پیام مازند
بساط دستفروشان در پیاده روها، به حق یا عامل حَق کشی
شنبه 18 اسفند 1397 - 15:38:36
پیام مازند - ساری – ایرنا – همه ساله در آستانه آغاز ایام نوروز شاهد افزایش دستفروشی در خیابان های شهر و در مجاورت با کاسبانی هستیم که به دلیل پرداخت مالیات و دیگر عوارض و هزینه ها گله مند و معتقدند در حق آنها بی عدالتی می شود.
استان مازندران با انبوه جاذبه های گردشگری و قدمت دیرینه تاریخی، در برپایی بازارچه های سنتی نیز تاریخی کهن دارد، بازارچه هایی که چون رنگین کمان از لباس و لوازم زندگی گرفته تا خوراکی ها را در بر می گیرد و از قضا مورد استقبال زیادی هم هست.
این بازارچه ها مملو از دستفروشانی است که کم کم بساط خود را از محل بازارچه های تعبیه شده گسترانیده و همانند بیشتر شهرهای گردشگری کشور پیاده رو ها را نیز پاتوق کسب و کار می کنند و در ایامی چون عید نوروز بازارشان داغ تر و وسیعتر هم می شود.
وسعت حیطه کاری این فروشندگان و اِشغال پیاده روها و روبروی مغازه های خیابان ها امروز چالشی بین این دو نوع فروشنده ایجاد کرده که هر کدام خود را مُحِق می داند و دیگری را بواسطه مزاحمت برای فعالیت و معیشت مورد نقد جدی قرار می دهد.
عیسی طبری یکی از کاسبان و بازاریان مازندرانی که چندین نسل از اجدادش تا به امروز در کسب و کار پارچه و لباس بوده است می گوید: دیگر احترامی برای بازار وجود ندارد و کاسبان دست فروش بدون هیچ اجازه ای پیاده روها را قرق می کنkد. آنها بدون هیچ هزینه و به اصطلاح استهلاک، کسب درآمد می کنند، در حالی که مغازه داران نه تنها هزینه قبوض آب و برق و غیره را دارند، بلکه باید به چندین نهاد مالیات و عوارض پرداخت کنند که طبیعتا قیمت تمام شده فروش آنها افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه دستفروشان به کسی پاسخگو نیستند، گفت: حکومت آنها بر پیاده روها، کار را به جایی رسانیده است که به جلوی مغازه ها نیز تجاوز می کنند و نظارتی نیز از این بابت نیست.
وی با اشاره به اینکه با دست فروشی مخالف نیست، افزود: اما در مازندران از قدیم الایام مناطقی مانند بازار روزها و بازارهای محلی وجود دارند که برای همین منظور دایر شدند.
عمرانی یکی دیگر از کاسبان مازندرانی در خیابان هراز شهرستان آمل با تکرار حرف های بالا، افزود: قرق پیاده روها فقط مربوط به شب عید نیست و هر شب همین بساط بر قرار است.
وی افزود: هر کدام از دستفروشان، محلی را برای بساط خود انتخاب کرده و پس از گذشت مدتی گویا سرقفلی پیاده رو را دارند و کسی نمی تواند به آنها چیزی بگوید.
وی اجازه دادن از سوی شهرداری برای دست فروشی بعد از ساعت 8 شب به دستفروشان را کاری غیر منطقی دانست و افزود: برای محیطی مانند خیابان هراز، اغلب مشتری ساعات شب به خرید می آیند و روزها عملا مشتری وجود ندارد.
وی اظهار داشت: بسیاری از کسبه ها میلیون ها تومان خرج دکور می کنند و میلیون ها تومان در سال عوارض می دهند و حالا به خاطر دست فروشان برخی در حال تعطیلی هستند.
وی با اشاره به اینکه درآمد شهرداری از عوارض و مالیات مغازه داران تامین می شود و نه دست فروشان و شهرداری در قبال مغازه داران وظیفه ای دارد، افزود: اگر شهرداری ها نمی توانند جلوی این مساله را بگیرند حداقل مالیات و عوارض شهری بر ما تحمیل نکنند.
بر اساس آمار امور مالیاتی سالانه حدود یک هزار و 500 میلیارد ریال مالیات از مغازه داران استان دریافت می شود که بخشی از آن برای زیرساخت های استان به مازندران باز می گردد و این امار منهای عوارض شهری است که شهرداری ها از مغازه داران و کسبه دریافت می کنند.
اما آن طرف قصه، دست فروشان نیز از نداشتن محیط و بازاری دائمی برای کسب درآمد گلایه دارند.
خانم برزگر از دست فروشان آملی به خبرنگار ایرنا گفت: بازارهای قدیمی همه جایگیری شده است و دستفروشان قدیمی تر خود را مالک فضای کسب و کار خود می دانند. به همین دلیل ما مجبور به مراجعه به پیاده روهای شهر هستیم و برخی اوقات نیز با برخورد مغازه داران روبرو می شویم.
