پیام مازند
بانگ مرال ها آغاز فصل سرمستي در جنگل هاي هيرکاني
چهارشنبه 15 شهريور 1396 - 1:37:54 PM
ايسنا
مازندران آنلاين - فصل گاوبانگي فرا رسيده و آغاز رقابت گوزنهاي نر براي از ميدان به در کردن ساير گوزن ها و در اختيار گرفتن قلمرو و بقاي نسل بزرگترين گوزن ايران که با راهکارهاي مديريتي مناسب به منظور حفظ وحفاظت از اين گونه با ارزش همراه است.
حفاظت مناسب از گونه با ارزش مرال و انجاماقدامات حفاظتي در مناطق جنگلي مازندران تنها با تلاش شبانه روزي محيط باناني بدستمي آيد که با تمام وجود سعي دارند محيطي امن براي زاد و ولد اين گونه با ارزش فراهم کنند که از جمله اين اقدامات برپايي چادرهاي گاوبانگي از اواسط شهريور تا اواخر مهرماه گشت وکنترل و نظارت مناطق زيستگاهي است تا علاوه بر کوتاه کردن دست شکارچيان متخلف که با تقليد صداي گوزن سعي در شکار آن ها دارند اطلاعات لازم از وضعيت جمعيتي، زيستگاهيوپراکنش اين گونه حمايت شده را نيز به دست آورند.
مرال يا گوزن قرمز به عنوان نماد تنوع زيستي استان مازندران از گونه هاي حمايت شده اي است که در جنگل هاي شمال از شمال غرب تا ارسباران و از شمال شرق تا بخش هاي از خراسان شمالي پراکنش دارد و مناطق جنگلي هزارجريب بهشهر و نکا، پناهگاه حيات وحش دودانگه و چهاردانگه، کياسر و محدوده امن منطقه حفاظت شده البرز مرکزي از مهم‌ترين زيستگاه‌هاي مرال در استان است که در فصل گاوبانگ با برپايي25چادر و استقرار محيط بانان در اين چادرها از ارتفاعات رامسر در غرب تا گلوگاه شرقاستان را زير پوشش و حفاظت دارند.
فصل مستي مرالها آغاز شد / گاوبانگيزماني براي زايش و تدوام حيات گوزن قرمز
کوروس ربيعي رئيس اداره نظارت بر امور حيات وحش مازندران   اظهار کرد: از 15 شهريور تا 15 مهرماه فصل مستي مرال ها که زمان تداوم نسل و حيات آنها بود، آعاز مي شود.
وي با بيان اينکه مرال ها يکي از گونه هاي گوزن قرمز و يکي از بزرگ‌ترين انواع گوزن است، تصريح کرد:پراکنش اين گونه به طورمعمول در جنگل‌هاي هيرکاني بوده و امروزه اين حيوانات را بيشتر در بخشي از گيلان، مازندران و گلستان مي توان ديد.
ربيعي درباره فصل گاو بانگي مرال‌ها اظهارکرد: از 15 شهريور تا 15 مهرماه به مدت يکماه مرال نر و ماده براي جفت گيري در کنارهم قرار مي گيرند.
رئيس اداره نظارت بر امور حيات وحش مازندران،خاطرنشان کرد: گاوبانگي زماني براي زايش و تدوام حيات گوزن قرمز بوده و باوري مرال‌هابه صورت چندهمسري بوده که در فصل جفت‌گيري يا همان گاوبانگي نرها با هم جدال کرده ودر نهايت نر غالب حرمسرايي از ماده‌ها را براي خود تشکيل مي‌دهد.
وي افزود: در حرمسراي نرغالب به طورمعمول 10 تا 30 نر ماده، گوساله و نرهاي جواني که در جفت يابي شرکت نمي کنند وجود ودر طول اين يک ماه ترغالب در کنارگله حضور دارد.
ربيعي خاطرنشان کرد: در اين زمان گوزن هاينر براي تعيين قلمرو به جنگ با ديگر نرها پرداخته و با ايجاد صدايي شبيه صداي گاو اهلي گوزن هاي ماده را در محدوده قلمرو خود جمع مي کنند. اگر گوزن نر صداي گوزن نر ديگري را در محدوده قلمرو خود بشنود با سرعت به سمت صداي مربوطه حرکت کرده تا گوزن مهاجم را از قلمرو خود خارج کنند.
وي افزود:همه اين فرآينده به فصل مستي گوزنها يا گاوبانگي معروف شده اما اين صدا تهديد بزرگي نيز براي گوزن ها محسوب مي شود. بانگ مرال ها مي تواند موجب به شناسايي مکان اين حيوانات و سواستفاده شکارچيان شود همچنين در اين زمان شکارچيان در نقطه اي کمين کرده و به وسيله ابزارهايي همچون شاخ قوچ، کدو و غيره صداي گوزن هارا تقليد مي کنند.
وي تصريح کرد: به دنبال تقليد صداي گوزن،گوزن نري که شکارچيان در قلمرو آن حضور دارند بلافاصله به سمت صدا حرکت کرده و در مقابل شکارچيان ظاهر شده و به راحتي شکار مي شود.
رئيس اداره نظارت برامورحيات وحش مازندران يادآورشد: براي جلوگيري از شکار مرال ها درفصل گاوبانکي تاپايان مهرماه محيط باناندر اطراف زيستگاه مرال‌ها چادر پايش گاوبانگي برپا کرده و به صورت شيفتي ازمحدوده مراقبت مي کنند.
وي با اشاره به اينکه پيش بيني مي شود دراستان از رامسر تا گلوگاه حدود400 تا 700 مرال وجود داشته باشد گفت: از 15 شهريورماه و درفصل گاوبانگي به دليل تمرکز در پراکنش مرال ها سرشماري آنها نيز انجام مي گيرد.
  

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/6641/بانگ-مرال-ها-آغاز-فصل-سرمستي-در-جنگل-هاي-هيرکاني
بستن   چاپ