پیام مازند
توسعه پایدار مازندران در ترازوی محک نخبگان استان
پنجشنبه 10 آبان 1397 - 19:47:46
پیام مازند - ساری - توسعه پایدار استان مازندران امروز پنجشنبه در همایشی با همین نام در دانشگاه مازندران واقع در بابلسر با حضور نخبگان بخش های مختلف استان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، توسعه پایدار (Sustainable Development) در حقیقت ایجاد تعادل میان توسعه در همه ابعاد اجتماعی سیاسی و اقتصادی با محیط زیست است.
توسعه پایدار که امروزه یکی از موضوعات اصلی مورد بحث محافل دانشگاهی و اجرایی و اجتماعی است، خود، برآیند انگاره های مختلف توسعه است.
در عین حال از این مفهوم نیز مانند خورد مفهوم توسعه، برداشت های گوناگونی شده است. نکته مشترک تمامی این انگاره ها پایداری و رسیدن به فرآیندی از توسعه است که بتواند پایا و بادوام باشد.
پایداری می‌تواند چهار جنبه داشته باشد؛ پایداری در منابع طبیعی، پایداری سیاسی، پایداری اجتماعی و پایداری اقتصادی.
در حقیقت توسعه پایدار تنها بر جنبه زیست محیطی اتفاقی تمرکز ندارد بلکه به جنبه‌های اجتماعی و اقتصادی آن هم توجه می‌کند. توسعه پایدار محل تلاقی جامعه، اقتصاد و محیط زیست است.
امرو نیز در نشست هم اندیشی فعالان توسعه پایدار مازندران سعی شد جوانب ، حوزه ها ، ظرفیت ها و محدودیت های توسعه پایدار در این استان بررسی شود.
توسعه پایدار در میراث فرهنگی ، گردشگری و دانش بومی، سرمایه گذاری و کار آفرینی، تشکل های مذهبی و خیریه، فرهنگ ، معماری و رسانه، انسان و طبیعت، شوراها و احزاب، اجتماعی و ورزشی، انسان و سلامت ، زنان و خانواده از بخش های مورد بررسی امروز همایش فعالان توسعه پایدار بود که در کارگروههای مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
هر چند کارگروهها با سردرگمی و بدون دستور جلسه و یا حتی بدون ریاست اداره شد، اما نزدیکی و صمیمیت بیشتری میان نخبگان علمی ، سرمایه گذاران ، مدیران اجرایی و افکار عمومی ایجاد کرد تا راحت تر به تبادل نظر و بیان مشکلات و محدودیت های توسعه پایدار در هر یک از کارگروهها بپردازند.
این همایش بر اساس گفته های متولیان برگزار کننده بیشتر با هدف آشنایی بیشتر نخبگان علمی ، فکری، دانشگاهی با دارندگان سرمایه و مدیران اجرا بود تا قدمی در جهت ایجاد یک جریان فکری واحد باشد.
در این همایش علاوه بر هم اندیشی در باره موانع و ظرفیت های مازندران، بیان راهکارهای عملی و علمی و نزدیکی بیشتر میان بخش های مرتبط با حوزه های توسعه ای استان هم محور بحث بود.
همچنین چکیده ای از خروجی و مسائلی که در کاگروهها گذشت، هر یک در صحن علنی همایش هم بیان شد.
بیشتر جمع بندی ها نیز حول محور آموزش ، سرمایه گذاری مادی و معنوی، توجه عملی بیشتر به مقوله های فرهنگی، ساختار سیاسی و مدیریت اجرایی در سطح حاکمیت ملی و استانی و زنان معطوف بود.
کارگروهها بر بهره مندی از ظرفیت های طبیعی و فرهنگی استان برای توسعه پایدار تاکید کردند و از مسئولان خواستند تا با توجه بیشتر به خروجی های علمی از دانشگاهها برای توسعه پایدار استان تصمیم گیری یا تصمیم سازی نمایند.
این اعضا از مدیریت های دیمی و سنتی و سلیقه ای انتقاد کردند که با تغییر هر مدیر تصمیم ها و مدیریت نیز تغییر می کند اسیب های جبران ناپذیری به ظرفیت های توسعه ای استان وارد می کند.
