پیام مازند
حذف صفر از پول ملی بر تورم اثرگذار نیست
سه شنبه 27 فروردین 1398 - 3:24:27 PM
ایسنا

پیام مازند- شهریار زروکی با اشاره به اینکه بیش از دو دهه از حذف صفر پول صحبت می شود،اظهار کرد: عدم کنترل سیاست های اقتصادی انباشت تورم در ایران را به وجود آورد که اگر کنترل صحیح انجام می شد، شاهد این مورد نبودیم.

وی با بیان اینکه بیش از 70 کشور موضوع حذف صفر از پول ملی را اجرا کردند، تصریح کرد: برخی از کشورها با انجام این کار موفق و برخی دیگر موفق نبودند، موفقیت این سیاست به شرایط هایی مانند ثبات قیمت ها، نرخ تورم و کنترل آن بستگی دارد.

عضو هئیت علمی دانشگاه مازندران از عدم اثرگذاری طرح حذف صفر از پول ملی بر تورم در ایران خبر داد و افزود: اقتصاد ایران بیش از اینکه با حذف شدن صفرها و مسائل آن مرتبط باشد رابطه مستقیم با افزایش پایه پولی کشور دارد .

زروکی با بیان اینکه وجود تورم مزمن در ایران خود عامل و حذف صفر معلول این عامل است، خاطرنشان کرد: همان تورم مزمن و دامنه دار باعث شده هرچند سال یک بار زمزمه حذف صفر از پول ملی شنیده شود.

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: پس از رونق نفتی و افزایش قیمت آن بیش از چهار دهه تورم بالای 10 درصد و گاهی بیش از 49 درصد تجربه شد و این علتی بر معلولی به نام حذف صفر است.

وی با بیان اینکه نباید پس از حذف صفر از پول ملی انتظار کاهش تورم را داشت،گفت: تنها جلوگیری از رشد نقدینگی، ارتقاء توان تولید و دیگر مسائل می تواند کاهش تورم را به همراه داشته باشد.

استاد گروه اقتصاد دانشگاه مازندران با اعتقاد به اینکه پس از اجرای کامل این طرح هزینه های چاپ اسکناس پایین نمی آید، بیان کرد: سرانه اسکناس در اقتصاد ایران در مقایسه با دنیا چندین برابر میانگین جهانی است اما بر اساس آمار، حذف صفر منجر به کاهش این سرانه و به دنبال آن کاهش هزینه چاپ اسکناس و صرفه جویی در انتشار آن نمی شود.

عضو هئیت علمی دانشگاه مازندران یکی از مزایای حذف صفر پول ملی را از نظر روانی آن عنوان کرد و گفت: مردم با حذف صفر از پول ملی از نظر روانی احساس می‌کنند که هزینه کمتری را برای معاملات صرف می کنند.

این کارشناس اقتصادی تسهیل عملیات حسابداری را دومین مزیت این طرح دانست و افزود: حذف صفر از پول ملی عملیات حسابداری و انجام امور مربوط به آن اعم از ترازنامه، صورت سود و زیان و سایر صورت های مالی که عموماً حسابداران با آن سر و کار دارند را ساده تر می کند.

وی ادامه داد: حذف صفر می تواند درک بهتری از ارقام بزرگ مانند بودجه و محاسبات ملی را ایجاد کند و ریشه درک ضعیف از اعداد و ارقام بزرگ مانند بی نهایت ها را از بین ببرد.

زروکی با بیان اینکه اولین مشکل این طرح، تعویض اسکناس جدید با قدیم از نظر فرایندی است،یادآور شد: هزینه جمع آوری اسکناس های قدیم و امحا آن همگام با هزینه چاپ اسکناس جدید از نظر اقتصادی صرفه لازم را ندارد.

عضو هئیت علمی دانشگاه مازندران با بیان اینکه هر تغییری با چالش همراه است، تصریح کرد: این تغییر در حذف صفر پول ملی  می تواند اختلال و بی نظمی در دفاتر و صورت های مالی به وجود بیاورد.

زروکی خاطر نشان کرد: یکی دیگر از معایب در اجرای دوسالانه این طرح سواستفاده برخی سودجوها در جعل اسکناس جدید با توجه به اینکه هنوز افراد به درک کامل این طرح نرسیده اند، است.

*تکلیف مبالغ زیر هزار تومان چه می شود؟

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه با حذف چهار صفر از پول ملی،کالا و خدمات که زیر ده هزار ریال یا همان هزار تومان ارزش دارند با مسئله سنجش مواجه می شوند،تصریح کرد: با توجه به اینکه ایرانیان هنوز ریال را هم نپذیرفتند و در گفتمان عادی به تومان صحبت می‌کنند، باید دید تکلیف کالا و خدماتی که زیر هزار ریال است چه می شود.

وی گفت: اگر این موضوع بررسی نشود این اعداد گرد شده  و می تواند تورم را در روی کالا و خدماتی که زیر هزار تومان یا 10 هزار ریال است ایجاد کند.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/83902/حذف-صفر-از-پول-ملی-بر-تورم-اثرگذار-نیست
بستن   چاپ