پیام مازند
«بررسی مطبوعات»
حلزون ها ، میهمانان خسارت زای باغ های مرکبات مازندران
دوشنبه 24 مهر 1396 - 9:46:23 AM
ایرنا - اقتصادی
مازندران آنلاین - ساری - ایرنا - سال هائی که آب و هوا با طبیعت زیبای مازندران سر سازگاری پیدا می کند و در رحمت نزولات آسمانی در فصل پائیز ، بی منت کشاورزان را به وجد می آورد ، حلزون ها بیش از هر زمان دیگری مهمان سفره گسترده باغ مرکبات می شوند تا خوشه چین خسارتبار دسترنج باغداران باشند.
این نرم تنان دارای پوست لغزشی که شاید به همین خاطر هم در زبان محلی مازندرانی " لیسک " نام دارند ، اگر چه به نظر بی آزار می آیند ، ولی واقعیت این است که در صورت بی توجهی بشدت به محصول و درخت مرکبات خسارت می زنند.
به اعتقاد کارشناسان کشاورزی ، حلزون از طریق علف های هرز کنار درخت خود را به میوه درخت می رساند و با تغذیه از پوست میوه ، موجب زخمی شدن و در نتیجه پوسیدگی آن می شود و حتی اگر میوه را به این مرحله نرساند ، قابلیت نگهداری در انبار ها را از آن سلب می کند .
حلزون همچنین با سوراخ سوراخ کردن برگ درختان جوان ، بویژه نهال ها ، صدمه و خسارت جدی بر رشد درختان وارد می کند.
علی روحی یک باغدار بخش گتاب بابل که حدود یک هکتار باغ مرکبات دارد ، به خبرنگار ایرنا گفت : اگر نسبت به مدیریت این آفت بی توجهی شود ، به صورت گسترده تمام باغ را فرا می گیرد.
وی با اعلام این که امسال به خاطر نمناک شدن پائیز ، حلزون بیشتر از سال گذشته در باغ ها دیده می شود ، افزود : از آنجایی که بیشتر باغداران در لابلای باغ مرکبات دیگر محصولات از جمله سبزیجات را کشت می کنند ، آفت حلزون بیشتر آنها را آزار می دهد.
این کشاورز بابلی گفت : با این که خودم علف های هرز باغ را از بین بردم ، ولی باز هم شاهد این آفت هستم برای این که باغ های همسایه این کار را انجام ندادند.
وی با بیان اینکه این شب ها به اتفاق اعضای خانواده مشغول جمع آوری حلزون از باغشان هستند ، افزود : این آفت شب ها حرکت دستجمعی خود را آغاز می کنند و به جان درختان و سبزیجات می افتند و به همین دلیل بهترین زمان برای جمع آوری است .
** مبارزه ارگانیک
بسیاری از باغداران بر اساس یک سنت نادرست باقی مانده از گذشته با استفاده از سموم شیمیائی به مصاف این آفت ناشی از رطوبت و باران می روند ، سنتی که به اعتقاد کارشناسان اگر چه ممکن است جلوی خسارت به باغ را بگیرد ، ولی به منافع باغداران و سلامت مصرف کنندگان خسارت وارد می کند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بر ضرورت توجه باغداران به مبارزه ارگانیک با این آفت تاکید کرد و خواستار بازگشت به شیوه های مبارزه گذشتگان با آفات کشاورزی شد .
عبدالرحمان زاغی گفت که به منظور پیشگیری و کاهش خسارت ناشی از آفت حلزون ، باغداران باید چند روش صحیح مبارزه ارگانیک را به صورت همزمان انجام دهند.
وی توضیح داد : استفاده از قیم یا به زبان محلی ( توک) برای ایجاد فاصله حداقل نیم متری میوه ها از سطح زمین و پاکسازی و حذف علف های هرز سایه انداز درختان ، مهم ترین اقدام در مبارزه ارگانیک با این آفت است.
این کارشناس ریختن پوسته شالی یا خاکستر نرم در محدوده سایه انداز درختان بویژه نهال ها و درختان جوان را از دیگر روش های موثر پیشگیری از خسارت حلزون معرفی کرد.
زاغی گفت : برداشت میوه های رسیده روی شاخه های نزدیک سطح زمین نیز در کاهش خسارت بسیار موثر است.
** پایان شب نشینی
این کارشناس حفظ نباتات ، مبارزه مکانیکی با توسل به جمع آوری شبانه حلزون ها و خارج کردن آنها از باغ را نیز به باغداران توصیه کرد.
وی گفت : استفاده از ماکیان از جمله غاز و اردک در باغات محصور شده برای تغذیه از علف های هرز و حلزون نیز از دیگر روش های مبارزه ارگانیک با این آفات است.
زاغی افزود : استفاده از نوار مسی فعال شده در اطراف طوقه درختان جوان و باغچه ها هم می تواند در دور کردن حلزون ها از درختان موثر واقع شود.
** مبارزه شیمیایی ، آخرین راه حل
مدیر حفظ و نباتات جهاد کشاورزی مازندران مبارزه شیمیایی را آخرین راه حل برای باغداران معرفی کرد و گفت : در صورت افزایش تراکم آفت و مشاهده اولین آثار خسارت با هماهنگی و مشاوره با کارشناسان گیاهپزشکی استفاده از طعمه مسموم متالدهاید به میزان 15تا 20کیلو گرم در هکتار یا فریکول ( فسفات آهن) به میزان پنج گرم در متر مربع هنگام غروب آفتاب در سایه انداز درختان توصیه می شود.
در حال حاضر باغداران مازندران مشغول برداشت میوه نارنگی هستند و تا یک ماه آینده نیز برداشت پرتقال آغاز می شود.
مازندران 110 هزار هکتار باغ مرکبات دارد و سالانه با تولید بیش از 2 میلیون و 300 هزار تن محصول ، حدود نیمی از مرکبات کشور را تامین می کند.
خبرنگار : سید رضا هاشمی کروئی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6990/1654

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/8557/حلزون-ها-،-میهمانان-خسارت-زای-باغ-های-مرکبات-مازندران
بستن   چاپ