پیام مازند
انفجار جمعیت و منابع آبی ثابت؛ معضل بزرگ مازندران
چهارشنبه 5 دی 1397 - 11:31:50 AM
ایسنا

پیام مازند- عزیر عابسی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل درباره تغییرات آب و هوایی مازندران، با بیان اینكه منطقه شمال البرز در نقشه گوگل تنها نقطه سرسبز است، اظهار كرد: از یمن تا قزاقستان، تركیه، یونان تا هند تنها جایی كه این اندازه سبز مانده شمال ایران و مازندران است و این حکایت از خاص بودن این منطقه دارد.

وی تصریح كرد: این منطقه كه از نظر مشخصات نزدیک به اروپا است و بارشی مشابه اقلیم اروپا دارد به جهت زیبایی های آن از جمله دریای خزر حدودا 30 تا 40 میلیون سال است كه شكل گرفته و در  پایین دست آن جنگل های هیركانی جز قدیمی ترین جنگل های دنیا قرار دارد.

كارشناس محیط زیست و دبیر كارگروه پسماند و محیط زیست اتاق فكر توسعه و تعالی استان مازندران با تاكید بر اینکه خاص  بودن این منطقه را نشان داده و باعث جذب  بسیاری از افراد از نقاط مختلف كشور می شود، افزود: متاسفانه تمام این سال ها سو مدیریت، این منطقه را رنج داده و توانایی مدیریت مسائل پیش پا افتاده مانند مدیریت زباله شهرها وجود نداشته است .

*توسعه بدون توجه به زیرساخت ها امكان پذیر نیست

عابسی با ابراز نگرانی از اینكه درک درستی از توسعه وجود ندارد، تاكید كرد: توسعه در سازه نیست و توسعه فیزیكی بدون توجه به مسائل اجتماعی و زیرساخت ها همانند آب، محیط زیست، اقتصاد و امنیت چگونه امكان پذیر نخواهدبود.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با بیان اینكه مدیریت زباله و فاضلاب در كلان شهرهای مازندران همچون ساری و بابل با مشكل جدی مواجه است، تصریح كرد: عدم استفاده از نظریات كارشناسان و متخصصان باعث بروز مشكلات و معضلات عدیده می شود.

وی یادآورشد: اگر این روند ادامه یابد سرنوشت مازندران ظرف 20 سال آینده همانند دشت خوزستان خواهد شد.

كارشناس محیط زیست با بیان اینكه كاهش منابع آبی در استان محسوس است، گفت:به علت كمبود آب به مردم جویبار گفته شد كه امسال برنج نكارند، كشت دوم موجب بروز مشكلاتی از نظر آب و تخریب محیط زیست شده است.

عابسی با اشاره به اینكه خشكسالی از سمت بهشهر ، نكا و نكارود ورود پیدا كرده است، افزود: به توصیه وزارت جهاد كشاورزی الگوی كشت در بسیاری از نقاط تغییر یافته و از برنج به سمت كشت های كم آب بر مانند گندم و مشابه آن رفته است.

*منابع آبی رو به كم شدن است 

وی با بیان اینكه منابع آبی به علت كاهش بارش و افزایش جمعیت رو به كم شدن بوده و مصرف نیز  افزایش یافته است، خاطرنشان کرد: متاسفانه سطح رفاه كشور به صورت غیر منطقی بالا رفته است و نوع برخوردی كه مردم  کشور ما با منابع دارند هیچ گاه در یک كشور پیشرفته وجود ندارد.

دبیر كارگروه پسماند و محیط زیست اتاق فكر توسعه و تعالی استان مازندران با بیان اینکه میزان منابع آب ثابت بوده و جمعیت در حال زیاد شدن است، گفت: همچنین كیفیت زندگی و نوع برخورد با آب نادرست است.

*50درصد تنش آبی شمال کشور به خاطر فرسودگی شبکه ها است

سعید رضوی مدرس دانشگاه چالوس و كارشناس راه و ترابری و ترافیک نیز اظهارکرد:آب و هوای معتدل در منطقه نیمه خشكی مانند ایران موجب افزایش جذب سفر به این مناطق شده است و این افزایش  باعث می شود تا كاربری ها به مسكونی تبدیل شود و مسلما  آن منطقه را دچار تنش آبی کند.

وی تصریح كرد:مشكلی كه در شمال كشور وجود دارد این است که به خاطر  وجود دریا، آب زیرزمینی شور با آب زیرزمینی شیرین در یک خط تعادلی هستند و وقتی میزان برداشت و مصرف آب های زیرزمینی افزایش یابد پیشروی آب شور به سمت دامنه های جنگل افزایش پیدا می كند.

این مدرس دانشگاه گفت: تنش آبی كه در شمال كشور وجود دارد 50 درصد به خاطر فرسوده بودن شبكه ها است و به جای اینكه سرچشمه ها را حذف كنیم تا تنش زیست محیطی به وجود بیاد باید شبكه فرسوده را ترمیم كرد.

   كارشناس راه و ترابری و ترافیک تصریح کرد: در بخش حمل و نقل نیز مسلما  آب و هوای مناسب باعث جذب سفر می شود و با توجه به رشد جمعیت به خاطر عدم تناسب زیرساخت های حمل و نقل با میزان حجم جذب شده سفر به آن مناطق سطح سرویس ترافیكی از سطح سرویس  مناسب كاهش یافته و در مقاطعی عملا خیابان های بین شهری تبدیل به پاركینگ می شوند .

رضوی عدم مهیا بودن زیرساخت های متناسب جهت جذب سفر  را موجب این مشكلات دانست و گفت: اینها می تواند به شریان های بین شهری و درون شهری آسیب وارد و زندگی را برای كسانی كه بومی  منطقه هستند، مشکل كند.

وی در مورد راهکار حل این معضلات خاطرنشان کرد: تصمیم گیرندگان كشور باید برای این مناطق، متناسب با حداكثر حجمی  ورودی معابر را توسعه  دهند یا از خطوط حمل و نقلی متفاوتی استفاده كنند .

مدرس دانشگاه آزاد چالوس ادامه داد: مناطقی كه دارای بندر هستند باید خطوط  ریلی داشته باشند چون در خطوط ریلی میزان حجم بیشتری از كالا انتقال می یابد و اگر همین حجم بخواهد وارد خطوط حمل و نقل جاده ای شود، تاثیر منفی در روند سرویس و خدمات  دهی شبكه ها می گذارد.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/71820/انفجار-جمعیت-و-منابع-آبی-ثابت؛-معضل-بزرگ-مازندران
بستن   چاپ