پیام مازند
واقعيت هاي منطقه `مازيچال ` کلاردشت
سه شنبه 7 شهريور 1396 - 12:58:11 PM
ايرنا
مازن انلاين- مازيچال از دو کلمه مازي و چال تشکيل شده که مازي يا مازو، در گويش محلي به معناي بلوط و چال هم به معناي گودال است اين منطقه از لحاظ موقعيت مکاني در فاصله حدود 18 کيلومتري ضلع غربي شهرستان کلاردشت و 27 کيلومتري شهرستان عباس آباد و در ارتفاع 2هزار و 300 متري از سطح دريا قرار گرفته است.
پوشش گياهي اين منطقه بسيار متنوع و شامل گياهان جنگلي، گياهان بينابيني و گياهان کوهستاني ازجمله بلوط مي‌شود که علاوه بر انواع گل‌هاي وحشي و خودرو، گل زيبا و ممنوعه سوسن چلچراغ نيز، هر بهار در دامنه‌هاي پاييني اين منطقه مي رويد.
بررسي ها نشان مي دهد که عده اي از دامداران از سال 1344 براساس تعهدي که به مراجع ذيربط داده بودند، اقدام به ايجاد دامسرا و اقامتگاه موقتي کرده بودند ولي با گذشت سال ها سرانجام همين افراد پس از تصويب قانون خروج دام از جنگل و مرتع دراين منطقه زمين هايي در قالب حقوق ما به ازاء دريافت کردند.
اگر چه مسئولان اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري غرب مازندران تاکنون آمارهاي جامع و روشني از گستره اين مرتع ارائه نداده اند ولي درعين حال مي گويند حدود چهار هکتار از گستره اين مرتع جزو مستثنيات و متعلق به اشخاص است.
طبق اظهار نظر برخي از کارشناسان و حتي دامداران قديمي زمينه ساز تغييرکاربري اراضي و درپي آن ساخت وسازهاي غيرمجاز دراين مرتع را مي توان به اختلاف نظرهاي ميان مسئولان شهرستان هاي کلاردشت ، تنکابن و عباس آباد از لحاظ مالکيت اشاره کرد.
**ساخت وسازهاي غيرمجاز در مرتع مازيچال
يک عضو شوراي بخش مرکزي کلاردشت در اين باره مي گويد :‌ طبيعت بکر و زيباي مازيچال چند سالي است که از تهديد ساخت وسازهاي غيرمجاز افراد متخلف و زمين خوار در امان نبوده و با تداوم اين معضل در آينده نه چندان دور به جاي طبيعتي زيبا فقط ويلا در اين منطقه قابل مشاهده خواهد بود.
ياسين دلفان همتي افزود :‌ اين مرتع جزو شهرستان کلاردشت بوده ولي متاسفانه چند سالي است که از سوي بخشداري بخش نشتا شهرستان تنکابن تابلويي به نام روستاي مازيچال در حاشيه مسير ورودي به اين منطقه نصب شده است.
وي با طرح اين پرسش که اين منطقه بدليل محروميت از امکاناتي مانند نبود زيرساخت هاي بهداشتي ، رفاهي و آموزشي چگونه از لحاظ تقسيمات کشوري جزو روستا محسوب مي شود، ادامه داد :‌ با چنين اتفاقي به طور طبيعي هر فرد ناآگاهي پي خواهد برد که در روستا شدن اين مرتع عده اي از جايگاه حقيقي و حقوقي خود بهره برده اند.
عضو شوراي بخش مرکزي کلاردشت مدعي شد که ‌ درطرح ملي سرشماري عمومي نفوس و مسکن سال 1385 تعداد افرادي که در اين مرتع سرشماري مي شوند ، يک نفر بوده درحالي اين آمار در طرح سرشماري عمومي نفوس و مسکن سال 1390 اين آمار به 174 نفر افزايش مي يابد.
دلفان همتي با اظهار نگراني از ساخت وسازهاي غيرمجاز در اين منطقه گفت :‌ گزارش هاي دامداران و روستائيان در اين منطقه گواهي مي دهد که هم اکنون در اين مرتع که نام روستا روي آن نامگذاري شده ساخت وسازهايي از سوي افراد سودجود انجام مي گيرد و براي رفع اين معضل نقش مسئولان ذيربط خيلي اثربخش است.
**حمل مصالح به طور پنهاني براي ساخت بنا در مرتع مازيچال
بخشدار کلاردشت نيز دراين باره مي گويد عده اي متاسفانه طبق گزارش هاي موجود به طور شفاف و يا پنهاني اقدام به حمل مصالح براي ساخت بنا در اين منطقه مي کنند.
