پیام مازند
معاون سازمان ملی استاندارد ایران:
سیر حرکت به سمت استانداردهای بین المللی جهشی است
چهارشنبه 26 مهر 1396 - 2:34:10 PM
خبرگزاری مهر
مازندران آنلاین - ساری - معاون ارزیابی و کیفیت سازمان ملی استاندارد ایران گفت: سیر حرکت به سمت استانداردهای بین المللی در کشور روند جهشی دارد.

به گزارش خبرنگار مهر ، جهانبخش سنجابی ظهر چهارشنبه در همایش روز جهانی استاندارد در ساری با اشاره به شعار امسال "استاندارد ایزو" مبنی بر شهر هوشمند، گفت: شهر هوشمند باید دارای سه پایداری زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی و چهار خصیصه مدیریت یکپارچه، حاکمیت تفکر سیستمی، رویکرد و مداخلات استانداردمحور و مشارکت شهروندی باشد.
معاون ارزیابی و کیفیت سازمان ملی استاندار کشور با بیان اینکه شهرها و بنگاه‌های هوشمند نیاز حال و اینده افراد را با توجه به تجربیات گذشته شناسایی می‌کنند، افزود: یک بنگاه، باید سه پایداری و چهار خصوصیت ذکر شده را دارا باشد تا به‌عنوان بنگاه هوشمند تلقی گردد.
وی با بیان اینکه هوشمندی منوط به پاسخ به نیاز گذشته، حال و آینده در لحظه است، افزود: از ده سال گذشته، آینده پژوهی وارد مطالعات مدیریت شده و امروز استانداردها سازنده آینده هستند.
سنجابی با بیان اینکه حداقل عمر استاندارد باید پنج سال باشد، گفت: به این معنا که استانداردی که امروز تدوین می‌شود، باید مطالعات آینده پزوهی در کنارش وجود داشته باشد تا برای پنج سال آینده کاربرد داشته باشد.
وی با این پرسش که باید چه نوع استانداری هوشمند نوشت که خروجی آن بنگاه هوشمند شود، گفت: آینده را چهار عنصر روندها، پدیده‌ها، اندازچشم‌، اقدامات می‌سازند و در حال حاضر حوزه مداخله استاندارد ما تنها در حوزه اقدامات است و چشم انداز، پدیده و روندی مبتنی بر استاندارد نداریم.
وی با اشاره به پژوهش‌های یک تیم بین‌المللی برای بررسی مهم‌ترین پیشران موجود و غیرموجود توسعه در کشورهای توسعه‌یافته، درحال توسعه و توسعه نیافته، گفت: نتیجه این پژوهش مبتنی بر آن بود که برای شکل‌گیری توسعه، وجود مثلثی با اضلاع استانداردسازی، مدیریت کیفیت و رقابت پذیری در تولید و فروش کالا و خدمات الزامی دانستند و در کشور توسعه‌یافته هر سه ضلع وجود دارد و کشورهای درحال توسعه مثلث شکل گرفته و در کشورهای توسعه‌نیافته یکی یا هر سه ضلع شکل نگرفته‌اند.
معاون ارزیابی و کیفیت سازمان ملی استاندار کشور با تأکید بر اینکه هر استان یا کشوری برای رشد، باید به سمت این سه ضلع برود ، افزود: در استاندردسازی باید به سمت هوشمندسازی استاندارد و در مدیریت کیفیت باید به سمت موج سوم خود که تضمین کیفیت است برود.
سنجابی با اعلام اینکه نظام استاندارسازی کشور تا سال 93، حدود 25 سال با نظام استاندارد بین‌الملل فاصله داشته است، افزود: در دولت یازدهم و بعد از یک وقفه ده ساله در تعطیلی شورای عالی استاندارد، سیر رفتن به سمت نظام استاندارد بین‌المللی اتفاق افتاد و توفیقاتی حاصل شد.
وی با بیان اینکه استاندارد اجباری در دنیا معنا ندارد، گفت: نظام‌های استاندارد روز مبتنی بر خوداظهاری است و امری که ما در حال حاضر، در حال رفتن به سمت آن هستیم.
معاون ارزیابی و کیفیت سازمان ملی استاندار کشور با بیان اینکه فراگرد استانداردسازی شامل چهار بازیگر حاکمیت، تولیدکننده، توزیع‌کننده و مصرف‌کننده است، گفت: در کشور ما برای مصرف‌کننده هیچ نقشی تعریف نشده است اما در دنیا سهم عمده نقش را به مصرف کننده داده‌اند.
سنجابی با بیان اینکه پس از 50 سال، برای اولین بار نماینده جمهوری اسلامی ایران عضو هیئت مدیره فنی ایزو شده است، گفت: این جمع دارای 15 عضو از 15 کشور بوده و تحقق این امر در تاریخ 92 ساله نظام استاندارد کشور، یک آرزوی 50 ساله بود، چرا که در 50 سال قبل نیز یکبار توانسته برای دو سال عضو آن شود.
وی با بیان اینکه ما برای اولین بار رتبه 23 جهانی نظام استاندارسازی جهانی را کسب کردیم، خاطرنشان کرد: قبل از دولت یازدهم هیچ وقت به زیر رتبه 30 نرسیده بودیم.
معاون ارزیابی و کیفیت سازمان ملی استاندار کشور با بیان اینکه اکنون تعداد استانداردهای ملی ما از تعداد استانداردهای بین‌المللی تدوین شده از ایزو بیشتر شده و از مرز 31 هزار و 500 عبورکرده است، گفت: هدف‌گذاری ما رفتن به سمت 35 هزار است؛ هرچند برخی نیاز به بازنگری بخاطر عمر استانداردها دارند.
وی با اعلام اینکه 13 هزار مورد از این استانداردها در دولت یازدهم شکل گرفته، افزود: یک سوم استانداردهای تدوین شده در جمهوری اسلامی ایران در دولت یازدهم شکل گرفته است.
سنجابی گفت: سازمان جهانی ایزو معتقد است که باید یک نظام اعتبار بخشی و تایید صلاحیت جهانی را در حوزه شرکت‌های بازرسی، مراکز صدور گواهی برای آزمون و بازرسی و در قالب مراکز تأیید صلاحیت ملی کشورها ایجاد کند.
وی با بیان اینکه در سطح دنیا در حوزه کیفیت محصول، فدراسیون جهانی تحت عنوان آی.یو.اف، مناطق دنیا را بر اساس قاره‌ها به چهار منظقه تقسیم کرده است، افزود: ما در منطقه آسیا و اقیانوسیه هستیم و گواهی کیفیت محصول ما در حال حاضر در نزدیک به 100 کشور دنیا مورد قبول واقع است.
سنجابی با بیان اینکه ما در حال پیوستن به اپلک هستیم و گواهی آزمون ما در آینده نزدیک برای کشورها قابل قبول خواهد بود، گفت: این نویدی برای واحدهای تولیدی صادرات محور خواهد بود و تا قبل از پایان سال 97 در صادرات خود نیاز به آزمون کالا در بازار مقصد نخواهند داشت و آزمون کالا در سازمان ملی استاندارد انجام و با این امر جهشی را صادرات شاهد خواهیم بود.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/8711/سیر-حرکت-به-سمت-استانداردهای-بین-المللی-جهشی-است
بستن   چاپ