پیام مازند
بازارهای محلی؛ از نرگسیه تا بازار ترکمن
شنبه 10 فروردین 1398 - 2:02:03 PM
مهر
پیام مازند- بازارچه‌های محلی و سنتی به صورت دائم و موقت در گوشه و کنار مازندران برپا است که با واسطه یا مستقیم محصولات مزرعه را به سفره‌های مردم و مصرف کننده منتقل می‌کند.

این بازارهای محلی در نوروز، رونق دوباره می‌گیرد و زندگی، آداب و رسوم و فرهنگ‌ها را با گشت در این بازارها و بازارچه‌ها می‌توان به نظاره نشست. از فاصله نه چندان دور می‌توان نوای فروشندگان و دستفروشان را در بازارهای محلی مانند نرگسیه ساری، شنید، فروشندگانی که با نوای «حراج، حراج» مشتریان را به سوی خود می‌خوانند.

به سراغشان که می‌روی، لبخندزنان و با شعفی خاص تقاضا دارند تا کالایی را خریداری کنی. با آنکه اینجا از واسطه و دلال خبری نیست، اما می‌توان رد واسطه‌ها را دید چرا که برخی از فروشندگان، واسطه‌هایی برای فروش اجناس بی کیفیت هستند.

این بازارها عمدتاً مکانی برای عرضه مستقیم کالاهایی محلی و مورد استقبال گردشگران و عموم مردم هستند، بازار نرگسیه یکی از بازارهای قدیمی و شلوغ ساری، مرکز استان مازندران است، این بازار در نزدیکی کاخ قدیمی آقا محمد خان قاجار واقع شده و عمدتاً در آن پوشاک، پارچه، نخ کاموا، طلا و جواهرات و… به فروش می‌رسد و در بخشی از این بازار میوه و سبزیجات به فروش می‌رسد. بازار نرگسیه بزرگترین مرکز کاموا فروشی ساری نیز به حساب می‌آید.

به مانند بسیاری از شهرهای مهم ایران که مسجد جامع در جوار بازار ساخته شده، قسمتی از مسجد جامع ساری نیز در این بازار قرار دارد و عطر سبزی‌های معطر، میوه‌های تازه، نان‌ها محلی، اجناسی با ترکیب رنگهای شاد و مختلف نشاط و سرزندگی را در بازار جاری کرده است و بازارهای سنتی هم فال است و هم تماشا.

بازارهای محلی جاذبه‌های فرهنگی و سنتی پرجاذبه ای دارد و انسان دوست دارد مدت‌ها وقت خود را در این بازارهای سنتی که در آن تنوع کالایی و فرهنگی است، صرف کند

یک مسافر تهرانی که به بازار ماهی فروشان ساری آمده است می‌گوید: بازارهای محلی جاذبه‌های فرهنگی و سنتی پرجاذبه ای دارد و انسان دوست دارد مدت‌ها وقت خود را در این بازارهای سنتی که در آن تنوع کالایی و فرهنگی است، صرف کند.

مژگان اسدی که به همراه خانواده اش چند روزی مهمان مازندرانی‌ها است ادامه می‌دهد: جدای از خرید محصولاتی که بی واسطه به دست مشتری می‌رسد، ارگانیک و سالم بودن مواد غذایی که به صورت محلی و خرده فروشی در این بازار به فروش می‌رسد برایم جذاب است.

در فرهنگ غذایی ساکنین شمالی ایران ماهی نقش مهمی دارد، بنابراین تعجبی ندارد، اگر ببینیم بازار ماهی‌فروشان ساری از پررونق‌ترین و شلوغ‌ترین بازارهای استان باشد، در بازار ماهی‌فروشان ساری به عنوان یکی از بازارهای محلی استان مازندران، استخر ماهی و رستوران ماهی راه‌اندازی شده تا آبزیان به صورت مستقیم به مشتریان به فروش برسد یا همان جا پخته و سرو شود.

یک بانوی ترکمن که در بازار ترکمن‌های ساری مشغول فروش محصولات است می‌گوید: در باغچه منزلم در روستای بالا لموک قائمشهر علاوه بر پرورش پرندگان بومی همچون مرغ، اردک و غاز، به کشت سبزیجات و تولید میوه مشغول هستم.

وی که خودش را سرپرست خانوار معرفی می‌کند ادامه می‌دهد: برای تأمین هزینه‌های زندگی با فروش این تولیدات، درآمد اندکی کسب می‌کنم که برای زندگیمان خرج می‌شود و ایام نوروز، استقبال مسافران از بازار و محصولات سنتی مطلوب است.

بازار ترکمن‌های ساری از مشهورترین بازارهای محلی استان مازندران است، در این بازار غالباً لباس‌های زنانه و صنایع دستی محلی به ویژه ترکمن‌ها به فروش می‌رسد، از دیگر کالاهایی که در این بازار عرضه می‌شود، وسایل آشپزخانه، وسایل تزئینی، بدلیجات و … است و بازار روز راه‌آهن و کشاورز از قدیمی‌ترین بازارهای محلی استان مازندران و ساری است. در این بازار فروشندگان شهری و روستاییان به عرضه کالاها و محصولات می‌پردازند.

بازار روز آمل به مانند دیگر بازارهای استان مازندران محلی برای عرضه مستقیم محصولات روستاییان و فروش کالاهای شهرنشیان است. در این بازار انواع میوه و سبزیجات، پرندگان محلی نظیر اردک (به زبان محلی سیکا)، غاز، خروس، مرغ و زیک (نوعی پرنده) و همچنین ماهی، سبزیجات معطر و گیاهان دارویی به فروش می‌رسند.

دو بازار به نام‌ها بازار روز قدیم و بازار روز جدید بابلسر برای عرضه کالاها و محصولات دایر هستند. این دو بازار در بین نه تنها در بین محلی‌ها بسیار محبوب‌اند بلکه در فصل‌ها پرگردشگر نیز از رونق خاصی برخوردار است. بازار روز جدید ولی‌عصر که به نام بازار ماهی‌فروش‌ها نیز مشهور است، دارای دو راسته است در یکی محصولاتی نیز زیتون، رب‌انار، کره‌محلی، عسل طبیعی، آب‌نارنج و ماهی دودی عرضه می‌شود و در دیگری، ماهی، آجیل، برنج و لبنیات و…

اما بازار قدیمی که به بازار ترکمن و بازار زنانه نیز مشهور است، دارای سه راسته است. در یکی صنایع‌دستی، محصولات نساجی و ترشی به فروش می‌رسد و در دیگری میوه و سبزی، لباس‌های محلی سیستان و بلوچستان، لباس‌های و صنایع دستی ترکمن، صنایع دستی هند و… به فروش می‌رسند.

بازارهای محلی در گوشه و کنار شمال کشور از جمله مازندران محلی پرجاذبه برای مسافران است تا ضمن خرید مایحتاج با فرهنگ و سنن مردمان شمال آشنا شوند.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/82545/بازارهای-محلی؛-از-نرگسیه-تا-بازار-ترکمن
بستن   چاپ