پیام مازند
شيريني«انجير پز ماه»باتلخي خشکسالي درمازندران
شنبه 4 شهريور 1396 - 1:00:05 PM
ايرنا
مازن انلاين- بر اساس آمار هواشناسي مازندران، در چند سال اخير روزهاي گرم سال از اواسط ماه خرداد شروع شده و تا اواخر شهريور نيز ادامه يافته است.
امسال نيز بر شدت گرما و روزهاي آفتابي مرداد ماه افزوده شده، بطوري که کاهش بارندگي و کم شدن دبي آب رودخانه ها در مازندران به خوبي مشهود است.
کارشناسان هواشناسي مي گويند که کاهش بارندگي سالانه و عميق شدن خشکسالي در برخي مناطق مازندران با افزايش روند تبخير آب، سرعت چرخه غلتيدن به بي آبي در مازندران را بيشترکرده است.
مازندران به بارندگيش در چهار فصل سال شهرت دارد و بر اساس آمارهاي رسمي ميانگين بارندگي سالانه استان بيش از 700 ميلي متر است و تنها ماهي که گرماي آن دور از انتظار براي مازندراني ها نبوده (چرا که انجير نياز به گرماي خاص دارد)، مردادماه است، اما در چند سال اخير انجير مازندران حدود 10 تا 15 روز زودتر وارد بازار شده است.
انجير از ميوه هاي تابستانه مازندران است که درخت آن در اغلب باغ ها يا در حياط منازل و گوشه اي از باغچه ها به ويژه روستاها کاشته شده و خانواده ها از ميوه آن استفاده مي کنند، ميوه اي که علاوه بر طعم شيرين و بي نظيرش خواص بي نظيري هم دارد.
انجير سرشار از مواد معدني مغذي شامل آهن، کلسيم و پتاسيم است، ميزان فيبر در انجير از ميوه ها يا سبزيجات ديگر بيشتر است، انجير ميان وعده سالمي است که سديم، کلسترول و چربي ندارد.
**کوتاه شدن 15 روزه زمان برداشت انجير در مازندران
سميه حسني رئيس اداره توليدات گياهي مديريت جهاد کشاورزي شهرستان گلوگاه گفت: به دليل افزايش دما و تداوم آن زمان برداشت انجير در 2 تا سه سال اخير حدود 10 تا 15 روز کوتاهتر شده است.
وي به وجود بيش از 120 هکتار درخت انجير در گلوگاه اشاره کرد و ادامه داد: مرداد ماه در مازندران به انجير پز ماه معروف است و از دهه اول مرداد زمان رسيدگي و برداشت انجير شروع مي شود ،اما اين زمان به اواخر تير رسيده است.
وي با بيان اينکه افزايش دما موجب شد تا سايز انجير پيش از کامل شدن به مرحله رسيدگي برسد ،تصريح کرد: البته در کيفيت انجير مازندران تغيير حاصل نشده بلکه حتي انجير شيرين تر شده است.
رئيس اداره توليدات گياهي جهاد کشاورزي شهرستان گلوگاه متوسط برداشت انجير از هر درخت را 120 تا 150 کيلو عنوان کرد و گفت: با توجه به اهميت ارزش غذايي و خواص دارويي انجير ، تازه خوري متداول ترين روش مصرف انجير در مازندران است.
وي برلزوم ايجاد صنايع فرآوري و تبديلي انجير در مازندران تاکيد کرد و گفت: نخستين کارگاه فرآوري انجير در گلوگاه امسال به بهره برداري مي رسد.
وي انجير مربا، انجير خشک، شيره انجير و برشتوک انجير را از فرآورده هاي اين ميوه نام برد و گفت: درخواست ايجاد 2 واحد صنايع تبديلي انجير نيز در اين مديريت وجود دارد.
**شرائط خشکي مفرط در مازندران
دکتر رحيم يوسفي زاده کارشناس ارشد مطالعات اقليمي و اقليم دريا و ساحل اداره کل هواشناسي مازندران در گزارشي از وضعيت بارش و دما طي يک دهه اخير استان مازندران به ويژه فصل تابستان و مرداد ماه گفت:متوسط بارش استان در مرداد ماه بر اساس آمار ثبت شده در 15ايستگاه طي 10 سال اخير ( 86 تا 1395) 24.2ميلي متر بوده که 3.5درصد بارش کل سال ( 687.2 ميلي متر ) و 19.8درصد بارش فصل تابستان (121.8ميلي متر ) است.
