پیام مازند
اثر تحریم بر رشد اقتصادی کشور
دوشنبه 21 آبان 1397 - 10:58:42 AM
ایسنا
پیام مازند - یک کارشناس مسائل سیاسی اثر تحریم و تاثیر نفت بر رشد اقتصادی کشور را بررسی کرد.
حسین رفیع  با بیان اینکه هم در روابط خارجی و هم در عرصه داخلی باید امنیت مورد نیاز برای سرمایه گذار در کار تولیدی و اقتصادی فراهم شود، گفت: رسیدن به این مهم تنها با شعار ممکن نبوده و سعی ما باید بر این اساس باشد که چالش های روابط خارجی را تقلیل دهیم.
وی نقد به بخش های مختلف اقتصادی و تولید، آسیب شناسی درست و شناسایی نقاط ضعف را از جمله فعالیت های کشورهای در حال توسعه در جهت شکوفایی اقتصاد بیان کرد و افزود: برای داشتن اقتصادی بدون نفت ابتدا باید این مباحث مورد بررسی قرار گرفته و از سیاست زدگی در این حوزه پرهیز کرد.
دانشیار گروه علوم سیاسی دانشگاه مازندران با اشاره به فرصت 30 ساله برای توسعه کشور پس از جنگ تحمیلی تاکید کرد: برخی کشورها در همین فرصتی زمانی تحولات بزرگی در اقتصاد ایجاد کردند که ما می توانیم از آنها الگو بگیریم، نمونه بارز آن اقتصاد چین است که علیرغم دولتی بودن از درگیری و چالش در حوزه سیاست خارجی پرهیز کردند.
انقلاب ایران مبتنی بر اقتصاد بدون نفت پایه ریزی شد
وی از تصمیم رهبران و دولتمردان کشور در هنگامه پیروزی انقلاب اسلامی مبنی بر خروج ایران از اقتصاد تک محصولی و حرکت به سمت اقتصاد مولد و متنوع سخن گفت و اظهار کرد: پس از پیروزی انقلاب و در راستای همین سیاست تولید نفت کاهش پیدا کرد به نحوی که بیگانگان شایعه عدم توانایی ایران را مطرح کردند؛ اما هدف ایران تولید کمتر و ذخیره سازی این انرژی، برای نسل های آینده بود تا ما به سمت یک اقتصاد غیرنفتی حرکت کنیم.
عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی مازندران، شروع جنگ تحمیلی را مسبب عدم تحقق اقتصاد بدون نفت عنوان و خاطرنشان کرد: برای تامین هزینه های جنگ راهی جز افزایش تولید نفت برای مسئولان باقی نماند و نیاز به درآمدهای نفتی برای اداره جنگ ضروری به نظر می رسید.
ایده آل های انقلاب تحت شعاع جنگ و تحریم
رفیع تحت فشار بودن ایران با وجود تحریم، محدودیت های سرمایه گذاری و کمبود امکانات را جز اهرم‎ های بازدارنده اقتصاد ایران برشمرد و با یادآوری قرار گرفتن ایران در خاورمیانه که منطقه ای پر آشوب است، تصریح کرد: این دلایل باعث شد تا ایران در بخش هایی از سطوح امنیتی، نظامی، دفاعی، موشکی و نظایر آن به پیشرفت های شگرفی دست پیدا کند و سرمایه گذاری بیشتری در این حوزه ها انجام دهد.
استاد روابط بین الملل دانشگاه با توجه به تحریم ها، از چالش های پیش روی نظام جمهوری اسلامی سخن گفت و ضمن بیان اینکه کشور هم چنان در صنعت نفت و تولید و توسعه آن دچار مشکل و محدودیت هایی است، تاکید کرد: برای داشتن اقتصادی خارج از رکود که اتکای کمتری به نفت داشته باشد باید در زمینه های دیگر نیز برنامه ریزی های کاربردی انجام گیرد.
آثار تبعات تحریم ها و راه های مقابله
وی در مورد تحریم های آمریکا به ویژه مرحله دوم، آن را بیشتر جو رسانه ای عنوان و خاطرنشان کرد: به رغم مواضع تبلیغاتی آمریکایی ها، در عمل شاهد بودیم که آنان ناگزیر شدند معافیت هایی را قائل شده و حتی برخی از محدودیت هایی که عنوان کرده بودند هرگز بر نخواهند داشت را بی اثر کنند.
این کارشناس علوم سیاسی و روابط بین الملل در مورد ساختار و استراتژی تحریم تشریح کرد:اصولا زمانی که تحریم های خارجی وضع می شود، مردم زیر پرچم متبوع خودشان جمع شده و حتی آن دسته سیاسی اپوزسیون هم در چنین شرایطی، به سمت دولت متبوع خود گرایش پیدا می کنند.
رفیع شرایط کنونی ایران در دوران تحریم را بسیار بهتر از سال های گذشته توصیف و تصریح کرد: وضعیت ایران نسبت به سال 2012 میلادی که تحریم های آمریکا با همکاری اتحادیه اروپا وضع شد و همچنین چین و روسیه در شورای امنیت سازمان ملل به قطع نامه های تحریمی رأی مثبت دادند، بسیار بهتر بوده و راه هموارتری پیش رو داریم.
