پیام مازند
روز آمار و برنامه‌ریزی گذشت اما...
آمارهایی که گره‌گشا نیست!
چهارشنبه 2 آبان 1397 - 09:36:41
پیام مازند - با وجود آنکه تمام مسئولان و کارشناسان و حتی مردم نیز بر وجود آمار برای برنامه‌ریزی مناسب‌تر در طول زندگی و تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌ در زمینه‌های مختلف واقف هستند اما همچنان خلاهای موجود در این بخش، گره‌های بی‌شمار موجود را باز نکرده و مشکلات سر جای خود پابرجا است. مفید غلامی‌راد در گفت‌وگو با ایسنا مازندران با اشاره به اینکه به واسطه آمار، پایه و اساس سرمایه گذاری صورت می‌گیرد و بدون آن هدف‌گذاری درستی انجام نمی شود، اظهار کرد: هر نوع برنامه‌ریزی مستلزم یک هدف‌گذاری صحیح در یک افق زمانی مشخص با اطلاعات و داده های مختلف آماری است که اگر چنین نباشد نوع برنامه ریزی با مشکل رو به رو می شود.
وی با بیان اینکه مازندران هم مانند سایر نقاط ایران فعالیت‌های مختلفی همچون طرح های آماری و سرشماری به منظور جمع‌آوری داده را انجام داد و ممکن است با اشکالاتی نیز همراه باشد، تصریح کرد: مرکز آمار کشور به منظور رفع نواقص، مدرن‌سازی نظام آماری و ثبتی مبنا کردن آن را تعریف و تبیین کرد و این امر به به انحراف احتمالی نظام سنتی در سیستم آماری پایان می دهد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی مازندران، برنامه ریزی برای دستیابی به توسعه را مستلزم فهم و تحلیل درست از شرایط مختلف پیرامونی استان دانست و افزود: داشتن اطلاعات درست در تمامی حوزه ها و تحلیل‌های اطلاعات در دسترس، در برنامه ریزی مشخص در یک مدت زمانی معین بسیار کمک کننده خواهد بود.
غلامی‌راد با تاکید بر اینکه شناخت و درک درست برنامه‌ریزان برای تحلیل صحیح از شاخص های مختلف از مزیت های آمار است، ادامه داد: از زمانی که برنامه ریزی آغاز و نظام آماری تعریف و تدوین و در سطح استان مستقر شد، شاهد رشد و توسعه در استان هستیم و قطعا در برنامه ها از آمار به نحو احسنت استفاده می شود،
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی مازندران ماهیت نظام سنتی آماری را از معایب مهم در این حوزه برشمرد و یادآور شد: نظام سنتی آماری در پوشش جامعه آماری، نمونه‌برداری، عدم دقت کافی در آمارگیری، پاسخگویی مردم و سایر اقشار جامعه در دادن اطلاعات با مشکل رو به رو است.
رابطه پرمعنای توسعه؛ آمار و برنامه‌ریزی
احمد پوردرویش عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران نیز در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه آمار کلید برنامه‌ریزی و ابزار بسیار نیرومندی برای دستیابی به اهداف دولتی و اجتماعی و همچنین توسعه علم است، اظهار کرد: آمار کلید برنامه ریزی برای رشد و توسعه هماهنگ زیرساخت های لازم به منظور رسیدن به جامعه نظام مند با رشد متوازن در تمامی عرصه ها است.
وی مازندران را به لحاظ موقعیت و نزدیکی به دریای خزر و کشورهای آسیای میانه یکی از استان های مهم ایران دانست و افزود: اطلاعات کافی از منابع و تجزیه و تحلیل درست می‌تواند در رشد و توسعه این استان راهگشا باشد.
صداقت ذات آمار
عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران با بیان اینکه آمار در ذات خود صادق است، گفت: آمار پلشتی ها را مشخص و معایب را بازگو می کند و اگر نیت خیری در فردی یا سازمان های دولتی باشد و بتوانند آن معایب را برطرف کنند، برای یک جامعه مدرن رفاه اجتماعی و سلامت را به دنبال دارد.
سید نوید ساداتی کارشناس مسئول آمارگیری غرب استان نیز در گفت و گو با ایسنا مازندران با اشاره به اینکه آمار پایه و مرجع تصمیم‌گیری در کشور است، اظهار کرد: آماربرداری در ایران به صورت پایه ای و مبتدی انجام می شود و هیچ برنامه ریزی بر روی آمار های گرفته شده صورت نمی‌گیرد و این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته مرکز آمار، محل رجوع آن کشور محسوب شده و با توجه به اطلاعات و داده های جمع آوری شده برنامه ریزی و سپس مدیریت صحیح انجام می شود.
گره کورمشکلات مردم با آماربرداری باز نشد
وی با بیان اینکه در طول سال های متمادی آماربرداری گره‌ای از مشکلات مردم باز نکرده است، تصریح کرد: در شرایطی که مبنا باید آمار، اطلاعات و داده های آماری باشد و بدون دریافت داده نمی توان کاری را انجام داد در کشور ایران داده ها جمع آوری می شود اما صحت ندارد و یکی از دلایلش هم اطلاعات غلط خانوار به فرد آمارگیر است.
این کارشناس با اشاره به ماده 7 قانون مرکز آمار که همه موظف به پاسخگویی در برابر شخص آمارگیر هستند، افزود: تعاریفی که در مرکز آمار وجود دارد بین المللی است اما در کشور ما بومی سازی نشده است که به عنوان نمونه درتعاریف بین المللی اگر شخصی یک ساعت در هفته کار کرده باشد، آن فرد بیکار تلقی نمی شود اما در ایران این تعارف تناقض دارد.
سایه سیاست در آمارگیری هم پیداست
ساداتی در دسترس نبودن اطاعات و داده ها را یکی از معایب بزرگ مرکز آمار دانست و گفت: اطلاعات وزارتخانه ها، اماکن دولتی و ارگان های نظامی را در زمان آماربرداری نمی توان انجام داد و این خود نقص در آمارگیری به وجود می آید و می توان گفت سیاست در همه حوزه ها سایه افکنده است.
کارشناس مسئول آمارگیری غرب استان در ادامه افزود: هرچه دایره آمار و اطلاعات بزرگتر باشد ضریب احتمال خطا کمتر است و این از قوانین آمارگیری محسوب می شود.
شناسایی ظرفیت ها و اطلاعات درست راهی به سوی توسعه استان
ساداتی با اشاره به اینکه آمارگیری با شناسایی ظرفیت های فراوانی که در مازندران وجود داد به توسعه آن کمک خواهد کرد، یادآورشد: با دریافت اطلاعات درست از کارفرماها و مراکز و شناسایی ظرفیت های استان و همچنین برنامه ریزی و مدیریت صحیح می توان گام های موثری برای توسعه مازندران برداشته شود.
گزارش از زینب تذکاری خبرنگار ایسنا مازندران
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/63251/آمارهایی-که-گره‌گشا-نیست!
بستن   چاپ