پیام مازند
لزوم بهره گیری از مهندسی رودخانه ها برای کنترل سیلاب
سه شنبه 20 فروردین 1398 - 8:11:14 AM
ایسنا

پیام مازند- قربانعلی خدایی با بیان اینكه روان آب ها و سیلاب هایی كه ایجاد می شود حاصل بارش و شیب منطقه، پوشش گیاهی و خود مدخل خروجی، تحت عنوان آبراهه و رودخانه است، اظهار كرد: همه این عوامل دست به دست هم می دهند تا سیلاب به وجود بیاید.

وی با اشاره به اینكه مقدار و زمان باریدن باران نقش مهمی در بروز سیل دارد، افزود: در صورتی كه بارش در مدت زمان كوتاه با شدت زیاد در یک حوزه روی دهد در كنار عوامل دیگر موجب جاری شدن  سیل  می شود.

این کارشناس آبخوان داری با بیان اینكه اگر بارش در بالادست و مناطق شیبدار اتفاق بیفتد باید توسط پوشش گیاهی جذب خاک شده و  به سفره های زیر زمینی تزریق شود، تصریح كرد: در صورتی كه شیب زیاد و پوشش گیاهی ضعیف باشد این آب فرصت پیدا نمی كند كه جذب خاک شود به همین دلیل به صورت روان آب به سمت آبراهه ها حركت می كند و در نهایت به مدخل رودخانه ها جاری می شود.

خدایی با اشاره به اینكه سیل بیشتر در رودخانه كه مدخل و مسیر های خروجی آب به دشت ها است اتفاق می افتد، بیان كرد: اگر مدخل و دهنه رودخانه ها به اشكال مختلف اعم از طبیعی یا به صورت انسانی كم و یا با ساخت و ساز و ابنیه های غیر فنی بر روی آبراهه ها تنگ شود، آن زمان در زمان بارش های شدید خروجی جوابگو نبوده و موجب بالا رفتن ارتفاع آب و خارج شدن رودخانه از مسیر اصلی خود و در نتیجه جاری شدن سیلاب در دشت و اراضی كشاورزی و منازل مسكونی می شود.

وی با تاكید بر اینكه باید با مدیریت درست از بارش باران حداكثر استفاده شود، خاطرنشان كرد:نباید اجازه داد كه روان آب ها منجر به خسارات زیاد به شهر و روستاها شود.

خدایی تصریح كرد: یكی از وظایف منابع طبیعی این است كه مقدار بارش باران را به روش های مختلف به سفره های زیر زمینی تزریق كرده و از طریق پخش سیلاب آب را از مسیر رودخانه به سمت دشت هدایت كند.

این کارشناس آبخوان داری با بیان اینکه تمامی دستگاه های ذیربط باید پیش از وقوع چنین حوادثی وظایف خود را به درستی انجام دهند،گفت:لایروبی رودخانه، ندادن مجوز برای ساخت در حریم رودها و جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز می تواند عمق فاجعه سیلاب ها را کاهش دهد.

وی با تاكید بر اینكه مهندسی رودخانه یک علم عریض و طویل است كه به راحتی می تواند سیلاب ها را كنترل كند، افزود:با استفاده از مهندسی رودخانه که در سراسر دنیا مورد آزمون و خطا قرار گرفته می توان راهکارهای مناسب تری برای کنترل سیلاب ها ارائه کرد.

خدایی با بیان اینكه فعالیت های آبخیزداری اختصاص به ایران ندارد و در بسیاری از كشورها در حال انجام است، یادآور شد: كشورهایی چون ژاپن و هند پیشرو این فعالیت محسوب می شوند كه توانستند از این طریق سیلاب ها را كنترل كنند.

وی بر پیشگیری و مدیریت سیلاب تاكید كرد و گفت: مدیریت سیلاب بسیار مهم است زیرا نمی توان جلوی سیلاب را گرفت اما می توان خسارت آن را با روش های مختلف علمی از جمله ساماندهی و لایروبی رودخانه ها، پخش سیلاب در مناطقی  خارج از اراضی كشاورزی و مسكونی به حداقل رساند.

خدایی اضافه كرد:در بالادست نیز می توان با روش های مختلف سیلاب را به مناطق دشتی و آبخوان ها هدایت كرد زیرا وقتی سیلاب به شهرها هدایت شود موجب بروز سیل می شود.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/83830/لزوم-بهره-گیری-از-مهندسی-رودخانه-ها-برای-کنترل-سیلاب
بستن   چاپ