

اوصانلو اظهار داشت: دسته هاي قمه زن شبهاي هفتم تا دهم ماه محرم کفن پوشيده و با حرکاتي پاي بر زمين کوبيده و شمشيرهاي خود را در زير نور فانوس ها به حرکت در مي آورند و سحرگاه روز عاشورا اين گروه با همان هيبت اما تنها باچند پرچم و کتل راه مي افتادند و پس از رسيدن به حسينيه به چند دسته تقسيم شده و آماده حرکت مي شدند .

 

وي يادآور شد :شب ششم محرم مراسم علمبندان در سطح شهرستان ساري در تکايا انجام مي شود بدين شکل که بيشتر آيين عزاداري در شب هاي اول تا هشتم محرم  انجام مي شود و روزهاي عاشورا و تاسوعا اين آيين در روز نيز برپا است .

 

وي افزود :اداي اين نذورات همه و همه گوشه اي از ارادت مردم شهرستان ساري به خاندان عصمت و طهارت و امام حسين (ع) است و خانواده هاي ساروي براي آيين نذري دادن ويژه اين ماه براي نذر و احسان کردن نياز است آماده مي کنند .

 

دوباره محرم ،دوباره بوي حسين(ع)                                   

دوباره ماه تاثر ،دوباره ماه عزا

دوباره سينه زدن در ميان کوي حسين (ع)                      

دوباره شهر بپوشد به تن لباس سياه

دوباره ذکر حسين بر لبان پير و جوان


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/448/محرم-الگوي-آزادي-خواهان-عالم
بستن   چاپ