پیام مازند
آئين هاي غدير در مازندران ،نخستين پايگاه حکومت شيعي ايران
سه شنبه 14 شهريور 1396 - 1:11:16 PM
ايرنا
مازندران آنلاين - اعياد ديني از جمله عيد غدير در مازندران سرزميني که نام آن با عنوان " ديار علويان " گره خورده در ميان مردم آن همچنان از جايگاه ويژه و خاصي برخوردار است که با گذر زمانه گرد فراموشي بر روي آن قرار نگرفته است .
ديد و بازديد از سادات ، اطعام دهي عمومي ، آشتي کنان و رفع کدورت ها ، از جمله آداب و رسومي است که در غدير، عيد بزرگ شيعيان توسط مردم مازندران انجام مي شود .
مردم مازندران با حضور در منازل سادات محله و بستگان خود در روز عيد غدير نهايت دلبستگي و علاقمندي خود را به خاندان ائمه نشان داده به طوريکه اين رسم را در نخستين ساعات روز اين عيد انجام مي دهند .
در کنار همه ابراز ارادت مردم مازندران به سادات ، شايد از پرشمار بودن جمعيت اين قشر در استان به عنوان ديگر عاملي نام برد که در پررنگ ماندن آداب عيد غدير تاثير گذاشته باشد .
620 هزار نفر از جمعيت مازندران را سادات تشکيل مي دهند که اين معادل 20 درصد از جمعيت حدود سه ميليون و 200 هزار نفري اين استان است .
اطعام دهي عمومي که خود به نوعي برگرفته از خصلت و سيره بخشندگي حضرت علي (ع) است در اين روز در مازندران رواج خاصي دارد ، کار نيکويي که با مشارکت نيک انديشان و خيران در حسينيه ها و مساجد استان در روز عيد غدير انجام مي شود .
دادن محصولات توليدي از ميوه ، سبزي ، مرغ و اردک توسط مردم در برگزاري اين رسم جلوه خاصي دارد به طوريکه سفره هاي عيد غدير در مازندران رنگ و لعاب توليدات سنتي اين استان به خود مي گيرند .
عقد اخوت که مي توان از آن به عنوان بهانه اي براي آشتي کنان و کنار گذاشتن کدورت ها نام برد هرچند تاحدودي در اين سالها کمرنگ شد اما هنوز بازار آشتي کنان، کنار گذاشتن کدورت ها و حلاليت طلبيدن در بين مردم اين استان نه در قالب جشن عقد اخوت بلکه در قالب ديد و بازديدها داغ است .
*** جايگاه دار بودن رسوم عيد غدير نزد مردم مازندران
محمد رضا حسن پور از محققان فرهنگ عامه مازندران گفت : آداب و رسوم عيد غدير همچنان جايگاه و پايگاه خود را در ميان عامه مردم استان مازندران دارد .
وي از حضور و مشارکت مردم در برگزاري مراسم ها و جشن ها به عنوان ويژگي آداب عيد غدير در اين استان نام برد و افزود : به همين خاطر اکثر برنامه هاي اين روز به صورت دسته جمعي و عمومي برگزار مي شود که اطعام دهي ، عقد اخوت و حتي ديد و بازديد از سادات به صورت خانوادگي و جمعي انجام مي شود .
اين محقق مازندراني با اشاره به اينکه هنوز آداب و رسوم عيد غدير که توسط گذشتگان بنا نهاده شده در نقاط مختلف شهري و روستايي انجام مي شود ، ادامه داد : خوشبختانه برخلاف ديگر آداب و رسومي که به فراموشي سپرده شد اکثر رسوم اين عيد در مازندران همچنان با قوت برگزار مي شود .
وي معتقد است : وجود شمار زياد سادات در مازندران نيز مي توان به عنوان عاملي تاثير گذار در ماندگاري اين آداب و رسوم در اين استان ذکر کرد .
حجت الاسلام حسين غفاري غدير شناس و مولف کتاب هاي پيرامون غدير و اميرالمومنين گفت : غدير به عنوان بزرگترين عيد مسلمانان نزد مردم استان مازندران به بزرگي و اهميت پاسداشته مي شود .
وي افزود : با توجه به حضور سادات زيادي در مازندران اين عيد که "عيد اکبر " مسلمانان به شمار مي رود در استان پايگاه و جايگاه خود دارد و مراسم هاي آن باشکوه برگزار مي شود .
مولف هشت جلد کتاب پيرامون غدير و اميرالمومنين گفت : مردم مازندران از عيد غدير به عنوان فرصتي براي انجام يکسري کارها استفاده مي کنند که دلجويي و رفع کدورت هاي ميان مردم از آن جمله است .
*** معرفي بيشتر غدير در جامعه
وي غدير را به عنوان روز انجام ماموريت اصلي چندين ساله پيامبر اکرم (ص) نام برد و گفت : پيامبري که براي استقرار دين اسلام سالها رنج و زحمت را تحمل کرد با معرفي جانشين سرنوشت اين حکومت ديني را مشخص کرد .
حجت الاسلام غفاري بخشي از دلايل ماندگاري آداب و رسوم عيد غدير در مازندران ناشي از تلاش گذشتگان براي معرفي اين عيد به جامعه دانست و افزود : علما و انديشمندان مي بايست براي روشنگري و آگاهي بخشي جامعه در خصوص اهميت غدير کوشا باشند .
وي تاکيد کرد : تداوم جايگاه عيد غدير در ميان مردم منوط به بيان موضوع غدير است تا مردم بدانند که ادامه اسلام با تعيين جانشين توسط پيامبر تداوم يافت .
حجت الاسلام غفاري از فعاليت هاي چند ساله بنياد غدير در برگزاري برنامه هاي مختلف فرهنگي و ديني به عنوان يکي از کارهاي موثر براي معرفي اين موضوع نام برد .
*** برگزاري 150 عنوان برنامه عيد غدير در مازندران
معاون هماهنگ کننده بنياد غدير استان مازندران با اشاره به اينکه 150 عنوان برنامه در دهه ولايت و امامت (عيد قربان تا عيد غدير ) امسال در استان اجرا مي شود ، گفت : مردم اين استان هميشه در اجراي برنامه هايي از اين دست همت وافري دارند به طوريکه در اين مساله سرآمدان به شمار مي روند .
مهدي مستشرق افزود : اطعام دهي عمومي به ويژه اقشار مستمند ، ديد و بازديد از سادات ، بازسازي واقعه غدير و جشن عقد اخوت از جمله اين برنامه ها است .
وي به اهتمام و تلاش ويژه و خاص تر ستاد غدير مازندران براي اجراي دوباره برخي برنامه ها که در يک دهه اخير متوقف ماندند ، خبرداد و گفت : جشن "عقد اخوت " که سالها قبل به همت بنياد غدير در استان برگزار مي شد امسال بعد از سالها وقفه دوباره از سر گرفته مي شود .
وي افزود : با هماهنگي سازمان تبليغات اسلامي مازندران در تعدادي از مساجد شهري و روستايي اين جشن با حضور آحاد مردم برگزار مي شود .
معاونت هماهنگ کننده بنياد غدير مازندران گفت : برگزاري اين جشن که برگرفته از عقد اخوت تاريخي روز غدير است در ترويج تفاهم و يکدلي در جامعه براي رفع مشکلات اجتماعي تاثير خواهد داشت .



http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/6595/آئين-هاي-غدير-در-مازندران-،نخستين-پايگاه-حکومت-شيعي-ايران
بستن   چاپ