پیام مازند
تولید بذر گواهی شده برنج در مازندران 2برابر شد
چهارشنبه 1 اسفند 1397 - 11:13:38
پیام مازند - ساری - معاون موسسه تحقیقات برنج کشور مستقر در آمل از تولید و توزیع یکهزار و 600تن بذر گواهی شده انواع ارقام بومی طارم و پرمحصول خبر داد و گفت: تولید بذر گواهی شده برای سال زراعی جاری نسبت به سال گذشته 2 برابر شده است.
به گزارش ایرنا، بذر گواهی شده (certified seed) به بذری گفته می شود که تحت نظر کارشناسان کشاورزی در زمین های منتخب کشت و برداشت می شود و با هدف افزایش کمیت و کیفیت تولید محصول در بسته بندی های خاص در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
بذرهای گواهی شده از کشت بذرهای مادری یا اصیل ( registered seed) که در مراکز تحقیقاتی کشاورزی پس از سال ها مطالعه و تحقیق در ابعاد مختلف تولید می شود، به دست می آید.
بر پایه آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران گستره شالیزارهای استان 220 هزار هکتار است که این مقدار زمین به حدود 12 هزار تن بذر گواهی شده نیاز دارد.
عبدالرحمان عرفانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه به دلیل اطلاع رسانی فراگیر و مطلوب، استقبال شالیکاران مازندران به دریافت بذر گواهی شده دوچندان شده است، افزود: پارسال حدود 800تن بذر گواهی شده انواع برنج تولید و توزیع شد.
وی با بیان اینکه نیمی از بذر گواهی شده برنج ارقام محلی و مابقی نیز از ارقام پرمحصول است، ادامه داد: قیمت هر کیلو بذر گواهی شده ارقام محلی شامل طارم محلی و طارم هاشمی 9هزارو 200تومان و ارقام پرمحصول فجر ، ندا و تیسا هشت هزارو 200تومان است.
وی بیان داشت: بذر شالی گواهی شده از طریق شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مازندران در حال توزیع است.
معاون موسسه تحقیقات برنج کشور با توضیح اینکه برای ترویج کشت برنج ارقام پر محصول دولت برای هر کیلو بذر گواهی شده تا حدود 2هزار تومان یارانه پرداخت می کند، ادامه داد: برای نشا کاری هر هکتار 50 کیلو گرم بذر نیاز است.
نخستین مرحله از فرآیند تولید برنج، خزانه گیری شالی پس از شخم و شیار است که برای هر هکتار به طور متوسط 45تا 55 کیلو بذر شالی استفاده می شود.
عرفانی اظهار داشت: بر اساس برنامه تا پایان سال 1404تولید و توزیع بذر گواهی شده شالی در مازندران باید به هفت هزار تن برسد تا 60 درصد از نیاز استان تامین شود.
وی استقبال کشاورزان استان مازندران به استفاده از بذر گواهی شده ارقام پر محصول را مطلوب ارزیابی کرد و بیان داشت: از آنجائی که هزینه تولید ارقام محلی پایین تر و کیفیت و قیمت بازار این نوع برنج نسبت به ارقام پر محصول بالاتر است، کشاورزان بیشتر ارقام محلی را کشت می کنند.
**لزوم ضد عفونی کردن بذر شالی برای کنترل بیماری های رایج
وی با اشاره به اینکه عمده بذر شالی به صورت خود مصرفی توسط خود کشاورزان بدست می آید ،تصریح کرد: به همین دلیل انجام ضد عفونی بذر شالی ضروری است.
این محقق و پژوهشگر شالی مازندران از شالیکاران خواست تا درانتخاب بذر سالم دقت کرده و نسبت به ضد عفونی کردن برای کنترل بیماری های برنج اقدام کنند.
کارشناسان حفظ نباتات مازندران معتقدند ضدعفونی بذر شالی برای جلوگیری از بیماریهای قارچی و باکتریایی ضروری است و به کشاورزان توصیه می شود از سموم قارچ کش توصیه شده از قبیل، سلست، تریفمن و رورال TS استفاده شود.
بذر شالی باید به مدت 24 ساعت در محلول آب و قارچکش قرار داده تا ضدعفونی بذر صورت گیرد و نکته مهم در استفاده از قارچ کش این است که در این مدت سه تا 4 بار باید ترکیب بذر و قارچ کش مخلوط شود تا قارچ کش به همه قسمت های بذر آغشته شود.
بنابر توصیه کارشناسان، بذر شالی پس از 24 ساعت از آب حاوی قارچ کش باید جدا کرده و سپس برای عملیات جوانه زنی داخل گونی ریخته شود.
همچنین برای سبک و سنگین کردن بذر شالی، ابتدا بذر را در آب می ریزیم و تمامی بذر های پوک روی آب جمع شده و با صافی از روی آب جدا می شود.
معاون موسسه تحقیقات برنج کشور از شالیکاران خواست نسبت به خزانه گیری برنج در سال زراعی جاری عجله نکنند و گفت: با توجه به سرمای هوا ، بوته شالی در خزانه رویش مناسبی را نخواهد داشت و به اصطلاح علمی سن نشاء برنج در خزانه به دلیل سرما و نوسانات دمایی بالا رفته و در فرایند رشد، مقاومت علیه بیماری ها و مقدار تولید دچار اختلال می شود.
وی گفت: بذرهای خود مصرفی و یا گواهی شده از اهمیت بالایی در تولید دارند و کشاورزان باید نسبت به انجام درست و به موقع خزانه گیری دقت لازم را داشته وبه توصیه های کارشناسی اهتمام کنند.
کشت برنج در مازندران از ماه اسفند هر سال با شخم و شیار و آب تخت شالیزارها آغاز می شود و در فروردین و اردیبهشت به نشاء می رسد.
بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم اکنون حدود 60درصد اراضی شالیزاری استان شخم و شیار شده است.
مازندران با تولید سالانه حدود یک میلیون تن برنج سفید 42درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند.
6990/1899

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/80603/تولید-بذر-گواهی-شده-برنج-در-مازندران--2برابر-شد
بستن   چاپ