همچنین اعضای کارگروهها بر نادیده گرفته شدن نخبگان و این گونه از همایش ها توسط مدیران دولتی تاکید داشته اند و معتقد بودند که به دلیل قانونی و قهری نبودن تصمیمات و مصوبات، این هم اندیشی ها و جریان های فکری آن بعد از چند صباحی به باد فراموشی سپرده می شود.
آنها از مسئولان برگزاری این چنین همایش هایی خواستند که با ایجاد ساختار قدرتمند برای فعالان حوزه توسعه پایدار، این فضا را به شکلی قانونی و تاثیر گذار مستقر نمایند.
اعضای کارگروهها همچنین از آنچه که خود عالم پنداری مسئولان در بخش های مختلف نامیدند انتقاد و نتیجه گیری کردند که به همین دلیل آنان در سطوح علمی و اجرایی هیچگونه احساس نیازی به دانشگاهها را احساس نمی کنند و خود را عالم به مسایل می دانند.
اما این هم اندیشی فقط به نقد مدیران نپرداخت و انتقادهای اجتماعی نسبت به عملکرد مردم نیز داشت.
از مهم ترین انتقادات این کارگروه ها به عموم مردم در مسیر توسعه پایدار، انتقاد از نگاه منفعت گرایانه به زندگی اجتماعی ، شخص محوری، عدم مسئولیت پذیری در برابر محیط زیست ، کاهش آستانه تحمل و هم اندیشی و انتقاد از غیر خود بود.
** تعمیق فرهنگ نقد پذیری
از دیگر مباحث مطرح شده در کارگروههای 9 گانه این همایش، تعمیق فرهنگ نقد پذیری در سطح جامعه و بخصوص دستگاههای اجرایی بود.
آنها تاکید کردند که متاسفانه فرهنگ نقد در جامعه به حلقه ای گمشده میان مسئولان و مردم بدل شده که ارتباط این 2 طیف را که مهم ترین نیروی توسعه پایدار هستند، قطع کرده است.
خود رای بودن ، فقدان گوش شنوا ، مسئولیت ناپذیری از دیگر انتقادهای کارگروهها به مردم ، مدیران دستگاه ها و همچنین نهاد های تصمیم ساز بود.
همچنین شرکت کنندگان در این همایش از " عدم وجود فرهنگ شرمندگی و استعفا " در میان مسئولان انتقاد و تاکید کردند که این وضعیت سبب استمرار فعالیت مدیران نالایق در جامعه و همچنین عقب ماندگی توسعه ای شده است.
** مدیریت مردسالارانه
نخبگان توسعه اندیش مازندران علاوه بر این به مدیریت مردسالار در بحث توسعه پایدار انتقاد کردند و معتقد بودند که اصرار بر استفاده از مدیران مرد با هر ویژگی و حتی بدون توان مدیریتی به جای زنان لایق ،یکی از ضعف های توسعه ناپایدار در مازندران و دیگر نقاط کشور است.
نماینده کارگروهها بر الگو برداری از نقش مدیریتی زن در جوامع توسعه یافته تاکید کردند که با بهره مندی از زنان کاردان و لایق در سمت های مختلف اجرایی و علمی، شرایط بهره مندی از قوی ترین ظرفیت اجتماعی و اقتصادی را فراهم آوردند.
در کنار مباحث مطرح شده در بالا، نماینده کار گروهها همچنین به مسائلی همچون مشکلات فرهنگی و اقتصادی در جامعه و تاثیر آن بر توسعه پایدار اشاره کردند و آن را پیش زمینه بسیاری از مشکلات توسعه ای کشور دانستند.
این همایش یک روزه که با حضور مسئولان دستگاه های اجرایی استان و شهرستان ها، انجمن های مردم نهاد و اساتید و دانشجویان در بابلسر برگزار شد شامل 2 بخش جلسات کارگروهی و جمع بندی بود و موضوعات مختلف در حوزه توسعه پایدار استان مازندران در 9 کارگروه تخصصی بررسی شد، تا مسائل به صورت علمی و تخصصی بررسی و جمع بندی شود.
نخستین هم اندیشی فعالان توسعه پایدار استان مازندران نیز مرداد ماه امسال در تهران برگزار و موانع اقتصادی و اجتماعی توسعه استان بررسی شده بود.
7335/1654

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/64682/توسعه-پایدار-مازندران-در-ترازوی-محک-نخبگان-استان
بستن   چاپ