وی در ادامه با بیان اینکه امروز در عرصه بین المللی افکار عمومی جهانی همراه ایران بوده و موضع اتحادیه اروپا علیه ایالات متحده است، خاطرنشان کرد: حمایت های کشورهای اروپایی و اصرار آنها بر حفظ برجام و مذاکراتی که انتظار دارند زیر چتر آنها انجام شود آمریکا را بیش از پیش تنهاتر کرده است.
دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی مازندران برجام را دستاوردی ارزنده دانست و تاکید کرد: اگر ما برجام را امضا نکرده بودیم آمریکا و دولت کنونی آن دستشان برای تحریم ما بازتر بود بنابراین شرایط ما از سال 2012 بهتر است.
رفیع با اشاره به انتخابات اخیر در کشور آمریکا و عدم موفقیت جمهوری خواهان در کسب حداکثر آرا و کرسی پارلمان این کشور تاکید کرد: این موارد دال بر مخالفت اکثریت مردم این کشور با مواضع به اصطلاح «ترامپیسم» بوده که این اتفاق، شرایط را برای ما راحت تر خواهد کرد.
وی ایران را کشوری توانمند در رویارویی با مشکلات دانست و با بیان اینکه ما توانایی دور زدن تحریم ها و فروش نفت را داریم اظهار کرد: علیرغم محدودیت ها و سختی های محتمل موجود، دولت باید با توجه به درآمدهای محدودتر، اولویت و سیاست های خاص را به نحوی اعمال کند که توده مردم و درآمدهای آنها تحت فشار قرار نگرفته و معضل اجتماعی و سیاسی در جامعه ایجاد نشود.
این استاد علوم روابط بین الملل دانشگاه مازندران با اعتقاد بر اینکه دوره تحریم های کنونی چندان طولانی نبوده و به زودی دوران بحران پشت سر گذاشته خواهد شد، تصریح کرد: درآمدها و ذخایر ارزی کشور بر اساس آنچه دولت اعلام کرده میزان قابل توجهی است، با سازماندهی و برنامه ریزی و اولویت بندی به راحتی می توانیم این برهه زمانی را بدون مشکل سپری کنیم.
جهانی بدون آمریکا، بلی یا خیر؟
رفیع یادآور شد: در عرصه روابط بین الملل متأسفانه قدرت حرف اول را می زند، نمونه آن رفتار آمریکایی ها در مورد نقض یک تعهد بین المللی و قرارداد امضا شده توسط ایران و اروپا است که به تائید شورای امنیت سازمان ملل رسیده بود ولی علیرغم این مسئله، جهان به جای تمرکز بر این موضوع، به سمت ارتباط بیشتر با آمریکا حرکت کرد.
این کارشناس علوم سیاسی نقض پیمان آمریکا را تنها منحصر به برجام ندانست و اظهار کرد: این اتفاق در مورد بسیاری از قراردادهای مختلفی که ارزش جهانی داشته نظیر قرارداد آب و هوایی پاریس که همه دولت های جهان در آن حضور داشتند، نیز اتفاق افتاده و حتی آمریکا تعهدات دولت سابق خود را نیز نقض کرده است.
وی با اذعان بر اینکه کشورها ناگزیرند به سبب نفع اقتصادی خود، با سیاست های آمریکا همراه شوند گفت: ایالات متحده با اتکا به قدرت خویش این فشار را وارد می کند و به مباحث غیرقانونی بودن شیوه عملکرد خویش نیز اهمیتی نمی دهد.
رفیع سود و منفعت طلبی را مقدم بر اخلاق در روابط بین الملل از نگاه کشورها عنوان و خاطرنشان کرد: به همین سبب کشورهایی که با ما مناسبات نزدیکی هم دارند نظیر چین، یا روسیه و اروپا اگر سود خود را در عدم همراهی با ما ببینند، به دنبال آن، موضع مخالف ما را اتخاذ خواهند کرد.
این استاد دانشگاه در حوزه علوم سیاسی، آمریکا را قدرتی پیمان شکن و قانون گریز در زمینه معاهدات بین المللی دانست و ضمن بیان اینکه آمریکا کماکان تاثیرگذاری خود را بر جهان دارد، تصریح کرد:به جای درگیری و کلنجار دائم با چنین دولت خطرناک، قدرتمند و بی منطقی، ایران باید بهتر و دقیق تر روابط خارجی و بین المللی را مدیریت کند.
وی در ادامه افزود: به جای اینکه فرصت و نیروی خود را در جهت خنثی کردن یک قدرت غیرمنطقی و خطرناک بگذاریم به سمت رشد و توسعه در عرصه اقتصادی گام برداریم تا فریاد قدرت جمهوری اسلامی بدون تبلیغات به سراسر منطقه و دنیای اسلام برسد و اثبات کنیم که یک دولت دینی می تواند مسبب رشد و توسعه اقتصادی باشد.
رفیع در بخش دیگری از گفتگو با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری که فرمودند اگر آرمان داشته باشیم اما واقعیت را نبینیم، دچار توهم شده ایم، تصریح کرد: نظام مالی و پولی دنیا به شکل کاملاً آشکاری تحت نفوذ و سلطه آمریکا است و این واقعیت حقیقت دارد.
این محقق، مولف و پژوهشگر حوزه سیاست با بیان اینکه نباید واقعیات را کتمان کرد گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بایستی در چهارچوب آرمان گرایی واقع گرایانه ترسیم، تحلیل و تنظیم شود.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/65258/اثر-تحریم-بر-رشد-اقتصادی-کشور
بستن   چاپ