پیام مازند
پایان تدوین دانشنامه‌ پنج جلدی
مازندران صاحب شناسنامه هویت تاریخی شد
يکشنبه 11 آذر 1397 - 16:58:31
پیام مازند - ساری- کار تدوین " دانشنامه تبرستان و مازندران " پس از هفت سال پژوهش و گردآوری اطلاعات پایان یافته و به گفته سرپرست گروه تدوین هم اکنون به مرحله چاپ رسیده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، این دانشنامه پنج جلدی است و در آن به همه حوزه های مرتبط با زندگی مردم مازندران امروز و تبرستان قدیم که شامل بخش هایی از استان های گیلان، تهران، سمنان، قزوین و استان گلستان می شود، پرداخته شده است.
طرح ریزی، تحقیق و گردآوری و تدوین این دانشنامه از سال 90 در فرهنگخانه مازندران کلید خورد و قرار است تا پایان سال وارد بازار کتاب شود.
سرپرست گروه تدوین دانشنامه مازندران و تبرستان روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از برنامه ریزی برای رونمایی این دانشنامه در نخستین روزهای اسفند همزمان با سومین سالگرد درگذشت استاد " احمد محسن پور " موسس فرهنگخانه مازندران و پژوهشگر و نوازنده موسیقی مازندرانی خبر داد.
جهانگیر نصری اشرفی با بیان این که در گردآوری این دانشنامه حدود یکهزار و 200 پژوهشگر و مؤلف همکاری داشتند، گفت که دانشنامه تبرستان و مازندران یکی از باکیفیت ترین دانشنامه های قومی جهان است.
وی علت " با کیفیت ترین " نامیدن این دانشنامه را هم انجام کارهای پژوهشی میدانی زیاد برای آن دانست و توضیح داد: دانشنامه ها عمدتا با استناد به منابع کتابخانه ای گردآوری می شوند، اما بیش از 70 درصد محتوای دانشنامه تبرستان و مازندران در پژوهش های میدانی ثبت شده است.
نصری اشرفی از ثبت بیش از 120 هزار قطعه عکس توسط عکاسان دانشنامه برای این مجموعه در مناطق زیر پوشش دانشنامه خبر داد و افزود: بسیاری از پژوهش های موجود در مدخل های این دانشنامه کاملا تولیدی هستند و نخستین بار است که منتشر می شوند.
به گفته این محقق مازندران شناس حتی بسیاری از اسناد تاریخی که در این دانشنامه منتشر شده است ، در پژوهش ها از پستوی خانه ها و اقوام مختلف به دست آمد که در مرکز اسناد ملی نیز وجود ندارند.
نصری اشرفی گفت: برخی از پژوهش های منتشر نشده پژوهشگران برجسته کشور که حاصل چند دهه فعالیت آنهاست نیز در اختیار مجموعه دانشنامه قرار گرفت و برای نخستین بار است که منتشر می شوند.
** فراتر از مازندران
سرپرست دانشنامه مازندران با تاکید بر این که دانشنامه تبرستان و مازندران گسترده ترین و بزرگترین کار پژوهشی انجام شده تاریخ مازندران و تبرستان است، تصریح کرد: محتوای این مجموعه پنج جلدی در نزدیک به 2 هزار و 500 موضوع و 14 هزار مدخل راجع به کلیه تعاملات تاریخی، زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مردم مازندران امروز و تبرستان قدیم است که نشان دهنده بزرگی و گسترده بودن کاری است که انجام شده است.
پژوهشگر فرهنگ و تاریخ اقوام گفت: در عین حال گروه سرپرستی همه کوشش خود را در شناسایی و استفاده از مهم ترین منابع و آثار فارسی زبان و انگلیسی زبان به کار برده تا سرشناسه ها و مدخل ها، بویژه مداخل پژوهش های میدانی، به منابع مرجع و معتبر ارجاع شود.
وی افزود: برای آگاهی کاربران از همه ظرفیت های این اثر، ویژگی های موضوعی، ساختاری، علمی و مدیریتی دانشنامه در بخش های مختلف جلد یکم (دیباچه) به دو زبان فارسی و انگلیسی آمده است.
نصری اشرفی با اشاره به آغاز تالیف بخش میراث معنوی این دانشنامه از سال 1380 و شروع به کار نظام‌مند آن در سال 1390 در فرهنگخانه مازندران، وجود ساختار مدیریتی علمی و کارآمد را از دلایل موفقیت در اجرای این پروژه فرهنگی بزرگ و ملی برشمرد و اظهار داشت: مجموعه دانشنامه علاوه بر سرپرست، 10 قائم مقام و چندین مشاور عالی دارد که در این مجموعه کنترل کیفی و محتوایی سرفصل های مختلف را برعهده داشتند.