عليرضا ذکائيان افزود :‌ برخي از روستائيان روستاي طويدره با مشاهده حمل غيرمجاز مصالح به مناطق بالادست مرتع مازيچال مراتب را به بخشداري و دادستاني گزارش کردند.
وي اظهارداشت : ‌هرچند در پي مصوبه شوراي تامين شهرستان از حمل مصالح به مازيچال جلوگيري شد ولي اين مشکل بايد به طور اساسي حل شود.
بخشدار کلاردشت گفت :‌ واقعيت امر اين است که از اين مرتع از گذشته براي چراي دام استفاده مي شد ضمن آنکه بناهاي قديمي درقالب دامسرا نيز در اين مرتع ساخته شد و از لحاظ منابع طبيعي نيز جزو حوزه کلاردشت است.
ذکائيان افزود :‌ طبق بررسي هاي انجام گرفته اين مرتع چند سالي است که به عنوان يک روستا و در حوزه بخش نشتا از توابع شهرستان تنکابن قرار گرفته ولي مسئولان شهرستان کلاردشت به دليل راه دسترسي به مازيچال از طريق روستاي طويدره ، در دفاع از مطالبات اين شهرستان سکوت نخواهند کرد.
**برخورد قانوني و قضائي با متخلفان در مرتع مازيچال
فرماندار کلاردشت نيز خواستار برخورد قانوني و قضائي با عوامل تغييرکاربري و درپي آن ساخت وسازهاي غيرمجاز در مرتع مازيچال شد.
ايوب صالحي پيش از اين در نشست خبري با خبرنگاران گفت که شهرستان با ارائه اسناد و مدارک لازم نسبت به اينکه مازيچال در گذشته متعلق به کلاردشت بوده به بخش تقسيمات کشوري وزارت کشور ارائه کرده است که اميدوارم براي تعيين تکليف اين مرتع که هم اکنون نام روستا به خود گرفته از سوي مسئولان ذيربط براي حفظ آن تصميماتي مناسبي اتخاذ شود.
رئيس پيشين اداره منابع طبيعي و آبخيزداري کلاردشت نيز به خبرنگار ايرنا گفت که ساخت و سازهاي صورت گرفته در مازيچال (مازُوچال) واقع در غرب کلاردشت بدون مجوز منابع طبيعي صورت گرفته است.
مجيد يحيايي راد افزود: برخي از ادارات با اراده خود، براي اراضي ملي تصميم گيري و مجوز صادر مي کنند در حالي که وظيفه اصلي در چنين مواردي بر عهده اداره منابع طبيعي است که نماينده قانوني دولت محسوب مي شود.
وي با تاکيد بر اينکه طبق تقسيمات کشوري وزارت کشور، منطقه مازوچال جزو دهستان کترا در بخش نَشتا و شهرستان تنکابن قرار دارد، اظهار داشت: اما منابع طبيعي اين منطقه زير نظر حوزه منابع طبيعي کلاردشت است.
رييس پيشين اداره منابع طبيعي و آبخيزداري کلاردشت يادآور شد: مرز منابع طبيعي کلاردشت با حدود شهرستان در تقسيمات کشوري انطباق کامل ندارد و حوزه منابع طبيعي کلاردشت، کل شهرستان کلاردشت و بخشي از شهرستان چالوس و همچنين بخشي از شهرستان تنکابن را در بر مي گيرد.
وي گفت: از تنکابن به مازيچال جاده مستقيم ماشين رو وجود ندارد و مسئولان شهرستان تنکابن اگر بخواهند از اين منطقه به عنوان حوزه خود بازديد کنند بايد به عباس آباد و سپس کلاردشت بروند و از کلاردشت راهي مازيچال شوند.
وي افزود : جاده کلاردشت به مازوچال جاده جنگلي طرح هاي جنگل داري، يعني متعلق به منابع طبيعي است و در حدود سال 1342 ساخته شده است و از آن زمان طرح هاي جنگلداري سري يک و پنج کلاردشت و سري يک لَنگا در آن اجرا مي شد.
يحيايي تصريح کرد: پدران بعضي از کساني که اکنون از مدعيان مالکيت مازوچال هستند در تاريخ 1 تير 1347به نمايندگي از دامداران منطقه، در دفترخانه شماره 20 عباس آباد تعهد کتبي و محضري داد که فقط دامداري کند و ادعاي تصرف و مالکيت نداشته باشد و هر زمان که منابع طبيعي خواست اين منطقه را تخليه کند.
وي تصريح کرد: منابع طبيعي براي حفظ اراضي ملي شکايت کرده و برخي از اسناد مالکيت غير قانوني را با صرف زمان و هزينه، ابطال کرده و بعد از ابطال، دادخواست قلع و قمع و تخريب آن را از دادگاه خواستار شده است.
