پیام مازند
طشت گذاری؛ نماد آب و لبهای تشنه عاشوراییان
یکشنبه 18 شهریور 1397 - 1:33:26 PM
مهر
پیام مازند- از چند روز مانده به محرم حال و هوای مناطق مازندران نیز محرمی شد و علم وبیرق های سیاه در عزای سالار شهیدان برافراشته شد. طشت گذاری از رسوم دیرینه مردم دیار علویان است که به صورت نمادین با حضور پرشور عزاداران حسینی در شهرهای مختلف استان از جمله قائمشهر و ساری برگزار شد.

در این آیین طشت، نماد مشک سقای کربلا، نماد آب، نماد رود و نماد فراتی است که به روی امام حسین (ع) و یارانش بسته شد و در این مراسم، مردم طشت را بر روی دست و سر می گیرند و با دسته زنی و سینه زنی دور شهر به یاد تشنه کرببلا می چرخانند.

مراسم طشت گذاری در واقع آیین آذری های مقیم ایران و مازندران است و در این رسم، که با حضور ریش سفیدان و روسای امنا همه مساجد آذری و هیئت‌های عزاداری برگزار می شود، پس از شستن طشت و تزیین با پارچه‌های سبز با کمک جوانان و در میان ازدحام جمعیت به دوش گرفته تا بر روی سکوی خاصی که قبلاً تهیه شده است قرار دهند، سپس عزاداران حسینی با کوزه‌های آب و دیگر وسائل در میان جمعیت حضور می‌یابند.


این مراسم نمادین، قدمتی بیش از چهار صد سال در ایران دارد و هر ساله با شکوهی هرچه بیشتر در شهرهای آذری نشین برپا می‌شود. آیین طشت گذاری شامگاه شنبه با حضور عزاداران حسینی و از حرم تا حرم حدفاصل امامزاده یحیی ساری تا امامزاده ملامجدالدین برپا شد و عزاداران با سینه زنی و زنجیر زنی به یاد شهدای کربلا سوگواری کردند.

یکی از عزاداران ساروی می گوید: ما به فرمایش پیرفرزانه انقلاب هرچه داریم از محرم و صفر است و زنده نگه داشتن آیین های عاشورایی، زندگی مان را بیمه کرده است.

آیین طشت گذاری هر سال با شور و حال خاصی برگزار می شود و عزاداران با برپایی این رسم خود را برای مراسم های ماه محرم آماده می کنند

وی که خود را حسینی و از آذری های مقیم ساری معرفی کرده است می گوید: آیین طشت گذاری هر سال با شور و حال خاصی برگزار می شود و عزاداران با برپایی این رسم خود را برای مراسم های ماه محرم آماده می کنند.

حجت الاسلام محمدی از روحانیان ساروی که همراه با عزاداران در آیین طشت گذاری شرکت کرده است نیز می گوید: آب در فرهنگ دینی و شیعه ما دارای حرمت و ارزش است و آیین طشت گذاری نیز نماد آب فرات و کربلا است که به روی امام حسین (ع) و یاران گرانقدرش بسته شده است.

وی تقارن ماه محرم با هفته دفاع مقدس را گرامی می دارد و می گوید: دفاع مقدس ما برگرفته از فرهنگ عاشورایی است و جوانان این مرز و بوم به تاسی از امام شهیدان از مرز و بوم دفاع کرده اند و اکثر لب تشنه به شهادت رسیدند.

حال و هوای شهر ساری محرمی شده و دسته های عزاداری که طول آن به چندصد متر می رسد با عطر و گلاب و اسپند در خیابان های شهر حرکت کردند و به میعادگاه حضور رسیدند.

حضور جوانان، زنان و کودکان در آیین طشت گذاری پرشور بود و زنان کودکان خردسالشان را در آغوش گرفته و پشانی بند یا علی اصغر بر پیشانی دلبندانشان بسته بودند.

قدیمی‌ترین طشت‌گذاری مربوط به قاجاریه و عصر صفویه و موقوفه " است و قدمتی 400 ساله در ایران دارد و علویان مازندران نیز با گذشت بیش از 1400 سال از حماسه عاشورا آن را زنده کرده اند.

 

یک استاد دانشگاه می گوید: هرچند که مراسم طشت گذاری از دوران صفویه برگزار شده و قدمتی چندین ساله دارد اما در دو سه دهه اخیر برگزاری این مراسم در سایر شهرهای استان و برخی استانهای همجوار نیز مورد توجه قرار گرفته است.

علی ابراهیمی می گوید: این مراسم که به نوعی محبت عزاداران به اهل البیت(ع) را نشان می دهد، چند سالی است که در استانهایی غیر از استانهای آذری زبان نیز مورد توجه قرار گرفته و طی دو سال اخیر در مازندران و ...  نیز برگزار می شود، به طوری که امروز در ساری برگزار شده است.

به نظر می‌ رسد این سنت، با الهام از اقدام سالار شهیدان و یادآور رفتار جوانمردانه امام حسین(ع) است؛ بر اساس روایتها عزاداران در روز 27ذیحجه آب مشکها را در طشتها ریخته و لشکر حر و اسبان سپاه او را سیراب می‌ کنند.

واقعه کربلا و بسته شدن فرات به روی امام حسین(ع) و یارانشان و ایثارگریهای سقای کربلا برای رساندن آب به تشنگان و حماسه آفرینی یارانی که با لبانی تشنه، شهد شهادت را نوشیدند، به یقین قداست و جایگاه والای آب را در فرهنگ شیعیان و به خصوص ایرانیان که از دیرباز نیز از جایگاه خاص و معنوی برخوردار بوده، عمق و وسعت بسیاری بخشیده است تا جایی که انعکاس این امر را در فرهنگ مردم و به خصوص در شکل گیری آداب و رسوم و آیینها شاهد هستیم


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/53583/طشت-گذاری؛-نماد-آب-و-لبهای-تشنه-عاشوراییان
بستن   چاپ