پیام مازند
پروژه های "تغذیه مصنوعی" راهکاری برای مدیریت منابع آبی
سه شنبه 24 اردیبهشت 1398 - 10:09:58 AM
ایسنا

پیام مازند- رامین فضل اولی  درباره مدیریت منابع آب نواحی ساحلی اظهار کرد:  دیدگاه های متفاوتی بین كارشناسان مربوطه وجود دارد و  طی نشست هایی كه در دانشگاه برگزار شده است در مورد لزوم و یا عدم لزوم سدسازی بحث و بررسی صورت گرفت، برخی از اساتید مخالف و بعضی نیز موافق سدسازی بودند.

وی در ادامه با بیان اینكه طبق بررسی ها تنها 19 درصد آب های سطحی استان مازندران ذخیره می شود، افزود: به دلیل فاصله كوتاه كوهستان تا دریا و بارندگی ها با شدت بالا، فرصت ذخیره سازی منابع آب سطحی و روان آب ها وجود ندارد و این امر باعث می شود در زمان كشاورزی كه به آب نیاز است دچار بحران شویم.

عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به وقوع خشكسالی هفت ساله در مازندران گفت: اكثر مردم فكر می كنند چون مازندران جز استان های شمالی است هیچ گاه دچار خشكی نمی شود در حالیكه طبق تعریف، سال هایی كه میانگین بارندگی در بلندمدت كمتر باشد به عنوان سال های خشک در نظر گرفته می شوند.

فضای اولی تصریح کرد: این می تواند حتی در یک منطقه پر بارانی چون مازندران یا گیلان نیز روی دهد، بنابراین در این استان نیز طی سال های اخیر خشكسالی تجربه شده اما خوشبختانه به بركت بارندگی های اخیر، امسال میزان بارندگی در تمام نقاط کشور به ویژه این منطقه از میانگین بلندمدت بیشتر بوده است.

*ذخیره سازی آب در فصول بارندگی با ایجاد آب بندان 

فضل اولی ذخیره سازی آب در فصل بارندگی را برای جلوگیری از كمبود آب كشاورزی مهم دانست و یادآور شد:لزوما نیاز نیست كه از سد استفاده شود زیرا این دست ساز بشر عوارض زیست محیطی زیادی از جمله تخریب جنگل، جاده سازی و هزینه بالا را به دنبال دارد.

وی با بیان اینكه می توان با استفاده از پروژه های تغذیه مصنوعی، آب را در سفره های زیر زمینی ذخیره كرد، خاطر نشان کرد: پروژه هایی چون آب بندان ها و اصلاح و بهبود آن ها می تواند كمک شایانی به ذخیره آب در زمان بارندگی كند تا در فصل زراعی از آب ذخیره شده استفاده كرد.

معاون آموزشی و پژوهشی دانشكده مهندسی زراعی دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینكه طبق آمار به دلیل شدت بارندگی و فاصله كم كوه و دریا و كمبود امكانات ذخیره سازی، حجم قابل توجهی از آب سطحی به دریا تخلیه شده و این روان آب ها از دسترس خارج می شود، تاكید كرد: مدیریت منابع آب به معنای به كار گیری تكنیک هایی متنوع جهت ذخیره سازی و استفاده بهینه از آب است.

فضل اولی با بیان اینكه مدیریت منابع آب شامل مجموعه اقدامات از سطح حوزه آبریز، ارتفاعات، سرشاخه ها تا نقطه خروجی  به دریا است، ادامه داد: همچنینعملیات سازه ای و غیر سازه ای كه در رودخانه ها و حوزه های آبریز برای ذخیره سازی آب می توان انجام داد را نیز شامل می شود.

وی با اشاره به اینكه برای مدیریت منابع آب می توان پروژه های تغذیه مصنوعی را با توجه به ارزش زمین اجرایی كرد، افزود: سیستم های آبیاری زهكشی به خصوص تحت فشار و زهكشی مزارع برای بهبود راندمان تولید و استفاده از پساب ها با بهره گیری از فیلترهای مناسب راهکار خوبی برای مدیریت منابع آبی است.

*استفاده از رطوبت هوا و ذخیره آن برای آبیاری با سیستم های پیشرفته

عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری با تاكید بر استفاده از آب های نامتعارف، به بحث در این باره پرداخت و گفت: میزان رطوبت در شمال به خصوص در فصول شرجی در هوا بسیار بالا می رود، در كشورهای پیشرفته از همین رطوبت برای آبیاری استفاده می كنند.

وی افزود: باید تدابیری اندیشید تا با استفاده از سیستم های پیشرفته از این رطوبت به عنوان یک منبع جایگزین استفاده شود و در فصولی كه آب باران به اندازه كافی وجود ندارد از آن برای آبیاری استفاده كرد.

فضلی اولی از خروجی آب كولرهای گازی به عنوان یكی دیگر از انواع آب های نامتعارف یاد كرد و ادامه داد: آب این كولرها كه تعدادشان هم بسیار زیاد است به هدر می رود، می توان با یک سرمایه گذاری مناسب از هدر رفت آن جلوگیری كرد.

عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری تصریح کرد: همچنین با صرف هزینه و طراحی سیستمی مناسب می توان آب ناودان ها را ذخیره كرد زیرا منبع بسیارخوبی جهت آّبیاری فضای سبز شهری در زمان كم باران هستند.

* ایجاد پیاده روهای نفوذپذیر برای کنترل سیلاب های شهری

وی با بیان اینكه افزایش سطوح نفوذپذیر شهری یكی از راهكارها در كنترل سیلاب های شهری است، اظهار كرد: با توسعه شهری سطوح نفوذناپذیر افزایش می یابد و روان آب هایی كه پیش از این در حوزه شهری به راحتی عبور می كردند آن قدرت نفوذ را ندارند، ایجاد پیاده روهای نفوذپذیر و مخازن ذخیره محلی می تواند جلوی روان آب های شدید شهری را بگیرد.

فضل اولی در بخش دیگر سخنانش با بیان اینكه در حوزه كشاورزی تلفات زیادی در بخش آب بنام آب مجازی وجود دارد، افزود: آب مجازی آن مقدار آبی است كه برای تولید یک محصول استفاده می شودكه باید به این موضوع توجه شود.

وی تصریح کرد: 90 درصد آب مصرفی كشور در بخش كشاورزی مصرف می شود و با مدیریت این منابع و کشت محصولی با راندمان آب مصرفی كمتر و ارزش افزوده بیشتر می توان در مواقع خشکسالی نیز برداشت های قابل توجه با کیفیت مناسب از مزارع را شاهد بود.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/84835/پروژه-های-"تغذیه-مصنوعی"-راهکاری-برای-مدیریت-منابع-آبی
بستن   چاپ