حوزه منابع طبيعي کلاردشت داراي 26 هزار هکتار جنگل و 24 هزار هکتار مرتع است و به دليل نزديکي به پايتخت و داشتن آب و هواي مناسب، به شدت در خطر تصرف اراضي ملي و ساخت و ساز غير مجاز است.
** ساخت وساز در چهارهکتار از مرتع مازيچال
فرمانده يگان حفاظت اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري غرب مازندران گفت :‌ حدود چهارهکتار از گستره مازيچال جزو مستثنيات است و اگر ساخت وسازي هم صورت گرفته در زمين هاي متعلق به اشخاص بوده است.
سرهنگ مهدي عسگري با اظهار تاسف افزود :‌ ساخت وسازهايي در زمين هاي ملي ايجاد شده بود که با صدور حکم نسبت به تخريب آن ها اقدام شد.
وي اظهاردشت : هرچند عوامل صيانت از اين منطقه با بکارگيري تعدادي نگهبان تامين شده ولي اگر افرادي در قالب دامدار بخواهند آلونگي در اين منطقه ايجاد کنند در اين حوزه مشکلي ندارد.
وي از حساسيت و تلاش رسانه ها در حوزه اطلاع رساني با هدف صيانت از اين منطقه قدرداني کرد.
بخشدار بخش نشتا از توابع شهرستان تنکابن نيز گفت :‌ مازيچال از لحاظ تقسيمات کشوري جزو اين بخش است و هم اکنون داراي شوراي اسلامي و دهياري مصوب است.
فرهاد عسگرپور افزود :‌ اينکه گفته مي شود در اين روستا عده اي افراد سود جو با تغيير کاربري اراضي ملي و يا کشاورزي اقدام به ساخت و سازهاي غيرمجازي مي کنند ، چنين اطلاعاتي بدور از واقعيت است.
وي اظهارداشت :‌ رئيس کل دادگستري مازندران و نيز رئيس کميسيون اصل 90 مجلس شوراي اسلامي نيز در پي انعکاس اطلاعاتي در رسانه ها با اين عنوان که تخلفات ساخت وسازهاي غيرمجاز در اين روستا انجام گرفته ، چندين بار از مازيچال بازديد کرده اند.
وي ادامه داد : بنا به تاکيد اين مسئولان از آن زمان يعني 2 سال گذشته تاکنون يک مورد هم ساخت و ساز غيرمجاز دراين منطقه انجام نگرفته و با جديت با متخلفان برخورد مي شود.
بخشدار نشتا گفت :‌ از سال گذشته از سوي مسئولان و کارشناسان ذيربط فرآيند تهيه نقشه طرح هادي دراين روستا در حال انجام است و بزودي اين طرح پس از تصويب در ادارات مرتبط در اين منطقه اجرا مي شود.
به گفته عسگرپور ، در زمان حاضر عده اي از دامداران و کشاورزان در اين روستا مشغول فعاليت کشاورزي هستند و ضمن آنکه در طرح عمومي سرشماري نفوس مسکن سال گذشته نيز آمار ثبت شده اين روستا دستکم 56 خانوار بوده است ولي متاسفانه برخي از مسئولان دست اندرکار در اقدامي پشت پرده اين آمار را به 16 خانوار کاهش داده اند.
**ارتقاي مرتع مازيچال به روستا
نماينده مردم شهرستان هاي تنکابن ، رامسر و عباس آباد در مجلس شوراي اسلامي نيز گفت :‌ مازيچال (مازوچال ) ازلحاظ جمعيت مميزي مراتع سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخيزداري و حوزه سياسي و تقسيمات کشوري جزو شهرستان تنکابن است.
شمس الله شريعت نژاد افزود :‌ براي منطقه اي که بيش از 20 خانوار جمعيت داشته باشد از لحاظ قانوني روستا محسوب مي شود که مازيچال نيز در اين زمينه مستثني نيست.
عضوکميسيون کشاورزي ، آب و منابع طبيعي مجلس شوراي اسلامي گفت :‌ نکته مهم تر آنکه قبل از تشکيل سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخيزداري مسيردسترسي از به مازيچال از روستاي طويدره در کلاردشت بوده و اين به معناي آن نيست که اين منطقه جزو اين شهرستان باشد.
شريعت نژاد افزود : اگرتاکنون ساخت و سازي هم در اين منطقه صورت گرفته بيشتر مربوط به واحدهاي مسکوني فرسوده و غيرمقاوم بوده است که اکنون بهسازي شده اند .

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/6047/واقعيت-هاي-منطقه-`مازيچال-`-کلاردشت
بستن   چاپ