پیام مازند
پاییز مازندران و رنج ناشی از دود کاه و کلش
دوشنبه 14 آبان 1397 - 21:57:25
پیام مازند - ساری - پاییز زیبای مازندران و هوای دلپذیر ابری و بارانی ان همه ساله پس از برداشت برنج به علت اتش زدن کاه و کلش و ضایعات کشاورزی به هوایی آلوده، ناخوشایند و بویی نامطبوع آمیخته می شود.
با توجه به قرار گرفتن جاده های اصلی استان در موازات زمین های کشاورزی و شالیزارها دود ناشی از آتش زدن ضایعات کشت برنج نفس کشیدن را برای مردم عادی، رهگذران و مسافران سخت کرده و هفته ها بوی دود در فضای منطقه استشمام می شود.
علاوه بر انسان ها با توجه به فصل مهاجرت پرندگان به تالاب های مازندران، دود برای آنها نیز مضر و عامل کوچ می شود و به این آسیب ها باید گرم تر شدن هوا را نیز افزود.
پایین بودن ارزش اقتصادی کاه و کلش و هزینه بر بودن خروجش از مزارع از جمله عواملی است که باعث شده تا برخی کشاورزان برای کشت دوباره زمین ان را اتش زده و عملا محیط زیست و سلامت شهروندان قربانی شود.
460هزار هکتار از اراضی مازندران زیر کشت محصولات کشاورزی قرار دارد و سالانه از این مزارع حدود 6میلیون تن محصول برداشت می شود که سهم برنجکاری سالانه 210 هزار هکتار زمین و یک میلیون تن محصول است.
به موازات محصول برنج و تقریبا هم اندازه با آن ضایعات و کاه و کلش به همراه دارد که سالیانی است به علت فقدان ارائه راهکار موثر جایگزین از سوی نهادهای ذیربط کشاورزی، توجه به سود انی و غفلت برخی کشاورزان در سر زمین سوزانده می شود.
با دوبار شدن کشت برنج در شالیزارهای خسته شمال، آتش و دود کاه و کلش نیز بلندتر شده و اکنون یک فصل کامل از زندگی مردم استان و گردشگران رهگذر را تحت تاثیر قرار می دهد.
بگذریم از اینکه پوشاندن روزنه خاک و ممانعت از نفوذ آب و از بین رفتن حشرات خاک ساز از مضرات مهم اقتصادی ناشی از آتش سوزی کاه و کلش به گفته کارشناسان است که تاکنون جدی گرفته نشده است.
البته تنها مقصر دانستن کشاورز که کمی از سر ناچاری است، شایسته نباشد، چراکه کشاورز به همین سود فصلی وابسته است و این در واقع وظیفه نهادهای واسط و مرتبط و نیاز به فرهنگ سازی از طریق کارشناسان کشاورزی و دهیاران از طریق رودرو و صورت به صورت است.
به گفته کارشناسان اقدام قهری یا تشکیل پرونده در دادگستری شاید راه حل موقتی باشد اما حتما باید طرح های جایگزین برای کشاورزان ارائه داد تا انها تشویق به استفاده از کاه در دامداری یا محصول دیگر شوند و یا اینکه ان را اتش نزنند.
چندی پیش محیط زیست مازندران اعلام کرد که دهها پرونده قضایی برای متخلفان آتش زدن کاه و کلش تشکیل داده و با تکیه بر بندهای قانونی سعی در جلوگیری از این اقدام آلاینده هوا و نفس گیر زمین های کشاورزی دارد.
در این میان مسئولان جهاد کشاورزی هم خبرهای از یافتن راه حل های برای بهره برداری مثبت از کاه و کلش می دهند، اما در صحنه عمل همچنان برخی از کشاورزان اتش زدن کاه و کلش را سودمند تر می دانند.
مدیریت ترویج کشاورزی استان مازندران چندی پیش اعلام کرد:در حال حاضر در جهاد کشاورزی در حال تحقیق برای بهره برداری مثبت از کاه و کلش هستیم که فعلا در مرحله آزمون و خطا قرار دارد.
آتش بس به سوزاندن کاه و کلش امروزه از لازمه های اقتصاد شرافتمندانه برنج کاری است، چراکه علاوه بر آلودگی محیط به دلیل سوختن سموم و مواد شیمیایی کشاورزی در کاه و کلش برای مردم و کشاورزان می تواند مرگبار باشد.
هر چند نیاز است جهاد کشاورزی و محققان سریعتر به دنبال کاربردهای بهینه و بهره برداری مثبت از کاه و کلش باشند اما تا آن زمان همکاری کشاورزان در اتش نزدن کاه و کلش، در حفظ محیط زیست و سلامت همه فرزندان این منطقه موثر است.
/1899/7335

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/64925/پاییز-مازندران-و-رنج-ناشی-از-دود-کاه-و-کلش
بستن   چاپ