وی به کیفیت مناسب و بالای این دانشنامه در طراحی و گرافیک نیز اشاره کرد و گفت: تلاش شد تا با توجه کردن به همه اجزای کار از تولید محتوا تا کیفیت فنی و ویراستاری و گرافیک و صفحه آرایی کاری متفاوت و ارزشمند را برای فرهنگ قومی کشور به یادگار بگذاریم.
این پژوهشگر فرهنگ و تاریخ اقوام در باره مناطقی که این دانشنامه زیر پوشش دارد، توضیح داد: تمرکز پژوهشی این اثر، گستره فرهنگ تبری از جمله استان مازندران، استان گلستان (فرهنگ استرآبادی)، استان البرز (فرهنگ طالقان و روستاهای دهستان لورا)، استان تهران (فرهنگ قصران، شمیرانات، لواسان، دماوند و فیروزکوه)، استان سمنان (فرهنگ سنگسر، شهمیرزاد، سرخه، افتر و لاسگرد)، استان گیلان (فرهنگ دیلمان و اشکورات) و استان قزوین (فرهنگ فشکل درّه‌ اَلموت) با تمرکز محوری بر میراث معنوی و مادی استان کنونی مازندران است.
** فرهنگنامه نیکوکاری
سرپرست دانشنامه تبرستان و مازندران درباره هزینه اجرای این پروژه را تا کنون حدود سه میلیارد و 800 میلیون تومان برآورد کرد و گفت: نزدیک به یک میلیارد و 800 میلیون تومان آن را به بانک و مؤلفان بدهکار هستیم که از این رقم فقط 150 میلیون تومان توسط بخش دولتی به دانشنامه کمک شد و باقی هزینه ها توسط نیکوکاران فرهنگ دوست تأمین شده است.
نصری اشرفی با بیان این که برای چاپ دانشنامه منتظر همراهی وزارت فرهنگ و ارشاد برای تأمین کاغذ دولتی هستیم، افزود: تفاوت قیمت کاغذ دولتی با کاغذ آزاد برای چاپ پنج هزار دوره از این مجموعه پنج جلدی حدود 800 میلیون تومان است که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی قول داده بودند که کاغذ مورد نیاز چاپ دانشنامه را تأمین می کنند که امیدواریم این اتفاق بیفتد.
وی از نیاز به یک میلیارد و 800 میلیون تومان اعتبار برای چاپ دانشنامه خبر داد و اظهار داشت: قیمت هر دوره از این مجموعه که حاصل میلیون ها ساعت کار پژوهشی است، 870 هزار تومان در نظر گرفته شده است و فقط با فروش 5 هزار دوره می توانیم به طور کامل دستمزد مؤلفان و عوامل را پرداخت کنیم.
این پژوهشگر گفت: استانداری مازندران مصوب کرده بود که یکهزار و 500 دوره از دانشنامه را خریداری کند، اما با تغییر دو استاندار نمی دانیم این کار توسط استانداری انجام می شود یا نه ولی امیدواریم استاندار جدید که بومی استان است به این موضوع مهم استانی که در استانداری تصویب هم شده توجهی ویژه داشته باشد.
وی افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز قرار بود 500 دوره را پیش خرید کند که تا کنون فقط 300 دوره پیش خرید شده است.
سرپرست دانشنامه مازندران با اظهار این که در همه جای دنیا حمایت از دانشنامه ها توسط دولت انجام می شود، توضیح داد: چون این مجموعه ها شخصی نیستند و در نهایت باید در مراکز پژوهشی و علمی و کتابخانه ها مورد استفاده قرار بگیرند و انتظار ما این است که همه ادارات و دستگاههای اجرایی مازندران و شهرداری ها در خرید این اثر ارزشمند دخیل شوند.
نصری اشرفی با تاکید بر این که دانشنامه مازندران و تبرستان در هر صورت امسال چاپ می شود و مراسم رونمایی باشکوهی برای آن برگزار خواهد شد، گفت: از رسانه ها نیز می خواهیم که در معرفی این اثر ارزشمند با مجموعه دانشنامه همکاری داشته باشند.
9927/1654

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/67416/مازندران-صاحب-شناسنامه-هویت-تاریخی-شد
بستن   چاپ