وي افزود: سهم مناطق ساحلي و جلگه اي و کوهستاني از مجموعه بارش مردادماه يک دهه اخير به ترتيب 64و 36درصد بوده است.
وي اضافه کرد: با توجه به آمارهاي ثبت شده متوسط مجموعه مقدار بارش مرداد ماه مازندران در يک دهه اخير بين 4.8ميلي متر در سال 93تا 54.3ميلي متر در سال 88بوده که بيانگر نوسانات شديد بارشي در اين ماه است.
وي توضيح داد: همچنين روند بارشي اين ماه در اين دوره 10 ساله نزولي بوده به نحوي که روند کاهشي آن درمناطق ساحلي و جلگه اي نسبت به مناطق کوهستاني داراي شتاب بيشتري است.
وي ميانگين دماي استان مازندران در مردادماه يک دهه اخير را 24.5درجه سانتي گراد اعلام کرد و گفت که ميانگين و بيشنيه دماي هواي استان به ترتيب 19.6و 29.5درجه سانتي گراد ثبت شده است.
اين کارشناس هواشناسي مازندران اظهار داشت: ميانگين دماي نواحي ساحلي و جلگه اي 27.6و نواحي کوهستاني 21.4درجه سانتي گراد ثبت شده است.
وي گفت: در يک دهه اخير ميانگين سالانه دماي استان 15.4درجه سانتي گراد و ميانگين دماي فصل تابستان استان مازندران 24.3درجه سانتي گراد بوده است.
وي با ذکر اين نکته که يکي از مهمترين دلايل کاهش بودن روند کمينه دما در نواحي مرکزي و شرقي استان مازندران ،مي تواند کاهش رطوبت نسبي ، تغييرات کاربري زمين و در نهايت چهره زمين و افزايش آلبدو ( ميزان انعکاس يا تابش انرژي خورشيدي از سطح زمين ) باشد، گفت: تحليل ها بر اساس آمار و ارقام نشان از شرائط مفرط خشکسالي در مازندران است.
وي مقدار بارش استان مازندران در مرداد ماه سال جاري را 4.2ميلي متر اعلام کرد و گفت که اين آمار نسبت به مشابه سال گذشته 78درصد و نسبت به مشابه دوره آماري 83.7درصد کاهش داشته است و اين شرايط خشکي مفرط استان را در مازندران نشان مي دهد.
کارشناس ارشد مطالعات اقليمي و اقليم دريا و ساحل اداره کل هواشناسي مازندران ميانگين دماي استان در مردادماه سال جاري را 26.3درجه سانتي گراد اعلام کرد و گفت که نسبت به مشابه سال گذشته 1.1و نسبت به مشابه آماري 1.5درجه سانتي گراد افزايش داشته است.
وي توضيح داد: ميزان افزايش دماي مرداد ماه امسال مازندران درنواحي ساحلي و جلگه اي نسبت به مناطق کوهستاني بيشتر بوده است و مسلما اين شرائط با توجه به کمبود مقدار بارش ضمن افزايش تبخير باعث کاهش شديد آب هاي سطحي و فشار بر منابع آب زير زميني مي شود.
وي ميانگين مجموع بارش سال زراعي کشور از ابتداي مهر 1395تا پايان مرداد امسال را 215.1ميلي متر اعلام کرد و افزود: اين مقدار بارش در مقايسه با مشابه سال گذشته 8.9درصد و نسبت به مشابه دوره آماري 7.2درصد کاهش داشته است.
يوسفي زاده گفت: مقدار بارش در بازه زماني مذکور در استان مازندران نيز 520.8ميلي متر بوده که نسبت به مشابه سال گذشته 27.8 و نسبت به دوره آماري 16.1درصد کاهش داشت است.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/5777/شيريني«انجير-پز-ماه»باتلخي-خشکسالي-درمازندران
بستن   چاپ