پیام مازند
یک تولیدکننده عسل مدعی شد
سنگ اندازی منابع طبیعی برای ورود زنبورداران به جنگل
دوشنبه 19 شهریور 1397 - 10:02:40 AM
ایسنا
پیام مازند - یک تولیدکننده عسل مدعی شد که اداره منابع طبیعی نه تنها برای زنبورداران هیچ امکاناتی را فراهم نمی کند بلکه برای ورود آنان به جنگل موانع ایجاد کرده که سبب شده است فرد زنبوردار با هزینه شخصی راه خود را برای ورد به جنگل باز کند.
عسل از سال های دور تاکنون به عنوان یکی از مطلوب ترین و شگفت انگیز ترین ماده غذایی در سفره خانواده ها به شمار می رود، خاصیت درمانی و اثر پذیری آن دربسیاری از بیمارها افراد را به مصرف عسل به خصوص از نوع طبیعی ترغیب کرده است .
مجتبی ایزدی زنبوردار شهرستان نور  با اشاره به اینکه نسل سوم زنبوردار در خانواده و حدود 30 سال مشغول به فعالیت در این حرفه است، اظهار کرد: زنبور داری شغل خانوادگی ما بوده و چون در کنارش نیش زنبور را به همراه دارد حتما باید علاقه وجود داشته باشد.
وی افزود: علاقه بسیار زیاد باعث شد تا علاوه بر تحصیل در رشته مدیریت برنامه ریزی آموزشی در سال 88 در رشته کاردانی پرورش زنبورعسل کسب مدرک کنم.
این زنبوردار با اشاره به اینکه عموم مردم از محصولات زنبور فقط عسل را می شناسند، تصریح کرد: گرده گل ،ژل رویال، بره موم از دیگر فرآورده های زنبور عسل به شمار می رود که هرکدام خاصیت دارویی و فواید پزشکی ویژه ای دارد.
ایزدی با بیان اینکه بیشتر زنبورداران هنوز استحصال عسل را به شیوه سنتی انجام می دهند،افزود: در پروسه زمانی سه تا چهار ماه ای که زنبوردار کار می کند، می تواند با بهره برداری و استفاده از شیوه های جدید، عسل را کیلویی 80 هزار تومان، ژل رویال را کیلویی 11 میلیون تومان، گرده گل را کیلویی 250 هزار تومان و بره موم را کیلویی 150 هزار تومان به فروش برساند که از نظر ارزش ریالی می تواند درآمد بسیار بالایی را داشته باشد که می توان در قالب نمایشگاه ها با وجود اینکه زنبوردارها هم از نمایشگاه بازدید به عمل می آورند با گفتمان و تبادل نظر برای ترویج این شیوه گام های مثبت برداشته شود.
وی با بیان اینکه بیشترین برداشت محصول به جهت تولید عسل طبیعی و دارویی حدود 800 کیلو درسال است، یادآور شد: اگر بخواهیم عسل تغذیه ای تولید کنیم، حداقل باید سالانه 5 تن برداشت داشته باشیم.
این زنبوردار با اشاره به اینکه در سه مرحله محصول نهایی عسل برداشت می شود، افزود: در مرحله نخست برداشت عسل مرکبات در باغات تنکابن و سپس در جنگل های سد الیمالات عسل های جنگلی و درمرحله سوم از ارتفاعات سیو سنگ بلده عسل های گیاهی و چهل گیاه را برداشت می کنیم.
*کاهش کیفیت 70 درصدی در عسل های تغذیه ای
این تولید کننده در ادامه از تفاوت عسل طبیعی و عسل تغذیه ای سخن گفت و یادآورشد: در برداشت عسل تغذیه ای کندو را به عنوان یک خط تولید محسوب می شود که مواد اولیه و شکر به آن وارد شده و از آن سمت عسل از آن برداشت می شود اما کیفیت عسل در این نوع تقریبا 70 درصد کاهش پیدا می کند.
*شرایط اقلیمی یکی از دلایل کاهش محصول
وی شرایط اقلیمی را یکی از علل کاهش برداشت محصول دانست و افزود: در دهه 60 جهت برداشت محصول در خرداد ماه اقدام می شد اما اکنون به خاطر تغییر اقلیم در فروردین این کار صورت می گیرد.
