پیام مازند
شوکه شدن برنجکاران از افزایش دستمزد نشاکاران در مازندران
دوشنبه 9 ارديبهشت 1398 - 06:04:06
پیام مازند - ساری - شوکه شدن برنجکاران مازندران نسبت به درخواست 200تا 250 هزار تومان بابت دستمزد یک روز نشای شالیزار توسط کارگران درحالی است که طبق اظهارات سازمان جهاد کشاورزی کمتر از 20 درصد زمین های استان تاکنون نشا شده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، اگرچه طی پنج سال اخیر آئین نخستین نشا مکانیزه برنج در مازندران برگزار می شود اما همچنان بیش از دو سوم از 230 هزار هکتار زمین های شالیزاری به صورت سنتی, با دست نشا کاری می شود.
در حال حاضر بیشترین هزینه در کشت برنج مربوط به هزینه کارگری است و شالیکاران امسال علاوه بر گرانی و 2برابر شدن قیمت بیشتر نهاده های کشاورزی نظیر سموم، پلاستیک، بذور، قطعات یدکی تیلر و تراکتور و دستمزد کارگری برای شخم و شیار و آب تخت کردن، با افزایش 70درصدی مزد نشاکاران نیز مواجه شدند.
هر چند بالا رفتن نرخ تورم و کاهش شدید قدرت خرید، مبلغ مزد کارگران کشاورز به ویژه نشاکار را تا حدود زیادی برای همه قابل توجیه می کند اما از دلایل این افزایش کم شدن زمان فاصله نشاکاری بین شالیکاران شهرستان های غرب ،مرکزی و شرق استان است.
در سالهای گذشته به صورت سنتی نشا کاری از اواسط فروردین از غرب استان اغاز و تا اوایل خرداد در شرق مازندران خاتمه می یافت اما امسال به علت سیلاب و سردی هوا در اواخر فروردین بخش عمده اراضی کشاورزی استان طی روزهای اخیر به زیر کشت برنج رفت و به این ترتیب تقاضای نیروی کار افزایش یافت.
روند صعودی دستمزد نشاکاران برنج در روزهای آینده نیز محتمل است چرا که امسال فراوانی آب سبب شد تا سطح زیر کشت برنج مازندران طبق اعلام جهاد کشاورزی نسبت به سال گذشته 10هزار هکتار بیشتر شود که عمده این اراضی در مناطق شرقی استان است.
بررسی های خبرنگار ایرنا نشان می دهد که هم اکنون هر کارگری که بخواهد در خزانه برنج، بوته شالی را برای نشا در شالیزار آماده کند، دستمزد 250تا 270هزار تومانی درخواست می کند و برای نشای هر هکتار شالیزار به 15 کارگر مرد نیاز است.
کار کردن در خزانه برنج به خاطر سختی شرایط کار، گران ترین نرخ دستمزد را دارد و نشا نیز پس از آن قرار می گیرد.
کشاورزانی که مجبورند برای کار در شالیزارهای خود از کارگران روزمزد استفاده کنند باید علاوه بر دستمزد، صبحانه، ناهار و عصرانه آنها را هم تامین کنند.
سید حسن هاشمی یکی از شالیکاران بخش لاله آباد بابل می گوید، درخواست 250هزار تومانی برای کار در شالیزار رقم بالایی برای کشت برنج محسوب می شود و نیاز به نقدینگی را دوچندان کرده است.
وی با بیان اینکه دستمزد نشاکاران باید همان روز پرداخت شود، توضیح داد: زمانی که بوته نشا برنج آماده انتقال به زمین اصلی شده است باید در هر شرائط آب و هوایی و وضعیت دستمزدها، باید نشاکاری شود و این مساله باعث می شودتا شالیکاران مجبور به پرداخت نرخ های غیر واقعی کارگران شوند.
این شالیکار بابلی گفت که امسال گرانی نهاده های کشاورزی نیز بسیاری از کشاورزان را بدهکار و نقدینگی آنان را به صفر رساند.
وی که خود را برنجکار 79ساله معرفی کرد، بیان داشت: تجربه نشان داده که قیمت و بازار برنج به عنوان یک محصول مهم ، همواره تحت نظارت شدید دولتمردان قرار داشته است که با واردات و توزیع آن مانع رشد قیمت برنج متناسب با نرخ تورم می شوند.
