پیام مازند
رئیس شاخه شمال انجمن علوم دامی ایران مطرح کرد
تفاله پرتقال جایگزین مناسب برای علوفه خشک دام ها
يکشنبه 25 آذر 1397 - 17:57:47
پیام مازند - رئیس شاخه شمال انجمن علوم دامی ایران گفت: تفاله پرتقال جایگزین مناسب برای علوفه خشک دام ها است.
یدالله چاشنی دل در گردهمایی منطقه‌ای شمال کشور با موضوع "نقش فرآورده های جنبی مرکبات در کشاورزی و دامپروری پایدار" در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به استراتژی استفاده از تفاله مرکبات به عنوان خوراک دام، اظهار کرد: استفاده از فرآورده های فرعی تحت استفاده از علوفه ها و مواد خشبی موجب کاهش سرعت تخمیر در شکمبه و کاهش ریسک ناهنجاری های ناشی از تبخیر می شود.
وی با بیان اینکه در هر جامعه ای، جمعیت دامی باید طوری در اولویت قرار بگیرند، تصریح کرد: زیرا جمعیت دامی متاثر از تامین نیازهای تغذیه ای منطقه ای یا ملی؛ بازده غذایی، ارزش تولیدات اکولوژی منطقه، حفظ محیط زیست، بهینه سازی منابع آب به ویژه در کشاورزی است.
رئیس شاخه شمال انجمن علوم دامی ایران با بیان اینکه در صنایع تبدیلی، پسماند حاصل از صنعت مرکبات، به عنوان ضایعات از خط تولید خارج می شود،یادآورشد: انواع فرآورده های قابل استحصال از ضایعات مرکبات شامل تهیه اسانس و مواد دارویی از پوست، پکتین از پوست، الیاف خوراکی از پوست، روغن هسته از هسته، خوراک دام و اسید سیتریک از تفاله است.
وی با اشاره به اینکه تفاله پسماندهای صنعت مرکبات ویژگی های خاصی دارند،خاطرنشان کرد: این ویژگی ها شامل کاهش وابستگی دام به غلات، حذف هزینه های اضافی، افزودن تفاله های خشک به علوفه های سیلویی و یا تامین رطوبت مطلوب برای مواد سیلویی، ارزش تغذیه ای کربوهیدرات های محلول و قابل دسترس باری رشد میکروارگانیسم های شکمبه هستند.
چاشنی دل افزود:ارزش تغذیه ای مرکبات غنی از ترکیبات پکتینی و کربوهیدارت های محلول هستند که ویژگی هایی مشابه با علوفه های خشبی دارند.
رئیس شاخه شمال انجمن علوم دامی ایران با بیان اینکه ارزش تغذیه ای خود پرتقال مشابه با برخی غلات و گاهی بیشتر از علوفه خشک است، گفت:تفاله مرکبات بهره برداری از الیاف جیره را به دلیل اثر مثبت بر فعالیت میکروارگانیسم های شکمه بهبود می بخشد.
وی خاطرنشان کرد: تفاله مرکبات به دلیل مقادیر بالای کربوهیدارات های محلول در شوینده خنثی مانند اسیدهای آلی، گلوکان ها و غیره، می توانند جایگزین بخشی از غلات در جیره نشخوارکنندگان باشند.
چاشنی دل با بیان اینکه الیاف بالای تفاله مرکبات می توانند موجب افزایش مدت زمان نشخوار و تولید مقدار زیادی بزاق شود ،گفت:بهبود ارزش تغذیه ای مرکبات به شیوه های کاهش رطوبت، کاهش نرخ عبور، افزایش ترکیبات نیتروژنی و افزایش خوش خوراکی انجام می گیرد.
وی تصریح کرد: برای کاهش رطوبت می توانیم از خشک کردن استفاده کنیم اما در شرایط اقتصادی امروز این عمل هزینه بردار است، همچنین سیلو و غنی کردن همراه با علوفه های دیگر و مصرف به صورت تی ام آر می تواند باعث کاهش رطوبت شود.
رئیس شاخه شمال انجمن علوم دامی ایران با اشاره به اینکه داشتن ترکیبات موثر در خوش خوراکی و بهبود بافت تفاله مرطوب موجب افزایش خوش خوراکی علوفه می شود،تصریح کرد:کاهش نرخ عبور به وسیله افزایش زمان نشخوار، سطح تغذیه و افزایش سقف شکمبه ای جیره می تواند صورت بگیرد.
وی افزوود:افزایش ترکیبات نیتروژنی می تواند به وسیله کشت با مخمر، افزودن ترکیبات ان پی ان و تهیه سیلوی مخلوط با لگوم ها صورت بگیرد.
چاشنی دل در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه حد مجاز مصرف در جیره دام های شیری باید 25 تا 35 درصد ماده خشک باشد،یادآورشد:در جیره های دام های پرواری 25 تا 30 و جیره اسب 15 تا 20 درصد می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/69278/تفاله-پرتقال-جایگزین-مناسب-برای-علوفه-خشک-دام-ها
بستن   چاپ