این زنبوردار در ادامه افزود: اصلاح نژاد، عدم مدیریت، نبود به موقع داده های صنعتی و عدم مسئولیت پذیری در توزیع داروهایی برای درمان بیماری زنبورها از دیگر عوامل تاثیر گذار در کاهش برداشت محصول عسل است.
* واردات عسل که پایه زنبوری ندارد
وی با اشاره به اینکه واردات عسل که پایه زنبوری ندارد در ایران بسیار زیاد است، اظهار کرد: خوشبختانه اکثر مردم ایران عسل های طبیعی را درصحرا ها و خرابه ها و زنبوردارها و همچنین بقالی های قدیمی تهیه می کنند و کمتر پیش می آید که عسل را در بسته بندی شکیل و در سوپر مارکت های لوکس خریداری کنند.
*کشف عسل تقلبی در یکی از شهرستان های مازندران
ایزدی با اشاره به اینکه شهرستان نور دارای تعاونی زنبورداران کوه نور است ، تصریح کرد: یکی از وظایف ذاتی تعاونی پیگیری و کشف عسل های تقلبی است، در این راستا یکی از تعاونی های استان مازندران توانست باندی را که عسل تقلبی می ساختند،شناسایی و به مراجع قضایی معرفی کند؛ شهرستان نور با 750 عضو هم باید در این راستا اقدامات جدی انجام دهد.
*محجوریت صنف زنبورداری
این تولیدکننده با بیان اینکه در ایران صنف زنبورداری به رسمیت شناخته نمی شود و اصلا ردیف بودجه ای برای آن تعریف نشده است، افزود: کارشناسی که باید پاسخگوی زنبورداران باشد باید جوابگوی مرغ دارها و چهار پایان سنگین و سبک هم باشد و این در حالی است که در شهرستان نور به اندازه انگشتان دست صنعتی کار نداریم و همه نیمه صنعتی در حال فعالیت هستند به همین دلیل این صنعت به چشم نمی آید.
*زنبورداری بدون ردیف بودجه
وی نبود ردیف بودجه ای برای صنعت زنبورداری را مهم ترین مشکل و معضل دانست و افزود: با توجه به اینکه زنبورداری جز مشاغل سخت است اما به دلیل نبود ردیف بودجه، بیمه ای به زنبورداران تعلق نمی گیرد و این بی توجهی باعث شد تا کسانی که متولیان اصلی این صنف هستند در مورد دارو و حمایت داده های تولید مسئولیت پذیر نبوده و پاسخگوی مستقیم نیستند.
ایزدی یکی دیگر از مشکلات زنبورداران را در کوچ هرساله دانست و افزود: ما تنها تعاونی در سطح کشور هستیم که منطقه ای را به عنوان قرنطینه دارا است و استان های دیگر باید با اجاره ما در این منطقه ورودپیدا کنند.
*سنگ اندازی منابع طبیعی از ورود زنبور دارها به جنگل
تولید کننده عسل با اشاره به اینکه در ایران بسیاری از مسائل هنوز به صورت کارشناسانه جا نیفتاده است، تصریح کرد: در کانادا یکی از بیشترین درآمد دولت بابت اجاره ای است که باغدار ها به زنبورداران می دهند اما در ایران این امر به صورت کاملا معکوس است؛ اداره منابع طبیعی نه تنها برای آن ها هیچ امکاناتی را فراهم نمی کند بلکه برای ورود زنبورداران به جنگل موانع ایجاد کرده که سبب شده فرد زنبوردار با هزینه شخصی راه خود را برای ورد به جنگل باز کند.
وی افزود: در صورتی که ثابت شده اگر زنبور عسل از چرخه زیستی حذف شود کره زمین فقط چند دهه سرسبزی خودرا حفظ می کند، چون گیاهان اساسی دوپایه و به صورت نر و ماده و از دو درخت مجزا هستند و این عملیات گرده افشانی و ادامه نسل را فقط زنبور عسل انجام می دهد و این همان اهمیت زنبور عسل است که خداوند به صورت وحی با آن صحبت می کند.
*زنبوردار ها حافظان جنگل
ایزدی در پایان یادآور شد: زنبورداران در آن بازه زمانی که در جنگل حضور دارند حافظ و نگهبان جنگل هستند و حمایت مسئولان و ادارات با این صنعتی که مورد محرومیت قرار گرفته باعث رشد و توسعه هر چه بیشتر آن می شود.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/53655/سنگ-اندازی-منابع-طبیعی-برای-ورود-زنبورداران-به-جنگل
بستن   چاپ