پیام مازند
خزان هنر پشت دیوار کمبود امکانات
یکشنبه 20 آبان 1397 - 11:55:54 AM
ایرنا
پیام مازند - کمبودها و مشکلات از عدم حمایت تا نبود مکانی برای عرضه آثار همواره در مسیر راه هنرمندان وجود داشته است اما درگیر شدن هنرمندان جوان با این مشکلات از دید پیشکسوتان و کارشناسان هنر سرانجامی بجز پایان راه هنر در جوانی ندارد .
هنر و هنرمندی و ادامه فعالیت در این زمینه تنها به داشتن استعداد و ذوق انجام کارهای هنری خلاصه نمی شود، بلکه هنرمند برای اینکه دیده شود نیازمند دیده شدن آثار هنریش است و این نیاز هم با وجود زیر ساخت های لازم قابل رفع است.
زمانی پیشکسوتان هنر به هر قیمتی و با صرف هزینه از محل درآمدی که از مشاغل دیگر کسب می کردند برای باقی ماندن در عرصه هنر تلاش می کردند ولی در زمان حاضر که بیشتر جوانان درآمد مستقلی ندارند ، فعالیت های هنریشان به هزینه خانواده وابسته شده و همین دلیل هم در کوتاه ترین زمان با ناکامی هنری مواجه می شوند.
به اعتقاد کارشناسان فرهنگی ، هنرمندان جوان در شرایط کنونی اگر چه با هزینه خانواده هنرمند می شوند ولی به خاطر نبود زیرساخت هایی که بتوانند از هنرشان کسب درآمد کنند، خیلی زود سرخورده و از این عرصه کنار می روند.
به اعتقاد این کارشناسان، هنرمند برای بقا و انجام کار هنری نیازمند دیده شدن است و این روزها هنرمندان جوان به خاطر نبود امکانات کافی و ارزان برای عرضه آثارشان یا مجبورند عطای هنر را به لقایش ببخشند تا این که همچنان از جیب خانواده برای دیده شدن هنرشان هزینه کنند.
این مشکل در استان مازندران که بر اساس اعلام اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بیش از 10 هزار هنرمند در رشته های تجسمی ، نمایشی ، موسیقی ، صنایع دستی ، مد و لباس و خوشنویسی دارد، بیشتر قابل لمس است.
عاطفه رمضانی هنرمند جوان مازندرانی که تمام تلاشش را برای بارور کردن استعداد هنریش در زمینه نقاشی به کار بست ، این روزها به دنبال ایجاد نمایشگاهی از آثارش است ولی گرانی کرایه گالری ها او را از ادامه مسیر خسته کرده است.
این هنرمند که در 19 سالگی تعداد زیادی تابلوی نقاشی خلق کرده،  گفت : تمامی مدت 6 ساله فعالیت هنریم ، خانواده ام بویژه پدرم همواره پشتیبانم بود .
وی افزود : علاقه زیادم به کار هنری باعث شد تا پدرم برای ادامه فعالیت و آموزشم از بانک وام بگیرد تا بتواند هزینه ها را تامین کند ولی اکنون که دیگر باید روی پای خودم بایستم متوجه شدم چنین امکانی وجود ندارد و اگر بخواهم آثارم دیده شود تا به فروش برسد باید باز هم هزینه سنگینی متقبل شوم.
این هنرمند جوان توضیح داد: واقعا دیگر نمی خواهم خانواده ام برای برپایی نمایشگاه آثارم هم هزنیه کند برای این که باید هزینه تحصیل دو خواهر و برادر کوچکترم را بدهند ولی از سوی دیگر هزینه چند میلیون تومانی اجاره کردن گالری را هم ندارم.
وی خواستار چاره اندیشی مسئولان برای مشکلات جوانان هنرمند در عرضه کارهایشان شد و گفت: وقتی هنرمند برای ارائه آثارش لنگ هزینه نمایشگاه و یا حتی مکان رایگان برای نمایش است، دیگر رغبت و توانی برای فعالیت باقی نمی ماند .
محمد غلامی از پیشکسوتان عرصه کتاب مازندران هم  گفت: پیشکسوتان هنرمند هر یک به پشتوانه شغل دیگری که داشتند از محل درآمد آن شغل برای ادامه فعالیت هنریشان هزینه می کردند، اما با توجه به بحران شغلی که در جامعه وجود دارد جوانان هنرمند برای ادامه فعالیتشان محتاج حمایت های بخش های دولتی و خصوصی هستند که این مهم نیز به ندرت صورت می گیرد .
وی با اشاره به اینکه حمایت های مادی و معنوی از هنرمند مهم ترین عامل انگیزشی برای آنان محسوب می شود، افزود: وقتی وضعیت بدین گونه است آینده روشنی برای جوانان دیده نمی شود و تلاش های بریده بریده و نبود برنامه منسجم نمی تواند کارها را پیش ببرد .
این فعال حوزه نشر تاکید کرد: کار هنری نیاز به تمرکز دارد، اما عملا هنرمندان مستعد جوان به دلیل مشکلات مالی و بی پشتوانه بودن قادر به تمرکز در انجام کارهایشان نیستند.
یک کارشناس حوزه فرهنگی هم بی توجهی به مسائل هنری و هنرمندان جوان را ضربه ای بر پیکره حوزه فرهنگ و هنر جامعه دانست و گفت: باید از هنرمند تا زمانی که هنرش اقتصادی شود حمایت کرد.
مهدی افزود: حمایت از هنرمندان جوان در حد قرار دادن مکان رایگان برای نمایش آثار سبب می شود تا به درآمد برسند و به تدریج به سمتی بروند که به خودکفایی برسند و بتوانند روی پای خودشان بایستند و حتی از دیگر هنرمندان حمایت کنند.
وی گفت: تا زمانی که هنر و کار هنری اقتصادی نشود، وضعیت نابسامانی هنرمندان ادامه خواهد داشت و همواره چشم انتظار کمک های مادی دولت و نهادهای غیر دولتی خواهند بود .
مهدی وابستگی هنرمندان را زمینه ساز از دست رفتن استقلال کاری و خلاقیت به عنوان مهم ترین داشته آنان دانست و تاکید کرد: هنرمندان استان برای عرضه و نمایش کارهای خود مجبور به یافتن حامی مالی هستند تا از این طریق بتوانند فضا برای عرضه کارهایشان داشته باشند.
رئیس اداره هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران هم نادیده گرفتن قوانین در زمینه حمایت از هنرمندان و آثارشان را مهم ترین ضعف در این زمینه دانست و گفت: نیم درصد از اعتبار دستگاهها می بایست برای حمایت از کارهای فرهنگی و هنری به صورت خرید آثار هنرمندان هزینه شود ولی متاسفانه این قانون اجرایی نمی شود.
پرنیا پزشکی  افزود: اگر تنها به همین قانون عمل شود بیشتر مشکلات هنرمندان که همان خرید آثارشان است، حل می شود و بسیاری از هنرمندان جوان به خودکفایی مالی می رسند.
وی در عین حال از وجود برخی قوانین دست و پاگیر برای خودکفایی مالی هنرمندان جوان خبر داد و گفت: مثلا برای اعطای مجوز راه اندازی مراکز هنری شرط سنی 27 سال و مجرد بودن گذاشته شده که مشکل ساز است.
 

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/65188/خزان-هنر-پشت-دیوار-کمبود-امکانات
بستن   چاپ