دستفروشی دیگر که عصبانی نیز به نظر می رسید با فریاد به خبرنگار ایرنا گفت: ما جای کسی را تنگ نکرده ایم و مغازه داران به اندازه کافی سود می برند.
وی که با چند عابر پیاده به خاطر بسته شدن راه تردد نیز درگیر لفظی شده بود افزود: زمین خدا است و هرجایی که بخواهیم می توانیم بساط کنیم.
این دستفروش کیف و کفش گفت: چندین سال است بخاطر نداشتن امکانات مالی برای اجاره یک مغازه به همین روال دستفروشی می کنم و تقریبا مشتری های ثابتی هم پیدا کرده ام و مشتری ها هم معمولا چون اجناس خود را ارزان تر از مغازه می توانند از ما تهیه کنند راضی هستند.
یکی از مراجعین به دستفروش های حاشیه خیابان، تورم بالا و نبود قدرت خرید از سوی مردم را دلیل استقبال بیشتر از اجناس دستفروشان برغم مطمئن نبودن از کیفیت کالاها دانست و گفت: مغازه دارها ناچارند هزینه های خود را روی اجناس خود حساب کرده و در واقع این مشتری است که هزینه های مازاد آنها را پرداخت می کند.
وی افزود: برخی مغازه دارها هم امروزه به دلیل عدم ثبات قیمت ها واحتمال افزایش نرخ کالاها با مشتری مانند کسی برخورد می کنند که در حال صدقه دادن جنس به او هستند در حالیکه مشتری هزینه کالای دریافت شده را نقدا پرداخت می کند و منتی بر سر او نیست.
مشتری دیگری اما معتقد است قیمت دستفروشان با مغازه دارها تفاوتی ندارد و این درحالی است که خرید از مغازه دار اطمینانی برای مشتری به همراه دارد که می تواند در صورت عدم رضایت و بروز مشکل در کالا به وی مراجعه کند و این اطمینان برای دستفروش نیست.
این خانم 54 ساله افزود: از سوی دیگر کیفیت کالاهای مغازه دارها به دلیل اعتبار کاری خودشان بیشتر است و این در مورد دستفروش صدق نمی کند.
وی از سختی رفت و آمد بخاطر احاطه پیاده روها توسط دستفروشان گله کرد و گفت: ازدحام دستفروشان در خیابان هایی که جوابگوی جمعیت در حالت عادی هم نیست، با هیچ منطقی سازگار نیست.
این بانوی آملی افزایش بازارچه های محلی دائمی در مرکز و حاشیه شهر از سوی شهرداری را راهکار مناسبی برای پایان دعوای قدیمی مغازه دارها و دستفروشان عنوان کرد.
**شهرداری ها موظف به ساماندهی دست فروشان شدند
مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری مازندران اعلام کرد: شهرداری ها موظف به ساماندهی دست فروشان شدند.
محمد محمدی تاکامی با اشاره به اینکه سفره شب عید باید برای همه مردم باز باشد و دست فروشان به عنوان طبقات کم برخوردار و حساس نباید از این سفره مستثنی شوند، افزود: اما از نظز قانونی استفاده از پیاده رو برای فروش ممنوع است و همه باید به این قوانین پایبند باشند.
وی همچنین گفت: برخورد با دست فروشان باید با حفظ تمامی شئون اخلاقی باشد و نباید برخورد سختی با این افراد انجام شود ، اما دست فروشان نیز باید به قوانین پایبند باشند و با ماموران شهرداری همکاری کنند.
مدیرکل امور شهری و شوراهای مازندران اظهارداشت که دستورات لازم به شهرداری های مازندران برای تهیه مکانی مناسب جهت فعالیت دست فروشان داده شده و این مسئله در حال پیگیری است .
محمدی تاکامی همچنین گفت در این دستور العمل تا جای ممکن نیازهای دستفروشان دیده شده است و حتی مقرر گردید که مکان مورد نظر به صورت داربستی و بازارچه ای نباشد و در محیطی باز قرار داشته باشد.
وی با بیان اینکه مطالبات مغازه داران نیز به حق است، تاکید کرد: ساماندهی دستفروشان در کار عملی اجرایی و قانونی، کاری فرهنگی است که باید با سعه صدر انجام شود و نباید موجب دلخوری شهروندان از هم شود.
مدیرکل امور شهری استانداری مازندران سد معبر در پیاده رو ها حتی توسط مغازه داران را عملی خلاف قانون دانست و افزود: تا عید این موضوع در پیاده روهای مازندران ساماندهی می شود، زیرا برای نوروز باید به بهترین شکل میزبان مهمانان نوروزی باشیم.
حال اینکه چرا برنامه ساماندهی دستفروشان، اجرای قانون سد معبر و گلایه های مغازه داران واقعی است، اما باید تا اطلاع ثانوی پیاده روها را مملو از دست فروشان و یا بساط مغازه داران دید، مساله ای است که همه ساله وجود دارد و مثل اینکه تاکنون راه حلها نتیجه نداده است.
9919/1899

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/81563/بساط-دستفروشان-در-پیاده-روها،-به-حق-یا-عامل-حَق-کشی
بستن   چاپ