پیام مازند
خزان زودرس/سايه مرگ خاموش برسرجنگل هاي هيرکاني مازندران
سه شنبه 14 شهريور 1396 - 12:47:15 PM
ايرنا - اجتماعي
مازندران آنلاين -گرم شدن بي سابقه هوا وکاهش 30 درصدي بارش باران تابستاني در مازندران ، جنگلهاي منطقه را با خزان زودرس مواجه کرد که استمرار اين روند درسنوات آينده مي تواند مرگ تدريجي و خاموش را براي اين عرصه طبيعي به دنبال داشته باشد.
طبق برآورد اداره کل هواشناسي مازندران درپنج ماهه سال جاري حدود 117 ميلمتر باران دراين استان به ثبت رسيد که در مقايسه با دوره بلند مدت (30 ساله) ميزان بارش ها 30 درصد کمتر شد.
براساس اين گزارش هواي مازندران درتابستان سال جاري نسبت به مدت مشابه سال قبل يک درجه سانتيگراد گرمتر شد و ضمن اينکه هفته ها است باران نباريده است و در 80 روز گذشته يک روز باراني خوب استان نداشته است.
دبيرتشکل هاي زيست محيطي مازندران خزان زودرس درختان جنگلي را به 2 دوره زمستاني و تابستاني تقسيم کرد که خطرناکترين نوع خزان را مربوط به تابستان دانست و گفت که اين خزان به دليل گرماي هوا و کاهش نسبي رطوبت رخ مي دهد و با تداوم اين گرما کل درخت از ريشه خشک مي شود.
داريوش عبادي افزود :خزان زودرس تابستاني از چند سال قبل به دنبال گرم شدن هوا و کاهش باران در مازندران حادث شد و همچنان نيز اين روند ادامه دارد و تداوم گرما در سال هاي آينده مي تواند به ريشه درختان و حتي خاک نيز خسارت وارد کند.
وي اظهار کرد: خشک شدن درختان براثر خزان زودرس و گرماي بي سابقه به خاک ، جانداران و حشرات مفيد داخل جنگل که باعث از بين رفتن آفات مي شوند نيز دچار مشکل مي کند و آفات جنگل ها را فرا مي گيرد.
اين کارشناس جنگلداري ، آتش سوزي را مهمترين تهديد جدي بر پيکره جنگل هاي مازندران در شرايط خشکسالي مي داند و معتقد است که بايد منابع طبيعي با همراهي رسانه ها به آگاهي بخشي مردم به خصوص ساکنان حواشي جنگل ها بپردازد تا بتواند با خطر آتش سوزي مقابله کند.
عبادي افزود : اگر اين آگاهي بخشي خطرات ناشي از خزان زودرس و گرما به نيروهاي مردمي نرسد و آتش افروزي به داخل جنگل ها برسد با برگ هاي خشک موجود در داخل جنگل بايد شاهد آتش سوزي هاي بي سابقه اي باشيم که به نابودي جنگل ها مي انجامد.
وي تجديد نظر در انتخاب نوع نهال براي درختکاري در عرصه منابع طبيعي را راهکار ديگري براي کاهش آسيب هاي ناشي از افزايش گرما وکاهش باران مي داند.
دبير تشکل هاي زيست محيطي مازندران به منابع طبيعي توصيه کرد تا از اين پس از کاشت درختان توسکا که به آب بيشتري نسبت به برخي نهال هاي ديگر محلي نياز دارند دست بکشد و به کاشت نهال هايي روي آورد که به آب کمتري نياز دارد.
معاون جنگلداري منابع طبيعي مازندران دليل خزان زودرس و برگ ريزان درختان جنگلي را ناشي از تنش اقليمي در اين استان در سال جاري اعلام کرد.
محمدرضا جهان آراء گفت: بيشترين آسيب ناشي از تنش اقليمي گرم شدن هوا و کاهش بارندگي به درختان انجير و "کچيف "( درخت بومي منطقه ) درجنگل هاي مازندران وارد شده است.
وي افزود : به دليل وسعت بالاي جنگل هاي مازندران که با احتساب نوشهر به افزون بر يک ميليون و 300 هزار هکتار مي رسد، اقدام احياء از دست جنگلداران و منابع طبيعي ساخته نيست.
معاون جنگلداري مهمترين چالش اين تنش اقليمي را علاوه بر آسيب به درختان ، بالا رفتن خطرآتش سوزي در جنگل هاي اين استان اعلام کرده که تاکنون 2 مورد از اين آتش سوزي در عرصه جنگلي مربوط به منابع طبيعي رخ داده است.
جهان آراء براي کاهش اين آسيب ها به مردم به خصوص دامداراني که در داخل اراضي جنگلي در تردد هستند توصيه کرد تا از ايجاد آتش دراين اراضي درحد امکان جلوگيري کنند ودرصورت آتش افروزي آن را به طور کامل خاموش کنند.
اين مسوول جنگلداري مازندران گفت که نيروهاي يگان حفاظت منابع طبيعي اين خطه شمال کشور با تمام نيرو و تجهيزات براي حفاظت از عرضه جنگلي در آماده باش قرار دارند و در صورت بروز هرگونه آتش سوزي با کمک نيروهاي بومي و محلي وارد عمل مي شوند.
جهان آراء اظهارداشت : هم اکنون با وضعيت جوي موجود اراضي جنگلي ما آماده هر گونه آتش سوزي است و بايد از هر امکاني که احتمال آتش افروزي در اين اراضي را افزايش مي دهد از سوي مردم و بهره برداران جلوگيري شود.
کارشناس گياه پزشکي منابع طبيعي مازندران به زردي رفتن زودهنگام درختان جنگلي اين استان را درسال جاري پيش از پاييزرا گرم شدن بي سابقه هوا دراين خطه شمال کشورو کاهش نسبي رطوبت ناشي از کاهش ميزان بارندگي دراراضي جنگلي دانست.
امين وطني دوست گفت که استرس ناشي از تنش اقليمي و کاهش رطوبت باعث بروز ترشح از تنه درختان مي شود و اين ترشح درختان را در معرض آفات قرار مي دهد.
وي افزود : به دليل وسعت اراضي جنگلي امکان احياء و يا کاهش تنش در اين اراضي از سوي منابع طبيعي وجود ندارد و صرفا بايد کار محافظت از اين عرصه براي جلوگيري از آتش سوزي صورت گيرد.
وطني دوست اظهارداشت : با توجه به احتمال استمرار تنش آبي در سنوات گذشته در اين استان ، منابع طبيعي کاشت نهال بومي و مقاوم به منطقه را در دستور کارش قرار داده است.
اين کارشناس گياه شناسي افزود : منابع طبيعي در نهالستان ها براي جلوگيري از خسارت ناشي از کاهش ميزان بارندگي و نم نسبي برنامه آبياري را در دست اجرا دارد و اين کار توانست از خزان زودرس برگ نهال جلوگيري کند.
وطني دوست اميدوار است تا در روزهاي آينده که به پاييز نزديک مي شويم از شدت گرما در مازندران کاسته شود و با شروع بارش هاي اين فصل جنگل هاي استان جان دوباره بگيرند.
مازندران با 24 هزار کيلومترمربع وسعت حدود يک ميليون و 300 هزار هکتار اراضي جنگلي دارد که تحت مديريت اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري منطقه ساري و نوشهر قرار دارد.



http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/6594/خزان-زودرس-سايه-مرگ-خاموش-برسرجنگل-هاي-هيرکاني-مازندران
بستن   چاپ