وی در عین حال فرایند تولید و قیمت برنج را در پنج سال اخیر مناسب توصیف کرد و گفت: با توجه به نرخ تورم یک سال اخیر و افزایش چشم گیر قیمت نهاده های کشاورزی و دستمزدها، برنج طارم محلی امسال باید تا 25هزار تومان از شالیکاران در زمان برداشت خریداری شود واگرنه کشاورزی برنج صرفه اقتصادی نخواهد داشت.
** کاهش سفر نشاکاران غیر بومی به مازندران
مشاهدات و بررسی های عینی خبرنگار ایرنا نشان می دهد که امسال به علت فراوانی اب، شمار کارگران نشاکار غیربومی که هر ساله از استان های خراسان شمالی، گلستان و فارس به مازندران می آیند نیز کاهش یافت.
کارگران زن و مرد این استان ها با در اختیار گرفتن مکانی برای استراحت در شهرهای بابل، آمل، بابلسر و فریدونکنار هر صبح با سرکارگران محلی برای کار به مزارع اعزام می شوند.
در حال حاضر تقاضا برای به کارگیری کارگران نشاکار غیر مازندرانی بسیار زیاد است چراکه نرخ آنان به نسبت نرخ نشاکاران بومی تا 30درصد کمتر است.
مرتضی جعفری یکی از نمایندگان کارگران نشاکار منطقه " کام فیروز" استان فارس به خبرنگار ایرنا گفت که امسال فقط حدود 80نفر از نشاکاران غیر بومی به بابل آمدند درحالی که پارسال 170نفر در قالب شش گروه برای کارگری نشا آمده بودند.
"کام فیروز" در 130 کیلومتری شیراز قرار دارد و منطقه ای از استان فارس است که در آن کشت برنج وجود دارد.
وی افزود: امسال نرح نشاکاران غیر بومی 130 تا 150هزار تومان است که این قیمت حدود 30 درصد کمتر از نرخ نشاکاران محلی است.
وی دلیل کم شدن تعداد نشاکاران غیر بومی را فراوانی آب و رونق شالیکارای در مناطق برنج خیز کشور عنوان کرد.
**افزایش هزینه تولید برنج در سال جاری
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه 100درصد زمین های شالیزاری استان آب تخت و خزانه گیری شده است، گفت : امسال قیمت نهاده های کشاورزی از جمله پلاستیک، بذر، دستمزد کارگر، تولید بوته از بانک نشاء ، دستمزد تراکتور ، تعمیرات و قطعات یدکی بسیار بالا رفته است.
عزیزالله شهیدی فر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به همین دلیل پیش بینی می شود تا قیمت برنج امسال به نسبت سال گذشته به صورت چشم گیری افزایش بیابد.
وی توضیح داد: 2 محصول برنج و مرکبات به عنوان مهمترین محصولات کشاورزی مازندران که رتبه نخست تولید کشور را در اختیار داریم همواره به نسبت دیگر محصولات کشاورزی با بیشترین هزینه و کمترین قیمت در بارار مواجه است.
وی تصریح کرد: از آنجاییکه کمتر از 60هزار هکتار از 220 هزار هکتار زمین های شالیزاری مازندران به صورت مکانیزه نشاکاری می شود ، کارگری در کشت این محصول بیشترین هزینه تولید را به خود اختصاص می دهد و اگر قیمت برنج امسال با توجه به نرخ تورم و کاهش شدید قدرت خرید کشاورزان بالا نرود ، شالیکاری به صرفه نخواهد بود.
رئیس جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه امسال کشت ارقام پرمحصول نیز از 47هزار هکتار به 55هزار هکتار افزایش می یابد، بیان داشت: با توجه به وضعیت مناسب منابع آبی خط قرمزی برای کشت برنج در استان وجود ندارد.
وی وضعیت آب در سدها و آب بندان های مازندران را بسیار مطلوب و خوشحال کننده توصیف کرد و اظهار داشت: به نظر می رسد سال آبی خوبی برای کشاورزی زراعی و باغی استان باشد.
6990/1899

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/84352/شوکه-شدن-برنجکاران-از-افزایش-دستمزد-نشاکاران-در-مازندران
بستن   چاپ